• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Soru? | Esigara 18650 pil hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan moon999
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cevaplarınız için teşekkür ederim, Ben Cuboid mini/Drag s üzerinde Kizoku Limit 27GA ve 28Ga teller kullanıyorum. Drag S 3-4 puftan sonra low power uyarısı vermeye başlayınca yeni bir mod almam gerektiğini düşündüm. Cuma gününden beri bir satıcıdan pico plus almaya çalışıyordum (690tl ile bulduğum en ucuz mod bu gibi görünüyordu) lakin bugün cevap verdi 850tl deyince, bir başka satıcıdan evic vtc dual almak durumunda kaldım (bulduğum en ucuz mod buydu).Pil ve şarj aleti olarak da burada ilk pil tavsiyesi veren buhardaşın tavsiyesine uydum mj1, pil için delikli pul ve xtar vc2s siparişi verdim. Üstteki mesajları ancak şimdi okuyabildim zira bütün öğleden sonram da 400tl ye satıp 60tl kargo parası ödediğim rpm40 ı kargolamaya çalışmakla geçti. mng alıcı ödemeli almadı, yurtiçi içini açıp bakalım dedi. en son arasa gittim o da 60tl mi aldı ama benim de günüm bitmiş oldu. bakalım benim evic vtc de yarın gelecek mi onu da bilmiyorum. vtc5 ve 6 nın sahtesi çok dedi pil tavsiyesini yazan arkadaş o nedenle riske girmedim, ayrıca sony aynı zamanda murata mı onu da bilmiyorum.; öyleyse bile sahte mi değil mi onu da bilemeyecektim satın alsam.sizlerden tavsiye gelirse daha sonra bir çift de onlardan alabilirim.

hocam 400mah güvenlikten daha değerli diyorsanız kendi seçiminiz veya size uygunluğudur, ancak birçok kullanıcı amper watt volt vb. terimleri bile ilk kez duyma seviyesinde, bugün mtl kullandığı pile yarın dl içmeye çalışabiliyor... haliyle deneyimli kullanıcı yerine yeni başlayanlara elden geldiğince en güvenli/uygun olacak tavsiyeleri vermeye çalışıyorum... bakın kimse yeni başlayan birine mech mod önermiyor hatta bazı eski kullanıcılar satış yaparken yeni başlayana satmama konusunu bile belirtiyor, bu arkadaş da yeni başlamışsa ona göre bir öneride bulunuyorum...
15A ile 5-7A arasında ciddi fark var ancak 15A sonrası ısınması hg2'yi kötü yapmayacağı gibi rakibi başka pili de iyi yapmıyor... istenmeyecek derecede ısı elektriğin olduğu heryerde az ya da çok vardır bunun önüne geçemiyoruz henüz ancak elimizden gelen tek şey önlem almak oluyor, regüle modlar veya doğru watt seçimi, zincir çekim yapmamak gibi...
doğruluğu olmayan kısmına gelelim; nominal volt 3.6-3.7V diyorsa bir üretici bunun anlamı tam dolu pilin "+" ve "-" kutupları arasında yapılan ölçüm miktarıdır, şarj voltajı ile nominali karıştırmamak lazım.
nkon sitesinde bir 21700 pil var mesela yine lg, pilin açıklamasında bir araç projesi için üretildiği ve 10 döngü sonrası güvenilir olmadığı yazıyor, bazen üretici uyarılarına dikkat etmek gerekir, piyasada gezen pillerin çok büyük kısmında oem içindir uyarısı yok ama bu pilde varsa ben temkinli yaklaşırım siz önemsemezsiniz herkesin öncelikleri farklıdır
ve bir pil %10-12 daha az kapasiteye karşılık bana daha güvenli bir kullanım sunuyorsa benim önceliğim az kapasite olur, mümkünse de yeni başlayan arkadaşları bu şekilde yönlendiriyorum, yukarıda nedenini anlatmıştım...
doğru olmadığını düşündüğünüz başka nokta varsa yazarsanız bir gözden geçirelim, burayı okuyup buhara başlayacak arkadaşları yanlış bilgilendirmeyelim.

hocam 400mah güvenlikten daha değerli diyorsanız kendi seçiminiz veya size uygunluğudur, ancak birçok kullanıcı amper watt volt vb. terimleri bile ilk kez duyma seviyesinde, bugün mtl kullandığı pile yarın dl içmeye çalışabiliyor... haliyle deneyimli kullanıcı yerine yeni başlayanlara elden geldiğince en güvenli/uygun olacak tavsiyeleri vermeye çalışıyorum... bakın kimse yeni başlayan birine mech mod önermiyor hatta bazı eski kullanıcılar satış yaparken yeni başlayana satmama konusunu bile belirtiyor, bu arkadaş da yeni başlamışsa ona göre bir öneride bulunuyorum...
15A ile 5-7A arasında ciddi fark var ancak 15A sonrası ısınması hg2'yi kötü yapmayacağı gibi rakibi başka pili de iyi yapmıyor... istenmeyecek derecede ısı elektriğin olduğu heryerde az ya da çok vardır bunun önüne geçemiyoruz henüz ancak elimizden gelen tek şey önlem almak oluyor, regüle modlar veya doğru watt seçimi, zincir çekim yapmamak gibi...
doğruluğu olmayan kısmına gelelim; nominal volt 3.6-3.7V diyorsa bir üretici bunun anlamı tam dolu pilin "+" ve "-" kutupları arasında yapılan ölçüm miktarıdır, şarj voltajı ile nominali karıştırmamak lazım.
nkon sitesinde bir 21700 pil var mesela yine lg, pilin açıklamasında bir araç projesi için üretildiği ve 10 döngü sonrası güvenilir olmadığı yazıyor, bazen üretici uyarılarına dikkat etmek gerekir, piyasada gezen pillerin çok büyük kısmında oem içindir uyarısı yok ama bu pilde varsa ben temkinli yaklaşırım siz önemsemezsiniz herkesin öncelikleri farklıdır
ve bir pil %10-12 daha az kapasiteye karşılık bana daha güvenli bir kullanım sunuyorsa benim önceliğim az kapasite olur, mümkünse de yeni başlayan arkadaşları bu şekilde yönlendiriyorum, yukarıda nedenini anlatmıştım...
doğru olmadığını düşündüğünüz başka nokta varsa yazarsanız bir gözden geçirelim, burayı okuyup buhara başlayacak arkadaşları yanlış bilgilendirmeyelim.

Nominal voltaj bir pilin tam dolu halinde deşarj edilmeye başlanıp tam boşalana kadar devam ettirilen süreçteki ortalama voltaj değeridir. 5 saatte tam dolu halden tam boş hale geliyorsa kaç voltajda ne kadar süre geçirdiği tespit edilir ve bunların orta noktası nominal voltaj olarak kabul edilir.

Önerdiğiniz pil 15A'den sonra ısınması demek 50 watt'dan sonrasında lg hg2'de tehlikeli durumda anlamına gelir. Bu durumda yine gerçekten DL sayılabilecek bir kullanımda pek uygun kalmıyor.

Buyrun aşağıda yeni seri HG2 pillerin üstündeki uyarı yazısınıda paylaşayım.

Eski seri çoğu pilde bu uyarı yokken yeni üretilen pillerde bu yazıları koyarak üretim yapıyorlar.

LG MJ1'in mtl kullanımı için hangi noktada güvensizlik yarattığını doğru bilgilerle açıklamanızı rica ederim.
Israrla size bilgi belge sunuyorum ancak okumak yerine sadece beni haksız çıkarmaya çalışıyorsunuz. Ancak bilgileriniz doğru değil kusura bakmayın.

• Beğendim
Tepkiler: vez
Cevaplarınız için teşekkür ederim, Ben Cuboid mini/Drag s üzerinde Kizoku Limit 27GA ve 28Ga teller kullanıyorum. Drag S 3-4 puftan sonra low power uyarısı vermeye başlayınca yeni bir mod almam gerektiğini düşündüm. Cuma gününden beri bir satıcıdan pico plus almaya çalışıyordum (690tl ile bulduğum en ucuz mod bu gibi görünüyordu) lakin bugün cevap verdi 850tl deyince, bir başka satıcıdan evic vtc dual almak durumunda kaldım (bulduğum en ucuz mod buydu).Pil ve şarj aleti olarak da burada ilk pil tavsiyesi veren buhardaşın tavsiyesine uydum mj1, pil için delikli pul ve xtar vc2s siparişi verdim. Üstteki mesajları ancak şimdi okuyabildim zira bütün öğleden sonram da 400tl ye satıp 60tl kargo parası ödediğim rpm40 ı kargolamaya çalışmakla geçti. mng alıcı ödemeli almadı, yurtiçi içini açıp bakalım dedi. en son arasa gittim o da 60tl mi aldı ama benim de günüm bitmiş oldu. bakalım benim evic vtc de yarın gelecek mi onu da bilmiyorum. vtc5 ve 6 nın sahtesi çok dedi pil tavsiyesini yazan arkadaş o nedenle riske girmedim, ayrıca sony aynı zamanda murata mı onu da bilmiyorum.; öyleyse bile sahte mi değil mi onu da bilemeyecektim satın alsam.sizlerden tavsiye gelirse daha sonra bir çift de onlardan alabilirim.
Çok teknik detaylara takılırsanız işin içinden çıkamazsınız bence. :D Düzgün pil tedarikçilerinden aldıktan sonra dert etmezdim sahtelik olayını. Pil seçimindeki olayınız önceki mesajımda da belirttiğim gibi çıkmak istediğiniz en yüksek güç değeri ile direkt bağlantılı o kadar. Zaten sadece MTL kullanacaksanız ona da takılmanıza gerek yok, mAh değerine bakın geçin. Hiç hesap yapmayayım diyorsanız da mooch vb. listelerine bakın yeterli.

Son düzenleme:
Çok teknik detaylara takılırsanız işin içinden çıkamazsınız bence. :D Düzgün pil tedarikçilerinden aldıktan sonra dert etmezdim sahtelik olayını. Pil seçimindeki olayınız önceki mesajımda da belirttiğim gibi çıkmak istediğiniz en yüksek güç değeri ile direkt bağlantılı o kadar. Zaten sadece MTL kullanacaksanız ona da takılmanıza gerek yok, mAh değerine bakın geçin. Hiç hesap yapmayayım diyorsanız da mooch vb. listelerine bakın yeterli.

Evet ben de böyle düşündüm. şu anda kullandığım direnç 1.08ohm baktım bunu 12.8w ile kullanıyorum. Mod 3.4-3.5A gösteriyor, 26GA da bile sarım yaptığımda 4.2A 'i hiç geçmemişti. Bunlara göre 10A anlık akım veren 3500mAh kapasiteli bir pil bana yeter dedim. 2600mAh 30A da olurdu ama ben yine 4A civarı akım ile kullanacağım. Eğer gerek olursa 20-30 amperlik de alınır daha sonra. ben pilin orjinal olması konusunda duyarlıyım, amperi pek umrumda değil, sizler gibi 45-60W da kullanmadığım için modu :) . yani pil patlayıp çatlamasın bana yeter.

Evet ben de böyle düşündüm. şu anda kullandığım direnç 1.08ohm baktım bunu 12.8w ile kullanıyorum. Mod 3.4-3.5A gösteriyor, 26GA da bile sarım yaptığımda 4.2A 'i hiç geçmemişti. Bunlara göre 10A anlık akım veren 3500mAh kapasiteli bir pil bana yeter dedim. 2600mAh 30A da olurdu ama ben yine 4A civarı akım ile kullanacağım. Eğer gerek olursa 20-30 amperlik de alınır daha sonra. ben pilin orjinal olması konusunda duyarlıyım, amperi pek umrumda değil, sizler gibi 45-60W da kullanmadığım için modu :) . yani pil patlayıp çatlamasın bana yeter.
12,8 Watt tamam, hadi çok abartalım ve bir çılgınlık yapıp 20W ile MTL kullandınız diyelim.
20 / ( 3,2V * 0,9η * 1 pil) = 7A eder
Piyasada testleri bulunan ve sonuçları azami 7A olan en yüksek mAh değerine sahip herhangi bir pili alıp geçiyoruz o kadar. Orijinallik konusunda da dediğim gibi, güvenilir pil firmaları var hali hazırda. Gidip de zubizaretta isimli firmadan almadıktan sonra sorun yok.

Son düzenleme:
Ben 4 yılı aşkın Çikulata LG. Hg2 kullanıyorum, mtl dl single dual, 3 5 amperlerden 15 20amper lere kadar hiç bir sorun yaşamadım. Benim gözümde vtc6 dan değerli dir.

Aynı cihazda 10amperlik pille 20amperlik pili denediğim de 20amperlik pil daha agresif çalışıyor, tepkime hızlı oluyor.

Teknik bilgi girmeyeceğim, ama piller kimyasal depolama yapan bileşikleri ihtiva eder. Lg bileşikleri içinde hg2, standart li-on bileşimine cobalt ilave ederek bileşiği daha kararlı hale getiren bir yapıdadır.

Amacım size beyin yaktırmak değil, sizi liseden kimya dersinize götürmeden ancak bunu söyleyebilirim. 18350 ile mtl yapanlar 8 10amperlik pilleri kullanır. Yurtdışı kullanıcılar samsung Q pilleri daha çok tercih eder.

Dual modlarda Seri battery cihazlarda iki vtc6 15+15 30amper verebilir. Dual parallel battery cihazlarda iki vtc6 6000maH demektir.

Şimdiki cihazlarda içine likit akıtmadığın sıvı teması olmadığı sürece kumanda pili taksan ateşler amperi yetmezse sapıtır low battery der. Demem o ki, Çok takılmayın. Pili 20 liraya aldığımız günlerde modumuz yoktu, daha öncesinde laptop pillerini rektifiye ederken. Şimdilerde modlar zibil gibi pil beğeniyoruz.

Öncelikle belirteyim, ben pil konusunda hiçbir şey bilmiyorum.

Evet bir sonraki çift pilim hg2 olacak.
Bugün piller ve şarj aleti geldi (pilsitesinden 2 pil alanlara genellikle pil kutusu gönderilmiş fakat bana gelmedi bilsem satın alırdım, 2-3liralık birşey için hayatımla kumar oynuyorlar). 1100mAh civarında 4.2V gösteriyordu eyvah demekki 1200mAh falan bu pil dedim (kazıklandığımı düşündüm, cehalet böyle birşey işte) fakat 4.2V ta kaldı ama 2016mAh ve hala devam ediyor (böylece düşündüğümün yanlış olduğunu anladım.). Kısa devre olduğunda anında mı patlıyor yoksa1-2 sn kadar fırsatımız var mı (yangın tüpü getirdim odaya :) ) bilmiyorum, varsa yangın tüpünü kullanabilirim. Bir de bu pilleri şarj aletinden çıkarırken pilin negatifi, yani herhangi bir tarafı şarj aletinin pozitif kutbuna sürtünmeyecek mi yani havaya uçmadan şarj aletinden nasıl çıkarabilirim merak ettim.

Son olarak, pillerin üstünde uyarı var; tüketiciler bu pili taşımamalı veya kullanmamalı çok tehlikelidir diye.

Edit: Pillerden birini şarj ettim 2419mAh olduğunda FULL mesajı vermeye başladı (LG mj1 olan model) bu 3000mAh olunca full olmayacakmıydı?

Ekli dosyalar

• IMG_20221011_140115.jpg
    IMG_20221011_140115.jpg
    28 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
@moon999 Pil konusuna yabancıyım. Benim tek dikkat ettiğim konuyu not etmek istedim sadece; belki işe yarayabilir. Gözden uzak şekilde (şarj etme işlemi sırasında evden uzun süreli çıkmak gibi), yanma ihtimali olan zeminlerde ve geceleri (şarja tak uyu gibi) şarj etmiyorum. Uzun süreli bir kullanıcı olsam da, bu lanet pillere temkinli yaklaşıyorum. ????

Öncelikle belirteyim, ben pil konusunda hiçbir şey bilmiyorum.

Evet bir sonraki çift pilim hg2 olacak.
Bugün piller ve şarj aleti geldi (pilsitesinden 2 pil alanlara genellikle pil kutusu gönderilmiş fakat bana gelmedi bilsem satın alırdım, 2-3liralık birşey için hayatımla kumar oynuyorlar). 1100mAh civarında 4.2V gösteriyordu eyvah demekki 1200mAh falan bu pil dedim (kazıklandığımı düşündüm, cehalet böyle birşey işte) fakat 4.2V ta kaldı ama 2016mAh ve hala devam ediyor (böylece düşündüğümün yanlış olduğunu anladım.). Kısa devre olduğunda anında mı patlıyor yoksa1-2 sn kadar fırsatımız var mı (yangın tüpü getirdim odaya :) ) bilmiyorum, varsa yangın tüpünü kullanabilirim. Bir de bu pilleri şarj aletinden çıkarırken pilin negatifi, yani herhangi bir tarafı şarj aletinin pozitif kutbuna sürtünmeyecek mi yani havaya uçmadan şarj aletinden nasıl çıkarabilirim merak ettim.

Son olarak, pillerin üstünde uyarı var; tüketiciler bu pili taşımamalı veya kullanmamalı çok tehlikelidir diye.

Edit: Pillerden birini şarj ettim 2419mAh olduğunda FULL mesajı vermeye başladı (LG mj1 olan model) bu 3000mAh olunca full olmayacakmıydı?
Hocam ne pil şarj cihazınız nede modunuz pilin patlayacak kadar ısınmasına izin vermez.
Kullandığınız vc2s'de akım koruyucu mevcut olduğu için piller dolunca akımı keser istiyosanız 1 hafta üstünde bırakın yine bir sorun yaşamazsınız.
pilleri şarj aletinden çıkarırken + - kutuplar nereye temas edecek soruyu anlayamadım açıkcası, zaten temas halinde şarj oluyor. Ters takarsanız şarj cihazınızda yine koruma olduğu için akım vermez. Yani pil şarj aletiyle sorun yaşamanız nerdeyse mümkün değil.

Şarj konusuna gelincede size piller boş halde gönderilmemiş demekki içinde 1 mah civarı kapasite mevcut olarak gönderilmiş.
Siz kendi cihazınızda da kullandığınızda hiç bir zaman 0 kapasiteye düşüremeyeceksiniz, çünkü elinizdeki mod buna izin vermiyor.
Dediğim gibi dicodes çipli bir cihaz edinmeniz sonrasında 2.5v 'a kadar pili düşür diye ayar yapmanız lazım. Bu durumda bile 0'a ulaşamazsınız.
Pilin tam kapasitesini ancak deşarj cihazı satın alıp onunla deşarj ederek 0'a getirebilirsiniz.

Bu yüzden birkaç mesajdır anlatmaya çalışıyorum zaten elinizdeki pilin hiçbir zaman %100'ünü esigarada kullanmanız mümkün değil.
Siz ortalama 2-3.000 mah kullanabileceksiniz, her şarja taktığınızda yine bu aralıkta bir şarj olduğunu görürsünüz. Hiç bir zaman 3.400 mah şarj olduğunu göremezsiniz.

3.000 mah pil alsaydınız bu kullanım aralığı 1.500-2.500 mah aralığında olacaktı.
Pilde tek dikkat etmeniz gereken konu bu saatten sonra üstündeki kaplama(shrink). Pillerin üst kısmı + geri kalan bütün kısımları - kutuptur. + ve - birbirine temas ederse kısa devre ve reaksiyon yaşanabilir. Yani pilinizin shrinki soyulmadığı sürece bir risk söz konusu değil.

Üstündeki uyarıda daha önce bahsettiğim gibi yeni seri bütün pillerde koyuluyor. Bir nevi biz bunu siz esigarada kullanın diye üretmiyoruz kullanırsanız sorumluluk sizin ben sorumluluk almam demek için yapılıyor. Piyasada eski seri piller haricinde üstünde uyarı bulunmayan pil bulmanız zor bu saatten sonra.

Geri