Eline sağlık hocam, fakat atlanılan hususlar var.
1) Genelgeler okunmuyor çözünürlükten ötürü,
2) Elektronik sigara, 4207 sayılı tütün ürünlerinin kullanılması ve zararlarından korunması hakkında kanun ile çerçeveleniyor, cezai kısmı ise 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanunu ile yaptırım uygulanıyor. Yani sınırdan katır üstünde kaçak sigara sokmak veya kamyon kasasının derinliklerinde koli bandı ile birbirine sıralı kaçak sigara sokmak ile elektronik sigara sokmak arasında fark yok.
3) Gümrük konusunda hem sigara hem de elektronik sigara için kısıtlı ve ihtiyacı giderir maksat ile sınırlı sayıda sigara veya elektronik sigara sokulmasına "yolcu" olunması durumunda izin veriliyor fakat ürünü yurtdışından yanınızda getirdiğinizi ispat etmeniz gerekir. İspat etmenizi istemelerinin yerine kolluk kuvvetlerine yazılacak bir müzekkere ile ömrünüz boyunca yaptığınız tüm uluslararası seyahatler çıkarılıyor zaten. Yani Savcı önüne gidip ben bunu yurt dışından yanımda getirdim demek o anı kurtarır, sonrasında bir de yalan beyan işin içine girer. (yurtiçinden ürün alıp, yurtdışından aldım diyerek kurtulma özelinde)
4) 5607 sayılı kanuna aykırılığın cezası yanlış hatırlamıyorsam 3 yıl ve 6.000 gün adli para cezasından başlıyordu (aklımda öyle kaldı, bakmak gerek),
5) Ülkeye kaçak yollarla sokulan ürün suç unsurudur ve suç unsurunu almak, satmak, kullanmak, bulundurmak da suçtur.
Bunları genel olarak bilinmesi gerekir diye yazdım, detayına girildiğinde daha da uzar, belki eksik yada fazla yazdığım şeyler de olabilir fakat bilinmeli ki;
Cezaya sebebiyet verme olasılığı olan ve günlük hayatın bir parçası olup kanıksanmış bu ürünleri aldın kullandın cebine koydun falan diye durduk yere ceza verilmez. Anca olası bir inatlaşma, zıtlaşma, karşınızdakini gıcık etme durumunda ceza verilmesine sebebiyet verilebilir.
Veya yurtdışından perakende şekli ile satın alınmasına rağmen nispeten toplu miktarlarda yapılan alışverişler gümrük memurları tarafından KEMT Varakası düzenlenip hakkınızda suç duyurusunda bulunulmasına sebebiyet verebilir.
Tıpkı tütüncülerde satılan sarma sigaralar gibi, kaçak nargile tütünleri gibi bu ürünler de hayatımıza yerleşti ve kimse bakıp da dur şu tütüncü sarma sigara satıyor diye işlem başlatmadığı gibi elinde elektronik sigara olana veya satın alana da işlem yapmaz. Emin olun yapılsa ilk bana yapılırdı
Netice olarak, bu işin yasal olarak, olmak zorunda olduğu için bir yaptırımı var fakat absürt örnekler dışında 2. el yada 0 ürün almanız halinde karşılaşacağınız bir yaptırım yok. Ha olurda aksi durumda kalkıp kolluğa yada Cumhuriyet Savcısına "bu yasak değil ki herkesin elinde var yeaağağğ" falan diye bilmişlik yapılırsa olacak olanı yukarıda yazdım, fakat ne herhangi bir kolluğun yada adli makamın bu tür şeylere harcayacak vakti yok emin olun, kolluğa da adli makamlara da bununla uğraşmak anca külfet ve Devlete masraf olur
Hasılı, yasal değil ama yasak da değil.
Md.4 düzeltme, 1 yıldan 5 yıla kadar ve 10.000 gün adli para cezası
Düzeltme; olası bir ceza alma durumunda etkin pişmanlıktan yararlanarak, aldığınız ürünün gümrük bedelinin 2 katını ödeyerek ceza almadan kurtulunabilir. (olası en kötü durum budur)