Genel Sohbet Aidiyet.esb

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Nasıl anlatsaaaaam
Hıh
Misal parayı da bir mal (değişim aracıdır ama bu malı kullanarak başka mallar alırız) olarak düşünelim
100 lira malım var ve sen bunu almak istiyorsun , tamam sana satıyorum 3-5 ay sonra 150 170 olarak geri veriyor ödüyorsun
İktisatta bunun adı faizdir sen istediğin adı ver
Ha şunu der ise kardeş sana bu parayı vereyim bu para ile yaptığın işe ortak olayım işte ona katılım ortaklığı denir
“Bence”
Konu aslinda basit lakin anlamak isteyene. Fiyat mechul ise faizdir. Fiyat beyan edilirse vadeli satista faiz olmaz. Toki onceki satislarini yillik tefe tufe oraninda her sene degisken faiz oranina gore belirliyordu. Bir mali almadan once fiyatini belirleyip ilan edip akit yapip konusursan vadeli satista o caizdir.

Maaşımı alıcam banka karta yatırıcam. Sonra paramı çekmeye gelince benim paramı benden kesecek oldu.. Ne güzel dünya be
Peki 1 şey daha var
İşyeri maaşını ne zaman yatırıyor bankaya ve sen ne zaman çekebiliyorsun
Veyahut senin paran üzerinden banka ve işyeri arasında bir zaman kullanım üzerine bir anlaşma var mıdır ?
İşte bu kullanıma faiz denir
Bankacılık sistemine giren hiçbir mal faiz yemeden işlem görmez
Bankaların kuruluş amacı zaten paradan zamana endeksli para kazanmaktır (kabaca)

Konu aslinda basit lakin anlamak isteyene. Fiyat mechul ise faizdir. Fiyat beyan edilirse vadeli satista faiz olmaz. Toki onceki satislarini yillik tefe tufe oraninda her sene degisken faiz oranina gore belirliyordu. Bir mali almadan once fiyatini belirleyip ilan edip akit yapip konusursan vadeli satista o caizdir.
Hayır efenim öyle fiyat belirsizliği ile alakalı bir durum yoktur
Ne yani bankadan ihtiyaç kredisi çekerken faizi meçhul mü ?
Yoo değil al sana 5.000 6 ay da öde 9000 diyor , bak gayet açık net meçhul bir durum yok
Asıl husus kullanım zamanına göre değer kazanma veya kaybetme vardır

Yukarıda ilahiyat prof unun beyanını ilettim gayet net anlatmış durumu aslında

Dini ayrı siyaseti ayrı tutmak gerekir. M. K. Atatürk
Kuran da Hud suresinde namaz ile ilgili açık ayet vardır 111 yada 113. Ayet olması lazım. Burada vakit belirtilmiştir. 5 vakit olarak da 3 vakit olarak da tefsir edenler var. Ama rekat söz konusu değil. Bu arada salat ile tesbihi birbirine de karıştırmamak lazım. Fazla da derine girip yanlış yola sapmamak gerekir. Sünnet konusunda örnek olarak Cuma hutbesini Efendimiz farz olan iki rekat namazı kıldıktan sonra verirmiş ama şuan namazdan önce. Sebebi de emeviler dönemindeki baskıcı yönetimin sebebidir. Hutbede ses çıkarılmaz kımıldanmaz derler. Oysaki Efendimizi iyi okuyanlar yaşantısında bunun tam tersini yaptığını görür.
Ozaman 3 vakit te 5 vakitte kilabilir mi ? Peki kac rekat veyahut hangi dualar okunarak , kac secde , kac ruku, kac selam ile kilanacak ? Sadece Kur’an ci tayfadan iseniz. Sunneti ve Hadisleri cikardiginiz zaman Farz olan namaz kilinmaz hale geliyor. Salat ve tesbihin ne anlama geldigi zamaninda yorumlanip bu gunumuze kadar gelmis , Namaz ve Zikir olarak bize gecmistir. Soyledigin Cuma namazi mevsu sia kaynaklarindan bi aktarmadir. Hatta onlar Hz. Osman zamaninda degistigini one surerler emeviler degil. Bu yanlis bilgidir. Dogru degildir. Cuma hutbesi her zaman farzdan once okunmustur. ogle namazi farzi 4 rekat Cuma namazi farzi 2 rekattir. Hutbede diger 2 rekat yerine gecitigi namaz kiliniyor sedasinda bir husu ile sessiz sekilde dinlenilir.

Faizin adını vade yada kar payı olarak değiştirmekle haramı helal edemiyorsunuz vesselam! Değişmeyen tek din İslam diyorsunuz ya,işte yonta yonta bu hale getirdiniz. Gelecek nesilde bunu helal zannedecek vah vah ki vah vah...

Peki 1 şey daha var
İşyeri maaşını ne zaman yatırıyor bankaya ve sen ne zaman çekebiliyorsun
Veyahut senin paran üzerinden banka ve işyeri arasında bir zaman kullanım üzerine bir anlaşma var mıdır ?
İşte bu kullanıma faiz denir
Bankacılık sistemine giren hiçbir mal faiz yemeden işlem görmez
Bankaların kuruluş amacı zaten paradan zamana endeksli para kazanmaktır (kabaca)
O yuzden soyledim zaten bir mesajimda iyice arastirip hangi banka gercekten katilim bankasi ve kar ortakligi sunarken yaptigi islerin neler oldugunu iyice arastirilip ona gore isin yapilmasi gerekiyor. En risk etmeyip banka isine girmemek.

Faizin adını vade yada kar payı olarak değiştirmekle haramı helal edemiyorsunuz vesselam! Değişmeyen tek din İslam diyorsunuz ya,işte yonta yonta bu hale getirdiniz. Gelecek nesilde bunu helal zannedecek vah vah ki vah vah...
İslamda alisveris helaldir. Akit ile yapilir. Lutfen rica ediyorum. Vadeli satisin İslam Hukuna gore nasil yapildigini inceleyin arastirin. Sonra gelin bana diyin ki sen yanlis konusuyorsun. Harama helal dedin. ????

Bakara 275-279
Ey iman edenler, Allah'tan korkun, eğer gerçekten inanıyorsanız, faiz olarak artakalan (ana paranın üzerindeki) miktarı almayın. Şayet bunu yapmazsanız (faize devam ederseniz),

Bak ne diyor “ana para”
Kaç para arkadaş bu ev 100.000 yani ana para
Sen vade vs yaptın 150.000 istedin

Bu aradaki 50.000 lira nedir ?
Bunun iktisattaki adı nedir ?
Bu para neden alınıyor nasıl değerlendiriliyor

Hayır efenim öyle fiyat belirsizliği ile alakalı bir durum yoktur
Ne yani bankadan ihtiyaç kredisi çekerken faizi meçhul mü ?
Yoo değil al sana 5.000 6 ay da öde 9000 diyor , bak gayet açık net meçhul bir durum yok
Asıl husus kullanım zamanına göre değer kazanma veya kaybetme vardır

Yukarıda ilahiyat prof unun beyanını ilettim gayet net anlatmış durumu aslında
Sunu anlayamadik heralde . Verdigin ornekte neye gore belirleniyor 5.000 9.000 arasindaki fark ????.

O yuzden soyledim zaten bir mesajimda iyice arastirip hangi banka gercekten katilim bankasi ve kar ortakligi sunarken yaptigi islerin neler oldugunu iyice arastirilip ona gore isin yapilmasi gerekiyor. En risk etmeyip banka isine girmemek.
Söylediğim banka bank asya kimin bankası, din adamı diye bir zamanlar ayıla bayıla peşinden gidenler vardı ve ona hoca efendi diyorlardı.
Söz de din adamıydı ama bankasından gitip kredi çeksen.alacakları faize, faiz değilde kar payı diyorlardı. Faizin adını değiştirmek bu kadar kolay olabilir, bu söylemlerle insanları kandırabilir. Ama faiz faizdir adı kar payı olsada. Faizdir.

İslam dininin kurallarina gore soyledigi seyler dogru belediye baskanin. Biz boyle gorup bu sekilde yasayip alistigimiz icin bise degisik geliyor. Simdi bunu cikip bir hoca soylese bir imam ya da yadirganmaz. Din adamidir deyip gecersin. Belediye baskani soyleyince problem oluyor. Ama her muslumanin gorevi Emr-i maruf ve nehy-i münker dir. Helali soyleyip tesvik etmek, haramdan uzak durulmasini saglamak. İslam Seriatina gore belediye baskaninin soylediklerinde hic bir sorun yoktur. Hani ozgur dusunce, demokrasi ? ..
Recm cezasi basli baslina cok ayri bi konudur. Cok agir sartlari vardir. Lutfen iyice arastirip konusalim. Kafasina gore kimse recm cezasi uygulamayamaz. Ahirette hesabini verir. Arabistan vb. Sozde islam ulkeleri Allah’ in seriatiyla degil sozde ulke liderlerinin seriatiyla yonetilmektedir. Bir soru sorayim 1.400 senelik İslam Medeniyetinde Gercek Allah’in seriati ( hukuku) ile yonetilen ulkelerde kac adet recm cezasi olmustur ? 1.000 senelik Selcukludan itibaren ve devaminda Osmanli Devleti ile gelen surecte tarihi kaynaklara bakilarak adet soyleyebilen varmi ? Lutfen rica ediyorum. Konustugumuz sey Allah’in dini. Yanlis konusmaktan ve bilmedigimiz konulara girmekten sakinalim. Ayetler kafalarimza gore yorum yapilacak seyler degildir. Once ve sonrasi icin tahsil gerektiren seylerdir. Olan sadece kafasina gore is yapana olur. Allah’in dininin koruyucusu yine kendi olan Allah’tir... olan bize olur.

Kusura bakmayın ama bu mesajdan önceki mesajınızı da okudum. Herkes kendi yorumlamadığı için bugün bu haldeyiz öne sürdüğünüzün tam tersi. İlim olarak adledilen şeyler yüzünden milyonlarca hurafe yaratıldı, kimsenin aklına ihtiyaç yok, Kur’an evrensel bir metindir, Allah’ın araya koyduğu tek fani Peygamber’dir, dışındakilerin bir ehemmiyeti yoktur, herkes okuyup anlayabilir, bu tüm kutsal metinler için geçerlidir. Bunun aksini savunanlar ya ruhbandır ya da ruhbanlara kökten bağlı inananlardır. İman elden gidiyor ya (!) hani iman edenler kime iman ettiklerine dikkat etmeliler. Kur’an yaşayan bir kitaptır, 1.400 sene evveline ancak tarih olarak bakılabilir, ne O zamanı yaşamak hedeflenmeli ne de geri getirilmeye çalışılmalı..
Biri çıkıp bana gelen bir mektubu nasıl okuyup anlayacağımı söylemeye kalksa zarfı suratının ortasına çarparım, işte Kur’an’ın da bu metafordan zerre farkı yoktur.
Konuşun dostlar istediğiniz gibi konuşun. Okumak, düşünmek, eleştirmek, kabul etmek, karşı çıkmak, konuşmak zaten bu kitabın içinde söylenen şeyler. Bu kafayla maalesef O kitap O raftan ya da duvardan aşağıya inmez, inmiyor..
Aklımızı kiraya vermeyelim :)

Edit: “Kur’ancı tayfa” şeklinde dehşet verici bir tabire denk geldim, yeni mesaj eklemenin gereksiz olduğunu düşündüğüm için buraya ekleme yapıyorum. Lütfen, rica ediyorum insanların yakasından düşün. Kolaylık üzerine kurulmuş, böylesine mantıklı ritüellere sahip bir dini nasıl bu hale getiriyorsunuz :)
Sünnet tanımıyorum, uygulamıyorum, asla ama asla bir mezhepe aidiyet hissetmiyorum, zira coğrafyamız için tam bir bela olarak görüyorum, şimdi hangi hadsiz tüm bunlara itimat etmeyen birini inançsız olarak niteleyebilir? Ha genel kanı böyleyse Allah’a şükür inanlardan değilim.

Selamlar.

Son düzenleme:
Ozaman 3 vakit te 5 vakitte kilabilir mi ? Peki kac rekat veyahut hangi dualar okunarak , kac secde , kac ruku, kac selam ile kilanacak ? Sadece Kur’an ci tayfadan iseniz. Sunneti ve Hadisleri cikardiginiz zaman Farz olan namaz kilinmaz hale geliyor. Salat ve tesbihin ne anlama geldigi zamaninda yorumlanip bu gunumuze kadar gelmis , Namaz ve Zikir olarak bize gecmistir. Soyledigin Cuma namazi mevsu sia kaynaklarindan bi aktarmadir. Hatta onlar Hz. Osman zamaninda degistigini one surerler emeviler degil. Bu yanlis bilgidir. Dogru degildir. Cuma hutbesi her zaman farzdan once okunmustur. ogle namazi farzi 4 rekat Cuma namazi farzi 2 rekattir. Hutbede diger 2 rekat yerine gecitigi namaz kiliniyor sedasinda bir husu ile sessiz sekilde dinlenilir.
Sadece Kurancı tayfa diye tabir edilen bir tayfa mı var mış? Yeni öğrendim teşekkür ederim. Sünnetten ayrılmakta nedir ne haddimize.
Siz sanırım iyi analiz etmeden cevapladınız. Ben hadis diye cilt cilt yazılanlardan bahsediyorum.
Böyle faize kılıf arayanların zamanla aradıkları kılıflar için türettikleri hadislerden. Bilmem anlatabildim mi

Din,siyaset,ekonomi vs. konuşup seviyeli tartışmak isteyenler için ayrı bir bölüm mü açılsa? Ya da sohbet odası tarzı bir şey. :) Konu nereden nereye gelmiş. @Koba

E
Bakara 275-279
Ey iman edenler, Allah'tan korkun, eğer gerçekten inanıyorsanız, faiz olarak artakalan (ana paranın üzerindeki) miktarı almayın. Şayet bunu yapmazsanız (faize devam ederseniz),

Bak ne diyor “ana para”
Kaç para arkadaş bu ev 100.000 yani ana para
Sen vade vs yaptın 150.000 istedin

Bu aradaki 50.000 lira nedir ?
Bunun iktisattaki adı nedir ?
Bu para neden alınıyor nasıl değerlendiriliyor
Evi simdi pesin alirsan 250₺ vadeli alirsan 10 10 ayda 350₺ misalen. 10 ay zaten evin degeri okadar olup degerlenmiyor mu ?

cok basit olan seyi kaciriyoruz. Beyandan bahsediyor. Beyan edilip anlasilmis akit yapilmis
İse İslamda caizdir. Taksitli vadeli satis. Fiyat degismemek uzere anlasilmis ise problem yoktur. Onemli olan akittir

İslamda alisveris helaldir. Akit ile yapilir. Lutfen rica ediyorum. Vadeli satisin İslam Hukuna gore nasil yapildigini inceleyin arastirin. Sonra gelin bana diyin ki sen yanlis konusuyorsun. Harama helal dedin. ????
Bir şey soracağım, vadeli satışı veya başka şeyleri hayattaki herhangi bir şeyi neden islam hukukuna göre yapıyorsunuz? Üstelik diyanet bile takmazken... Şeriat da yok üstelik laik bir ülkeyiz.
Ya da neden islam mükemmeldir diyorsunuz? Bana göre hastalıklı mesela, tıpkı diğer dinler gibi. Ama ben bazı insanların bundan rahatsız olacağını düşünerek alakasız bir foruma yazmıyorum. Siz neden benim yaptığımı yapmıyorsunuz?
Her yazdığınız islamla alakalı olacaksa yanlış foruma gelmişsiniz.

Sadece Kurancı tayfa diye tabir edilen bir tayfa mı var mış? Yeni öğrendim teşekkür ederim. Sünnetten ayrılmakta nedir ne haddimize.
Siz sanırım iyi analiz etmeden cevapladınız. Ben hadis diye cilt cilt yazılanlardan bahsediyorum.
Böyle faize kılıf arayanların zamanla aradıkları kılıflar için türettikleri hadislerden. Bilmem anlatabildim mi

Oyle bi furya var suanda bize Kur’an yeter. Diyip Peygamberi ( tovbe) postaci maiyetinde gorup modernist kafalar.
Tekrar soyluyorum. İslam Hukukunda ticaret yazip en basitinden google da bile arama yapasaniz. Pesin ve taksitli vadeli satisin caiz olup olmadigini kendinizee gorursunuz. Sonra ben yanlis isem burda soyleyin lutfen ????

anladim anladim ama sen anlayamadigin icin İthamda bulunuyorsun ????

Harama helal diyenlere örnek vereyim mi hocam.
Banka ismi de vereyim sana Kuveyt Türk. Faize bulamamak adına duyup gittiğim banka. Neymiş efendim konutu kendileri alıyormuş sonra bize çıkan faiz oranına göre satış yapıyorlarmış. Tapuda niye verdiğiniz fiyat yerine aldığınız fiyat yazılıyor. Çünkü ona kılıf bulamadık. Biri sağ kulağını sağ eliyle tutuyor. Diğeri helal diyebilme adına aynı kulağı sol eliyle tutuyor adı da faiz olmuyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri