• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Soru? | Esigara Esigara Satın Almak Suç Mudur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AhmetGun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AhmetGun

Community
Herkese iyi günler.
Sigarayı bırakmayı düşünüyorum. Nikotin yoksunluğunu da bir müddet esigara ile karşılamak istiyorum.
Ancak internette de araştırdığım halde cevap bulamadığım bir soru var:
Esigara satın almak suç mudur?
Mesela tedarikçinin birinde bir cihaz için parasını gönderdim ve bana cihazı kargoladı. Bu bir suç teşkil eder mi? Cezası varmıdır?
Fikirlerden ziyade konu hakkında kesin bilgiler paylaşırsak daha aydınlatıcı olur.

Eline sağlık hocam, fakat atlanılan hususlar var.
1) Genelgeler okunmuyor çözünürlükten ötürü,
2) Elektronik sigara, 4207 sayılı tütün ürünlerinin kullanılması ve zararlarından korunması hakkında kanun ile çerçeveleniyor, cezai kısmı ise 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanunu ile yaptırım uygulanıyor. Yani sınırdan katır üstünde kaçak sigara sokmak veya kamyon kasasının derinliklerinde koli bandı ile birbirine sıralı kaçak sigara sokmak ile elektronik sigara sokmak arasında fark yok.
3) Gümrük konusunda hem sigara hem de elektronik sigara için kısıtlı ve ihtiyacı giderir maksat ile sınırlı sayıda sigara veya elektronik sigara sokulmasına "yolcu" olunması durumunda izin veriliyor fakat ürünü yurtdışından yanınızda getirdiğinizi ispat etmeniz gerekir. İspat etmenizi istemelerinin yerine kolluk kuvvetlerine yazılacak bir müzekkere ile ömrünüz boyunca yaptığınız tüm uluslararası seyahatler çıkarılıyor zaten. Yani Savcı önüne gidip ben bunu yurt dışından yanımda getirdim demek o anı kurtarır, sonrasında bir de yalan beyan işin içine girer. (yurtiçinden ürün alıp, yurtdışından aldım diyerek kurtulma özelinde)
4) 5607 sayılı kanuna aykırılığın cezası yanlış hatırlamıyorsam 3 yıl ve 6.000 gün adli para cezasından başlıyordu (aklımda öyle kaldı, bakmak gerek),
5) Ülkeye kaçak yollarla sokulan ürün suç unsurudur ve suç unsurunu almak, satmak, kullanmak, bulundurmak da suçtur. :)

Bunları genel olarak bilinmesi gerekir diye yazdım, detayına girildiğinde daha da uzar, belki eksik yada fazla yazdığım şeyler de olabilir fakat bilinmeli ki;
Cezaya sebebiyet verme olasılığı olan ve günlük hayatın bir parçası olup kanıksanmış bu ürünleri aldın kullandın cebine koydun falan diye durduk yere ceza verilmez. Anca olası bir inatlaşma, zıtlaşma, karşınızdakini gıcık etme durumunda ceza verilmesine sebebiyet verilebilir.
Veya yurtdışından perakende şekli ile satın alınmasına rağmen nispeten toplu miktarlarda yapılan alışverişler gümrük memurları tarafından KEMT Varakası düzenlenip hakkınızda suç duyurusunda bulunulmasına sebebiyet verebilir.

Tıpkı tütüncülerde satılan sarma sigaralar gibi, kaçak nargile tütünleri gibi bu ürünler de hayatımıza yerleşti ve kimse bakıp da dur şu tütüncü sarma sigara satıyor diye işlem başlatmadığı gibi elinde elektronik sigara olana veya satın alana da işlem yapmaz. Emin olun yapılsa ilk bana yapılırdı :)

Netice olarak, bu işin yasal olarak, olmak zorunda olduğu için bir yaptırımı var fakat absürt örnekler dışında 2. el yada 0 ürün almanız halinde karşılaşacağınız bir yaptırım yok. Ha olurda aksi durumda kalkıp kolluğa yada Cumhuriyet Savcısına "bu yasak değil ki herkesin elinde var yeaağağğ" falan diye bilmişlik yapılırsa olacak olanı yukarıda yazdım, fakat ne herhangi bir kolluğun yada adli makamın bu tür şeylere harcayacak vakti yok emin olun, kolluğa da adli makamlara da bununla uğraşmak anca külfet ve Devlete masraf olur :)

Hasılı, yasal değil ama yasak da değil.

Md.4 düzeltme, 1 yıldan 5 yıla kadar ve 10.000 gün adli para cezası
Düzeltme; olası bir ceza alma durumunda etkin pişmanlıktan yararlanarak, aldığınız ürünün gümrük bedelinin 2 katını ödeyerek ceza almadan kurtulunabilir. (olası en kötü durum budur)
hocam çok detay yazmadım ama olası senaryoları kısaca yazdım
ikinci el durumu karışık ama kapalı kutu illa ki kaçakçılık olarak işlem görecektir
ikinci el satışında olası senaryoları da yazdım kısaca ama iş savcıda biter illa ki mahkemeden çok ciddi bir sonuç çıkmaz
birde yurda gümrük kaçağı eşya sokmak ile yurda ithali yasak eşya sokmak arasında ayrım var işlenen suç kaçakçılık olarak ele alınmayabilir cezaları ayrı ayrı belirtilmiş durumda çünkü
birde posta yolu ile gelen 3adet altı e sigaraya kaçak eşyaya mahsus tespit varakası hazırlamamak lazım ancak depoda yakalanırsa hazırlamak lazım olur bir okuyan memur çıkarsa diye ekleyeyim dedim:)

hocam çok detay yazmadım ama olası senaryoları kısaca yazdım
ikinci el durumu karışık ama kapalı kutu illa ki kaçakçılık olarak işlem görecektir
ikinci el satışında olası senaryoları da yazdım kısaca ama iş savcıda biter illa ki mahkemeden çok ciddi bir sonuç çıkmaz
birde yurda gümrük kaçağı eşya sokmak ile yurda ithali yasak eşya sokmak arasında ayrım var işlenen suç kaçakçılık olarak ele alınmayabilir cezaları ayrı ayrı belirtilmiş durumda çünkü
birde posta yolu ile gelen 3adet altı e sigaraya kaçak eşyaya mahsus tespit varakası hazırlamamak lazım ancak depoda yakalanırsa hazırlamak lazım olur bir okuyan memur çıkarsa diye ekleyeyim dedim:)
Esigara bildiğim kadarı ile doğrudan 5607'e tabi idi tütün mamulü/türevi olarak sayılması sebebi ile, bir de 5 tane cep telefonu için bile kemt varakası düzenlenip suç duyurusunda bulunuluyor artık, üzerine vazife edinen bir memur iş hayatına renk katmak isteyebilir. :) Olası senaryolar durumunda bilinmesinde fayda var diye yazdım çünkü bu tür işlemler genelde posta yahut havayolu gümrüklerinde değil karasınırı, kara ve hava taşımacılığında gerçekleştiriliyor ve tabi yurtiçi posta/kargolarda el konulan ürünlerde ;)
Bir de kaçak ürünün 0'ı, 2.eli olmaz, ...
Yazdım yazdım, sildim. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum. :)

Tekraren yazayım, yasal değil fakat yasak da değil.

Esigara bildiğim kadarı ile doğrudan 5607'e tabi idi tütün mamulü/türevi olarak sayılması sebebi ile, bir de 5 tane cep telefonu için bile kemt varakası düzenlenip suç duyurusunda bulunuluyor artık, üzerine vazife edinen bir memur iş hayatına renk katmak isteyebilir. :) Olası senaryolar durumunda bilinmesinde fayda var diye yazdım çünkü bu tür işlemler genelde posta yahut havayolu gümrüklerinde değil karasınırı, kara ve hava taşımacılığında gerçekleştiriliyor ve tabi yurtiçi posta/kargolarda el konulan ürünlerde ;)
Bir de kaçak ürünün 0'ı, 2.eli olmaz, ...
Yazdım yazdım, sildim. Felaket tellallığı yapmak istemiyorum. :)

Tekraren yazayım, yasal değil fakat yasak da değil.
bence 3 üzeri ürün için hazırlamak zorunlu zaten hocam ama işgüzarlık bu
aynı gün 5telefon çalan hırsız bile yatar almıyor neredeyse...
kaçak ürünün bizim için sıfır ve ikinci eli var maalesef zira ithali yasak yurda girişinde ufak bir kaçamak var belki oradan yırtılabilir
ikinci el alım satımda ciddi sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum ama sıfır ürün satışı muhakkak kaçakçılık olarak ele alınacaktır alıcı için ciddi sonuç doğurmaz belki ama satıcının şansı yaver gitmezse ciddi bir ceza alacaktır
ha polis içmeye hazır esr.... sigara bile yakalasa tanımadığım birinden aldım içiciyim diyen aleyhte başka delil yoksa nezarette bile yatmıyor neredeyse
bizde de rüzgar siyaseten döner her alanda regülasyon gelirse muhakkak bu sektör yasallaşacaktır o zamana kadar da temkinli olmakta biraz fayda var

bence 3 üzeri ürün için hazırlamak zorunlu zaten hocam ama işgüzarlık bu
aynı gün 5telefon çalan hırsız bile yatar almıyor neredeyse...
kaçak ürünün bizim için sıfır ve ikinci eli var maalesef zira ithali yasak yurda girişinde ufak bir kaçamak var belki oradan yırtılabilir
ikinci el alım satımda ciddi sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum ama sıfır ürün satışı muhakkak kaçakçılık olarak ele alınacaktır alıcı için ciddi sonuç doğurmaz belki ama satıcının şansı yaver gitmezse ciddi bir ceza alacaktır
ha polis içmeye hazır esr.... sigara bile yakalasa tanımadığım birinden aldım içiciyim diyen aleyhte başka delil yoksa nezarette bile yatmıyor neredeyse
bizde de rüzgar siyaseten döner her alanda regülasyon gelirse muhakkak bu sektör yasallaşacaktır o zamana kadar da temkinli olmakta biraz fayda var
İşte dediğim gibi memurun inisiyatifi nihayetinde ama üstten baskı gelmeden böyle bir şey olması pek olası değil. Dediğiniz gibi 0 ürün satışı riskli bir durum ama yine de 0 yada 2.el alışverişlerden günümüz şartlarında adli bir heyecan beklemiyorum.

Aynı gün 5 telefon çalan adam nasıl yatmıyor, daha soruşturma aşamasında iken tutuklanır, uyşt. mevzuuna girmiyorum, bende sevmiyorum o tip mevzuları ama devletin iyi niyeti olarak ilk işlenen suçta erteleme verilip 1 yıl denetime tabi tutuluyor, salıverilme dediğiniz odur sanırım. Denetim sürecinde veya sonrasında kullanıma devam edilirse eh muhakkak ceza alır çünkü bunlar kan, idrar veya saç/kıl testi ile kolay ispatlanabilen suçlar :)

Geri