Genel Sohbet Aidiyet.esb

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çok şey konuşulmuş ama konunun özeti,

1. Tek kılavuz Kuran dır
Sadece Kur’an ci tayfadan

2. İslam dininin başka kaynağı yoktur.
Bak diyorum sana İslami kaynaklara. bak arastir anla

Bırakın ahmedi mehmedi kurtarmak için ders vermeyi, Sen kendini kurtarmak istiyorsan bence bir öz eleştiri yap doğru kabul ettiklerini ayna karşısında kendine bir sor. Sonra yaratan sana sorunca cevabını şaşırma..
Sonra ali veli böyle yazmıştı, okudum, anladım, anlattım, uyguladım, demeyesin final de..

Selametle..

Kur’an sadece 5-6 ayet ile konulari anlayip anlatmaya , ya da herhangi adi gecen konuda bilgi sahibi yapan bir kitap degil. Bir butundur. Ateistlerin yaptigi gibi 3/5 ayet oradan 3/5 burdan alarak Kur’an in ve İslamiyetin savas makinasi Baris degil Savas dini oldugunu kanitlanamaz. Cok uzun detayli ve belli bilgi birikim sonrasi anlasilabilecek konular.
Herkes hakkini helal etsin. İstemeden kirdiklarimiz olduysa affola. Hayirli geceler Allah’a emanet olun. Allah hepimize hidayet nasip etsin.
Nasıl ki işte yanlış 3-5 Müslüman örnek verilerek, Muslumanlar şöyle boyle denilmesi yanlış ise,
Bazı bilinen Ateistler örnek verilerek tüm ateistlerin genellenmesi de yanlıştır.
Ateist dine küfreden, yaratıcıya küfreden değildir.
Sadece yaratilmadigina inanan ve bu sebeple de kutsal metinleri olmayandır.
Yani bir ateistin işi olmaz nereden nasıl geldiğini anlamaya. Doğmuştur ve ölecektir. O kadar. İnsandır, vicdani vardır. İnandığını söyler, adaleti savunur. Yalan söylemez. Canlıya değer verir. Cansiza değer verir. Bedenine, ruhuna tecavüz etmez...

d
Nasıl ki işte yanlış 3-5 Müslüman örnek verilerek, Muslumanlar şöyle boyle denilmesi yanlış ise,
Bazı bilinen Ateistler örnek verilerek tüm ateistlerin genellenmesi de yanlıştır.
Ateist dine küfreden, yaratıcıya küfreden değildir.
Sadece yaratilmadigina inanan ve bu sebeple de kutsal metinleri olmayandır.
Yani bir ateistin işi olmaz nereden nasıl geldiğini anlamaya. Doğmuştur ve ölecektir. O kadar. İnsandır, vicdani vardır. İnandığını söyler, adaleti savunur. Yalan söylemez. Canlıya değer verir. Cansiza değer verir. Bedenine, ruhuna tecavüz etmez...

Aslında yaratıldığına inanmamakta bir inanma paradoksudur. Ateistler iyidir. İnsanı düşünmeye sevk ederler. Bir mantık silsilesi ararlar. Delil ararlar. Keşke herhangi bir dine inanabilen herkes Aile Örf Adet Kültür Anane gibi Toplumsal baskılarla değilde akıl yoluyla inanmış olsa. Temel sorun özellikle Bahsetmiş olduğumuz kitle için ; Koyun Sürüsü psikolojisidir. Halbuki sen Çoban meziyetlerine sahipsin neden koyun olmak istiyorsun diye isyan etmiyor kendine birey...

Çünkü bu öğretilmiyor. İyi bir insan olmaktan önce iyi bir koleje girmek bir değer olarak sunuluyor. İyi bir üniversite iyi bir eş iyi bir maaş. Ancak Düşünce ve Amaç perspektifinde bir gaye yada vizyon olmadan ; istediğin herşeyi elde ettiğinde dahi bir boşlukta kalacağını tahayyül edemiyor birey...

Keşke hep sorsak sorgulasak , biri dedi diye inanmasak , ne yazıkki mümkün değil. Ama bunun farkında olan insanlar da azımsanacak sayıda değil.

Tartışmaya dönmemesi adına ufacık birşey söylemek istiyorum. Ben düşüncelerimi söyledim ve kimseyi benim düşüncelerime katılmaya sevk etmek gibi bir gayem yok. Buradaki tüm arkadaşlarımın kendine has bir fikri yorumu vardır. Onlarda düşüncelerini söyler ve bizler düşünce aşamasında bakış açısı kazanırız. Bu eylemden sebep senin söylediğin doğru benim ki değil tartışmaları gereksizdir.

Kimse kimseyi kurtarmak yada ikna etmek zorunda değil. Ortak paydada bilgi aktarmak amacımız:) seviliyorsunuz efendim.

@azash üstad senin mesajı alıntıladım sana özel değil yani senin mesajından genele :))

d

Aslında yaratıldığına inanmamakta bir inanma paradoksudur. Ateistler iyidir. İnsanı düşünmeye sevk ederler. Bir mantık silsilesi ararlar. Delil ararlar. Keşke herhangi bir dine inanabilen herkes Aile Örf Adet Kültür Anane gibi Toplumsal baskılarla değilde akıl yoluyla inanmış olsa. Temel sorun özellikle Bahsetmiş olduğumuz kitle için ; Koyun Sürüsü psikolojisidir. Halbuki sen Çoban meziyetlerine sahipsin neden koyun olmak istiyorsun diye isyan etmiyor kendine birey...

Çünkü bu öğretilmiyor. İyi bir insan olmaktan önce iyi bir koleje girmek bir değer olarak sunuluyor. İyi bir üniversite iyi bir eş iyi bir maaş. Ancak Düşünce ve Amaç perspektifinde bir gaye yada vizyon olmadan ; istediğin herşeyi elde ettiğinde dahi bir boşlukta kalacağını tahayyül edemiyor birey...

Keşke hep sorsak sorgulasak , biri dedi diye inanmasak , ne yazıkki mümkün değil. Ama bunun farkında olan insanlar da azımsanacak sayıda değil.

Tartışmaya dönmemesi adına ufacık birşey söylemek istiyorum. Ben düşüncelerimi söyledim ve kimseyi benim düşüncelerime katılmaya sevk etmek gibi bir gayem yok. Buradaki tüm arkadaşlarımın kendine has bir fikri yorumu vardır. Onlarda düşüncelerini söyler ve bizler düşünce aşamasında bakış açısı kazanırız. Bu eylemden sebep senin söylediğin doğru benim ki değil tartışmaları gereksizdir.

Kimse kimseyi kurtarmak yada ikna etmek zorunda değil. Ortak paydada bilgi aktarmak amacımız:) seviliyorsunuz efendim.

@azash üstad senin mesajı alıntıladım sana özel değil yani senin mesajından genele :))
Okuyunca, aslında bende böyle demek istemiştim.
Ama bir benimkine bakıyorum, bir sizinkine...
Bir daha, bir şey dememeye karar veriyorum :)
Kelamı da işi bilene bırakmalı...
;)
Güzel insanlar topluluğu. Seviyorum sizleri okumayı...

Dürüstçe konuşmak gerekirse hayatta girmediğim tek muhabbet dini konulardır, anlam veremem çünkü. Doğru tekse, her şey bir kitaba dayalıysa nasıl oluyorda konuya hakim, kitabı okumuş kişiler, gruplar, topluluklar birbirini yanlış olmakla suçlayabiliyor.

Din inançtır. Buna inanmak özgürlüktür, inanmamakta. Lakin inananın doğru bu diye dayatması, bu dayatma arkasında istediği gibi at koşturma ortamı oluşturması kadar kötü bir artniyet olamaz, dahası bu dayatmayı paravan yapıp etrafına zarar vermesi, kabul etmeyenleri düşman bellemesi kadar ahmakça bir yaklaşım olamaz lakin şahit oluyoruz, olduk. İnanç, güç olarak kullanıldığı taktirde zarar görmeye mahkumdur.

Bu tip tüm konuların sonu, güç kullanımıyla biter. Bu pasif-agresif olur, ileri yönelik olur v.b. ama güce bağlı oluşan şiddet( burada bahsettiğim fiziksel şiddet değil tabii ki, gerçi o noktaya vardığı da oluyor maalesef), hiç bir şekilde makul ve anlaşılabilir değil benim gözümde.

İlk ve son kez bu tip bir cevap yazıyorum benzeri konulara.

Kim, her ne yorumda bulunuyor, her ne fikir beyan ediyor olursa olsun, size yanlış gelmesi o görüşün yanlış olduğu anlamına gelmez. Bunun, yani yanlışın ya da sizin düşündüğünüz doğrunun gerçek olduğu dayatması ise en çok size zarar verir.

Bu konu yada içeriği silinebilir yada uzayıpta gidebilir lakin.

Din bir kırmızı çizgidir.Red etme hakkında bu şekilde akıl yürütme olaylarda dinle alakalı sebebler çıkarmak yanlıştır.
sadece 2 nasda sizlere örnek vermem gerekiyor.NEDEN gerekiyor bunu bilipte insanları uyarmamak daha büyük vebaldir.

Kitabımızda tüm sure ve ayetler bir sebeb ve olay suretiyle nuzul edilmiştir.

Ayetin bir kelimesi-bir bölümü-okuduğunda anladığın anlamıyla değil tesfierl açıklanır.
yukarıda bazı ayetleri gördüğümde sadece koca kitaptan konu ile ilgili bir sözcükler aldığını görüyorum yani boş.

Kuranda naslarla açıklanmış ayetleri tevil etmeyin ve müteşabih ayetlerin ardına koşmayın

1- Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye Yarattım. zariyat 56 ayet.
Allah bizlere bizleri neden yarattığını anlatıyor.

2-ve en önemlisi
araf suresi 172.ayet. ve 173

﴾172﴿
Rabbin Âdemoğulları’ndan -onların sırtlarından- zürriyetlerini alıp bunları kendileri hakkındaki şu sözleşmeye şahit tutmuştu: Ben sizin rabbiniz değil miyim? "Elbette öyle! Tanıklık ederiz" dediler. yle yaptık ki kıyamet gününde, "Bizim bundan haberimiz yoktu" demeyesiniz;
﴾173﴿
Yahut, "Önce atalarımız Allah’a ortak koştu. Biz de nihayet onların ardından gelen bir nesiliz. Şimdi bâtıla saplanıp kalanların yaptıkları yüzünden bizi helâk mi edeceksin!" demeye kalkışmayasınız.

burada rabbimiz her kulu yarattığında içine bu fıtratı yerleştirmiştir.Ve bu fıtrat hayatın bir dönemlerinde insana hatırlatılır uyarsan ne ala uymassan allah seni cezalandırır.

deizim ve ateizim'i konusunu bile açmaya gerek allah hidayet versin.
Bana düşen uyarmaktır

buharınız bol olsun :)

Son düzenleme:
Dürüstçe konuşmak gerekirse hayatta girmediğim tek muhabbet dini konulardır, anlam veremem çünkü. Doğru tekse, her şey bir kitaba dayalıysa nasıl oluyorda konuya hakim, kitabı okumuş kişiler, gruplar, topluluklar birbirini yanlış olmakla suçlayabiliyor.

Din inançtır. Buna inanmak özgürlüktür, inanmamakta. Lakin inananın doğru bu diye dayatması, bu dayatma arkasında istediği gibi at koşturma ortamı oluşturması kadar kötü bir artniyet olamaz, dahası bu dayatmayı paravan yapıp etrafına zarar vermesi, kabul etmeyenleri düşman bellemesi kadar ahmakça bir yaklaşım olamaz lakin şahit oluyoruz, olduk. İnanç, güç olarak kullanıldığı taktirde zarar görmeye mahkumdur.

Bu tip tüm konuların sonu, güç kullanımıyla biter. Bu pasif-agresif olur, ileri yönelik olur v.b. ama güce bağlı oluşan şiddet( burada bahsettiğim fiziksel şiddet değil tabii ki, gerçi o noktaya vardığı da oluyor maalesef), hiç bir şekilde makul ve anlaşılabilir değil benim gözümde.

İlk ve son kez bu tip bir cevap yazıyorum benzeri konulara.

Kim, her ne yorumda bulunuyor, her ne fikir beyan ediyor olursa olsun, size yanlış gelmesi o görüşün yanlış olduğu anlamına gelmez. Bunun, yani yanlışın ya da sizin düşündüğünüz doğrunun gerçek olduğu dayatması ise en çok size zarar verir.
üstad doğrular değişkendir önemli olan gerçektir

Din, Marx’ın belirttiği üzere “kalpsiz bir dünyadaki sığınak” işlevi dışında mesnetsizdir, yıkıcıdır, yabancılaşmanın en büyük sebebidir.. Yine “zincirlerin üzerinde açan hayali çiçekler” den öteye gitmez.. Ruhbanlar egemenlerle bir olup altımızdaki donu çeker alır, biz hala burda boş boş konuşuruz, faizden önce haram kılınmış lanetlenmiş bir sürü şey var, takıldığımız noktalara bak, gülsem mi ağlasam mı bilemedim..

Çok şey konuşulmuş ama konunun özeti,

1. Tek kılavuz Kuran dır

2. İslam dininin başka kaynağı yoktur.

Bırakın ahmedi mehmedi kurtarmak için ders vermeyi, Sen kendini kurtarmak istiyorsan bence bir öz eleştiri yap doğru kabul ettiklerini ayna karşısında kendine bir sor. Sonra yaratan sana sorunca cevabını şaşırma..
Sonra ali veli böyle yazmıştı, okudum, anladım, anlattım, uyguladım, demeyesin final de..

Selametle..
Tek klavuz Kur’anci beyefendi. Hadisleri ve sunnetleri cikardigin bana namazi anlatirmisin?

Herkes yine kendi siyasi gorusune paralel birseyler yazmis. İslam Dini Allah’indir. Hicbir siyasi partinin degil. Birseyleri savunuyorken illa a ya da b siyasi gorusune mensup olmak zorunda degilsiniz.

Olaylar art niyetli bakip sapma sapan yerlere cekmekten hic cekinmiyorsunuz. Zaten aliskin bizim toplum bi yerde bir konu konusulsunda fikir beyan ediyim muhalif oliyim. Bilgisiz fikir beyan etmek toplumun hastaligi zaten.

Konusulan 2 temel konu ...

Cevap verilmeyen 2 temel konu ...

Kadinlara ortunme emri var mi yok mu ?

Taksitli vadeli satis İslam Hukukuna gore caiz mi ?

simdi bu 2
Sorunun cevabinide ben veriyorum lakin cogu kisi gulup sacmayalayip olaylari farkli bi boyuta getiriyor..

İnanip inanmamak degil mesele. Konuya mudahil olan arkadaslar. Arastirinn bu iki konuyu sonra buraya yazin Ki dogru ortaya ciksin. Kendi kafalariniza gore yorum degil.

Zaten butun problem ayni dinde olsak bile cogu kisiyle . Kur’an Sunnet Hadis’ fikih icmaa ‘yi kabul etmemelerinden kaynaklaniyor.

B
Din, Marx’ın belirttiği üzere “kalpsiz bir dünyadaki sığınak” işlevi dışında mesnetsizdir, yıkıcıdır, yabancılaşmanın en büyük sebebidir.. Yine “zincirlerin üzerinde açan hayali çiçekler” den öteye gitmez.. Ruhbanlar egemenlerle bir olup altımızdaki donu çeker alır, biz hala burda boş boş konuşuruz, faizden önce haram kılınmış lanetlenmiş bir sürü şey var, takıldığımız noktalara bak, gülsem mi ağlasam mı bilemedim..
kimse faiz meselesini tartismadi. Simdi bi yerden geciyorsun. Ve vakif oldugun bi konu hakkinda yanlis bilgiler veriliyor. Duzeltme yapmazmisin ? Bende aynisini yaptim. Sonra olay oralara buralara geldi. Herkes fikir sahibi ama bilgi sahibi degil. Teknoloji devrinin faydalarindan cok zarari da bunlar . Her habere hizlica ulasiliyor. Ama kaynak arayan yok. Dogrumu yanlis mi diye bakan yok.

Konu ve konu başlığı altında başka sohbetlerin edilemeyeceği hususunda herhangi bir yönetim veya forum kuralı bulunmamakta
Zira hal böyle iken genel huzuru ve birbirimizi üzmeden konuşulabilinir

(Ahanda konudan başka konuya kıhh kıhh kıhehe)

@admin ????

B

kimse faiz meselesini tartismadi. Simdi bi yerden geciyorsun. Ve vakif oldugun bi konu hakkinda yanlis bilgiler veriliyor. Duzeltme yapmazmisin ? Bende aynisini yaptim. Sonra olay oralara buralara geldi. Herkes fikir sahibi ama bilgi sahibi degil. Teknoloji devrinin faydalarindan cok zarari da bunlar . Her habere hizlica ulasiliyor. Ama kaynak arayan yok. Dogrumu yanlis mi diye bakan yok.
Buldum buldum
Şunu dersen ben kabulüm :)
Toki ve Diyanet mevzusunda
“Ben yapılan uygulamanın caiz olduğunu ve uygulamadan oluşan günahları üzerime alacağımı insanların gönül rahatlığıyla bu işlemi gerçekleştireceğine kefil ve kabulümdür “
Der misin ?
;)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri