Tam olarak ne zamandı hatırlamıyorum. Bahsi geçecek tedarikçinin ismini de net hatırlamıyorum. Büyüklerden biriydi ama. Neyse.
Bu elemanlar, işte bizim yerimiz bu ve işimizi de böyle yapıyoruz diye çalışma ortamlarının fotoğraflarını paylaştılar. Şapka çıkaran mı ararsın, ayakta alkışlayan mı, benim evimden daha temiz diyen mi, vs.
Türkiye ve esigara yan yana gelince tuhaflık olmadan olmaz tabii. ???? Fotoğraflardan biri malzeme temizliği yapılan yere aitti: Şişelerin, dolum malzemelerinin, araç gereçlerinin, vs. temizlendiği yerin fotoğrafı. Musluk-lavabo ve kurutma alanı! ???????? Evet fotoğraftaki alan temizdi. Temizdi de kimse sormamıştı ya da soramamıştı bu iş böyle mi yapılır diye.
Şayet böyle bir soru gelseydi, ki gelmeliydi çünkü o türde bir temizlik kesinlikle öyle yapılmamalı, cevapların %99’u bence şöyle olurdu: Yasal değil, ne bekliyorsun laboratuvar mı? Klasik gate-keeping olayı. Türkçesi için kapı bekçiliği denir mi bilemiyorum.
Yapılan iş hacmine, kar marjına ve yüzlerce temiz-güvenilir referanslarına bakarak bir temizlik ve/veya sterilizasyon cihazı beklerdim. Muslukta deterjanla yıkayıp kurutmak trajikomik gelmişti.
Zaten mevzuyu bu karıştırmıyor mu? İstenilen talepler normal, ancak ülkenin ürüne bakışı anormal. Tedarikçi sözüm ona avantaj sağlamak adına ahanda böyle bir ortam diyor, kullanıcı da vay babam vayyy, nasılda üretiyorlar diyor. Ya hu normalde nasıl üretecek zaten
Sonuçta hazırlanan karışımın temel malzemeleri gıda sınıfı, tüketecek olan insan. Yasallaşsa belki de ilaç dairesi ruhsat verecek ürüne, o derece yani.
Amma velakin mevcut durumumuzu içselleştirmek yerine bu garip, gurip şovların ne anlamı var, onu çözemedim. Şans ya hu şans, başka hiçbir dayanağımız yok, bunu anlamak bu kadar mı zor
Adam önce makarna yapar, karnını doyurur, sonra tencereyi bir sudan geçirir nbase yapar. Gıda müfettişleri bassa ne işlem yapacak, polis bassa ne işlem yapacak? Verilen ruhsata aykırı mı işlem yapıyor, üretim prosedürlerine mi uymuyor, yok ki bunların hiçbiri.
Tam bağımsız AVM yapıyordu bir ara, şimdi var mı bilmiyorum, yerinde denetim
Uğur Dündar mübarekler, işin tuhafı denetlenen her yerde bir dantel örtüler eksik cihazların üzerinde. O kadar minnoş üretim yapıyoruz anlayacağınız
Bir dönem işim gereği aklınıza gelebilecek ilk 5'de yer alan gıda firmalarını ziyaret etmiştim, emin olun hiçbiri bizim tedarikçilerin fotoğraflarındaki hijyenin, özenin yanına yaklaşamazdı. Çünkü adamlar poz vermiyordu, kanuna, nizama, prosedüre, iş ve üretim planına uygun hareket ediyorlardı.
Bir dönem ben söylemiştim: " madem bu kadar hijyen, üretim tesisi aşığısınız, neden Dekang, Hangsen kullanmıyorsunuz?" hiç gördünüz mü burun kıvırdığınız, tu kaka yaptığınız adamların tesislerini. O dönem ayıldığınız, bayıldığınız Amerikan, Avrupa firmaları asgari kuralları uygularken, adamların üretim tesisleri bir sonraki hedefimiz uzay mekiği yapmak olacak kıvamındaydı.
Hasılı vallahi eleştirmiyorum. Bayılıyorum işimize gelen şekilciliğimize. Öze inemediğimiz için zaten hemen her alanda profesyonelleşiyoruz. İyi mi oluyor, kötü mü oluyor ona da siz karar verin.