Hocam gerçekten tam olarak ne kullanmışlar, e-menthol dan kasıtları nedir bulamadım makale ve suplement dokümanda. Çok muğlak nokta var.
Acrolein'e maruz bıraktık demişler fakat herhangi bir miktar vermemişler. Bu konuda dünya sağlık örgütünün ve ABD çevre koruma koruma ajansının koydukları limitler varmış, az biraz bakınca denk geldim. Bir kaç farklı çalışma daha var acroleine maruz kalma ile ilgili. Fakat bu çalışmalar hayvan deneyleri ve doku/hücre kültürü deneyleri ile sınırlı.
Deneklerin hangi miktarda maruz kaldığını ve denekler için tehlike oluşturacak sınırı bilmiyorum. Fareler için bu sınırı ölçmüşler midir ondan da emin değilim. Ama eksik veriler ile doğrudan bir çıkarım yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.
Bu kadar ayrıntılı bir çalışma yapılmaya çalışılmış, yöntem olarak gerçekten iyi kurgulanmış. Fakat bazı kilit noktalar havada kalmış, önem taşıyan veriler verilmemiş.
Bu sonuçlar insanlar için de geçerli olabilir, tabi olmayabilir de. İnsan çalışmalarını beklemek lazım.
Acrolein nedir, gliserinden nasıl oluşur hiç bilgi sahibi değilim. wikide gliserin 280 C dereceye ısıtılınca acrolein oluşur yazmışlar. Fakat kullandığımız likitler atomizerde buharlaşırken ne olur ne kadar oluşur hiç bir fikrim yok. Kimyager arkadaşlar var ise ve bu konuda bilgileri var ise dinlemek isterim. Çünkü acrolein in direkt olarak insan sağlığına etkileri araştırılmış ve kanıtlanmış durumda.
Hayvan deneylerine yakın olarak bulunmuş (içinde, kıyısında köşesinde ve etrafında
), tıp ve mühendislik alanında bilimsel çalışma yapan birisi olarak konu hakkındaki görüşlerim bu şekilde. Kaçırdığım veya yetersiz bilgiden dolayı yanlış yorumladığım yerler olabilir. Bu konuda bizi aydınlatacak insanlara ihtiyaç var, ve aramızdan böyle kişiler çıkarsa çok sevinirim. Son olarak tekrardan belirtmek isterim, çalışma deney hayvanları üzerinde yapılmış. İnsan üzerinde etkilere ışık tutabilir fakat kesin bir şey söyleyemez. Onun için insan çalışmalarını beklememiz gerekli.