Deforme işi bana göre yüzey alanından değil de hızlı tepkimeden dolayı gerçekleşiyor. Geniş yüzeyli herhangi bir tel ile böyle bir şey olmuyor çünkü. Misal 28ga'ya kıyasla 30ga, 32ga çok daha çabuk deforme ediyor pamuğu. Soğuk buhar seven birinin katlanması gereken bir durum.
Ben 28 ga 2.5 mm 5 tur sarimdada soguk buhar aliyorum, burda feragat etmek gereken sey aroma oluyor maksimum. 10 watta kullandigim sarimi 12 watta cikarirsam buhar ilik sicak arasi birsey oluyor ama aromada artiyor dogal olarak. Benim onceliklerim arasinda aroma olmadigi icin 10 watta ideal oluyor.
Bu soguk buhari yakalamak icin illa flat veya 32 ga tellerin gerektigine katilmiyorum. Acikcasi cok daha hassaslik soz konusuysa tek care tc kullanimi, rda da bile soguk buhar aliniyor.
Bunlardan bagimsiz bir sekilde, soguk buhar isteyen hassasiyeti olan birinin havadar icime kendini alistirmasi gerektigini dusunuyorum. Pin kuculdukce, sigara simulasyonu arttikca, tipki sigaradaki gibi sicaklikta artmasi kacinilmaz. Yani ben sigara keyfi yapayim ama soguk olsun diye bir seçenek cok mantıklı gelmiyor açıkcası.
Benim genel olarak düşüncem insanların gereksiz yere airpinleri küçültme peşinde olduğu. Bu konuya şöyle 2 tel ile örnek vermeye çalışayım.
ka1 28ga 2mm 6 tur - volume 4.44mm³
ka1 28 ga 2.5mm 6 tur - volume 5.20mm³
Yani hacim %17 artmış oluyor tel kaynaklı, 1.0 pinden 1.2 pine çıktığımızda da %20 artış sağlıyoruz hava akışında.
Aslında sadece %3'lük bir fark ile 1.2 pin'e çıkmış oluyoruz.
Benim şahsi deneyimlerine göre telin cinsi ve kalınlığıyla uğraşmaktansa alttan gelen hava akışının fazla olması her türlü teli daha kolay soğutuyor ve pamuk ile telin karamelize olmasını önlüyor. Deneyimlerime hep bu yönde oldu, 2 mm 1.0 pin yerine 2.5mm 1.2 pin veya 2mm 0.8 pin yerine 2.5mm 1..0 pin kullandığıma soğutma her zaman daha iyi oluyor.
Bu aslında DL içimdeki clapton coillerinde nerdeyse 1 ay kullanılıp bembeyaz pamukla çıkmasıyla açıklanabilir. Aroma kaynaklı bir deforme yoksa pamuklarda ısı kaynaklı bir deforme nerdeyse yaşanmıyor. Çünkü soğumayı sağlayan şey hava.
Bu sebeple çoğu firma 1.2 pini standart pin olarak gönderiyor sanırım. Bunlar tabi benim hep kendi şahsi düşüncelerim, hiç biri kanıtlı değil