Genel Sohbet Takıntılı Buharcılar

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan VapEser
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

VapEser

Community
Takıntılı olan arkadaşlarımız ve hikayelerini okumak güzel olacak diye düşünüyorum.
Ben yaklaşık 5 yılı doldurdum. Bu zaman zarfinda standart hayatımı buharcılıgımada yansıttım.

Örnegin; bir ürünü begenirsem aynısını ve yedeklerini ömürlük dolduruyorum. Mesela expromizer v2 kullanmıştım zamanında 1.5 sene kadar. Kullanırken 5 adet cam tank 20 paket oring yedegi almıştım. Tabi yanına 1 adet daha expromizer v2 :)

Gecende dolaplarimi karıştırırken gördüm ve şaşırdım. Expromizerin esamesi okunmazken 2 senedir bende exvape shoptan bol yedek var. (Aman ha ticari düşünmeyin, bu konu ilr ilgilide özel mesaj göndermeyin cevaplamam)

Örnegin; Cotton bacon v2 ilk beğendiğim pamuklardan olmuştu. Yaklaşık 30 adet yedek edindim.

Mesela 1000 adet likit tatdiysamda birkacını beğenmiş ve 1er litre yedek bekleyen hazir ve nazır likitim olmazsa rahat edemiyorum. 1 litre altina düşünce huzursuzlaniyor ve yerine ekliyorum.

Keza Gus takıntım da mevcut ama hikâyeyi devredeyim :)

Varmı aramızda böyle takıntılı arkadaslar tanışalım istedim.

Var hocam. Teknik ressamım ve haliyle rakamlara biraz takığım. Haliyle bu tüm hayatımı olduğu gibi buharlamamı da etkiliyor.
Likitlerimi tüm malzemelerin özkütlelerini hesaplayıp, formülü itina ile grama çevirip, hassas tartı ile yapıyorum. Çok mu önemli virgülden sonraki 2 basamak? Değil, biliyorum ama takıntılıyım işte. İlla o değer olacak.
Fizik hesaplarından bahsetmeyeyim, bir dünya konu açtım zaten onlarla ilgili. (:
Her şey hassas ve tam ölçüsünde olmalı anlayacağınız. (:

3.7 volt takıntım vardı. Watti artırıp ekranda 3.7 yi görmeden buharlamazdim.
Sağolsun @url üstadım yazıları ile kurtuldum bu dertten.
Temco tel takintim var. Dışardan tel takamiyorum. Sanki başka tel ile bir nefes çeksem kanser olacağım. Elimde ki telin de Temco oldugunu zaten bir bakışta anlıyorum sanki :)
Bir de çelik driptip takıntım var. Kullanamıyorum. Dudaklarıma buz gibi değiyor. Gıcık oluyorum. Plastik, Ultem sıkıntı yok. Ama çelik sikamiyorum ağzıma.
Kalan konularda ne olsa kullanir ne olsa içerim :)

Benim takintim ise modlarimda tek bir cizige bir tahammulum yok.
Sx mini Q mini modumu cok seviyordum ve ufak bir cizik oldugu icin zararinq satip yenide Q mini almistim
Birde modlarda estetik takintim var
Qmini ,vgod elite200,dico tarzi sekli semali duzgun mod disinda cihaz kullanmiyorum

Sevdiğim bir firmanın özellikle atomizerleri için üretilmiş yedek parça ve aksesuarlara karşı takıntım var. Gus bu konuda muazzam bir ürün yelpazesine sahip, Gus atomizerleri kullanırken üretilen tüm bellcaplerden en az birer tane vardı, farklı onlarca driptip, cam ve tanklar. Şimdi Dvarw kullanıyorum Steam Tuners topfill kit, bellcap, wormhole kit ıvır zıvır ne varsa toplamak gibi bir takıntı.. Astarı yüzünden pahalıya geliyor :D

Benimde temizlik takıntım var ????
Her likit değişiminde tank sirkeli suya yatırılır diş fırçası ile temizlerim ???? baktım ki koku var hala bir önceki likitten hadeeee doğru süte yatırırım. ????
Bana bu temizlik hastalığını sağolsun troy 1xv3 kazandırdı 3 ay gitmedi demir tadı nerdeyse her gün yıkadım hatta sütle cezveye koyup kaynattığımı bilirim ????????????

Çareyi bulmam lazımdı ve çare 2. Modu alıp 2. Atomizeri üstüne çakınca bir nebze olsa çözüldü ????

Başkada bildiğim takıntım yok inşallah daha da olmaz . Diğer takıtısı olan arkadaşlar inşallah kurtulurlar takıntılarından ???? hep keseye zarar hep ????????????

3.7 volt takıntım vardı. Watti artırıp ekranda 3.7 yi görmeden buharlamazdim.
Sağolsun @url üstadım yazıları ile kurtuldum bu dertten.
Temco tel takintim var. Dışardan tel takamiyorum. Sanki başka tel ile bir nefes çeksem kanser olacağım. Elimde ki telin de Temco oldugunu zaten bir bakışta anlıyorum sanki :)
Bir de çelik driptip takıntım var. Kullanamıyorum. Dudaklarıma buz gibi değiyor. Gıcık oluyorum. Plastik, Ultem sıkıntı yok. Ama çelik sikamiyorum ağzıma.
Kalan konularda ne olsa kullanir ne olsa içerim :)
Al bendende o kadar..3.7 volt görecem ekranda illaki...siz nasıl aştınız bu konuyu merak ettim ? ????

Takıntılı olan arkadaşlarımız ve hikayelerini okumak güzel olacak diye düşünüyorum.
Ben yaklaşık 5 yılı doldurdum. Bu zaman zarfinda standart hayatımı buharcılıgımada yansıttım.

Örnegin; bir ürünü begenirsem aynısını ve yedeklerini ömürlük dolduruyorum. Mesela expromizer v2 kullanmıştım zamanında 1.5 sene kadar. Kullanırken 5 adet cam tank 20 paket oring yedegi almıştım. Tabi yanına 1 adet daha expromizer v2 :)

Gecende dolaplarimi karıştırırken gördüm ve şaşırdım. Expromizerin esamesi okunmazken 2 senedir bende exvape shoptan bol yedek var. (Aman ha ticari düşünmeyin, bu konu ilr ilgilide özel mesaj göndermeyin cevaplamam)

Örnegin; Cotton bacon v2 ilk beğendiğim pamuklardan olmuştu. Yaklaşık 30 adet yedek edindim.

Mesela 1000 adet likit tatdiysamda birkacını beğenmiş ve 1er litre yedek bekleyen hazir ve nazır likitim olmazsa rahat edemiyorum. 1 litre altina düşünce huzursuzlaniyor ve yerine ekliyorum.

Keza Gus takıntım da mevcut ama hikâyeyi devredeyim :)

Varmı aramızda böyle takıntılı arkadaslar tanışalım istedim.
Aynı ben????????

Al bendende o kadar..3.7 volt görecem ekranda illaki...siz nasıl aştınız bu konuyu merak ettim ? ????
Herkese selamlar.

Bu yazımda "Bu tele kaç watt basmalıyım?" sorusunu cevaplamaya çalışacağım.
Bütün olayı önce regüle mod kullanan buhardaşlar için yazdıktan sonra mekanik mod için bu hesapları nasıl regüle ederiz onu anlatmaya çalışacağım.
Faydalı olacağını ümit ediyorum.

Malumunuz bir tel sarıp ısıtmaya çalışıyoruz. Bir telin ısınması demek bünyesinde kalori depolaması demektir. Kaloriyi de depolatmak için tele güç uygulamalıyız ki bu güce Watt diyoruz.
Telimize güç (watt) uygulayarak ısıtıyoruz ancak bir yandan pamuk üzerindeki likit ve diğer yandan hava sirkülasyonu ile soğutmaya çalışıyoruz. Bunların hepsi likitin optimum sıcaklıkta buharlaşması için. Bıraksan tel epey ısınır çünkü...
Bu noktada devreye ısı akışı giriyor (mW/mm^2). Kendisi telin yüzey alanındaki her bir milimetrekare alan için bastığımız wattı MiliWatt cinsinden söylüyor. Biz de yaptığımız sarıma basacağımız gücü bu arkadaş ile belirleyebiliyoruz. Hatta çoğu uygulama sweetspotu bu kardeş sağ olsun söyleyebiliyor.

Şimdi bunları neden yazıyorum onu da kısaca açıklayayım;
O ohma o watt basılmaz, şu ohma bu watt basılır gibi söylemlerin önüne geçmek için. Ohm ile watt arasında ne ters orantılı ne de doğru orantılı bir ilişki yok. Ohm arttıkça watt düşer diye kesin bir yargı yok. Her ohm artışı wattı düşürmez, yükseltebilir de...
Kullanıcı 28ga tel ile 1 ohm sarım yapıp 12 watt basmış. 2 tur daha atıp ohm 1,3'e çıktı diye kendisine watt düşürtmemek lazım. Tam tersi, watt artmalı çünkü telin yüzey alanı arttı. Daha fazla güce ihtiyacı var. Ne kadar ekmek o kadar köfte. ;)
Şu 3,7V meselesini de rica ediyorum kafanızdan silin artık. Öyle bir şey yok. İki gözüm önüme aksın yok. Vallaha da yok, billaha da yok. Yahu iki kutup arasındaki potansiyel farkın formaldehid oluşumuna nasıl bir katkısı olabilir? Allah aşkına bunu iki dakika düşünün. Lütfen.

Konuyu daha fazla dağıtmadan gelelim hesap kitap bölümüne:
Şimdi öncelikle bir tel saralım. 26ga 3mm kılavuza 7 tur.
26ga telin çapı: 0,405 mm
3mm kılavuza sararsam, sardığım telin merkez çizgisi çapı = kılavuz çapı + tel kalınlığı olur. Yani 3,405mm.
Bu çemberin çevresi: 3,405 x pi = 10,701mm Bu 1 tur telin uzunluğu.
7 tur dedik: x7 = 74,91mm
2 x 5mm de bacak boyu olsun: 84,91mm
Telimizin uzunluğunu yaklaşık olarak bulduk. Şimdi yüzey alanını hesaplayalım. Bunun için tel kesitinin çevre uzunluğu ile tel uzunluğunu çarpmamız lazım: 84,91 x 0,405 x pi = 108,08 mm^2
Isı akışını 160 ile 260 arasında tutmak lazım. (Neden?)(Çünkü öyle.) Biz bugün ortalamasını alalım (sweetspot dedikleri): 210 mW/mm^2
Isı akışını da yüzey alanımızla çarpalım:
108,08 x 210 = 22696,8mW = yaklaşık 23W
Yani biz 26ga tel ile 3mm kılavuza 7 tur sarım yaparsak 23W basmamız gerekiyormuş. Bahsettiğim tel 1 ohm verir bu arada. O da 4,8 V yapar. 4,8!!!
Şimdi hep birlikte 3,7'yi geçmeyelim.
Bunun için bu tele 14 Watt basmam gerekiyor.
Bu wattı miliwatt a çevirip yüzey alanımıza bölelim: 14000/108,08 = 129,5 mW/mm^2
Bu kadarcık kaloriyle likit doğru düzgün buharlaşmaz ki... Çiğ likit kötüdür. İçmeyin!
Neyse...
Şimdi diyelim ki biz bu tele 2 tur daha attık. Ne oldu? Tel uzadı. Yani yüzey alanı arttı. Yani basmamız gereken Watt arttı. Ohm da arttı farkettiyseniz.
Bu sarımı DL içim şekli için dual olarak yapmak istersek her şeyi 2 ile çarpmak gerekiyor. Yani sonuç olarak ona da 46W basmak lazım.
Bu değerler illa ki bu şekilde içeceksiniz demek değil. Yaptın sarımını, bas 46W gücü bir çek bak bakalım. 3 aşağı 5 yukarı oyna kafana göre. Regüle mod niye var ki zaten?

Şimdi gelelim mekanik bölümüne. Mekanikte sardığınız ohm önemli çünkü watt ona göre belirleniyor voltaj düzenlenemediği için.
Burada ohm kanununun katkısını beklememiz lazım. Kaç ohm sarım kaç Watt güç çekecek onu hesaplayıp, yaptığınız sarımın yüzey alanı o güç ile doyacak mı doymayacak mı onu kontrol etmeniz lazım. Tek tek hesaplamayalım uzun sürer. Anladınız siz onu.

Son olarak bunların tamamıyla deli gibi uğraşmayayım derseniz de müthiş bir site buldum. Bunların hepsini yapıveriyor: Dış Bağlantı

Aklınıza takılan her türlü soruyu başlık altında sorabilirsiniz. Vakit buldukça yanıtlamaktan büyük memnuniyet duyarım. Tabii biliyorsam. Bilmiyorsam sallarım. :D

Teşekkürler.
Selamlar. ????
Bu yazımda sizlere sıcaklık kontrolünden bahsedeceğim ama bildiğiniz gibi değil. :)

Sıcaklık kontrolünü hepiniz 3 aşağı 5 yukarı biliyorsunuz. Kısaca özetlemek gerekirse bazı materyallerden yapılmış tellerin sıcaklığa bağlı ohm artışından faydalanarak telin anlık sıcaklık kontrolünü sağlamak.
Bunu sağlamak için kullanılan, her materyal için özel olarak hesaplanmış bir değer var: TCR (Tarık, Cemil, Rıfkı). TCR dediğimiz değer, materyal 20 derece santigrad ya da 68 derece fahrenheit da 1 ohm iken, her bir derece santigrad için artan ohm miktarının 10^5 ile çarpımı, yani her derece santigrad için artan ohm katsayısıdır.
Örnekle; 360 TCR değerine sahip titanyum, her bir derece santigrad için 360 / 10^5 = 0,0036 x ilk direnç kadar direnç artışı gösterir.
Daha takıntılı buhardaşlar için bir de TFR var (Tanju, Fahri, Rüstem). Bu da aslında bu ohm artışının doğrusal olmadığını hesap edip, belirli derece sıcaklıklar için özel olarak girilen ohm değerleriyle ortaya çıkan sıcaklık katsayısı eğrisidir. 20 derece santigrad ya da 68 derece fahrenheit için tel 1 ohm iken 50, 100, 150, 200, 250 ve 300 derece santigrad, ya da denk gelen fahrenheit değerleri için ohm değerleri girilerek belirlenir.
Sıcaklık kontrolünde mühim olan modun atomizer takılıyken, yani sistemin tamamının, iç direncinin kesin olarak bilinmesi gerektiği ve modun içindeki çipin anlık voltaj, ohm ve ortam sıcaklığını ne kadar düzgün ölçebildiğidir.

Biz sıcaklık kontrolü yaparken mod içinde tam olarak neler dönüyor ona da bir bakalım;

Öncelikle telimizi sarıyor ve atomizerımıza düzgünce yerleştirip, moda ohm ve ortam sıcaklığı ölçtürüyor ve ohmu kilitliyoruz. Burada söylemek istediğimiz: "Bak kardeşim, bu derece santigrad için telimin ohmu bu."
Modumuz bu bilgiyle birlikte TCR değerini ve bir de sıcaklık seçmenizi istiyor. Sizin seçtiğiniz sıcaklıktan ortam sıcaklığını çıkartıyor, TCR değerini 10^5 e bölüp sıcaklık farkıyla ve ilk ohm değeri ile çarparak ilk ohm değerine ekliyor ve bir sonuç elde ediyor: Hedef Ohm.
O saatten sonra siz moda 500W bas deseniz de artık modunuz hedef dirence ulaştığında wattı otomatik olarak düşürüp, teli o ohm değerinde tutmak için çabalıyor, yani diğer anlamda sıcaklığı kontrol ediyor.

Bildiğiniz gibi modlarımız aslında birer voltaj regülatörüdür ve her voltaj regülatörü gibi çıkış voltajını anlık olarak ölçüp duruma göre gerilimi düşürüp ya da yükselterek isteneni vermeye çalışır. Haliyle siz 20 watt bastığınızda, mod ohma göre voltajı hesaplar ve gerilim uygulamaya başlar. Bunu yaparken bir yandan da çıkış voltajını ölçer ve istenene ulaşana kadar gerilimi arttırır. Bu da iyi modlarda saniyenin onda birinde gerçekleşir.

Bu ek bilgiyi vermemin sebebi de şu; sıcaklık kontrolünde girilen watt değerinin tek kıymeti, istenen sıcaklığa erken ya da geç ulaşacak olmanızdır. Diyelim telinizi ayarladınız, hedef ohm hesaplandı, 15 watt bastınız. Sardığınız tel de, hedef ohmda siz çekim yaparken 12 watt civarlarında bir güç ile sabitlenebiliyorsa, sizin ayarladığınız sıcaklığa ulaşmanız belki 1,5 saniye sürecekken, 40-50 watt bastığınızda bu süre yarım saniyenin altına inecektir. Zaten 50 watt güç sıfırdan arttırılarak basılacak ve o sırada tel de ısınacağından belki 50 wattı hiç görmeyeceksiniz bile...

Peki; sardığımız telin, ağzımıza hoş gelen ayarda sabitleneceği wattı nasıl bulacağız?
Tabii ki yüzey alanı hesabı ile; https://www.tr.sihirlibuhartv.net/konu/sarim-icin-watt-nasil-hesaplanir.491/
Aslında aynı kalınlıkta, aynı kılavuza, aynı tur sayısıyla sarılmış tellerin, materyali farketmeksizin sweetspot wattları aynıdır. Çünkü yüzey alanları aynıdır.
Yani siz kanthal tel ile keyif aldığınız bir sarımı aynı kalınlık, aynı kılavuz, aynı tur sayısını kullanarak titanyum ile yapabilir, aynı wattı (garanti olsun diye 1-2 watt aşağısını) basarak watt modda da kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmelisiniz ki; ateşleme düğmesine bastığınız her an çekim yapmalısınız yoksa titanyum yanar. Hatta çektiğiniz havanın sürati bile önemlidir. Bir anlamda sıcaklık kontrolünü ağzınızla yapmalısınız. :) Tehlikelidir! Ne yaptığınızı bilmiyorsanız bunu yapmayın zaten. :)

Teli sardık, ohmu kilitledik, sıcaklığı ayarladık. Aslında ne yaptık? Ağzımıza hoş gelen içimi yakaladık.
Yukarılarda bahsettiğim gibi modumuz aslında ağzımıza hoş gelen içimin hedef ohmunu hesaplıyor. Bu ne demek? TCR değeri 10 eksik, 10 fazla bile girilmiş olsa, ağzımıza hoş gelen hedef ohm değişmeyecektir. TCR düşük girilmişse sıcaklığı yüksek, yüksek girilmişse de düşük seçerek yine aynı lezzete kavuşabiliriz. Önemli olan hedef ohmdur. O, sizin istediğiniz değerdeyse TCR ya da TFR değerlerinin, girdiğiniz sıcaklığın falan hiçbir önemi kalmaz. Watt zaten önemsizdi, söylemiştim.

Bir de örnek hesap yapalım isterseniz;

2,5 mm kılavuza 5 tur 28 ga titanyum tel sardım. TCR değeri 360.
Havanın o an sıcaklığı 25 derece santigrad ve sarımım da bana o sırada 0,32 ohm verdi. Ben de bu sarımı 250 derece santigradda içmek istiyorum.
250-25=225 derece santigrad sıcaklık farkımız var. Bu farkı katsayımızla ve ilk ohmumuz ile çarpalım; 225 x 0,0036 x 0,32 = 0,259 ohm. Buna da ilk ohm değerimizi ekleyelim: 0,259 + 0,32 = 0,579 ohm.
Hedef ohmumuzu bulduk. Bizim için önemli olan tek değer artık budur. :)
Diyelim ki TCR değerimiz 370 girilmiş. O zaman hedef ohma ulaşmak için kaç derece santigrad seçmek gerekir?
((? - 25 )x 0,0037 x 0,32) + 0,32 = 0,579
Denklemi çözersek yaklaşık 244 derece santigrad seçmemiz gerektiğini buluruz.
Yani: TCR değeri 360 olan tel ile, 360 TCR değeri girilmiş bir modda 250 derece santigradda içmek ile, TCR değeri 370 girilmiş bir modda 244 derece santigradda içmek aynı şey. :)

Zaten Replay mod denilen zımbırtı da bu mantıkla doğmuştur. Siz bir sarım yaparsınız, hoşunuza giden içimi yakalarsınız, mod o içim anında telin ohmunu okuyup hedef ohm olarak belirler. O saatten sonra mod için TCR'ın, ortam sıcaklığının, size sıcaklık seçtirmenin, hatta telin materyalinin bile hiçbir önemi yoktur. Onun tek derdi hedef ohma ulaşmaktır. :)

Hedef ohm sizinle olsun. :)
Selametle.
Selamlar ????

Bu yazımda size sürekli karıştırılan, hangi zamanda hangisine dikkat edeceğimizi bir türlü bilemediğimiz, kime inanacağımızı şaşırdığımız, kah güldüğümüz, kah ağladığımız bu 4 maddeyi tane tane açıklayıp, kafamızdaki tüm soru işaretlerine dozerle girişmeyi planlıyorum.
Baştan söyleyeyim. Ben mühendis falan değil, hatta dümdüz lise mezunuyum. Yani birazdan okuyacaklarınız benim araştırdığım, mantık yürüttüğüm, sağdan soldan duyup doğruluğunu teyit ettiğim, eğitim sistemimizin bana gösterdiği fizik derslerinden de çıkarımlarımı kapsamaktadır. Yazının gidişatı da, bu sebeple çok teknik olmayacaktır. Terimlerde, anlatımımda ya da formüllerde bir yanlış tespit ederseniz bunu beni kırmadan iletiniz, seve seve düzeltiriz. Soracağınız tüm sorularınıza da bilgim yettiğince, dilim döndüğünce, canla başla yardımcı olacağımı bilmenizi isterim. Bilmediğim bir yerden soru gelirse, birlikte araştırır, doğrusunu elbet buluruz.

Tek tek açıklamaya başlamadan önce; bu 4 silahşörlerin birbirlerine olan sıkı bağlılığından söz etmek isterim.
Bu bağlılığın adı Ohm Kanunu'dur. Elektronik sigara kullanırken bu 4'ünü bilmeli, anlamalı ve gerektiğinde matematiğinin üstesinden gelebilmeliyiz. Ancak bu şekilde elimizdeki cihazları güvenli bir şekilde kullanabiliriz.
Aşağıda Ohm kanununun tüm formüllerini bulabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 8199

OHM (Direnç)
Simgesi: Ω
Harf Karşılığı: R

Bunu bilmeyen yoktur sanırım. Sardığımız telin çapına, uzunluğuna ve materyaline bağlı olarak değişir. Regüle mod kullanıcısıysanız ohm, aslında sizin için pek bir şey ifade etmez. Sadece telin çapı, kılavuzun çapı, tur sayısı ve materyal verilerinden yola çıkarak yaptığınız sarımın, hesabınızdaki ohm ile modunuzun okuduğu ohmu karşılaştırarak hatalı olup olmadığını, henüz ateşleme tuşuna basmadan fark edebilmenizi sağlar. Bu noktada şunu da belirteyim; hesap ile okunan arasında +/- 0,1 ohm'a kadar olan farklar kabul edilebilir. Eğer daha fazla fark varsa, muhakkak bir yerlerde bir hata yapıyorsunuz.
Ohm'un düşük olması fazla watt, yüksek olması da düşük watt basmanız gerektiği anlamına gelmez. Ohm ile diğer 3 madde arasında doğru ya da ters orantılı bir bağlantı kesinlikle yoktur ve kurulamaz. Zaten bunu, formüllere bakarak da anlamak mümkündür.
Eğer sıcaklık kontrollü bir regüle mod ve ona uygun materyaller ile sarılmış tellerle buharlama yapıyorsanız ohm sizin için bir miktar önemlidir. Hedef ohmun düzgün hesaplanabilmesi için, başlangıç ohmunun düzgün okunması elzemdir. Bu sebeple sarımlarınızı yapmadan önce mutlaka hesaplayın ve aradaki farka göre hareket edin. Ya da hiç önemsemeyip, ağzınıza hoş gelen şekliyle de içebilirsiniz.
Mekanik mod kullanıyorsanız, ohm olmazsa olmaz. Çünkü ohm, sistemin tamamında değiştirilebilen tek birimdir. Pilin geriliminin (Volt) zamanla düşeceğini göz önünde bulundurarak, sardığınız telin ısı akışına uygun şekilde içilebilirliği için ohmunun da önceden hesaplanmış olması ve ona göre sarılması gerekir. Mekanik mod kullanıyorsanız, teli sardıktan sonra ohm farkları ve kısa devre olup olmadığının kontrolü için mutlaka fiziksel olarak ohmu ölçün. Bunu ohm ölçerler, regüle modlar, ya da multimetre yardımı ile yapabilirsiniz.

Amper (Akım)
Simgesi: A
Harf Karşılığı: I

Amper, tüm elektronik sigara kullanıcılarının bilmesi ve özellikle dikkat etmesi gereken bir birimdir. Eğer buharlama şeklinize uygun pil almazsanız, en iyi ihtimalle pilin ömrünü çabuk bitirir, en kötü ihtimalle de pili patlatıp estetikçi ararsınız. Kesinlikle ve kesinlikle çok önemlidir.
Regüle mod kullanıcıları için daha önceden amper hesabının nasıl yapılması gerektiği ve pil seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan bir yazı yazmıştım. Bu yazının en altında ona ve diğer konularıma ulaşabilirsiniz.
Mekanik mod kullanıcıları da yine sardıkları ohm ve pilin gerilimini hesaba katarak amperi hesaplamalı ve kullanacakları pilin deşarj amper değerlerini mutlaka bilmeliler. Eğer mekanik mod kullanıyorsanız da, o yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Pilden çekilen amper hesaplanırken, regüle modlar için watt ile pilin en düşük gerilimi (3,2V), mekanik modlar için de ohm ile pilin en yüksek gerilimi (4,2V) kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde çekebileceğiniz en yüksek amperi bulabilirsiniz.
Burada karıştırılan, miliamper denilen, aslında mAh (MiliAmper / Saat) olan değer. Bu değer pilin kapasitesidir. 1 saat boyunca sağlayabileceği akım şiddetini söyler. 3000 mAh kapasiteli bir pil, 1 saat boyunca 3 amper, ya da 3 saat boyunca 1 amper akım sağlayabilir. Tabii ki pratikte böyle olmasa da, yaklaşık sonuçlar almak mümkündür.
Ne tür mod kullanıyorsanız kullanın, regüle modlar için bastığınız watta göre, mekanik modlar için ohma göre hesapladığınız amper değerinden toplamda kaç saniye puflayacağınızı, ortalama puf sürenizi biliyorsanız da yaklaşık kaç defa puflayabileceğinizi bulmak mümkündür. Bu hesaplamalar yapılırken dikkat edilmesi gereken, pilin geriliminin (Volt) biterken düştüğüdür. Ortalama almak mantıklıdır.

Volt (Gerilim) (İki Kutup Arasındaki Potansiyel Fark)
Simgesi: V
Harf Karşılığı: E

Voltajın, eğer regüle mod kullanıyorsanız aslında sizin için hiçbir kıymeti olmadığının garantisini veririm. Ancak sizin için yok, modunuz için var. Çünkü modlar aslında voltaj regüle ederler, onu düzenlerler. Siz her ne kadar watt ayarlasanız da, modunuz okuduğu ohm ile voltajı hesaplar, pilden o an alabildiği gerilime bakar ve size istediğiniz gerilimi uygular. Bu işler böyle dönüyor.
Regüle mod kullanıcıları için bir püf noktası vereyim. Diyelim ki bir sarım yaptınız ve güzel güzel buharlıyorsunuz. Sarımınız o an puffladığınız modda 1 ohm olarak gözüküyor ve siz de ona 15 watt basıyorsunuz. Yani modunuz pilden aldığı gerilimi 3,87 volta dönüştürüyor. Her şey güllük gülistanlık. Sonra o modunuza bir şeyler oluyor ve hemen diğerine geçiyorsunuz ama o da ne? O mod, aynı atomizerı hiçbir şeyiyle oynamadığınız halde 1,1 ohm olarak okudu. Bu çok normal, telaşlanmayın. Ona 15 watt basarsanız, bir önceki mod ile aynı içimi alamazsınız. Ne demiştik? Modlar voltaj regülatörüdür. Yani bizim burada bakacağımız değer aslında volt. Yani biz artık wattı değil, voltu ayarlayacağız. Kaça? 3,87'ye. Yani 13,6 watt. Ancak bu şekilde aynı içimi sağlayabilirsiniz. :)
Şu yukarıdaki örnek haricinde voltla inanın hiç işiniz yok. Hele hele 3,7'yi geçmem, 6,2'den tavşan yaparım falan...
Neyse...
Mekanik mod kullanıyorsanız da aslında volt ile çok işiniz yok. Sadece pilin voltajının yavaş yavaş düştüğünü bilin yeter.
Bir de cut-off voltage denilen bir zımbırtı var. Onu da anlatayım.
Pillerimiz eğer belirli bir gerilimin altına düşerlerse kullanılamaz hale gelirler. Regüle modlarda da bunun için bir koruma mevcuttur. Bu korumanın gereği eğer pil herhangi bir anda 2,8 volta gerilerse tüm sistem durur. Şimdi diyeceksiniz ki 3,2 değil miydi? O güvenli son. 3,2 volt gerilim uygulayan, bitmiş bir pile yüklenirseniz, mesela 30 watt isterseniz, 2,8'e düşer. Haliyle mod da ateşleme yapmaz. Keser. Yani pil gerilimi sadece biterken azalmaz, yük altında da azalır. Tam dolu bir pil 4,2 volt gerilim uygular. Siz DL kullanırken 60 watt bastığınızda 4,2 kalmaz. Ateşleme anında (pilin ne kadar eski olduğu da bunu değiştirir tabii) 3,8'lere kadar geriler. Ateşlemeyi bıraktığınızda ise 4,19, 4,18 seviyelerine yükselir. Aradaki fark da kullandığınız kapasitedir zaten. Watt ne kadar yüksekse, ateşleme anında gerilim düşüşü o kadar yüksek olur. Regüle modlar bu düşüşü de takip ederek regülasyonu ona göre yaparlar. Ancak mekanik modlarda neredeyse hiçbir zaman 4,2 volt ile içemezsiniz. :)

Watt (Güç)
Simgesi: W
Harf Karşılığı: P

Ekranda gördüğümüz en büyük sayı. Regüle modlarda ayarladığımız şey. Bu, telin yüzey alanı arttıkça artmalı, azaldıkça da azalmalıdır. Daha önce de söylediğim gibi, ohm ile aralarında kesinlikle bir orantı yoktur. Bunu ayarlamamızın sebebi, likiti buharlaştırmak için gereken şeyin "Güç" olmasıdır. Teknik olarak elektronik sigarada tüm hesaplar, uygulanacak güç etrafında döner. Telin üreteceği ve likite aktaracağı kalori, güç ile hesaplanabilir.
Regüle modların güzel tarafı, bunun ayarlanabilir olmasıdır. Bir sarım için basılabilecek en düşük ve en yüksek wattları hesaplayarak, o an canınız nasıl isterse o şekilde içim sağlayabilirsiniz. Mekanik modlarda bu avantaj yoktur. Mekanik modlardaki avantaj da, arada herhangi bir devre elemanı olmadığı için, gücün saf bir şekilde iletilebilmesidir. Haliyle aynı şartlar sağlandığında, mekanik modda pil daha uzun süre tükenmeden hizmet verebilir. Regüle modlardaki regülasyon işlemi de bir miktar enerji tüketir.

Görüldüğü üzere hiçbir şeyin tek başına bir işe yaramadığı, ancak birlikte hesaplandıklarında bizi güvenli içime kavuşturabileceği aşikar. Çok kalıp var. Bu kalıplardan sıyrılmanızı rica ediyorum. Matematiğe ve fiziğe güvenin. Hesaplarınızı yapın, kontrollerinizi yapın ve ateşleme tuşuna basın. Yanılmadığını siz de göreceksiniz. Özgürlük çok güzel bir şey. Bunu yaşayın. Lütfen.

Bu konuları ve devamlarini okudum üstad.
Forumun Nedir, Nasıl yapılır bölümündeki diğer konular da çok faydalı oldu.
Yazılanları uygulayinca gerçekten bazı durumlarda çiğ buhar tükettiğini fark ettim. Kalıplarla değil de olayın kendi iç dinamiklerine göre watt ayarlaması yapıp içmeye basladiktan sonra esigara daha keyifli ve daha tatminkar hale geldi.

Bu konuları ve devamlarini okudum üstad.
Forumun Nedir, Nasıl yapılır bölümündeki diğer konular da çok faydalı oldu.
Yazılanları uygulayinca gerçekten bazı durumlarda çiğ buhar tükettiğini fark ettim. Kalıplarla değil de olayın kendi iç dinamiklerine göre watt ayarlaması yapıp içmeye basladiktan sonra esigara daha keyifli ve daha tatminkar hale geldi.
Hocam biz zaten W ayarlarken dikkat ediyoruz bazı şeylere içtiğimiz ohm değeri 80 90 ohm arası 12 13 kullanım sağlayarak verdiğimiz direnç belli keyif almasak 4 senedir kullanmayıx kanımca

Hocam biz zaten W ayarlarken dikkat ediyoruz bazı şeylere içtiğimiz ohm değeri 80 90 ohm arası 12 13 kullanım sağlayarak verdiğimiz direnç belli keyif almasak 4 senedir kullanmayıx kanımca
Beni neden alintiladiginizi ve cevap yazdigınizi gerçekten anlayamadım.
3.7 volt takintimi nasıl astigimi soran bir buharci arkadaşa yazdığım bir mesaj o alintiladiğiniz.
Yani tamamen benim kendime ait bir davranışı nasıl değiştirdiğinde alakalı.
İnsanlar kaç watta kaç ohm da kaç senedir nasıl içiyor yada içerler, ne bunu bilirim. Ne de umursarim.
Tercihlere saygı temel prensibimdir.
Hele ki esigara gibi tamamen ucu damak tadına dokunan bir konuda bireysel tercihleri yönlendirmek veya yönlendirmeye çalışmak mantıklı değildir...

Beni neden alintiladiginizi ve cevap yazdigınizi gerçekten anlayamadım.
3.7 volt takintimi nasıl astigimi soran bir buharci arkadaşa yazdığım bir mesaj o alintiladiğiniz.
Yani tamamen benim kendime ait bir davranışı nasıl değiştirdiğinde alakalı.
İnsanlar kaç watta kaç ohm da kaç senedir nasıl içiyor yada içerler, ne bunu bilirim. Ne de umursarim.
Tercihlere saygı temel prensibimdir.
Hele ki esigara gibi tamamen ucu damak tadına dokunan bir konuda bireysel tercihleri yönlendirmek veya yönlendirmeye çalışmak mantıklı değildir...
Buna ilaveten likit faktörünün etkisini de birileri yazsa ve bizi aydınlatsa biz de en optimumu görsek. PG, nikotin, hava karışımı ve pamuk etkisi gibi faktörlerle ilgili bu yazılara ilave aydınlatıcı bilgileri de görüp referans almak çok iyi olurdu.

Geri