Fev aslında piyasadaki en pratik, en özgür, en özgün atomizer ki halen daha eşsiz. Buharının serin/soğuk olmasını ise avantaja çevirmek oldukça kolay. Daha kalın tel, performans coilleri ya da fantazi teller ile, bir çok mtl atomizerde sıcaklıktan ötürü kullanamadığınız sarımları ya da klasik tip bir atomizerden daha yüksek watt aralığında normal sarımlarınızı kullanabilirsiniz. Chopping kit ile normalleşiyor ve daha da artıyor aroma performansı ama boğaz vurumu ve serinlik de aynı oranda düşüyor. Fev Vs yani 17mm olanı ile Dvarw daha benzer karaktere sahip diyebilirim. VG M5 ise değişik bir atomizer. İçim sıkılığı olarak Dvarw kadar tatmin etmeyebilir sizi. Benim favorilerimden biri olmasının temel sebebi nikotin tatmini. 18mg kullanıyorum. 4.5-6ml arası tanklı atomizerler tercih ediyorum. İçlerinde oran/orantıya göre tek tank ile en uzun süre kullandığım atomizer M5. M5 karakter olarak diğer bir çok MTL atomizerden farklı. Bazı temel nüanslar var MTL atomizerin performansını arttırmaya yönelik. Coilin hava kanalına yakın konumlandırılması ya da dar drip tip kullanmak gibi ama M5 de durum tam tersi. Aroma için coil yukarda konum, boğaz vurumu için geniş bir drip tip istiyor. Ek olarak ben çoğunlukla 2mm çap ve 30ga tel kullanıyorum. Atomizerine göre 28ga'a geçtiğim oluyor ama 2mm çap sabit. M5'i ilk olarak orijinal denemiştim ve sarılı haldeydi, ben sadece evyap likitimi koyup 2-3 denemiştim. Çok beğenip Ulton klonunu alıp yoluma devam ettim. Hatta sonrasında 2 tane daha klon aldım, bir tanesini Espion Solo ile birlikte çaldırdım hatta hala aklıma gelince küfrediyorum.
MTL atomizerler konusunda kalıplaşmış bir kaç konu var, 2015-17 arası oturmuş sanırım bu kalıplar. Forumların eskileri de bu kalıplara bağlı kalıp atomizeri bu doğrultuda değerlendiriyorlar. Bu bahsi geçen dönemlerdeki likit yapıları-markaları, teller ve pamuklar ile olan denemeler sonucu oluşmuşlar diye tahmin ediyorum ve hemen hepsi aroma odaklı kalıplar. Günümüzde kullandığımız pamuklar bir hayli gelişti, likitlerde eskiden olduğu kadar efektör ve aroma oranları kullanılmıyor. Modern modlar kullanıyoruz, ateşleme gecikme süreleri son derece düşük ama kıyaslama ve incelemeler yine eski kalıplara dayanıyor. Bunu farkettiğimden beri eski kullanıcıların bir çoğunun yorumlarını dikkate almamaya başladım açıkçası ya da dikkate alıp tam tersini yapıyorum
ve çoğunlukla doğru sonuca ulaşıyorum. Özetlemek gerekirse Gus örneği. Aroma performansı evet başarılı ama geri kalan tüm konularda bence yetersiz. Pratik değil, sarması ve pamuklaması uğraştırıcı, kullanıcı odaklı değil, akıtması kolay, sıkı içim için ekstra deck almanız ya da farklı çözümler üretmeniz gerekiyor v.b. Sadece aroma performansının iyi olması diğer negatif özelliklerini göz ardı etmeye yetmez diye düşünüyorum ben ama dediğim gibi eski ve kompedan kullanıcılar ile bu konuda görüş ayrılığı yaşıyorum
Bir başka örnek de Ion mesela.
O kadar yazdıktan sonra sonuca gelmek gerekirse, subjektif konularda kimsenin yorumunu dikkate almadan direk kendimiz deneyimleyip, atomizeri değerlendirmek çok daha mantıklı geliyor bana. Aroma performansı, buhar ısısı, boğaz vurumu aslında subjektif olmaması gereken konular ama herkesin sarımı farklı olduğu için bu konularda da fikir ayrılığı oluyor. Siren V2 ve Spica Pro'da boğaz vurumu yok diyen, Dvarw'da aroma ve nikotin tatmini düşük diyen v.b. yorumları okuduktan sonra daha iyi anlıyorsunuz bunları.
Edit: Sorunuza cevap vermemişim özür dilerim, M5'den ziyade 0.9mm hava pinli Fev Vs ya da chopping kitli Fev V4/4.5'un size daha çok hitap edeceğini düşünüyorum.