• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Blog Neden burada olduğunuzu unutmayın.

Bir çoğumuz yıllardır elektronik sigara kullanıyoruz. Peki neden burada olduğunuzu unutma sorunsalı.

Bu işi hobi haline dönüştürmek sonrasında uzman olduğunuz bir konu olduğunu düşünmek mi sizi tatmin ediyor.

Yoksa hala nikotine bağımlılık devam mı ediyor.

8 yılı geçti ve artık ateşli nasıl tutulur unuttum. Peki Elektronik olmadan elinizde ne tutacaksınız. ????

Yani işin bağımlılık ve ihtiyaçları geçelim. Psikolojik boşluğu ve vücudun şartlı olarak öğrendiği bu alışkanlık ne ile değiştirilebilir.

Geçenlerde aklıma geldi oğlum lollipop istedi. Kolalı olanı senin için aldım baba dedi. Ve kesinlikle kendisi tüketmek istemedi.

Bir şekilde ben bitirdim 3 günde bitti ve fark ettim ki, çubuklu şeker varken drip tipi sömüremedim. ????????????

Uzun zaman oldu diyenler, birilerinin birilerine yardımı dokunabilir derseniz buyrun.

Söz sizde..

Kendi adima ilk 5 satir benim icin de gecerli ve ara ara dusundugum maddeler.
Benim buhara baslayali 2 yili biraz gecti. su an ki durumumdan memnun olsam da ileriye donuk dusununce su husus buyuk engel ????‍♂️
Peki Elektronik olmadan elinizde ne tutacaksınız

gecenlerde yeni tanistigim biri buhar icin klasik olarak "bunlar daha tehlikeli" dedi.
Sigara ve buhar donemini kendi vucudumdaki etkilerden dem vurarak acikladim ve iki zararlidan bunu tercih ettigimi soyledim.
Fakat "sigarayi bununla birakman cok guzel, peki bunu ne zamandir kullaniyorsun?" sorusuna verdigim 2 yil cevabi sonrasi "eee ne degisti" ifadesine ekleyecegim hic bir aciklama beni de tatmin etmeyecekti, o yuzden konusmayi uzatmadim.

Psikolojik etkenlerin yanisira davranissal aliskanliklar cok daha belirleyici veda etme konusunda.
O nedenle bu tarz konular acilinca genelde "sigaranin yerine bunu koyduk, peki bunun yerine ne koyacagiz?" sorusuyla bitirip cevabini bulmaktan korktugumuz gercegi var. yuzlesmek ve gercekten yenmek icin cesaretimiz mi yok?

Buhara da veda etmis birinden kendi "cubuklu seker" onerisini duymak iyi olurdu belki.

Harbiden bırakan buraya uğrar mı bilemedim.
Bu eve tıkılma, davasına sıkılganlık artıyor.
Evet diğerine göre artıları çok en azından zararın az.
Elde ne var. Modlarla bakışıyoruz ama bırakıp gitmek için kolaylaştırır bişiler arıyorum.
Bırakmamak için bahane de arıyoruz.
O vakit bağımlı olduğumuz adı ne olursa olsun ortaya çıkıyor.

Bu konuda ben de bir iki satır yazmak isterim...

Yaklaşık olarak 24 senelik nikotin kullanımı geçmişim var. bunun 3 yıldan biraz fazla kısmında bırakmayı başarabildim sadece. Ama o beni bırakmadı. Bu dönemin bazı bölümlerinde (ruhsal durumum hiç farketmeksizin) bağımlılığımı hatırlatan, el titremesi de dahil, nikotin krizleri geçirdim. Ve malum son yeniden başladım.

son başlangıçtan itibaren 1-2 yıl içerisinde tiksindim sigaradan ama nikotin eksikliğimi her hangi bir şeyle karşılayamadım.

Çakma elektronik sigara olan iqos'a yatay geçiş yaptım ancak tadı onun da leşti 6 aylık bir çaba sonucu onuda bırakıp sigaraya geri döndüm. Ta ki 15 Şubat 2020 den bir hafta önce (bu tarih ilk setupımı aldığım tarih) bir abimin bana al şunu biraz dene baktın olmadı geri ver sigaranı iç diyesiye kadar. Hoşuma giden kısmı hem nikotin alıyordum hem de tat.

Bu arada bu uzun süreli bırakmanın yanında zaman içinde bir kaç aylık veya haftalık denemelerim olmuştu.

Sonuç: Bu kadar denemeden hala nikotin bağımlılılığımı yenememiş olamamın sonucu olarak artık bırakma denemeleri yapmak yerine keyif aldığım ürünleri kullanıp nikotin bağlılığımı beslemeye devam ediyorum. Ve devam edeceğim görünüyor.

Bu durumda hobim olmadı sanırım, malesef uzman da olamadım ve olamayacağım da.

Artık yerine koyacak bir arayışım da yok.

Not: her sigara bırakma kilo aldırdı ve kilolar üstüme yapıştı. Son bırakma ile toplam aldığım kilo 22-23 civarı ????

sorma amacim aslinda "Nic tek sebep degil" idi. en buyuk sorun vucudun davranissal aliskanliklarini kirmak.
misal:
bir yere gidip 5 dk beklenilmesi gerektiginde imkan durumunda hemen duman/buhar icerek o boslugu doldurmak,
cay/kahve/alkol ile hemen ona sarilmak,
sunu bir iceyim de oyle cikayim/baslayayim gibi seyler.

sorma amacim aslinda "Nic tek sebep degil" idi. en buyuk sorun vucudun davranissal aliskanliklarini kirmak.
misal:
bir yere gidip 5 dk beklenilmesi gerektiginde imkan durumunda hemen duman/buhar icerek o boslugu doldurmak,
cay/kahve/alkol ile hemen ona sarilmak,
sunu bir iceyim de oyle cikayim/baslayayim gibi seyler.
Bende şu oluyordu önceleri: 5 dakika sanki 15 dakika gibi geçiyordu ama gençlikte sonra düzeldi ama sanırım sorunuzun bendeki cevabı bu. Belki de yanlış anlamışımdır :)

37 sene ateşli,9 senedir e.sigara kullanan biri olarak nikotine ve bağımlılığına devam diyorum,bu saat'ten sonra benim için yerini dolduracak bir uğraş bulmak çok zor.Ateşliden kurtulmak beni fazlasıyla mutlu,mesud ve sağlıklı yaptı.

Son düzenleme:
37 sene ateşli,9 senedir e.sigara kullanan biri olarak nikotine ve bağımlılığına devam diyorum,bu saat'ten sonra benim için yerini dolduracak bir uğraş bulmak çok zor.Ateşliden kurtulmak beni fazlasıyla mutlu,mesud ve sağlıklı yaptı.

Katılıyorum size üstadım. Yaşlanabilirsem pipo yakar gibi sakin sakin modumu silip, pilimi takıp, atomizerimi dikkatle sarıp bir çay/kahve yanında yarım saat keyifle buharlayıp sonraki güne kadar kenara kaldırmak isterim. Çok denedim, duman üflemeden yapamıyorum. Etrafıma en az zararı verdiğim, gündelik yaşantımı en az olumsuz etkileyen esigaralarım ile gayet mutluyum. Hiç başlamamış olmayı çok istedim sigaraya. Kalıcı bir tedavi tekniği geliştirilmedikçe böyle devam kendi adıma.

Katılıyorum size üstadım. Yaşlanabilirsem pipo yakar gibi sakin sakin modumu silip, pilimi takıp, atomizerimi dikkatle sarıp bir çay/kahve yanında yarım saat keyifle buharlayıp sonraki güne kadar kenara kaldırmak isterim. Çok denedim, duman üflemeden yapamıyorum. Etrafıma en az zararı verdiğim, gündelik yaşantımı en az olumsuz etkileyen esigaralarım ile gayet mutluyum. Hiç başlamamış olmayı çok istedim sigaraya. Kalıcı bir tedavi tekniği geliştirilmedikçe böyle devam kendi adıma.
Üstad aynı düşüncede olmanıza gerçekten sevindim.11 sene önce akciğerimden ameliyat oldum artı anfizem hastalığım var, ameliyat eden prof.ateşliyi bırakmazsan ölürsün dedi bırakamadım,kısa zaman sonra e.sigara çıktı ona geçtim(7 sene dolu dolu dl içtiğim halde.)şimdi çok rahatım her sene kontrol oluyorum inan akciğerlerim çok iyi üstelik görünen bir sıkıntı ve hastalıkta yok.(anfizem hariç).Dediğin gibi sigarayı bıraktırma ameliyatı çıkmadıkça???? devam.

Son düzenleme:
Hobiye dönüştürmeyen azınlığa dahilim sanırım. Gerisi yardım etmece.

Önemli olan ateşliyi bırakmak değil de tekrar başlamamak. Çevrenizde mutlaka vardır çok uzun süreli bırakmış olup da sebepli veya sebepsiz bir şekilde tekrar başlayanlar. Elektronikte böyle bir durum yok; ateşli gibi her yerde rahat ve çabuk erişim yok ne de olsa.

Hayata o kadar stres o kadar dert ettiğimiz şeyler var ki kendimizi buharla avutuyoruz. Mesela ben sınavlara hazırlanırken elektronik sigara benim stresimi alıyordu, kullanmayan arkadaşlarım ise adeta kendini yiyorlardı stresten. Bunun dışında sigara dişlerimi çok sarartıyordu ve tat almamı kısıtlıyordu buhar sayesinde bunları da aştım.
En önemlisi de damar tıkanıklığı yapıyor sigara. Ancak elektronik sigarada bu durum yok. Üstüm başım ve içtiğim ortam kokmuyor.
Elektronik sigarayayı bırakamam gibime geliyor çünkü ne kadar içmen gerektiğini biliyorsan sıkıntı olacağını düşünmüyorum. En önemlisi de bilinçli kullanmak zaten. Tüm BUHARDAŞ abilere saygılarımla ❤️

Hobiye dönüştürmeyen azınlığa dahilim sanırım. Gerisi yardım etmece.

Önemli olan ateşliyi bırakmak değil de tekrar başlamamak. Çevrenizde mutlaka vardır çok uzun süreli bırakmış olup da sebepli veya sebepsiz bir şekilde tekrar başlayanlar. Elektronikte böyle bir durum yok; ateşli gibi her yerde rahat ve çabuk erişim yok ne de olsa.

Ya Omeringen üstadım inanır mısınız esigaralı 9 yılım önceki sigaralı 10 yılımdan çok daha huzurlu geçti. Şimdi mantıken illegal satılan bir ürünün teline, pamuğuna, nbase'ine, bir yeri bozuldu mu moduna atomizerine bel bağlamak aslında da huzursuz, alt sokaktaki bakkalda paket paket sigara varken. Oysa akşam evde yarım paket sigara kalmışsa titreme nöbeti geçiriyordum. Ne sinema ne iş toplantısı, her şey zehirdi bana, ah bir ara bulsam da sıvışsam, bir sigara içsem diyordum hep.

Esigara nasıl oluyorsa o etkileri kaldırıyor bende. Tel azıcık kalmış, iyi ya veririm sipariş diyorum... Çok çok garip... Saatlerce kullanmadığım oluyor, sıfır baskı vb. Acaba diyorum sigarada nikotin dışında başka şeylere de mi bağımlılığımız vardı daha da akut ihtiyaç duydurtan. O kadar araştırdım yerli ve yabancı kaynakları, müsbet bir sonuç bulamadım.

Bu minvalde, dediklerinize katılmakla birlikte, esigara fiziken daha ulaşılmaz olsa da psikolojik olarak benim için daha ulaşılabilir geldi hep. Hala da anlamaya çalışıyorum işte bu işin mekaniğini. :D

Geri