Genel Sohbet Aidiyet.esb

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bamkaya yapılacak ödeme zaten nereye yapılacak belli. Hiçte çarpıtmıyorum konuyu. Adam toki'ye yazılmış ev almış. Bankadan kredi alacak faizle. O ayrı bu ayrı.

faiz konusunda yanlis bilgi veriyorsun ayrica.Gerekli aciklama yapildi. Bankalar uzerinden faiz falan kullanilmiyor. Sadece odemeler o banka uzerinden yapiliyor. Lutfen vadeli satis ile faizi karistirmayalim. O yuzden Din ve Hukumleri hassas konu diyorum her zaman. Tam anlamiyla bilgi sahibi degilsek yanlis yonlendirilebilirz.
Not : kimseyi siyaset aklamaya calismiyorum. Devlet kurumlarinin benim savunmama ihtiyaclari yok. Tek yazma amacim yanlis bilgiler sunularak yanlis yonlendirilmelerin yapilmasi...
Şimdi kafam karıştı şu faiz vadeli satış konusunda
Mesela ben 48 ay taksitli ev alsam vadesiz mi alacağım ? Normal satış fiyatının üzerine bir eklenti vs adı ne olursa olsun ek bir gider kalemi ilave edilmeyecek mi ?

@MKMengen~53 hocam "kuran size yetmiyor mu?" Ankebut suresi ayeti hatırlamıyorum. Kitabı yetinmez diyip cilt cilt kelam uyduruldu şimdiye kadar hala uyduruluyor ve inanan kesimler de azımsanmayacak kadar.
Peygamber efendimizin sünneti diyoruz. Sünnete icabet etmeyi bırak asılsız sünnetler ile milleti kandıranlar ile dolu dünya
Misal veririm de sabaha kadar yazarız :)

Bende dinledim ve izledim. Yanlış bilgi neresi. Toki den ev aldıysam zaten hangi bankaya yatacağı belli. Bankadan toki için çekilecek kredilerden söz ediyorum
Bankalardan kredi cekilmilcek yanlis biliyorsun. Ziraat bankasina para yaticak. Faiz uzerinde kredi verilmesi soz konusu degil. Vadeli satis yapiliyor. İslam Hukukunda Vadeli satis caizdir. Soyle ornek veriyim. Bi pod cihazi sana pesin alirsan 100₺ ye satiyorum. Sende bana pesin almam param yok 3 ay takside bolersen alirim diyorsun. Bende sana 3 ay taksitli fiyati 150₺ olarak satiyorum. Bir akit imzaliyoruz. Yani soz. Fiyat degismiyor . İlk ay 150 ikinci ay 175 ucuncu ay 200₺ olmuyor. Basta konusulan ne ise o sekilde vadeli satis gerceklesiyor.

Bankalardan kredi cekilmilcek yanlis biliyorsun. Ziraat bankasina para yaticak. Faiz uzerinde kredi verilmesi soz konusu degil. Vadeli satis yapiliyor. İslam Hukukunda Vadeli satis caizdir. Soyle ornek veriyim. Bi pod cihazi sana pesin alirsan 100₺ ye satiyorum. Sende bana pesin almam param yok 3 ay takside bolersen alirim diyorsun. Bende sana 3 ay taksitli fiyati 150₺ olarak satiyorum. Bir akit imzaliyoruz. Yani soz. Fiyat degismiyor . İlk ay 150 ikinci ay 175 ucuncu ay 200₺ olmuyor. Basta konusulan ne ise o sekilde vadeli satis gerceklesiyor.
Ürünün fiyatı 100 tl
3 e bölersen ve vadelendirirsen 150 tl
Ve bu 50 tl faiz vs adı her neyse caiz oluyor öyle mi ?
Hımm şimdi siz söyleyince mantıklı geldi

@MKMengen~53 hocam "kuran size yetmiyor mu?" Ankebut suresi ayeti hatırlamıyorum. Kitabı yetinmez diyip cilt cilt kelam uyduruldu şimdiye kadar hala uyduruluyor ve inanan kesimler de azımsanmayacak kadar.
Peygamber efendimizin sünneti diyoruz. Sünnete icabet etmeyi bırak asılsız sünnetler ile milleti kandıranlar ile dolu dünya
Misal veririm de sabaha kadar yazarız :)
Simdi soyle soyliyim sana . Kur’ani Kerimde namaz kac vakit ve nasil kiliniyor ve neler okunarak kiliyor. Bana ayetle soylermisin ?

ve degistirilen ya da bize yutturulan sunnetler neymis mesela ?

emeviler doneminde mi basladi bu uyruk isler ? Bana gercekci bi sekilde tarih ve tam anlamiyla bir ornek verirsen daha aciklayaici olursun.

Konuya dahil olmak için söylemiyorum, polemikle işim olmaz sadece yaşanmışlık bu, TOKİ sözleşmelerinde “taksitlerin asgari ücret artışı ile orantılı olarak artışı olacağı belirtiliyordu”. Şu an ki sistemi bilmiyorum, zaten banada çıkmadı. :)

Neyse iyi geceler. Konuyu nereye getirdik. Ben herkesten özür dilerim.
Ozur dilenicek birsey yapmadin . En azindan benim sahsi fikrim bu yonde. Lakin yine dikkat etmemiz gereken konu yanlis bilgilendirilip yanlis bilgilendiriyoruz... bilmedigimiz bi konuda yorum yapmamak en iyisi. Ama hepimizin aliskanligi olmus artik. Fikir sahibi olmak. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmalayim.
Not: genel bi soylem, sahsi olarak algilama.
Az cok diger platformlardan da taniyorsundur beni sima olarak. Bende seni taniyorum ????

Konuya dahil olmak için söylemiyorum, polemikle işim olmaz sadece yaşanmışlık bu, TOKİ sözleşmelerinde “taksitlerin asgari ücret artışı ile orantılı olarak artışı olacağı belirtiliyordu”. Şu an ki sistemi bilmiyorum, zaten banada çıkmadı. :)
Daha onceki butun satislar tefe tufeye gore yapilmistir. Onlara faiz girmistir dogal olarak. Zaten tokinin boyle bi iddasida yok. Sadece bu son projede herhangi bi faiz ya da haramlik
Olmadigi icin Diyanet bilgilendirme amacli fetva yayinladi.

Not: Genel olarak Diyanet Devlet Kurumu oldugu icin saygim sonsuz lakin icinde sacma sapan ilahiyatcilar , Ehl-i Sunnet gorusune zit olan alimler mevcut. Yani diyanet savunuculugu yapmiyorum. Sadece dogru bilgilendirme yapmaya calisiyorum.

Ozur dilenicek birsey yapmadin . En azindan benim sahsi fikrim bu yonde. Lakin yine dikkat etmemiz gereken konu yanlis bilgilendirilip yanlis bilgilendiriyoruz... bilmedigimiz bi konuda yorum yapmamak en iyisi. Ama hepimizin aliskanligi olmus artik. Fikir sahibi olmak. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmalayim.
Not: genel bi soylem, sahsi olarak algilama.
Az cok diger platformlardan da taniyorsundur beni sima olarak. Bende seni taniyorum ????
Tanıyorum abicim seni diğer platfromdan. Güzel güzel saygılı bir şekilde konuştuk sen fikrini söyledin, ben fikrimi söyledim. Kavga etmedik.
???? Bilmediğim şey varsa öğrenmiş oldum sayende.

Aynen faizin adını değiştiriyorlar.
Mesela Fetö'nün bankası bank asya, ne diyordu.
Biz faiz almıyoruz, kar payı alıyoruz.
Herşeye bir kulp hazır
Herşeye bir kulp hazır
Nasıl anlatsaaaaam
Hıh
Misal parayı da bir mal (değişim aracıdır ama bu malı kullanarak başka mallar alırız) olarak düşünelim
100 lira malım var ve sen bunu almak istiyorsun , tamam sana satıyorum 3-5 ay sonra 150 170 olarak geri veriyor ödüyorsun
İktisatta bunun adı faizdir sen istediğin adı ver
Ha şunu der ise kardeş sana bu parayı vereyim bu para ile yaptığın işe ortak olayım işte ona katılım ortaklığı denir
“Bence”

Daha onceki butun satislar tefe tufeye gore yapilmistir. Onlara faiz girmistir dogal olarak. Zaten tokinin boyle bi iddasida yok. Sadece bu son projede herhangi bi faiz ya da haramlik
Olmadigi icin Diyanet bilgilendirme amacli fetva yayinladi.

Not: Genel olarak Diyanet Devlet Kurumu oldugu icin saygim sonsuz lakin icinde sacma sapan ilahiyatcilar , Ehl-i Sunnet gorusune zit olan alimler mevcut. Yani diyanet savunuculugu yapmiyorum. Sadece dogru bilgilendirme yapmaya calisiyorum.

Anladım üstadım, teşekkürler ????

Herşeye bir kulp hazır

bilmedigin icin yanlis yorum yapiyorsun. Fetonun bankasi haric bir suru katilim bankasi var. Senin yatirdigin paran ile is yapip kar oraninda pay veriyor. Burda haramlik bi durum yok ki . Parani alip kumar kazanip sana geri mi veriyor. Bankalar denetlenen kuruluslar. Zaten guvenmiyorsan verme. Altin al altina yatirim yap. Kimse sana zorla parani bankaya gotur demiyor ki .

bilmedigin icin yanlis yorum yapiyorsun. Fetonun bankasi haric bir suru katilim bankasi var. Senin yatirdigin paran ile is yapip kar oraninda pay veriyor. Burda haramlik bi durum yok ki . Parani alip kumar kazanip sana geri mi veriyor. Bankalar denetlenen kuruluslar. Zaten guvenmiyorsan verme. Altin al altina yatirim yap. Kimse sana zorla parani bankaya gotur demiyor ki .
Sayın Prof. De bilmiyor sanırım

İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman'ın, Hazine'nin çıkardığı gelire endeksli senetlerin (GES) devlet tahvilinden farksız olduğunu yani faiz içerdiğini belirtmesi, Katılım Bankalarının 1 milyar dolarını faizli para durumuna soktu.
Vatan gazetesinden Ufuk Şanlı'nın haberine göre; İlahiyat Profesörü Karaman Hazine'nin çıkardığı gelire endeksli senetlerin devlet tahvilinden farksız olduğunu yani faiz içerdiğini belirtti.( Dış Bağlantı)

Burda sana katılmıyorum maalesef.
Gittin banka'ya paranı yatırdın. Senden faiz almıyorda kar payı alıyor. Faiz oldu kar payı. Ben para yatırdıysam. Paramdan neden kar payı adı altında faiz alıyor. Para kartım var. Para kartımdan kendi çalışıp kazandığım paramı banka karta yatırıyorum. Paramı çekerken Belli limitten sonra paramdan para kesiyo. Hangi hakla

Dini ayrı siyaseti ayrı tutmak gerekir. M. K. Atatürk
Simdi soyle soyliyim sana . Kur’ani Kerimde namaz kac vakit ve nasil kiliniyor ve neler okunarak kiliyor. Bana ayetle soylermisin ?

ve degistirilen ya da bize yutturulan sunnetler neymis mesela ?

emeviler doneminde mi basladi bu uyruk isler ? Bana gercekci bi sekilde tarih ve tam anlamiyla bir ornek verirsen daha aciklayaici olursun.
Kuran da Hud suresinde namaz ile ilgili açık ayet vardır 111 yada 113. Ayet olması lazım. Burada vakit belirtilmiştir. 5 vakit olarak da 3 vakit olarak da tefsir edenler var. Ama rekat söz konusu değil. Bu arada salat ile tesbihi birbirine de karıştırmamak lazım. Fazla da derine girip yanlış yola sapmamak gerekir. Sünnet konusunda örnek olarak Cuma hutbesini Efendimiz farz olan iki rekat namazı kıldıktan sonra verirmiş ama şuan namazdan önce. Sebebi de emeviler dönemindeki baskıcı yönetimin sebebidir. Hutbede ses çıkarılmaz kımıldanmaz derler. Oysaki Efendimizi iyi okuyanlar yaşantısında bunun tam tersini yaptığını görür.

Son düzenleme:
Allah’in ayetlerini kafana gore yorumlayip anlam verme. Burasi elektronik sigara platformu degil mi ? Kur’an meal ve tefsir yeri mi ?
1. Ornekte yaptigin meal basli baslina hata. İslam dinini herkes kafasina gore yorumladigi icin bu haldeyiz zaten. 1.400 senedir ummed-i Muhammed yanlis uyguladi son 100 senedir cikip sacma sapan mana vererek ayetleri saptiriyorlar. Dikkatli olun. Bu sozler hasanin, ahmetin, velinin, benim , senin degil. Allah’in sozleri. Cok dikkatli cok titiz olunmasi gereken yerde , harama helal , helale haram dedirtirler imanimiz gider maazaAllah...
1-Burası elektronik sigara forumu evet ve buraya yazıp konuyu kirlettiğimi beyanen özrümü ifade etmiştim. Konu başlığını açan buhardaşımdan, ayrıca buraya ayak basan bütün forum ahalisinden tekrardan özür diliyorum.
2- Yazdıklarım bunca yıl okuduklarım, dinlediklerim, öğrendiklerim, karşılıklı tartışmalarımın bakiyesidir. Öyle rastgele sallamasyonlar değil. Mukallit (taklitçi) değilim, aklıma güvenirim. Eleştiririm, dinlerim, okurum, kıyas yaparım doğruyu bulmak için.
"Ankara'da doğdum bu yüzden Müslümanım, Brüksel'de doğsaydım Hristiyan olurdum. Pekin'de doğdaydım Budist, Delhi'de doğsaydım Hindu olurdum." diyen kalabalığa dahil olmadım, olmam da.
3- 1400 sene (rakam size ait) öncesine ait, Kuran hariç olmak üzere elinizde hangi yazılı belge-kaynak var? "Humur" kelimesinin "başörtüsü" anlamına geldiğine hangi sözlükten baktınız. O sözlük hangi tarihte yazılmış? v.s.
(Not: Son paragrafı cevap beklediğim için yazmadım, gerçekten burası yeri değil ve kestim, nokta.)

Maaşımı alıcam banka karta yatırıcam. Sonra paramı çekmeye gelince benim paramı benden kesecek oldu.. Ne güzel dünya be

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri