Dernekler Sihirli Velespitciler Derneği

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan KeaSH07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

KeaSH07

Council
Bisiklet Nedir :
Günümüzde uygulanmakta olan birçok spor türü insanlar tarafından bir hobi haline gelmiştir. Daha çok, spor yaparken eğlenceli vakit geçirme olarak görülen bu spor dallarından birisini de bisiklet oluşturmaktadır. Toplumda daha çok ulaşım aracı olarak algılanan bu araç, derinine inildiğinde bünyesinde birçok özelliği barındıran oldukça geniş bir spor dalından birisidir. Öyle ki iki “teker” terimiyle özdeşleşmiş olan bisikletin birçok türü bulunmaktadır. Bir spor olarak değerlendirildiğinde bisikletin Türkiye?de futboldan daha önce yapılan bir spor dalı olduğu anlaşılmıştır. Bünyesinde birçok özellik ve de incelik barındıran bisiklet aracının kullanımı, geçmişten bugüne bakıldığında oldukça eski bir zaman dilimini kapsar. Bisiklet, daha çok çevreci bir ulaşım aracı olarak görülür ve çevreye zarar vermediği için çoğu dünya ülkesinde kullanımı desteklenen bir araçtır. Bisiklet konusunda daha derine inildiğinde ise karşımıza değişik kullanım amaçlarına uygun olarak üretilen bisiklet çeşitleri gelmektedir. Bu bisiklet çeşitleri sayıldığında ise dağ(mtb), yol-yarış, şehir ve de gösteri(bmx) bisikletleri kendini göstermektedir.

Bisikletin yaşamda çok çeşitli kullanım araçları mevcuttur. Bu kullanım amaçları, bisiklet kompanentlerine ve de kadro yapılarına yansımış ve de kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur. Bisiklet türlerinin özelliklerini ve kullanım alanlarını söylemek gerekirse karşımıza dağ, uzun yol, şehir içi ve de gösteri rampalarının bulunduğu alanlar çıkmaktadır.

Dağ bisikletlerinin kadroları genellikle full aliminyum maddeden yapılmaktadır. Tabi bu durum fiyata ve profesyonelliğe göre değişen bir durumdur. Dağ bisikletlerinde ki en önemli özelliklerden birisi kadronun sağlamlığıdır. Kullanım alanı daha çok extreme yerler olan bu bisikletlerde düşme, zıplama ve de uçma ihtimali oldukça fazla olduğundan sağlamlığa dikkat edilmektedir. Daha çok dağ, tepe, toprak yollar ve özel yapılmış mtb parkurlarında kullanılan bu bisikletler insanlar tarafından şehir içi ulaşımında da tercih edilmektedir. Macera sevenlerin oldukça fazla rağbet gösterdiği bu bisikletler, kullanıcılarına macera ve adrenalin dolu dakikalar yaşatma potansiyeli olan bir türdür. Aliminyum dışında daha hafif yapıda olan karbon ve de titanyum gibi maddeler de kadro yapımında kullanılır. Bu bisikletler daha hafif oldukları için sporcusunu daha az yorar. Bu bisikletlerde genellikle 26 jant kullanılır. Yine kullanım zorluğuna göre değişik maşa türleri bu bisikletlerde tercih edilmektedir.

Yol-yarış bisikleti adı verilen bisiklet türleri ise adından da anlaşılacağı gibi daha çok şehirle arası ve uzun yollarda ve de yarışlarda kullanılmaktadır. Bu bisikletlerin kullanıldığı yarışlara örnek verilecek olunursa karşımıza topluma yabancı olmayan Fransa Bisiklet Turu ve Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu çıkmaktadır. Bunlardan Fransa Bisiklet Turu bisiklet sporunda en prestijli yarış olarak gösterilir. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu da bisiklet camiasında prestij sahibi bir yarış olmakla birlikte bu yarışı Türkiye düzenlemektedir. Yol-yarış bisikletleri, daha çok hız peşinde olanların tercih ettiği bir türdür. Öyle ki bu bisikletlerde ki hız 100 km yi aşabilmektedir. Bu tür bisikletler şehirler arası yolculuklarda tercih edilirler. Dağ bisikletlerine göre daha hafif olup genellikle profesyoneller tarafından ulusal ve de uluslar arası yarışlarda kullanılırlar.


Şehir bisikletleri şehir içinde kullanım için ideal bir türdür. Daha çok işine bisikletle gitmek isteyen ya da şehirde turlayarak spor yapmak isteyen insanlar tarafından kullanılır. Bakıldığında şehir bisikletleri dağ ve yol-yarış bisikletlerinin bir karışımı olarak değerlendirilebilmektedir. “BMX” adı verilen bisikletler ise daha şov bisikletleridir. Bu tarz bisikletlerle binicileri oldukça ilginç gösteriler yapabilmektedir. Diğer türlerine göre inç bakımından küçük olan BMX bisikletlerinde vites sistemi olmamakla birlikte kullanıcıları gösterilerini daha çok rampa olan mekanlarda gerçekleştirirler. Bunun yanında rampası olmayan düz mekanlarda da oldukça değişik hareketler sergilenebilmektedir.

Bisiklet sporu oldukça eğlenceli ama bir o kadar da tehlikeli bir spordur. Kullanım yerlerine bakıldığında potansiyel tehlikeler içeren bisiklet kullanımlarında, kesinlikle kask takılmak zorundadır. Bisiklet kaskı bir bisikletçiyi şehir içinde, dağlık arazide, uzun yollarda ve gösteri anında koruyan en temel korumadır.

Bu içerik alıntıdır.
 
konumuzla pek alakası olmasa da konuya ilk yorum sizden geldi hocam
forumda pek bisiklet meraklısı yok sanırım :)
Öyle görünüyor gerçekten. Aslında bisiklet kullanmak zevk işi olduğu kadar sağlık açısından'da yararlı. Ama görünen o ki bisiklet merakımız yok. Şimdi kullanamasamda eskiden yazlık yerde bir profosyenel olmasamda çok kullanmışımdır. bisiklet severim.
 
Evlendikten sonra bir kere niyetlendik. Gidip aldık birer tane, ama 3. günün sonunda eşimin bisikletini çalmaları ile bende kendi bisikletimi yeğenime verdim, macera kısa sürdü. Bu yaz mevsimi. bir deneme daha yapmak istiyoruz.
biçok şehirde belediyenin hizmeti bisiklet kiralama istasyonları var
genelde kart ücreti 50-100 Lira arasında
günlük 2 saat civarı kullanım hakkı var
bisiklete baslamaya düşünenleri eğer yaşadığınız yerde belediye bu hizmeti veriyorsa
bisikleti oradan kiralayarak baslayın
geciktirince de bisikleti her 2 saati 1 liraydı
 
O ne ki diye merakla girdim, yazarı görünce çağrışım yapmış oldu. @KeaSH07 iki tekerleğin her türlüsünü çok seviyorum. Hayat ve imkanlar izin vermiyor.. İstanbul 7 tepe demeden her kösesindeki hısım akrabaya giderdim zamanında özel şase toplama dağ bisikleti yapmıştım eşi yoktu hey gidi.. Double i jantlar shimano mekanikler özel yaylı sade ön bar çatal, oğlum büyüsün alıcam tekrar Birtane hobi olarak.. Eküri olması güzel oluyor bu işte..
 
Hobi seviyesinde olmasa da giriş seviyesinde carraro marka bir dağ bisikletin var, lisans yıllarımda ev arkadaşımla Erzurum’un ilçelerine kısa sürüşler yapardık, kızıl peribacalarını görmeye gittiğim bir yolculukta bahar olmasına rağmen değişken hava şartları sebebiyle hayli zor anlar yaşamıştık :)
Yaz tatillerinde de Ordu’ya getirirdim otobüsle, rakım düşünce Karadeniz sahil şeridinde pedallamak çocuk oyuncağı gibi geliyordu, her gün 80-90km giderdim, bayaa form tutturmuştu, okul bitti, lisansüstü eğitime başladım başlayalı kilo aldım, bisikleti bıraktım, yaşladım.. Ama kısa zamanda tekrar kullanmayı çokça istiyorum :)
 
Hobi seviyesinde olmasa da giriş seviyesinde carraro marka bir dağ bisikletin var, lisans yıllarımda ev arkadaşımla Erzurum’un ilçelerine kısa sürüşler yapardık, kızıl peribacalarını görmeye gittiğim bir yolculukta bahar olmasına rağmen değişken hava şartları sebebiyle hayli zor anlar yaşamıştık :)
Yaz tatillerinde de Ordu’ya getirirdim otobüsle, rakım düşünce Karadeniz sahil şeridinde pedallamak çocuk oyuncağı gibi geliyordu, her gün 80-90km giderdim, bayaa form tutturmuştu, okul bitti, lisansüstü eğitime başladım başlayalı kilo aldım, bisikleti bıraktım, yaşladım.. Ama kısa zamanda tekrar kullanmayı çokça istiyorum :)
80-90 kmler çok güzel rakamlar
hemde giriş seviyesi dağ bisikletiyle
 
Cocukluk yillarimin buyuk bir cogunlugu bisiklet uzerinde gecti. 2 defa hirsizlik olayi yasadiktan sonra uzun bir sure bisikletle hic alakam olmadi. Yaklasik 4 ay once tekrardan bisiklet kullanmaya basladim. Yasadigim sehirde insanlarin buyuk cogunlugu bisiklet, bir kismi da elektrikli scooter kullaniyor. Durum boyle olunca benim de bisiklet hevesim canlanir gibi oldu. Sagolsun danisman hocam eski bisikletini emanet verdi onunla idare ediyorum suan. Decathlondan hemen bir kask ve bir cift eldiven aldim. Kask olmadan kullanilirsa ceza yeme ihtimaliniz cok yuksek burada. Universite-Ev arasi surekli gidip geliyorum, Carsida isim oldugu zamanlarda, markete bile giderken bisikletle gitmeye calisiyorum. Bisiklet yolu olup da kaldirimdan gitmediginiz surece burada bisikletlilere oldukca saygi gosteriyorlar.

Artik yeni ve kendime ait bir bisiklet almak istiyorum. Ama bisiklet sektorune cok farkli markalar girmis, benim hatirladigim bisan ve bianchi vardi cocuklugumda. Suan bisiklet ile ilgili bilgim 2 adet tekeri oldugu ve vitesli oldugu desem cok yanlis olmaz. Siz yetkili abilere benziyorsunuz :) Onerilerinizi almak isterim.
Kullanim sehirici oluyor surekli, doga turlari yapacagimi sanmiyorum. :) Siklikla kullandigim guzergahlarda bolca yokus inme ve cikma durumu mevcut. Bu olay beni ilk baslarda cok zorluyordu fakat suan biraz da olsa alistim sanirim. Ilk baslarda bu yuzden elektrikli bisiklet mi alsam diye dusunuyordum, hala emin degilim. Burada cogunlukla gozume carpan bu katlanabilir bisikletler. Sanirim sehirici kullanima uygunlar, katlanip eve ofise cikarmak rahat oluyordur. Yani tam olarak bilemiyorum nereden baslayayim bana uygun bir bisiklet bakmaya. Yani oneriler marka-model olur, ya da arama icin kullanilacak dogru terim olur.
Burada decathlon var, sanirim bir grup secenek mevcut. Katlanabilen, elektrikli vs. Ama farkli marka modeller gelirse onlari da arastirir bulurum diye dusunuyorum. Tavsiyeler icin simdiden tesekkur ederim :)
 
Geri
Üst