Hocam açık ve net endüstriyel olarak üretilen likitleri adamlar mg hesabına göre ve farklı efektörler ile yapıyor karıştırma ve demleme yöntemleri bile farklı likit konusunda çok profesyonel değilseniz normaldir zaten aynı ayarda hiçbir zaman olmaz
Karıştırma kısmına katılıyorum, daha doğrusu izledikleri homojenleştirme işlemine. Farklı metotların uygulandığı bilinen bir durum. Raflarda yerini almadan önce yapılan dayanıklılık gibi testler, aroma üzerinden yapılan limit testleri, vs., gibi şeylerin de paylaşıldığını, ya da en azından, bahsinin geçtiğini hatırlıyorum.
Amatörce kendin-yap’la uğraşanlar bir noktadan sonra bu tip şeyleri tartışmaya da açmışlar —çok ciddi fikir ayrılıklarının yanında, kullanıcının kişisel olarak muhakeme süzgecinden geçirip karar verebilmesi için de sağlam kaynak var. ‘Nasıl karıştırayım?,’ ‘her zaman uzun bir olgunlaşma süreci önerilir mi?,’ vs., gibi sorular mesela ilk göze çarpan ateşli tartışma konuları.
Efektör kısmına katıldığımı söyleyemem. Size atfen demiyorum kesinlikle, fakat, bu bir kavramdan ziyade, genelde küçültücü bir tabir olarak kullanılıyor yerli platformlarda —hatta neredeyse bir tabu.
Kurabiye aromalı likit yapmak isteyen birine %0.5 AP kullanabilirsiniz deyince, “hocam ama efektörler sağlığa zararlı” şeklinde bir cevap almak olası. Oysa kullandığı aromanın bileşenlerine baksa zaten AP yüklemesi olduğunu pekâla görebilir —gibi.
Farklı bir açıdan bakarsak, bu tabunun bir pazarlama metodu olarak da kullandığını görmemiz mümkün. Uç noktalardaki, buharın ilk dönemlerinde uygulanmış yahut günümüzde uygulanan, durumları ayrı tutuyorum yine de.
Uzadı...
Sıradan bir kendi-yap-sever olarak, okuduklarım ve deneyimlerim sonucu şunu belirteyim. İyi bir likit için, bence, homojen karışım, nötr nikotin/vg/pg, ve tabi ki de, limitlerinde kullanılmış iyi bir tarif gerekiyor.
Konudan ve başlıktan bağımsız, laf lafı açar şeklinde yazıverdim hızlıca ve kısaca