Genel Sohbet Evde Bira Yapımı ????

Aslında bunlar kişisel zevk
Çok yoğun bira için şeker yerine tamamen malt olabilir
Yada yumuşak parti birası tarzı için full şeker
Ama full şeker çoğu kişide baş ağrısı yapar
Ben genelde 25 litre kuruyorum
750 gram şeker ve 1 paket şerbetçi otlu kuru malt özü
Zamanla sizde kurdukça damak zevkinize göre yaparsınız
Gövdeli bira için 23 litre yerine 20 litrede kurabilirsiniz
Ama kovayı 22 derece sıcaklığı geçmesin
Sıcaklığı sabit tutmaya çalışın
Eğer çok sıcak bir odada olursa şarap gibi meyvemsi tatlar olur
Ben sabit 18 derecede yapıyorum
Fermantasyon biraz uzun sürüyor ama güzel oluyor
21-22-23 derece oluyor genelde sıcaklık üzerinde ki şeritde. Aşırı oynama olmuyor. Umarım güzel birşey çıkar ortaya.

Farkında olmadan yanlışlıkla ilk defa doğru bişe yapmışım. Bakalım 1 hafta oldu daha ilk kit.
İki hafta sonra başlangıç setini tatmaya başlayacağım. Sonrasında ikinci kiti muhtemelen yobb un dediği gibi 750 gr şeker 500 gram kuru malt özü ile kurarım sanırım şeker artarsa alkol de artar :)

Valla sevindim fikrimin iyi seçim olmasına çünkü hiçbir bilgim deneyimim yok. Kendi kendime dedim ki şeker yerine aynı oranda malt özü kullanılabiliyorsa ikisi beraberde kullanılır dedim kendi kendime :) :)

Kuru malt özü yerine şeker kullanmak içimini rahatlatır mı o konuda etkisi var mı? Atıyorum kuru malt özü koymazsan miller gibi rahat içim kuru malt özü koyarsan efes malt gibi daha tok mu olur yoksa etkisi olmaz mı? Alakası yok mu?

aslında alakalı bir yaklaşım olmuş üstad aslında malt özü kullanmak birayı gövdelendiriyor aslında
bunun tarifi en basit şekilde duel amsterdam guiness gibi biralar içtiysen bunlar gövdeli biralardır bizim tuborg ve efese göre
yani daha aromatik tadlardır yoğunlardır diyim bu tarz bira yakalamak için 23 yerine 20-21 lt lerde kit kurup malt özü kullanmak gerekiyor
ama ben birada gövde sevmem dersen daha çok şekere ve birazda malt özüne yönelmen gerek damak tadı zamanla kendini belli ediyor
mesele ben yoğun gövdeli bira seviyorum bunun için sıvı mal özü kullanıyorum ve 22 lt kuruyorum şeker kullanmıyorum ama
eşim yoğun gövde sevmediği için 25 litre kurup kuru malt özü + 750 gr şeker ile kuruyorum
umarım yaptığın biran hoşuna gider ;) ;)

aslında alakalı bir yaklaşım olmuş üstad aslında malt özü kullanmak birayı gövdelendiriyor aslında
bunun tarifi en basit şekilde duel amsterdam guiness gibi biralar içtiysen bunlar gövdeli biralardır bizim tuborg ve efese göre
yani daha aromatik tadlardır yoğunlardır diyim bu tarz bira yakalamak için 23 yerine 20-21 lt lerde kit kurup malt özü kullanmak gerekiyor
ama ben birada gövde sevmem dersen daha çok şekere ve birazda malt özüne yönelmen gerek damak tadı zamanla kendini belli ediyor
mesele ben yoğun gövdeli bira seviyorum bunun için sıvı mal özü kullanıyorum ve 22 lt kuruyorum şeker kullanmıyorum ama
eşim yoğun gövde sevmediği için 25 litre kurup kuru malt özü + 750 gr şeker ile kuruyorum
umarım yaptığın biran hoşuna gider ;) ;)
İkinci kiti 25 litre denemek çok mantıklı bence içimi rahatlaştıkça hoşuma gider gibi geliyor bana. Çünkü gövdeli denemiş değiliz her zaman her şeyin en ucuzuna kaçtığımızdan çok çeşitte denemişliğim yok.

İlla foto mu atalım kardeşim [emoji1787]
kitabına uygun 1kg şekerle kurulmuş export pilsner
f0c1dcbf7944839a04e46ce73e52ad54.jpg

[emoji110][emoji1009] SSCB'den Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tadı nasıl? Asiti nasıl? İçim rahatlığı nasıl?
Fermantasyon da ve şişe de bekleme süresi nedir?
2 hafta kovada
2-3 hafta şişede.
ortalama 22-23 derece sıcaklıkta.
tadı hafif acı fena değil.
asiti fotodaki gibi 1 şilem çıktı sadece diğerleri bu kadar yoğun değil.
içtikçe alışıyorsun, yormuyor.
tadı da bekledikçe güzelleşiyor bilirsin.
lager kurmuştum 1kg şekerle ve kendi mayasıyla.
3 hafta kovada tutmak zorunda kaldım,19-21 derece arası.şişeleme yaparken tadına baktım o da güzel bi bira olacak.

kovada biraların fermantasyonu bitse bile 3 hafta tutmak daha ideal bira yapman için iyidir
yani 3 hafta tutmak zorundalık olmamalı aslında ideali o en az 3 hafta kova 1 ay şişe normali üstad
yakında hidrometre alırsam 3gün aynı og'yi gördüğüm an bitiririm o fermantasyonu :D

Boşanmak ve bu aleme dalmak istiyorum...
Hanım esigara için verdiği 1 dolap gözüne bile gözünü yeniden dikmişken, nasıl yapabilirim ki evde bira?
Ya da Antalya'ya mı taşınsanm :)
sıcak yerlerde bira yapmak biraz daha zor [emoji26]

banyoda 5 kova bira yapan gördü bu gözler facebook grubunda.(5*23=115lt)

Geri