Bende kendi çabalarım ile öğrendim tamamen.İngilizce öğrenirken, eğer yoğun bir mesai harcayacak vaktiniz yoksa,her yetenek (okuma,yazma,dinleme,konuşma) türüne,aynı anda yoğunlaşmanıza gerek yok bana kalırsa.
Dryhit yaşayabilirsiniz.
Önce ingilizce
okur/yazarlık kısmında keskinleşin bence.Bugüne kadar çevremde yardım ettiğim insanlarda,en büyük verimi şu sıralama ile aldık:
Gramer>Okuma>Yazma>Dinleme+Konuşma
Fakat belli bir seviyeye gelene kadar ''
her seferinde bir yetenek grubu'' çalışılmalı.Temelden yukarıya doğru yol alınmalı bana göre.
1)GRAMER
Bu adım İngilizce öğrenme yolunda can damarınız olacak;
Şu linkteki kitabı edinin:
Dış Bağlantı
Hergün bu kitap ile çalışın.Tabiri caiz ise bu kitabı yalayın,yutun.Bu kitap ile çalışır iken defter kullanın.Her konu başlığını çalıştıktan sonra,defterinize o konunun güzel bir özetini çıkarın.Kısa süre sonra grammer/dil bilgisi konusunda hiçbir eksiğiniz kalmıcak.
Gerisi çorap söküğü gibi gelecek.Grammer bilginiz oturmadıktan sonra,diğer çalışmalarınız içi boş olacak hep.Örneğin yabancı bir film izlerken,konuşan kişinin, bir kelimeyi,bağlacı vs. neden kullandığını bilmeden dinlemek,aşırı verimsiz olacak.Kulağınızı biraz aşina edeceksiniz dile o kadar.Bir yazı yazmayı deneseniz,öğrenilmiş kalıplardan taklit etmeye çalışacaksınız.Hiç gereği yok.
2)OKUMA
Bunun formülüde şu
Wikipedia> Hoşunuza giden konular + Sözlük veya gazete okuyorsanız sadece yabancı gazeteleri okumak.
Grammer çalışmaları ile birlikte bu aktiviteyi de günlük yarım saat olacak şekilde yapın.Hem yeni kelimeler ile,kelime dağarcığınız genişleyecek,hemde beyniniz metinlerde,grammer çalışırken öğrendiğiniz bilgileri tarayacak sürekli.
3)YAZMA
2. ayın sonunda haftalık kendinize bir konu belirleyip birkaç ''Essay'' yazabilirsiniz.İnternet oldukça fazla örneği var.Onlara bakıp,kendi yazdıklarınız ile kıyas yapabilir,bu şekilde daha komplike yazılar yazabilirsiniz.
Seviyenize göre 8-12 hafta sadece yukarıda belirttiğim 2 çalışmayı (gramer ve okuma) beraber verimli bir şekilde yürütürseniz,son derece sağlam bir temel oturtacağınıza inanıyorum.Bu ikisinde ''
ben oldum'' diyebildikten sonra, bu iş tamamdır bana göre.Size yabancı arkadaşlarınızla konuşa konuşa,
dinleme ve konuşma yeteneklerinizi geliştirmek kalır.
Başarılar dilerim şimdiden.