Genel Sohbet Aidiyet.esb

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Seriati uygulayabilcek biri varmi demissin. Herkes kendi olsun. Herkes kendi inancina uyan emirleri tam olarak yapsin bakalim. Yine herkes kendi kapisinin onunu supurme misali dunya tertemiz olur... beklemek ile olmaz bu isler. Yine soyluyoruz nasil isenize oyle yonetilirsiniz
Yukarıda “ Hangi dine mensup isen ya da hicbir inancin yok ise de saygimiz sonsuz” demişsiniz de
Müşrik sözü geçince de aklıma takıldı
Hani inançsızada saygılıyız hani şeriat istiyoruz da
Bu ayetler ne olacak peki ?

﴾1﴿ Allah ve resulünden, antlaşma yapmış olduğunuz müşriklere karşı fesih bildirimidir!
﴾2﴿ Yeryüzünde dört ay daha serbestçe dolaşın; fakat bilin ki asla Allah’ı âciz bırakamazsınız ve Allah inkârcıları er-geç rezil rüsvâ edecektir.
﴾3﴿ Yine Allah ve resulünden bu büyük hac günü insanlara duyurudur: Allah ve resulünün müşriklerle hiçbir bağı yoktur. Şayet tövbe ederseniz, bu kendi iyiliğinize olur; eğer sırt çevirirseniz bilin ki siz Allah’ı âcizliğe düşüremezsiniz. (Resulüm!) İnkârcıları elem veren bir azapla müjdele!
﴾4﴿ Ancak kendileriyle antlaşma yaptığınız müşriklerden bilâhare yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren ve sizin aleyhinize kimseye arka çıkmayanlar müstesna; onlara verdiğiniz söze süresi doluncaya kadar riayet ediniz. Allah haksızlıktan sakınanları sever.
﴾5﴿ Haram aylar çıkınca, müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, esir alın, kuşatın ve onları her geçit yerinde gözetleyin. Şayet tövbe ederler, namazlarını kılarlar ve zekâtlarını verirlerse artık onları serbest bırakın. Allah yargılayıcıdır, bağışlayıcıdır.
﴾6﴿ Ve eğer müşriklerden biri senden korunma isterse, Allah’ın sözünü duymasına fırsat vermek için onu koruma altına al; sonra onu kendi güvenlik bölgesine ulaştır. Bu uygulama, onların bilmeyen bir topluluk olmalarından dolayıdır.

Musriklere soylenen bi sozu burda ekseriyeti musluman olanlara soyleyip gidiyorsun. Konu degil istersen ozelden konusalim . Telefondan bile olur. Sana soyledigim seylere bi adet cevap bile vermedin? Herkesin Dini tabi Kendine. Lakin “İNNEDDİNE İNDALLAHİL İSLAM”
Hocam İthamda bulunma diyorsun sonra da cevap veremedin diyorsun almak istediğin kadarını alıyorsun sonra da cevap hakkı doğuruyorsun. Müşriklere söylenen bir söz diyorsun sonrada ekliyorsun. Vallahi kusura bakma da ben faize helal kılıfı takmaya çalışan İslam dini arayışında değilim. Olanlara da bunu söylerim. İster müşrik olsun ister olmasın. Senin İslam inancın sana, benim İslam anlayışım bana. Anlatabildim mi? Kimse benim inancım yüzünden yargılanmayacak, bende kimsenin inancı yüzünden...

Hocam İthamda bulunma diyorsun sonra da cevap veremedin diyorsun almak istediğin kadarını alıyorsun sonra da cevap hakkı doğuruyorsun. Müşriklere söylenen bir söz diyorsun sonrada ekliyorsun. Vallahi kusura bakma da ben faize helal kılıfı takmaya çalışan İslam dini arayışında değilim. Olanlara da bunu söylerim. İster müşrik olsun ister olmasın. Senin İslam inancın sana, benim İslam anlayışım bana. Anlatabildim mi? Kimse benim inancım yüzünden yargılanmayacak, bende kimsenin inancı yüzünden...

canim kardesim faize kim kilif ariyor? Bak itham ediyorsun. Gunaha giriyorusun? Bak diyorum sana İslami kaynaklara. bak arastir anla faiz ile taksitli, vadeli satisin farkini sonra bana deki sen yalan soyluyorsun. Sen yanlis soyluyorsun. Namaz ile soyledigin seylere cevap verdim. İddaa atiyorsun ortaya cevap veriyorum. Yanlis oldugunu soyluyorum sonra iddada kaliyor dediklerin. Cuma namazindaki hutbede birsey soyluyorsun yanlis diyorum devami yok. Lutfen kulaklar duyma ya da satir aralarinda okdugunuz seyler ile gelmeyin. Rica ediyorum.

benim ordaki sersenisim Direk Ayet olarak cevap vermen o konuda hos degil. Olaylara vakif olmadigin burada belli. Fikhi mezheplerde ayriliklar olsa da İnancimiz bir. İslamin ve İmanin sartlarini kabul ediyorsan ayni inanctaniz. Musriklere soylenen ayeti cevap olarak soylemen yanlis. Bende sana Allah katinda hak din İslamdir. Ayeti ile cevap verdim. Burda bir beis yok. Bunu herkese soylebilirsin.

Yukarıda “ Hangi dine mensup isen ya da hicbir inancin yok ise de saygimiz sonsuz” demişsiniz de
Müşrik sözü geçince de aklıma takıldı
Hani inançsızada saygılıyız hani şeriat istiyoruz da
Bu ayetler ne olacak peki ?

﴾1﴿ Allah ve resulünden, antlaşma yapmış olduğunuz müşriklere karşı fesih bildirimidir!
﴾2﴿ Yeryüzünde dört ay daha serbestçe dolaşın; fakat bilin ki asla Allah’ı âciz bırakamazsınız ve Allah inkârcıları er-geç rezil rüsvâ edecektir.
﴾3﴿ Yine Allah ve resulünden bu büyük hac günü insanlara duyurudur: Allah ve resulünün müşriklerle hiçbir bağı yoktur. Şayet tövbe ederseniz, bu kendi iyiliğinize olur; eğer sırt çevirirseniz bilin ki siz Allah’ı âcizliğe düşüremezsiniz. (Resulüm!) İnkârcıları elem veren bir azapla müjdele!
﴾4﴿ Ancak kendileriyle antlaşma yaptığınız müşriklerden bilâhare yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren ve sizin aleyhinize kimseye arka çıkmayanlar müstesna; onlara verdiğiniz söze süresi doluncaya kadar riayet ediniz. Allah haksızlıktan sakınanları sever.
﴾5﴿ Haram aylar çıkınca, müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, esir alın, kuşatın ve onları her geçit yerinde gözetleyin. Şayet tövbe ederler, namazlarını kılarlar ve zekâtlarını verirlerse artık onları serbest bırakın. Allah yargılayıcıdır, bağışlayıcıdır.
﴾6﴿ Ve eğer müşriklerden biri senden korunma isterse, Allah’ın sözünü duymasına fırsat vermek için onu koruma altına al; sonra onu kendi güvenlik bölgesine ulaştır. Bu uygulama, onların bilmeyen bir topluluk olmalarından dolayıdır.
Musrigin kelime anlamini biliyorsan ve olaylara vakif isen ne demek istedigimi anlarsin. Mealcilik yapmak guzel birsey degil. Meal kimin Meali onu bilmiyorum. Simdi mealcilige girersek konu konuyu acicak.

musrik Allah’a ortak kosan savas acan demek. Sana saldirana tabikide saldircaksin. Yoksa sana zarari dokunmayana neye inanip taparsa Tapsin Dinde zorlama yoktur. Senin kutsalina ve mukaddesatina hareket edene bilgin varsa bilgin ile cevap verirsin siddete basvurursa siddetle cevap verirsin. Hicbirine gucun yetmezse kalbinden buhuz edersin. Saygi duymayi yanlis anladin heralde. Biri senin ailene saldirinca oturup beklemiyorsun dimi ????. Saygi ve ozgurlugunde belli cevceveleri var. Kimse kimseyi rahatsiz etmiyorsa , inanip inanmamasi kendi bilecegi is ????

Kur’an sadece 5-6 ayet ile konulari anlayip anlatmaya , ya da herhangi adi gecen konuda bilgi sahibi yapan bir kitap degil. Bir butundur. Ateistlerin yaptigi gibi 3/5 ayet oradan 3/5 burdan alarak Kur’an in ve İslamiyetin savas makinasi Baris degil Savas dini oldugunu kanitlanamaz. Cok uzun detayli ve belli bilgi birikim sonrasi anlasilabilecek konular.
Herkes hakkini helal etsin. İstemeden kirdiklarimiz olduysa affola. Hayirli geceler Allah’a emanet olun. Allah hepimize hidayet nasip etsin.

Musrigin kelime anlamini biliyorsan ve olaylara vakif isen ne demek istedigimi anlarsin. Mealcilik yapmak guzel birsey degil. Meal kimin Meali onu bilmiyorum. Simdi mealcilige girersek konu konuyu acicak.

musrik Allah’a ortak kosan savas acan demek. Sana saldirana tabikide saldircaksin. Yoksa sana zarari dokunmayana neye inanip taparsa Tapsin Dinde zorlama yoktur. Senin kutsalina ve mukaddesatina hareket edene bilgin varsa bilgin ile cevap verirsin siddete basvurursa siddetle cevap verirsin. Hicbirine gucun yetmezse kalbinden buhuz edersin. Saygi duymayi yanlis anladin heralde. Biri senin ailene saldirinca oturup beklemiyorsun dimi ????. Saygi ve ozgurlugunde belli cevceveleri var. Kimse kimseyi rahatsiz etmiyorsa , inanip inanmamasi kendi bilecegi is ????

Yahu hocam 40 senede Arabistan'dan batıda İspanya'ya doğuda Hindistan'a kadar yayılan bu din "savunma savaşı" mı yaptı "müşriklere" karşı yoksa İşid gibi işgal, yağma, fetih yaparak mı hem yayıldı hem insanları içine kattı? Tarih bir bilimdir kaynakları da açık :D Hem ecdadının Sünni Müslüman bir birlik olarak İstanbul'undan İskenderiye'sine fetihleriyle övünür bu millet, hala her sene İstanbul'un fethini kutlar hem de "savunduk" der :D Gerek yok bunlara Enfal 39: "Fitne ortadan kalkana ve Din yalnız Allah'ın oluncaya dek savaşın", "tüm dünyayı ya zorla Müslüman yapın" diyor ayette.

Bu arada Esra Erol'u tek bir bölüm izleyince neden İslam Şeriatı (düzeni) gelmemeli anlıyorum. Türlü sebeplerden evli olan eşinden boşanamayıp başka bir adama kaçan en az iki farklı kadın haftanın beş günü programa çıkıyor. O zina yapan ve sonunda da pişman olan, eşine dönen yahut resmi olarak boşanan kadınlar İslam şeriatınca recm edilerek öldürülmek zorundalar. Yazıktır, böyle iyi, o kadınların tövbesini kabul etmeyen bir düzene gerek yok.

Saygılar. Sizin dininiz size benim dinsizliğim bana :D

Kim dedi ?

Ben böyle bir şeyi ilk kez duyuyorum hiç böyle bir ne ayete denk geldim ne de Resul’ün uygulamasına
Ayette Aliverisin Helal kilindigi var. Hadis te bi malin iki fiyati olmaz seklinde geciyor. İslam fikhinda gerekli teferruat ve aciklamalar mevcut. Konu gercek cok uzadi. Bu sadece cevazdir. İsteyen taksitli satista vade farki koyar isteyen koymaz. Koyulmalidr
Diye bir hukum yok. Tekrar soyluyorum İslam Hukugunda beyan esastir.
Onemli olan akiddir.

Kur’an sadece 5-6 ayet ile konulari anlayip anlatmaya , ya da herhangi adi gecen konuda bilgi sahibi yapan bir kitap degil. Bir butundur. Ateistlerin yaptigi gibi 3/5 ayet oradan 3/5 burdan alarak Kur’an in ve İslamiyetin savas makinasi Baris degil Savas dini oldugunu kanitlanamaz. Cok uzun detayli ve belli bilgi birikim sonrasi anlasilabilecek konular.
Herkes hakkini helal etsin. İstemeden kirdiklarimiz olduysa affola. Hayirli geceler Allah’a emanet olun. Allah hepimize hidayet nasip etsin.

"Çok uzundetaylı ve belli bilgi birikimi sonrası anlaşılacak" dediğiniz Kur'an-ı Kerim'de hem kendinin "apaçık bir kitap" olduğu hem de "içinde anlam kargaşası yaratacak" ayetler olduğu yazıyor. Bir bütün olarak da karmakarışık ve temel dini işlevleri bile kapsamayan, hadise, sünnete ve gelenekler mecbur bırakan bir yapıya sahiptir.

Yahu hocam 40 senede Arabistan'dan batıda İspanya'ya doğuda Hindistan'a kadar yayılan bu din "savunma savaşı" mı yaptı "müşriklere" karşı yoksa İşid gibi işgal, yağma, fetih yaparak mı hem yayıldı hem insanları içine kattı? Tarih bir bilimdir kaynakları da açık :D Hem ecdadının Sünni Müslüman bir birlik olarak İstanbul'undan İskenderiye'sine fetihleriyle övünür bu millet, hala her sene İstanbul'un fethini kutlar hem de "savunduk" der :D Gerek yok bunlara Enfal 39: "Fitne ortadan kalkana ve Din yalnız Allah'ın oluncaya dek savaşın", "tüm dünyayı ya zorla Müslüman yapın" diyor ayette.

Bu arada Esra Erol'u tek bir bölüm izleyince neden İslam Şeriatı (düzeni) gelmemeli anlıyorum. Türlü sebeplerden evli olan eşinden boşanamayıp başka bir adama kaçan en az iki farklı kadın haftanın beş günü programa çıkıyor. O zina yapan ve sonunda da pişman olan, eşine dönen yahut resmi olarak boşanan kadınlar İslam şeriatınca recm edilerek öldürülmek zorundalar. Yazıktır, böyle iyi, o kadınların tövbesini kabul etmeyen bir düzene gerek yok.

Dediklerinize
Katilmakla beraber olaylara parca Parca gelistigi icin direk parca gelen sorulara o sekilde cevap veriliyor. Sadece Kur’ana meal seklinde bakarsak bu tarz olaylar yasayabiliyoruz. Kur’an ayetlerine tek tek bakinca boyle isler ortaya cikiyor.

Daes ile İslami bir tutuyorsun. Gorusun belli ise ne soylenir ki . Klasik 1 ayet alip yorumlama taktigi. Bakara 191. Sizinle savasmadikca onlarla savasmayin. Ayetini niye gormezden geliyorsun. ???? nasil ki Her Dal icin bir bilgi birikim egitim arastirma gerekiyorsa İslam Dini icinde gerekiyor. Nasil ki tarih kitabi okumak ile Tarih Profu olunmuyorsa ...

K
"Çok uzundetaylı ve belli bilgi birikimi sonrası anlaşılacak" dediğiniz Kur'an-ı Kerim'de hem kendinin "apaçık bir kitap" olduğu hem de "içinde anlam kargaşası yaratacak" ayetler olduğu yazıyor. Bir bütün olarak da karmakarışık ve temel dini işlevleri bile kapsamayan, hadise, sünnete ve gelenekler mecbur bırakan bir yapıya sahiptir.
Kur’ani ayri ele alirsan anlam kargasasi yazarsin. Mantik cevcevesinde dusunsen zaten Peygamberin gelis nedeninin onu aciklayip tatbik etmek oldugunu anlayabilirsin. Sayet hepsi bir butun olmasa, Allah Kur’ani Kabe’nin damina indirip insanlarin acip okuyup anlamasi icin peygambersizde gonderebilirdi.

Anlasilan daha iyi bir yapiya sahip inanis buldun ????. Acikla bizde bakalim bi nedir ne degildir ? . Nasil anlamak istersen o sekilde anlarsin. Ufak bir ornek ile Namaz’in nasil kilanacagi tarzinda farz ibadetin tam olarak uygulamasi Kur’anda olmadigi icin belkide gunumuzun gencliginin pesine takilip gittigi deizm gibi batil inanclarin bir ceselde curumesine delildir. Yapici olmayi denedin mi hic ????. Anlamak isteyen hersey apacik ortada... Allah hepimize hidayet nasip etsin...

He valla doğru hep benim yüzümden???? @Koba banlayacaksan beni banla. Arkadaşlar masum????
Töbe daha siyaset miyaset olaylarına girmeyeceğim. Girdikçe içine çekiliyorum istemeden????
Herkes sakindi. Ben baslattim aslinda. Hakkina girmiyim
Simdi. Pesin 2 hafta vadeli(her hafta 1 gun banin kalkma sarti ile) 5 hafta banlanabilirim ????. Caizdir...

Valla konu sahibinden özür dileyelim de bitsin. Adamın konusunu nerden nerelere getirdik. Hiç alakası olmayan yerlere geldi.

kendince akilli bir adamsin. Sagdan soldan ufak ise yaradigini sandigin bilgler ile insanlari yanlisa sevk etmeyi gayet iyi biliyorsun. Recm olayi haricinde bide hirsizlara el
Kesme cezasi var bi tuyo da ben veriyim. Bazi ahmak cahillere karsi İslam Karsitliginda delil olarak kullanabilirsin belki. ????

Ne faizi yahu,fetvayı verenler ve çevresi hamuduyla goturuyor,kör değiliz sağır değiliz aptalda değiliz.islam bakara makara ayağına anasını belledi bu dinciler memleketin.ağa babası 6 yaşında kızı alır bugünkü versiyonu kaç tane yavruyu sıradan geçirir ama üstü kapanır olayın, sonra faiz harammi degilmi,bırakın bu işleri.

Sayfalarca faiz konuşulmuş, kimse faizi tanımlamamış. ???? Aslında tanımlandığında mesele çok daha iyi anlaşılıyor.
Verilen borca karşılık fazladan istenen her şey faizdir.
1000 lira borç verdiniz, geri alırken isteyeceğiniz 1 lira da, “İşini gördük, bir çay ısmarla bari.” de, “Ben sana bu 1000 lirayı verdiğimde borsa, altın, dolar, euro, beyaz eşya şu kadardı, şimdi bu kadar, o yüzden 1200 lira almam lazım.”daki 200 lira da, faturalardaki gecikme bedeli dahil tamamı faizdir.
Faiz, birinin dar zamanından, yokluğundan kazanç sağlamaktır. Zaten bu sebeple haramdır.
Gel gelelim ülkemizin ekonomisi, paranın az zamanda çok büyük değer kayıpları yaşamasına gebe olduğundan, elimizdeki 1000 liranın, 10 yıl sonra bile şimdinin 300-400 lirası olacağını bildiğimizden, yaşanan ciddi değer kaybından dolayı borcu verenin de, alanın da mağdur olmaması için faiz olmazsa olmazdır. (Bankaların uzun vadeli kredilerdeki faizlerinden bahsediyorum.)
1000 lira alıp 10 yıl sonra yine 1000 lira olarak ödemek de borcu verenin zararınadır. Bu da yanlıştır yani.
Burada diyanete ciddi bir iş düşüyor. Diyanetin ekonomistlerle bir araya gelerek bu meseleyi net bir şekilde çözmesi ve yayımlaması gerekiyor ancak halkımız gerçekten çok az şeyi kulaktan dolma öğrendiğinden maalesef onu da yapmak epey riskli.
Ya da hükümetin bu ekonomik düzene güzel önlemler alıp, değer kayıplarını minimize edip kafaları rahatlatması lazım. Yoksa daha çook konuşulur, tartışılır da bir yere varılamaz. (:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri