Bir zamanlar Anadolu’da bu tür tartışmalar olmazdı???? Bu ürünleri bulmak bile meseleydi. Piyasa daha durgun ve seçiciydi. Bir süre sonra maalesef Türk işi bir döngü başladı. “Herkese ben satacağım” adını verebileceğimiz bu komik zanla hizmette ayrışmak yerine, fiyatta ayrışayım modeliyle gerçekten hizmet erbabı olanlar bile bu kaosun içine çekildi.
Bir Nbase’in bileşenleri net ve kesindir. Eğer bu bileşenler pazarlama faaliyetinin aracı haline gelirse elimizde hiçbir zaman ispat edemeyeceğimiz markaların adı yazılı Nbase’ler olmaya başlar. Ve bu kakafoni sürdükçe kötü niyetli tiplerin önü açılır.
Yanlış anlaşılmasın, piyasa da herkes oturan kurallara uyum sağlamaya çalışıyor. Maalesef tüketiciye bu öğretiliyor ve tüketici hiç ihtiyacı olmasa bile “iyisi, daha iyisi” avına başlıyor. Oysa ki tüm karışımların temel özelliği asgari şartları karşılıyor olmaları.
Ciddi şekilde damağa, tat duyusuna sahip insanları tenzih ediyorum. Onlar bu ayrımı yapıyor, yapacaklar. Ancak onlar dahi bu ayrımı iyi-kötü şeklinde değil, daha soft, daha sert, daha tatlı vb. detay ifadelerle yapıyorlar.
Hasılı daima basit hayat akışına inanan bir insan olarak bu tür ayrımlar vs. beni sadece yoruyor. En çok üzüldüğüm ise bu ürün, hammadde ayrımını talep edenlere dürüstçe yaklaşanlarla, bu ayrımı kötüye kullananlar arasındaki haksız rekabet oluyor.