• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Soru? | Esigara 18650 pil hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan moon999
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
button top olarak geçen modellerden bahsediyorsunuz sanırım
bazı modlar düz 18650 pillerin bile üst kısmını hafifçe göçürüyor, sizin alacağınız pil revenger gibi bir pil yuvasına sahip modlara sığabilirken pico, pico 2, aegis x vb. modlara sığmayacaktır
elinizdeki modun pil yuvası önemli, resmini atın bakalım

elimde mod yok, pico plus bulduğum en ucuz mod onu satın almayı düşünüyorum da 18650 pil beni korkutuyor düğme başlı daha emniyetli olabilir diye düşünmüştüm ama cihaza olmuyor demekki. 10-15A arası bir pil olmuyor mu bu cihazlara, mutlaka vtc5 veya vtc6 mı almak lazım? mesela ben 12-20W arası yani en fazla 4.2A ile kullanıyorumvtc5 150tl civarı oysa samsumg 13A 90tl, bu benim işimi görmez mi?

elimde mod yok, pico plus bulduğum en ucuz mod onu satın almayı düşünüyorum da 18650 pil beni korkutuyor düğme başlı daha emniyetli olabilir diye düşünmüştüm ama cihaza olmuyor demekki. 10-15A arası bir pil olmuyor mu bu cihazlara, mutlaka vtc5 veya vtc6 mı almak lazım? mesela ben 12-20W arası yani en fazla 4.2A ile kullanıyorumvtc5 150tl civarı oysa samsumg 13A 90tl, bu benim işimi görmez mi?
güvenlik/emniyet pilin başlığı ile alakasız
güvenli kullanım için kısa devre en önemli kriterlerimizden (samsung'un başını yakmıştı note serisi pil patlamalarında); tüm pillerin üst kısmı "+" kalan heryeri "-" kutup olarak üretiliyor, bu noktada bizi koruyan temel noktamız bütünlüğü bozulmamış bir shrink (pil kaplaması) ve tabii ki sıvı temasından korumak (diğerini altta yazdım)
kısa devre olursa pil büyük ihtimalle patlar, bu yüzden shrink'in yırtılmaması/hasar almaması ve pilin sıvılarla temas etmemesi önemli, atomizerin sarımlı ise tellerin ayaklarının atomizere teması da önemlidir ancak çoğu regüle mod korumalıdır ama mekanik mod kullanırsan hatalı sarımla geçmiş olsun diyebiliriz ana habere çıkabilirsin
ikinci önemli noktamız pilden taşıyabileceğinden çok akım çekmemek; akım birimimize amper diyoruz ama bilmeyen vardır diye yazdım
pilin anlık akım ve sürekli akım değerleri önemlidir, mtl kullanıcıları için çok bir anlam ifade etmiyor, subohm kullananları dlci arkadaşları alakadar eder daha çok ama 0.15ohm dual sarımda önemli 0.4ohm single coil kullanan adamı çok alakadar etmez abartı watt değerlerinde kullanmadıkça
samsung'un 13A değeri veren pili hangisi acaba? çinde bi ara satılıyordu onlar olabilir diye düşündüm, pil güvenliğin başlangıç noktasıdır 60-70tl için değmez açıkcası...
pil ile ilgili temel bilgiler bu şekilde, aklında soru işareti kalmasın diye yazayım dedim ama yine de şu nasıldı diye merak edersen yaz buradan

doğru anladıysam şu şekilde; miliamper değeri fazla olursa uzun süre şarj etmeden kullanabilirim anlık amper değeri çok olursa da yüksek ısılara çıkabilirim. bu durumda bana 10A bile yetiyor fakat örneğin, 3500mAh olursa uzun süre kullanabilirim, 2000mAh olursa daha kısa sürede şarj etmem gerekecek.

pil fener adında bir website var vtc6 99,90 , hem sony hem muratayazıyor bu pillerin ürün sayfası başlıklarında bu sahte olabilir mi?

pil sitesinde görmüşüm buldum, anlık 13A veren pil şuymuş Samsung INR18650-35E 3.7V 3500mAh Şarj Edilebilir Li-ion Pil

doğru anladıysam şu şekilde; miliamper değeri fazla olursa uzun süre şarj etmeden kullanabilirim anlık amper değeri çok olursa da yüksek ısılara çıkabilirim. bu durumda bana 10A bile yetiyor fakat örneğin, 3500mAh olursa uzun süre kullanabilirim, 2000mAh olursa daha kısa sürede şarj etmem gerekecek.

pil fener adında bir website var vtc6 99,90 , hem sony hem muratayazıyor bu pillerin ürün sayfası başlıklarında bu sahte olabilir mi?

pil sitesinde görmüşüm buldum, anlık 13A veren pil şuymuş Samsung INR18650-35E 3.7V 3500mAh Şarj Edilebilir Li-ion Pil
Arkadaşım pillerin üzerinde yazan değerleri değil burada size öneri olarak verilenleri dikkate alın derim..bu arkadaşların önerileri yılların süzgecinden ve bilgisinden geçerek oluşuyor.sizin tercihlerinizi ve kafanızdakini kimse değiştiremez ise tavsiye istememek gerekir diye düşünmekteyim.

mtl için

lg mj1

dl için

molicel p26a tavsiye ederim.

pilin üstünde yazan 10A'nın anlamıda şöyle oluyor.
Pil tam doluyken 4.2V gerilime sahipten kapasitesi azaldıkça 2.5V'a kadar düşebilir.

Burada iki örnek vereyim anlamanız için;

100 watt kullandığınızda tam dolu pilde 100/4,2=23,80 Amper çekersiniz.
10 watt kullandığınızda tam dolu pilde 10/4,2=2,38 Amper çekersiniz.

Pil kapasitesi 3.0V'a düştüğünde ise

100 watt kullandığınızda 100/3= 33,3 Amper çekersiniz.
10 watt kullandığınızda 10/3 = 3,33 amper çekersiniz.

Yani mtlde çoğu kullanıcı için kullanılan 10-20 watt aralığında aslında 10 ampere bile ihtiyacınız yok, oyüzden pilin mAh değerinin yüksek olması daha uzun kullanmanıza olanak sağlar.

pilsitesi
Birikimpilleri gibi sitelerden alışveriş yapmanızı öneririm, ek olarak piyasada Sony ve Murata pillerin oldukça fazla klonu mevcut bu iki markayada hiç bulaşmamanız şahsi tavsiyem olur.

mtl için

lg mj1

dl için

molicel p26a tavsiye ederim.

pilin üstünde yazan 10A'nın anlamıda şöyle oluyor.
Pil tam doluyken 4.2V gerilime sahipten kapasitesi azaldıkça 2.5V'a kadar düşebilir.

Burada iki örnek vereyim anlamanız için;

100 watt kullandığınızda tam dolu pilde 100/4,2=23,80 Amper çekersiniz.
10 watt kullandığınızda tam dolu pilde 10/4,2=2,38 Amper çekersiniz.

Pil kapasitesi 3.0V'a düştüğünde ise

100 watt kullandığınızda 100/3= 33,3 Amper çekersiniz.
10 watt kullandığınızda 10/3 = 3,33 amper çekersiniz.

Yani mtlde çoğu kullanıcı için kullanılan 10-20 watt aralığında aslında 10 ampere bile ihtiyacınız yok, oyüzden pilin mAh değerinin yüksek olması daha uzun kullanmanıza olanak sağlar.

pilsitesi
Birikimpilleri gibi sitelerden alışveriş yapmanızı öneririm, ek olarak piyasada Sony ve Murata pillerin oldukça fazla klonu mevcut bu iki markayada hiç bulaşmamanız şahsi tavsiyem olur.
hocam nacizane yazayım; mj1 pillerin üzerinde uyarı var, son kullanıcı için değildir oem içindir diye... kaldı ki benzer fiyata hg2 veya vtc6 gibi bir seçenek varken mj1 pil alınmaz... diyelim ki 0.7 ohm sardık (mooch 5-7A altında tutulmalı diye not düşmüş mj1 incelemesinde) direkt riske giriyoruz ki lg bile siz başka pil bakın diyor açık açık... 400mah için alınacak bir risk değil...
pil en önemli donanımımız bizim, risk almaya değmez diye düşünüyorum...
son olarak bizim kullandığımız 18650 pillerin neredeyse hepsi nominal 3.6-3.7V olarak geçer 4.2V değildir, incelemelerde, daha sheetlerde veya nkon gibi sitelerin açıklamalarında görebilirsini, regüle mod kullanmıyorsanız görüp görebileceğiniz gerilim budur

hocam nacizane yazayım; mj1 pillerin üzerinde uyarı var, son kullanıcı için değildir oem içindir diye... kaldı ki benzer fiyata hg2 veya vtc6 gibi bir seçenek varken mj1 pil alınmaz... diyelim ki 0.7 ohm sardık (mooch 5-7A altında tutulmalı diye not düşmüş mj1 incelemesinde) direkt riske giriyoruz ki lg bile siz başka pil bakın diyor açık açık... 400mah için alınacak bir risk değil...
pil en önemli donanımımız bizim, risk almaya değmez diye düşünüyorum...
son olarak bizim kullandığımız 18650 pillerin neredeyse hepsi nominal 3.6-3.7V olarak geçer 4.2V değildir, incelemelerde, daha sheetlerde veya nkon gibi sitelerin açıklamalarında görebilirsini, regüle mod kullanmıyorsanız görüp görebileceğiniz gerilim budur
Hocam üretilen 1865o pillerin çoğunda bu uyarı mevcut. Lg'nin yaptığı standart bir uygulama, biz esigara için üretmiyoruz gerisine karışmayız demenin farklı bir yolu.

5-7a olayında ise mooch 60 dereceye ulaşmamak adına öneride bulunmuş, ancak aynı yazıda paylaştığı tabloya bakmadınız sanırım.
Aşağıda da görebileceğiniz üzere pili 2.8V a kadar düşürdüğünde max 66 dereceyi 10 amper çektiğinde görmüş.

0B39DC37-78EA-46F7-9A6A-A195C07AA6DC.jpeg
nominal 3.6-3.7v dediğiniz pilin en uzun kaldığı aralıktır. Bunuda yine yukarıdaki aynı tablodan görebilirsiniz.
Piller tam doluyken 4.2V gerilime ulaşır.

Lg mj1 Datasheet'in den full kapasitede ulaşacağı değere bakabilirsiniz, aşağıda paylaşıyorum.

Dicodes tarzı chipsetler bunu 2.5V a kadar düşürebilirken piyasadaki high end olmayan modların %90'ı 3.2v'da low battery uyarısı vererek daha fazla kullanmanıza izin vermez.

Burada bir hesapla mtl kullanım için uygun olup olmadığına bakalım.

4.2V tam dolu iken
10 watt - 2.38 A
15 watt - 3.57 A
20 watt - 4.76 A

3,7V gerilimde;
10 watt - 2.7 A
15 watt - 4.05 A
20 watt - 5.41 A

3.2V gerilimde iken;
10 watt - 3,13 A
15 watt - 4.69 A
20 watt - 6,25 A

2.5V gerilimde ise;
10 watt - 4 A
15 watt - 6 A
20 watt - 8 A

20 Watt üstünde bir mtl kullanıp olacağını düşünmüyorum. Bu durumda 5-7A sınırının dışında bir tek 2.5V 20 watt kullanımı kalıyor geri kalan bütün kullanımlarda önerilen değerleri koruyoruz.

Aşağıda yine bahsettiğiniz Mooch'un önerilen pil listesini görebilirsiniz, ne hikmet ki kendisi de 2.sırada yer vermiş lg mj1'e.
Bahsettiğiniz pilleri 30 Wattlık kullanıp aralığında önermiş, ki ben olsam bende aynısını yapardım çünkü 30 watt mtl kullanım için pek uygun değildir.
Konuyu daha detaylı araştırmanızı rica ederim, iyi akşamlar.

A3DBCBD9-F277-4B6E-B323-3C7CBD1CAB4B.jpeg

nominal voltaj ve diğer kavramlar için aşağıdaki link kullanılabilir.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim.

????
Biraz ezmiş gibi olmuş forum bu eskiler hep böyle sanki kendileri sormamış,
0.8ohm altına inmezsen 10 amper lik pil kullan sorun olmaz.

DİKKATE ALMAN GEREKEN ŞEY!
pillerin üzerinde yazan 10amper ANLIK çıkabileceği değerler oluyor genelde, iyi araştırılması gereken şey MAX CONTINIOUS AMPER, sürekli sabit verebileceği amper gücü..
Vtc6 30 35 a yazsa da, sürekli olarak 15amper verebilecek bir pil.

2022 Mooch tablosu
21***
44030420-50E6-45C8-9828-CF89FDC13F12.jpeg
.
18650
A3DBCBD9-F277-4B6E-B323-3C7CBD1CAB4B.jpeg

şimdi ekleme yapayım ufaktan
bakın ben kullanılmaz demiyorum o parayı o pile verene kadar hg2 alınır vtc6 alınır diyorum, dikkatli kullanması gerekir diyorum...
bende nautilus 3 ve gt mini var
0.7 mesh coilleri cidden iyi, önceden mj1 almış olsam içim elvermezdi pil değiştirirdim bugün x ato kullandık y ohm ile yarın değişir bu durum...
alan kişinin kendi keyfidir laptoptan pil söküp kullanan adamlarız adam gibi güvenlik önlemi alınmış regüle mod ile mj1 0.5ohm 20w içse de mod uyaracaktır akımı kesecektir muhtemelen ısınınca ama ya uyarmazsa kısmı hep akılda kalır... pil konusu risk alınacak bir alan değil, 130liraya mj1 almam açıkcası alternatifleri var sonuçta risk almaya değecek bir ucuzluğu yok, ha 60liraya satılır o zaman uzun uzun tartışalım ama bu fiyattayken gideyim de 10amper pil alayım demek biraz mantıksız

Regule mod için pil seçiminde dikkat edecekleriniz şöyle toplanabilir, gerisine pek takılmayın:
- Çıkacağınız azami Watt değerine göre amperi bulmak ve bu amperi verebilen en yüksek mAh değerine sahip pili tercih etmek. (rehberde hesap bilgisi mevcut)
- Testlerde güvenilir çıkan pillerin yine bu testlerde çıkan amper(CDR olarak) değerlerini kabul etmek.

şimdi ekleme yapayım ufaktan
bakın ben kullanılmaz demiyorum o parayı o pile verene kadar hg2 alınır vtc6 alınır diyorum, dikkatli kullanması gerekir diyorum...
bende nautilus 3 ve gt mini var
0.7 mesh coilleri cidden iyi, önceden mj1 almış olsam içim elvermezdi pil değiştirirdim bugün x ato kullandık y ohm ile yarın değişir bu durum...
alan kişinin kendi keyfidir laptoptan pil söküp kullanan adamlarız adam gibi güvenlik önlemi alınmış regüle mod ile mj1 0.5ohm 20w içse de mod uyaracaktır akımı kesecektir muhtemelen ısınınca ama ya uyarmazsa kısmı hep akılda kalır... pil konusu risk alınacak bir alan değil, 130liraya mj1 almam açıkcası alternatifleri var sonuçta risk almaya değecek bir ucuzluğu yok, ha 60liraya satılır o zaman uzun uzun tartışalım ama bu fiyattayken gideyim de 10amper pil alayım demek biraz mantıksız
Hocam hg2 ve vtc6 da alınabilir, ben şahsen mj1 tercih ediyorum. Sebeplerinide açıkladım, ama hala 20 watta uyarı verir diyorsunuz. Elinizdeki mod dicodes çipli bir mod ve 2.5v ayarı yaparsanız evet 20watt'da battery low uyarısı alırsınız. Onun dışında hg2 ile mj1 arasında mtl kullanımda bir sorun yok. Ayrıca moochun testinde hg2 nin 15A üstünde 60 dereceleri gördüğünüde tespit edebilirsiniz. Ek olarak bu testler aralıksız akım çekilerek yapılıyor, yani hiç bir pil 5-10 saniye ateşlemede 60 dereceleri görmeyeceği için bizim kullanımımızda anlamsız oluyor. lg hg2 nin 110-120 lira olduğu yerde 130-140 liraya mj1 tercih ediyorum, çünkü 400 mah benim için daha değerli amper ihtiyacım 5'i bile geçmiyor. Aspire coillerini dicodes çipli bir cihaz dışında 30 watt'da bile kullanabilirsiniz lg mj1 ile.

Ben söylediğiniz bilgiler çok doğru olmadığı için açıklama yaptım. Karar kullanıcıya kalmış, kimsenin önerdiği pile bu pilde uyarı var alınmaz, 20 lira verilmez, 3.7volttan fazlasını alamazsınız gibi doğruluğu olmayan bilgiler vermedim. 400 mah sizin için önemli değildir almazsınız başkası için yarım gün daha gitmesi demektir onu tercih eder, 20 lira fazla verip yarım gün fazla kullanmak çoğu kullanıcının tercih edeceği bir seçenek olabilir. Biz açıklamayı yapalım bırakın kalanına kullanıcı karar versin. 10 watt'da molicel p26a tercih edende var sonuçta.

Geri