• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Soru? | Esigara İnce tel, yüksek nikotin tercihi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan azash
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

azash

Council
Merhaba buharcı dostlar.

Çoğu buharcı dostumda gördüğüm, MTL kullanımda bir süre zaman geçtikten sonra nikotin oranını yavaş yavaş düşürerek sonunda ya nikotinsiz likitlerle zevk için kullanmaya devam etmeleri veya tamamen bırakmaları oluyor.
Ki benim de amacım ve hedefim bu şekilde. (uzun yıllar sürecek olsa da)

Ancak bazı eski kullanıcılarda fark ettiği farklı bir durum var.

Kanthal tel için konuşursak, teli olabildiğince incelterek (30 awg, 32 awg) yüksek nikotine yöneliyorlar.
28 awg ile 12 mg tüketiyorlarsa, 30-32 awg teller ile 15/18 mg lara çıkıyorlar.

Nikotin oranını artırma sebebinin,
ince teller ile daha az buharlaşma ve vücuda alınan nikotinin azalması sonucu, eksilen nikotini tamamlama faaliyeti gibi düşünüyorum.

Ama neden o kadar ince tellere ve görece olarak düşük wattlara (7/8 watt) iniliyor?

Kişisel tercih mi? Yoksa atladığım başka bir nokta mı var?

Nikotin oranını artırma sebebinin,
ince teller ile daha az buharlaşma ve vücuda alınan nikotinin azalması sonucu, eksilen nikotini tamamlama faaliyeti gibi düşünüyorum.
Evet doğru. Ayrıca bu şekilde daha düşük miktarda tüketim yapıldığı için daha sağlıklı. Bunun bir tık daha sağlıklısı bu şekilde nbase içmek.

İnce tel ile tüketimi ağız tiryakiliği yüksek kişilere de özellikle öneririm. Gün boyu rahatlıkla emikleyebilirler, tüketimi düşünmeden.
Ama neden o kadar ince tellere ve görece olarak düşük wattlara (7/8 watt) iniliyor?
E çünkü tel kütlesi azalınca ihtiyaç duyduğu güç de azalıyor. Misal 24ga tele geçseydiniz de gerekli güç artacaktı.

Hocam, ilk başladığım zaman kanhtal 26 Ga - 3mm 6 tur ve 9mg ile başladım. Şimdi yine 9mg içiyorum ama şuanda 27ga - 2mm 6 tur yaptım.
Nikotin oranını düşürmek yerine sarımı ve teli küçültmeye karar verdim. Bir süre sonra yine aynı mg ile 32 ga ya kadar düşürmek niyetindeyim.

İnce tellere geçiş amacı genellikle soğuk buhar elde etmek için oluyor. Aynı zamanda daha az likit buharlaştığı için besleme sorunu da azalıyor veya tamamen ortadan kalkıyor. Bir de tamamen kendi deneyimlerime göre şöyle bir gözlemim var, ince tel tütünlü likitlerde alt notaları daha iyi hissettirmektedir.

Son cümlenize istinaden tel inceldikçe daha çabuk ısınıyor ve 7-8w'da 3.7-4volt alabiliyorsunuz bu da telin kızardığı anlamına gelir buharlaşma için yeterli bir w.

Tel inceltecek arkadaşlara önerim kademe kademe gitmeleri olacaktır. Yani 28ga telden 30ga tele direkt geçmek yerine önce 29ga denemek alışma sürecinde yardımcı olur. Ben direkt geçmiştim dayanıp, sıcak buhara karşı hassas olduğumdan kolay oldu.

O ince incecik teli eğip bükmeden pamuğu nasıl sokmayı başarıyorsunuz, ben pamuğu mu fazla koyuyorum anlamadım telim sağa sola raksediyor...
30ga ka1 tele kadar gayet rahat, 32ga zorlayacaktır çoğu kullanıcıyı.
tel inceldikçe daha çabuk ısınıyor
Daha hızlı ısınıp daha hızlı soğuyor.

Aslında POD lar yüzünden popüler oldu bu durum. Düşük güç, düşük kapasiteli pil, küçük ve taşınabilir hafif cihaz. Yoksa 27ga candır yani.

İnce telin bircok avantaji var
1.dusuk guc tuketimi
2.dusuk likit tuketimi
3.daha az kimyasala maruz kalma
4. İse bana gore en onemli kisim
Kalin tellerde bircok kullanicinin düştüğü hata ;
Buildin almasi gereken gücü verdiklerinde sicak buharin verdigi rahatsizlik ile gucu dusurme egilimine giderek “çiğ likit tuketimi” iste bu sebepledir ki bircok tecrübeli kullanici
3.7 volt bir safsatadir
3.7 volt bir kult degildir diye
Tum kullanicilara zaman zaman serzenişte bulunuyor
Yine bazi tecrübeli kullanicilar buildin optimal degerde almasi gereken gucun kucuk bir miktar ustune cikarak buharlar ki çiğ likit tuketmemek adina bence mantikli bir hareket
Hasili ince tel
Optimum kullanim icin daha iyidir diyebiliriz

Çok uzun zamandır Temco 28Ga SS316L kullanıyorum, Tesla WYE 85W ile TC modda kullanıyorum. 85-15-15mg veya 90-10-15mg IOI-Merck-Siegfried nbase tüketiyorum.
Geçenlerde bir alışverişimin yanına, denemelik Temco 30Ga ve 32Ga SS316L tellerden istedim, satıcı sağolsun gönderdi.
30luğu 2,5çapa 5tur ayrık sardım. O da ne? Her zaman tükettiğim nbase (15mg) sanki 18-20mg gibi gelmeye başladı. Normalde 6 nefes çekimimde tıkanırken 3-4 nefes bana fazla gelir oldu. Hem de ilginç bir şekilde Tesla WYE 85in daha performanslı hale geldiğini fark ettim.
Sonra steam-engine sitesini biraz inceleyince TCR Precision değeri arttıkça modların daha kararlı davrandığını öğrendim. TCR Precision değeri ise tel kalınlığı azaldıkça artıyor.
Bu tecrübeme istinaden biraz da gaza gelerek bir kaç gün sonra 32liği aynı şekilde sardım ama istediğim gibi pamuklayamadım, üzerinde de fazla durmadım, pamuk az oldu, üstelemedim öylece bıraktım. Ateşlemeye bastıkça tel kızarıveriyor. Olsun böyle içecem dedim ama olmadı. Metal tadı geldi durdu hep. 32lik tel de saç gibi ince zaten pamuklaması zor deyip kendimi ikna edip 32likten vazgeçtim.
Sonra 28liği aynı şekilde sarınca gerçekten arada çok ciddi farklar olduğu gün gibi ortaya çıktı. Şu an 2 Spica Pro atomizerimin birinde 28lik birinde 30luk sarılı. 30luktan 28liğe geçince sanki mtl içimden ciğer içime geçmişim gibi hissediyorum, tel o kadar geç ısınıyormuş gibi geliyor ki... Bu kadar zamandır aslında nikotini tam olarak yakamadığımı yani 28lik tel ile 15mglık nikotini tam olarak açığa çıkaramadığımı fark ettim. Bence ince tel nikotin verimini artırıyor, ben bu sonuca ulaştım. Tüketim miktarındaki değişim ise tam olarak net değil çünkü sadece 1 haftadır falan deniyorum ama bir miktar azalma var. Yani 28lik telden 30luk tele geçince günlük tüketimim bir miktar azaldı gibi, azalan bu miktar da günlük 0,5ml civarında, tabi ileride daha net bir hesaplama yapabilirim diye düşünüyorum.
Bunlara ek olarak (çabuk nikotin tatmini, düşük ml tüketimi) pilin de hatırı sayılır derecede uzun süre dayandığını (yaklaşık yarım gün fazla) fark ettim. Hal böyle olunca benim çıkardığım genel sonuç:
İnce tel, nbase tüketenler için her anlamda daha verimli.
Şu an 28lik tel takılı Spica Pro ile buharlıyorum ve ıstırap gibi geliyor :(

Bu korsan bildiriden sonra 30Ga, 32Ga vs kullananlara bir soru sorayım:
Ben 28lik teli gün aşırı kullanımda 2 haftada bir değiştiriyorum, her gün aynı atomizeri kullanırsam 1 haftaya denk geliyor. 28lik tele göre daha ince teller ne kadar dayanıyor? Daha kısa mı daha uzun mu? Henüz yeterli süre denemediğim için ben bilmiyorum o yüzden sizlere soruyorum. Teşekkürler.

Küçük Not: 30luk tele geçesim var ama elimde 10mden kalan 5m Temco 28Ga SS316L + açılmamış kullanılmamış Temco 28Ga SS316L 30m (100ft) orijinal makara tel var. Çevremde de TC modda içen de yok, elden de çıkaramıyorum. Ne yapsam bilemedim.

Çok uzun zamandır Temco 28Ga SS316L kullanıyorum, Tesla WYE 85W ile TC modda kullanıyorum. 85-15-15mg veya 90-10-15mg IOI-Merck-Siegfried nbase tüketiyorum.
Geçenlerde bir alışverişimin yanına, denemelik Temco 30Ga ve 32Ga SS316L tellerden istedim, satıcı sağolsun gönderdi.
30luğu 2,5çapa 5tur ayrık sardım. O da ne? Her zaman tükettiğim nbase (15mg) sanki 18-20mg gibi gelmeye başladı. Normalde 6 nefes çekimimde tıkanırken 3-4 nefes bana fazla gelir oldu. Hem de ilginç bir şekilde Tesla WYE 85in daha performanslı hale geldiğini fark ettim.
Sonra steam-engine sitesini biraz inceleyince TCR Precision değeri arttıkça modların daha kararlı davrandığını öğrendim. TCR Precision değeri ise tel kalınlığı azaldıkça artıyor.
Bu tecrübeme istinaden biraz da gaza gelerek bir kaç gün sonra 32liği aynı şekilde sardım ama istediğim gibi pamuklayamadım, üzerinde de fazla durmadım, pamuk az oldu, üstelemedim öylece bıraktım. Ateşlemeye bastıkça tel kızarıveriyor. Olsun böyle içecem dedim ama olmadı. Metal tadı geldi durdu hep. 32lik tel de saç gibi ince zaten pamuklaması zor deyip kendimi ikna edip 32likten vazgeçtim.
Sonra 28liği aynı şekilde sarınca gerçekten arada çok ciddi farklar olduğu gün gibi ortaya çıktı. Şu an 2 Spica Pro atomizerimin birinde 28lik birinde 30luk sarılı. 30luktan 28liğe geçince sanki mtl içimden ciğer içime geçmişim gibi hissediyorum, tel o kadar geç ısınıyormuş gibi geliyor ki... Bu kadar zamandır aslında nikotini tam olarak yakamadığımı yani 28lik tel ile 15mglık nikotini tam olarak açığa çıkaramadığımı fark ettim. Bence ince tel nikotin verimini artırıyor, ben bu sonuca ulaştım. Tüketim miktarındaki değişim ise tam olarak net değil çünkü sadece 1 haftadır falan deniyorum ama bir miktar azalma var. Yani 28lik telden 30luk tele geçince günlük tüketimim bir miktar azaldı gibi, azalan bu miktar da günlük 0,5ml civarında, tabi ileride daha net bir hesaplama yapabilirim diye düşünüyorum.
Bunlara ek olarak (çabuk nikotin tatmini, düşük ml tüketimi) pilin de hatırı sayılır derecede uzun süre dayandığını (yaklaşık yarım gün fazla) fark ettim. Hal böyle olunca benim çıkardığım genel sonuç:

Ben 28lik teli gün aşırı kullanımda 2 haftada bir değiştiriyorum, her gün aynı atomizeri kullanırsam 1 haftaya denk geliyor. 28lik tele göre daha ince teller ne kadar dayanıyor? Daha kısa mı daha uzun mu? Henüz yeterli süre denemediğim için ben bilmiyorum o yüzden sizlere soruyorum. Teşekkürler.

Küçük Not: 30luk tele geçesim var ama elimde 10mden kalan 5m Temco 28Ga SS316L + açılmamış kullanılmamış Temco 28Ga SS316L 30m (100ft) orijinal makara tel var. Çevremde de TC modda içen de yok, elden de çıkaramıyorum. Ne yapsam bilemedim.

Bana 30 ga kanthal yolu göründü. Sanırım 28 den 30 a geçişte çok zorlanmam.
Kanthal da SS de ki gibi aynı etkiyi yapar mı acaba.

Ben '' Küçük Not'' kısmında, kısa (küçük) bir not bekliyordum. Cidden küçükmüş... :)

İnce telin bircok avantaji var
1.dusuk guc tuketimi
2.dusuk likit tuketimi
3.daha az kimyasala maruz kalma
4. İse bana gore en onemli kisim
Kalin tellerde bircok kullanicinin düştüğü hata ;
Buildin almasi gereken gücü verdiklerinde sicak buharin verdigi rahatsizlik ile gucu dusurme egilimine giderek “çiğ likit tuketimi” iste bu sebepledir ki bircok tecrübeli kullanici
3.7 volt bir safsatadir
3.7 volt bir kult degildir diye
Tum kullanicilara zaman zaman serzenişte bulunuyor
Yine bazi tecrübeli kullanicilar buildin optimal degerde almasi gereken gucun kucuk bir miktar ustune cikarak buharlar ki çiğ likit tuketmemek adina bence mantikli bir hareket
Hasili ince tel
Optimum kullanim icin daha iyidir diyebiliriz

Daha az kimyasala maruz kalma meselesini ben de düşündüm hocam ama yeterli ve detaylı bilgi bulamadım veya bulmayı beceremedim bilmiyorum. Rica etsem bu kısmı biraz açabilir misiniz?

Hocam Tesla Wye da TCR manuel mi giriyorsunuz yoksa SS316 modunu mu kullanıyorsunuz bahsettiğiniz teller için ?
Ben tam verim alamadım Tesladan TC modda.

Bana 30 ga kanthal yolu göründü. Sanırım 28 den 30 a geçişte çok zorlanmam.
Kanthal da SS de ki gibi aynı etkiyi yapar mı acaba.

Ben '' Küçük Not'' kısmında, kısa (küçük) bir not bekliyordum. Cidden küçükmüş... :)
Hocam 1yılı aşkın süredir Kanthal kullanmıyorum, net cevap veremem ancak SS tele geçmeyip Kanthal kullanıyor olsaydım muhtemelen 30luğa ve hatta 32liğe geçerdim. SSte 32lik kullanamıyorum çünkü hem tel ince hem de ayrık sarım yapmak gerekiyor. Kanthalda ayrık sarım şart değil, Pamuklarken eğilse de bükülse de çok umrumda olmazdı esasen. SSte eğilip büküldüğü için pek zorlamadım pamuklamayı, muhtemelen yine de uğraşsaydım hallederdim. Aynı etkiyi yapacağını düşünüyorum. Tabi hatırlatmakta fayda var ben sek tüketiyorum aroma vs derdim yok o yüzden ince teldeki aroma kaybı gibi derdim de yok.

Hocam Tesla Wye da TCR manuel mi giriyorsunuz yoksa SS316 modunu mu kullanıyorsunuz bahsettiğiniz teller için ?
Ben tam verim alamadım Tesladan TC modda.
Hayır hocam manuel TCR değil direk hazır SS316 profilini kullanıyorum.
Tabi şöyle birşey var benim performans ölçütüm Dicodes, YiHi, DNA vs. üst seviye cihazlar değil, bildiğimiz düz Pico :)
Pico'ya nazaran Tesla WYE 85, TC modda bana yetiyor da artıyor da :)

Geri