• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Öneri İstiyorum? | E-Sigara MTL'mi, DL'mi:)

CevizAğacı

Community
Elektronik sigara deneyimimizin en önemli yanı hangi tür içimi tercih edeceğimiz olabilir. Genellikle yeni kullanıcılar ilk defa buharladıklarında sigara içimi veya ciğer çekimi tarzlarından hangisi ile başladılar ise o şekilde devam etmeyi ( hoşlanmasalar bile...) tercih ediyorlar. Aslında her kullanış şeklini deneyimleyip kendilerini tatmin eden ve rahatsız etmeden sigarayı bıraktıran stili keşfetmeleri daha doğru bir karar. Dilim döndüğü kadar bu çekim tekniklerinden bahsetmek isterim.

Ciğer çekimi ( nargile tarzı veya ingilizcesi direct lung DL )
Buharı, atomizerden ağızda bekletmeden ciğere çekmek ve ciğerden direk dışarıya vermek usulü ile yapılan içim şeklidir.
Aslında nargile içilirken yapılan çekim tarzının aynısıdır. Yüksek oranda buhar ağızdan dışarıya verilir. Genellikle yüksek watt larda ve düşük dirençlerde yapılır.

Artıları:
  • Aromayı çok fazla alırsınız
  • Yüksek buhar performansı doygunluk verir.
  • Düşük nikotin oranlı likitler tercih edildiği için daha az nikotine maruz kalınır.
Eksileri:
  • Yüksek oranda aroma elde etmek için çok fazla likit tüketimi olur
  • Genellikle çift coilli sarımlar yapıldığı için tel,pamuk ihtiyacı artar
  • Hazır coilli bir atomizer kullanılıyorsa coil değişimi daha sık yapılır
  • Modunuzun pilleri yüksek watt ihtiyacı nedeniyle daha çabuk biter
  • Üstte saydığım nedenlerden ötürü bütçe dostu bir içim tarzı değildir

Ağızdan Ciğere çekim ( sigara içimi, ingilizce mouth to lung,MTL )
Buharı ilk önce ağıza daha sonra ciğere çekmek ve dışarı göndermek şeklinde yapılan içim tarzıdır. Sigarayı en iyi simüle eden tarz olduğu için sigarayı yeni bırakanlara önerilir. Daha yüksek dirençlerde ve daha düşük watt larda buharlanır.

Artıları:
  • Sigara içimine çok benzediği için sigarayı bırakmakta çok işe yarar
  • Az duman çıkaran bir eylemdir bu nedenle çevreye daha az rahatsızlık verir
  • Daha az likit, tel, pamuk ve coil kullanılır bu nedenle bütçe dostudur.
  • Modunuzun pilleri daha yavaş biter
  • Deneyimli kullanıcılar için sıcaklık ayarı denilen mucizeyi gerçekleştirmeye olanak tanır
Eksileri:
  • Aromayı daha az hissedersiniz
  • Duman az olduğu için tatmin olmak biraz daha zordur
  • Daha az buhar akciğerlere gittiği için yüksek nikotin oranı içeren likitler kullanılır.
  • Sıkı içim sevenler için yanakların ilk dönemlerde ağrı yapması olumsuzluk sayılabilir

Birde bu iki içim stilinin karışımı olan son dönemde yaygınlaşan MTDL içim şekli vardır. Ne tam olarak Mtl nede tam olarak DL diyebileceğimiz bu stil genellikle hava girişi daha geniş Mtl atomizerler ile Havadar sigara içimi olarak açıklanabilir.

Herkesin içim şekli kendinin seçeneğidir önemli olan sonuç yani sigarayı bırakabilmektir bunun dışında kalanlar ise teferruattan ibarettir.

Sevgiler ve saygılar ile....

Oyla 0
Çaylak olarak ben bilgilenme amacıyla soruyla başlayayım o zaman, dl ve mtl için illa bi sınır var mıdır, mesela tel 0.86 ohmdan aşağı olursa dldir, hava kanalı açıklığı toplamı 1.2 mm kareyi geçerse dldir, driptip çapı 2.7yi geçerse dldir neyim gibi sınırlar var mıdır...
malum en sevmediğim şey Türkçe karşılığı varken inatla kullanılan yabancı terimler, neyse mevzuya gelelim.
MTL ( Mouth to lung - ağızdan ciğere) ha bu bizim kullandığımız sigara tipi muamele. abi bu mtl 0.60ohm'da kullanılabilir 1.8ohm da kullanılabilir. bu sıcak-soğuk buhar ve aroma ile ilişikli nispeten. mesela atomizerin kısa ise 0.80ohm ile bile sıcak buhar alabilirsin ama atomizer bacan uzun ize 0.60 ile belki sıcak buhar alabilirsin yada ben soğuk buhar isterim dersen 1 ohm+ kullanarak daha serin buhar elde edebilirsin ( 1.8 civarı genelde pod cihazlarla kullanılır) gibi bir çuval seçenek var. genelde kullanıcının eli belli bir tip sarıma alışmıştır ve hep öyle gider. mesela ben 6-7tur 2-2.5mm klavuza sararım genelde telleri.

DL denen şey de (direct lung doğrudan ağızda biriktirmeden mevzuya göndermek buharı) Bildiğin nargile. bol aromalı sıcacık buharlı kapalı mekan düşmanı ve en sevdiğim içimdir ama nedense özellikle son 4-5 aydır neredeyse hiç içmedim.

belki de yoruyor beni o derin derin içe doğru nefes çekmeler, çok tatlı bayan aromalar, etraftan gelen tepkiler, bilgisayarın anakartının likit yüzünden yağsı tabaka ile kaplanması ve oturup kulak pambığı ile onu temizlemeye çalışmam :D

velhasıl ufacık makine, orta serin buhar, azıcık da huzur.

alayınıza afiyet olsun efenim.

Sıcaklık Kontrolü çıktı, "MTL mi DL mi?" sorusunun cevabında direnç değeri bir parametre olmaktan da çıktı. NiFe30 ile 0.17 ohm'da, Tungsten ile 0.07 ohm'da misler gibi MTL içim yapılabiliyor. Direnç değeri - buhar sıcaklığı arasındaki ilişki, Kanthal tel ve kullanılan atomizerin yapısı açısından bakıldığında doğru, ancak sıcaklık kontrollü kullanıma geçince işler değişiyor...;)

Sıcaklık Kontrolü çıktı, "MTL mi DL mi?" sorusunun cevabında direnç değeri bir parametre olmaktan da çıktı. NiFe30 ile 0.17 ohm'da, Tungsten ile 0.07 ohm'da misler gibi MTL içim yapılabiliyor. Direnç değeri - buhar sıcaklığı arasındaki ilişki, Kanthal tel ve kullanılan atomizerin yapısı açısından bakıldığında doğru, ancak sıcaklık kontrollü kullanıma geçince işler değişiyor...;)
ısı kontrolü aman aman bi durum hocam :)
o başlı başına apayrı bir konu, şuan watt modunda dümdük teller üzerinden konuşuyoruz :)

İkisi de... Aynı anda... İki mod var yanımda. Birinde mtl, diğerinde dl. O an canım hangisini çekerse. Hatta bazen bir nefes ondan bir nefes bundan.

Bilenlere bir şey sormak istiyorum. Sigarayı falan bırakalı çok zaman oldu. Nargile içmeyeli ise 20-25 yıl olmuştur. Gençken içerdik. Bizim zamanımızda Beyazıt'ta medresede, Eminönü'nde yüksek kahvede nargile vardı. Bir de Tophane'de. Bizim okul Beyazıt'a, Eminönü'ne yakın diye oralara giderdik. Ordaki yaşlı amcalar bize şunu öğretmişti: Nargilenin dumanı boğazı geçmez, içe asla çekilmez, ağızda dolaştırılır, salınır. Şimdi DL'ye nargile içim denince hep şaşırıyorum, artık nargile içe mi çekiliyor? Gerçekten bilmediğim için, meraktan soruyorum.

İkisi de... Aynı anda... İki mod var yanımda. Birinde mtl, diğerinde dl. O an canım hangisini çekerse. Hatta bazen bir nefes ondan bir nefes bundan.

Bilenlere bir şey sormak istiyorum. Sigarayı falan bırakalı çok zaman oldu. Nargile içmeyeli ise 20-25 yıl olmuştur. Gençken içerdik. Bizim zamanımızda Beyazıt'ta medresede, Eminönü'nde yüksek kahvede nargile vardı. Bir de Tophane'de. Bizim okul Beyazıt'a, Eminönü'ne yakın diye oralara giderdik. Ordaki yaşlı amcalar bize şunu öğretmişti: Nargilenin dumanı boğazı geçmez, içe asla çekilmez, ağızda dolaştırılır, salınır. Şimdi DL'ye nargile içim denince hep şaşırıyorum, artık nargile içe mi çekiliyor? Gerçekten bilmediğim için, meraktan soruyorum.
Valla löpür löpür ciğere çekiyorlar abi ama artık nargile de değişmiş bizim abilerin söylediğine göre, eskiden sade tütün yapraklarını kaynatıp sıkıp koyarlarmış lüleye, şimdi o tütünü gliserine yatırıyorlar aroma şeker falan koyuyorlar o yüzden tütün sadece içinde nikotin olması için duruyor orda

Valla löpür löpür ciğere çekiyorlar abi ama artık nargile de değişmiş bizim abilerin söylediğine göre, eskiden sade tütün yapraklarını kaynatıp sıkıp koyarlarmış lüleye, şimdi o tütünü gliserine yatırıyorlar aroma şeker falan koyuyorlar o yüzden tütün sadece içinde nikotin olması için duruyor orda

Hadi ya hocam. Evet bizim içtiğimiz tömbekiydi. Sarılmış tütün. Bu yeni meyvelileri biliyorum da ben onları kokulu tütün falan sanıyordum. Şimdi merak da etmedim değil ama bunca yıl içmedim, artık meraktan ölsem de duman çekmem içime.

Kararsızlık içinde olduğumdan merlin mini almıştım
Her türlü yolu denedim bu atoda
Tütünlü likitler aşırı hoşuma gittiği için 1 yıldır mtl devam
Tabi cutwood unicorn içsem, içebilsem tütünü hiç aramam :)
Afiyetler dilerim hepinize

DL başladım, MTL’ye de geçtim. İkisinin yeri çok ayrı ve tartışılır. Hayatta nargile içememiş biri olarak DL’de çok şükür bugüne kadar hiç öksürmedim, tıksırmadım gayet memnunum. Öyle zaman geliyor ki çayını, kahveni veya biranı eline alıyorsun bam güm basıyorsun buharın gözüne.

MTL bambaşka bir dünya. Daha fazla sağlığı düşünürsen, yanı sıra pili, coili, likiti MTL içersin. Amma velakin keyifçiysen DL içiyorsun. İkilemde fazlaca kalıyorum açıkçası bir yanım MTL’ye devam et sadece diyor, bir yanım da ikisini kullan diyor.

Hele hele bu aralar cihazları tamamlamışken şöyle sağlam buhar ve aroma performansı olan DL atomizer arıyorum ki sormayın gitsin. Alırım almasına da, yine Dvarwı kenara bırakırım diye korkuyorum. En iyisi şimdilik canım ne isterse onu yapmak :)

Hortlamış, güzel. :) Ateşli tiryakisi bir kullanıcının nargile içim ile ne işi olur pek anlamış değilim. Pil tüketimi, Cihaz büyüklüğü, likit tüketimi, çevreye rahatsızlık vs. her yönden eksi. Zaten ateşli simulasyonu ile de alakası yok. Bi' ara zorladım ben de. Ama yok, olmuyor.

Bir de sıcaklık kontrolü çıktı, ohm işi önemsiz kaldı diyenler olmuş ancak elektronik kullanıcılarının belki de %99.9'u düz watt modu kullanıyor.

Geri