• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Soru? | Esigara İnce tel, yüksek nikotin tercihi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan azash
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

azash

Council
Merhaba buharcı dostlar.

Çoğu buharcı dostumda gördüğüm, MTL kullanımda bir süre zaman geçtikten sonra nikotin oranını yavaş yavaş düşürerek sonunda ya nikotinsiz likitlerle zevk için kullanmaya devam etmeleri veya tamamen bırakmaları oluyor.
Ki benim de amacım ve hedefim bu şekilde. (uzun yıllar sürecek olsa da)

Ancak bazı eski kullanıcılarda fark ettiği farklı bir durum var.

Kanthal tel için konuşursak, teli olabildiğince incelterek (30 awg, 32 awg) yüksek nikotine yöneliyorlar.
28 awg ile 12 mg tüketiyorlarsa, 30-32 awg teller ile 15/18 mg lara çıkıyorlar.

Nikotin oranını artırma sebebinin,
ince teller ile daha az buharlaşma ve vücuda alınan nikotinin azalması sonucu, eksilen nikotini tamamlama faaliyeti gibi düşünüyorum.

Ama neden o kadar ince tellere ve görece olarak düşük wattlara (7/8 watt) iniliyor?

Kişisel tercih mi? Yoksa atladığım başka bir nokta mı var?

Hocam 1yılı aşkın süredir Kanthal kullanmıyorum, net cevap veremem ancak SS tele geçmeyip Kanthal kullanıyor olsaydım muhtemelen 30luğa ve hatta 32liğe geçerdim. SSte 32lik kullanamıyorum çünkü hem tel ince hem de ayrık sarım yapmak gerekiyor. Kanthalda ayrık sarım şart değil, pamuklarken eğilse de bükülse de çok umrumda olmazdı esasen. SSte eğilip büküldüğü için pek zorlamadım pamuklamayı, muhtemelen yine de uğraşsaydım hallederdim. Aynı etkiyi yapacağını düşünüyorum. Tabi hatırlatmakta fayda var ben sek tüketiyorum aroma vs derdim yok o yüzden ince teldeki aroma kaybı gibi derdim de yok.
bir dönem 28 ga ve 26 ga temco titanyum kullanmıştım. 26 ga da artan likit buharlaştırma alanı ile birlikte performans artışı olmuştu. 26 ga, 28 ga ya göre daha kararlı gelmişti. Belki SS telde durum farklıdır. Belki modların başarımları tel kalınlığıyla değişkenlik gösteriyordur.Denemek lazım. Gerçi titanyum tel ile TC kullanımında kanthal a göre toplam tatmin çok kötüydü :)

Ama 30 luk kanthal ile kesin deneme yapacağım. 28 i tercih sebebim soğuk buhardı. 30 ga bu temel tercihe daha fazla katkı sağlayacaktır.

Düşük tüketim demek vücuda daha az yabancı madde almak demektir, bundan dolayı söyleniyor. DL tüketimi de mesela bu yüzden önermem.
O noktada hem fikiriz üstad, ben arkadaşın tel kalınlığı ile telin yaydığı kimyasal arasındaki bağlantıyı ima ettiğini düşünmüştüm.
Yani efendim işte kalın tel çok kimyasal yayar salınım yapar ince tel az kimyasal yayar az salınım yapar gibi bir denklem kurduğunu zannetmiştim.

Bir de şunu ekleyeyim.
28lik SS316L telde 205-210 derece ayarlarında kullanırken, 30luk SS316L telde 160 derece tam karar oluyor.
Şimdi bu tamamen kafamı karıştırdı.
Çünkü sıcaklık kontrolde belirlenen ısı, chip tarafından sürekli sabit tutulmaya çalışıldığından aynı tip tel cinsinde sıcaklık farkının 50 dereceye kadar olmasını beklemiyordum.
Ayrıca 160 derece likiti buharlaştırmak, nikotini hissetmek adına düşük değil midir?

Çünkü sıcaklık kontrolde belirlenen ısı, chip tarafından sürekli sabit tutulmaya çalışıldığından aynı tip tel cinsinde sıcaklık farkının 50 dereceye kadar olmasını beklemiyordum.
Ayrıca 160 derece likiti buharlaştırmak, nikotini hissetmek adına düşük değil midir?
Bu tamamen Tesla ilgili bir durum diye tahmin ediyorum. Ben de yaptığım denemelerde 200-220 göremedim SS tellerle

Hocam evet haklısınız bu nokta benim de kafamı karıştırıyor. Bir uçta 190derecelerde buharlaşan Vg-Pg-Nikotin denklemi, dolayısıyla çiğ tüketim endişesi, bir uçta aradaki bu kadarlık derece farkı. Ancak bunu kendimce şöyle yorumladım. 28lik telde TCR Precision (keskinlik, netlik) Tesla için yetersiz ve haliyle daha yüksek derecede görünse de aslında daha düşük derecede çalışıyor. 30luk tele geçince keskinlik artıyor ve 160 derecede istenileni veriyor. Aslında bu son kısım yine de soru işaretlerini gidermiyor.
Yine size net birşey vermeyecek belki ama en azından farklı bir noktadan olayı belki aydınlatabilir diye yazayım. Pico ile başladım Pico ile devam ettim, ta ki bir gün Pico'mun biri yandı Pico Mega aldım, aynı atomizeri ona takınca aslında düz Pico'nun ohm değerini yanlış okuduğunu fark ettim. Düz Pico'da 260-275 derecelerde içim yaparken aldığım keyfi Pico Mega'da 230-240 derecelerde aldım. Tesla'da da buna benzer olarak tel inceldikçe çipin daha iyi performans verdiğini düşünüyorum.

Bu arada evet soğuk buhardan ziyade sıcağa yakın ılık buhar seviyorum.

Hocam evet haklısınız bu nokta benim de kafamı karıştırıyor. Bir uçta 190derecelerde buharlaşan Vg-Pg-Nikotin denklemi, dolayısıyla çiğ tüketim endişesi, bir uçta aradaki bu kadarlık derece farkı. Ancak bunu kendimce şöyle yorumladım. 28lik telde TCR Precision (keskinlik, netlik) Tesla için yetersiz ve haliyle daha yüksek derecede görünse de aslında daha düşük derecede çalışıyor. 30luk tele geçince keskinlik artıyor ve 160 derecede istenileni veriyor. Aslında bu son kısım yine de soru işaretlerini gidermiyor.
Yine size net birşey vermeyecek belki ama en azından farklı bir noktadan olayı belki aydınlatabilir diye yazayım. Pico ile başladım Pico ile devam ettim, ta ki bir gün Pico'mun biri yandı Pico Mega aldım, aynı atomizeri ona takınca aslında düz Pico'nun ohm değerini yanlış okuduğunu fark ettim. Düz Pico'da 260-275 derecelerde içim yaparken aldığım keyfi Pico Mega'da 230-240 derecelerde aldım. Tesla'da da buna benzer olarak tel inceldikçe çipin daha iyi performans verdiğini düşünüyorum.
Tamam. Şimdi oturdu üstad. ohm farklılıkları watt modda çok problem çıkartmıyor. ancak TC kullanımda çok şey ifade ediyorlar. Ayrıca dediğiniz gibi Modun chip performansının stabilitesi farklı durumlarda devreye giriyor olabilir.
Ahh ah. FT satışı bitirmeseydi de 2 tane daha Macro alsaydım :)

Güç modunda yihi, sıcaklık kontrolde dna. Kullanmadığım için eklemedim ama en çok takip ettiğim incelemeci kullandıklarından en iyisinin dicodes olduğunu söylemişti tc de.

Bununla alakalı konu açacaktım ama buraya yazıp geçeyim.
Wattı telin toplam yüzey alanına göre belirliyoruz ancak önemli bir kriter daha var: Telin pamuğa değen yüzey alanı.
Bu tabii ki yarısı değil. Ortalama pamuk sıkılığında 3'te 1'ine denk geliyor. Ancak tel inceldikçe artarken, kalınlaştıkça da azalıyor. Yani ince tel bu anlamda +1 önde.
Teli inceltmenin en önemli amacı buharı soğutmak, tabii ki burada teli inceltmekten kasıt 28ga tel ile 2,5mm kılavuza 5 tur sarıyorken, 30ga tel ile 3mm kulavuza 6 tur sarmak değil çünkü yüzey alanları aynı, lazım olan watt da aynı, tüketim falan hepsi aynı. O yüzden sarım özelliklerinizi aynı tutarak, sadece teli inceltmekten bahsediyoruz. Örnek verdiğim geçişi yaparsanız, aynı yüzey alanında teli incelttiğiniz için telin pamuğa değen (sürekli likit gören) yüzey alanı bir miktar artacağı için tüketiminiz çok çok az artacaktır. Aroma da öyle, boğaz vurumu da... Ama ne kadar hissedersiniz bilemem.
Sarım özelliklerini aynı tutarak teli incelttiğinizde bir çok anlamda fark edilir düşüşler yaşamanız olası. Pil tüketimi, watt düşeceği için düşecek zaten. Likit tüketimi de düşecek çünkü eskisi kadar buharlaşmayacak. Haliyle ondan sonra nikotini arttırmak lazım, aromayı arttırmak lazım, vs, vs...

Hep aynı teli kullanıyorum 27 awg temco kanthal çok nadir de olsa 26-28 kullanmışlığım var ama bende yukarıda bahsi konu geçen durumlar olmadı 1,2 -1,4 ohm micro coil sararım daima 7-8 watt beni gayet tatmin ediyor.

Daha az kimyasala maruz kalma meselesini ben de düşündüm hocam ama yeterli ve detaylı bilgi bulamadım veya bulmayı beceremedim bilmiyorum. Rica etsem bu kısmı biraz açabilir misiniz?
Hocam oncelikle bunu tel isisi kaynaklı kimyasal sebepli yazmadim
Buhar yoğunluğu anlaminda soylemek istedim
Aslina bakarsaniz
Dl ve mtl kullanimda tuketilen likit farkinda daha net gorulebilir
Ayni durum kalin tel ve ince tel icinde tabi bu ikisi arasındaki farkı kullanıcı ;sizin kadar gozlem yapip dikkatli incelemedigi surece belki de farketmeyecektir
Yine de arada daha az tuketim farki vardir diyebiliriz
Hatta bir zaman ben yurtdisi ve yurtici kullanimlari hakkinda biraz arastirmis
Eski yeni aliskanliklar arasinda ne gibi degisimler oldugunu izlemistim
Ornegin 70/30 degerin ustu dl kullanim
70/30 alti mtl gibi
Esasen boyle bir kistas yok
Yurtdisinda 50/50 kullanim gayet normalken bizde
70/30 altina pek inmemek gibi
Yurtdisinda 100 vg yi genellikle show amacli kullanirlar
Ancak mtl kullanicisi aslina bakarsaniz bircok yerde cok fazladir
Ve oyle reklamlarda vs göründüğü gibi adamlarin bircogunun buharla isi yok
Ve evod bile hala kullanilir durumda
En cok satisi olan coillerde bircok sitede baktiginiz zaman bunlardir
Aksi olsa neden aspire gibi bir firma hala bu coillerden uretiyor ve satiyor olsun
Biliyorsunuzdur evod larin ohm degeri 1.5 uzerinde 1.6,1.8 vs..
Bu da bize zaten aslolan az tuketim yuksek tatminin daha mantikli oldugunu dogrular nitelikte

Tütünlülerde ni80 30 ga kullanmanızı tavsiye ederim.Hem güzel bir içimi var hemde az tuketim yapıyorsunuz sonuçta tasarrufta yapıyorsunuz
26ga ile 30 ga tuketim açısından karşılaştırılamaz bile...

50PG olunca pek içilebilir gelmiyor bana. Böyle sertlik anlamında değil de içimi zorlaştırıyor, kelime bulamadım şimdi buna. :)
Toprak dikkat cekmek istedigim nokta
Bizim ve bircok kullanicinin tavsiyeleri uzerine cogunlugun edinmis oldugu alışkanlık aslinda
Orn:
-mtl ye gecmeyi düşünüyorum ne onerirsin
-nautilus al bla bla yerden 9 mg likit al
(O likit genelde uretim maliyeti vs sebepten dl kullanicisi da dusunulerek standart 80/20 3mg yerine 80/20 9 mg)
-e baskan bana 1 ohm uzeri dedin 1.6 ohm taktim keyif vermedi tel tadi aldim vs
-0.7 coili tak o keyifli
-e bu seferde bogazim yanio tirmalio bu likit(eeeeh likitini de atosunu da) neymis bu mtl anasini satiyim dl candir
Surlarda bi 3luk likit olcakti vs....????

Yani demek istediğim kullanim sekline icim tarzina uygun
Coil,vg,pg,aroma orani,nic degeri,mod değerleri hepsi grift yapida
Mtl icin 27g 3 mg yetersiz gelmesi gibi
Evod gibi kucuk besleme deligine sahip bir coilde 80/20 likiti kullanamamak gibi
Yani mevzu cok geniş ????????????
Edit:bu aliskanliklar da belli muddet icinde piyasayi ve tuketim tarzini kendiliginden olusturuyor
Senin gibi eskiler icin kullanmis oldugun icim sekli bir aliskanlik ????
Cunku o zamanlar da 0.7 ohm da mtl pek yoktu ????

Konu sahibi @azash kardesim bu vesileyle cok guzel bir noktaya deginmis kendi adima tesekkur ediyorum
Bu vesileyle aslinda arastirmadigimizi sormak/sorgulamak yerine pratik olani yaptigimizi ,neyin nasil olmasi gerekliliginden ne kadar uzak olduğumuzu görmüş oluyoruz.
Belki bu konuyla bircok kullanici yeni (aslinda cok eski)bilgilerle daha bilincli,bilerek kullanim saglarlar

Geri