Bu değerlendirme aslında satıcı/tedarikçinin yararına oluyor gibi
. 1000$'lık ürünler ülkemizde 14000TL'ye satılabiliyor. Ya da 1100$'lık bir ürün 9800TL'ye satılabiliyor lakin kur karşılığına denk gelenden daha ucuza ülkemizde satılan bir ürün bulmak imkansıza yakın. 350TL'lik fiyat kur karşılığının %40'ına denk geliyor yani %60 indirimle satılmış oluyor. Bu tip bir yaklaşım ürünün fiyatının pahalı olduğunu değil, bizim alım gücümüzün düşük olduğunu gösteriyor. Değerlendirme yaparken bizim markamız olduğunu göz önünde bulunduruyoruz ki doğru, lakin bunu yaparken diğer markaları da göz önünde tutmamız lazım. Bu mantıkla Vestel, Arçelik v.b. markalarının ürünlerinin, uzak doğu rakiplerinin, doları baz alırsak 5.5'da 1'ine satılması gerekiyor ama fiyatlar ortada. Vergi v.b. bir çok etken var buna sebep olarak söylenecek lakin bu örnek verdiğim firmalar, fabrikasyon ve kurumsal firmalar, butik değiller. İşin içine butik üretim girince, yüksek maliyetlerle birlikte fiyatlarda haliyle fabrikasyona oranla yüksek oluyor.
Major, Penodat ve Vira Mods sektörün fiyat-performans segmentinde yer almayı tercih ederken, Sirius Mods, Fakirs, M.A.C. Mods gibi firmalar üst segmentte yer almayı tercih etmiş. Burada bize düşen fiyatın pahalılığından ziyade, belirlenen fiyata ürüne değip değmeyeceğini tartışmak ki, hali hazırda kullanıcısı yok denecek kadar az olduğu için bu konuda net sonuca varmak şu an için zor. İlerleyen dönemde bunu tartışmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.
Yerli ürünler içinde denediğim ve fiyatının çok üstünde performans aldıklarımda oldu, verdiğim ücrete acıdıklarımda. Tabii ki belirli bir malzeme kalitesi olması gerekiyor ama lükse kaçan malzemelerden ziyade ürünün performansı benim için çok daha önemli. Major ve Penodat benim gözümde ücretinin çok üstünde performansa sahip ürünler ve severek kullanıyorum (Şu an Major'u kullanamıyorum, yeni seriden alacağım diye arkadaşa vermiştim
). İlk Spica için aynı şeyi söyleyemem kesinlikle ki çok da eleştirmiştim lakin Spica Pro parasını hakeden bir ürün diye düşünüyorum ve fiyatını hiç eleştirmedim. IDA kullandım ama şu an alacak olsaydım ilk Spica'da olduğu gibi onu da eleştirirdim fazlasıyla 260TL'lik fiyatından ötürü. Fakirs tarafında moddan örneklemek gerekirse Illusia D 300€'dan satılıyor Türkiye'ye. Fiyatı yüksek evet ama Dicodes çipli, stabwood, butik, side-by-side bir sistem için normal karşılanabilecek bir fiyat (benim alım gücümün bir hayli üstünde tabii ki
) lakin son fiyatlandırma sonrası atomizerleri için (ION serisi hariç) aynı şeyi düşünmüyorum ben kendi adıma.
Şu anki veriler ile ben bu fiyatı hakettiğini öngörüyorum ve bu sebeple sipariş geçtim. Kullanmaya başlayınca fikrim tabii ki değişebilir, öngörümün yanlış olduğunu kabul edip, fiyatını eleştirip, aldığım tutarın altında ikinci el olarak satabilirim. Aradaki bedeli de tecrübe ve yanlış öngörümün cezası olarak görürüm
ve derim "ürünün fiyatı pahalı, çünkü haketmiyor" ama şu durumda pahalı diyemiyorum.