• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Nedir? | Nasıl Yapılır? | E-Sigara Sıcaklık Kontrolü

körpebuhar

Community
Temel Bilgiler
Sıcaklık kontrolü özelliği, sıcaklık değiştiğinde coil rezistansının nasıl değiştiğini tespit ederek çalışır.
Bu sayede dry hit (pamuğun ıslak olmadığı durumlarda yapılan çekiş) ihtimalinden kaçınarak elektronik sigaranızdan daha istikrarlı bir performans alırsınız.
Nikel,( Ni ) titanyum ( Ti ) ve paslanmaz çelik ( SS ) gibi tel materyalleri TC (Temperature Control) modları ile uyumludur. Kanthal ve nichrome teller çalışma sıcaklığı için rezistansı yeterince değiştiremezler.
TC özelliğini kullanmanız için tüm ihtiyacınız olan şey bir tane bu özelliği destekleyen mod (neredeyse tüm modern cihazlarda artık mevcut) ve uygun coil tipine sahip bir atomizerdir.
TCR” -rezistansın sıcaklık katsayısı- size sıcaklık ile birlikte coil rezistansının ne kadar değiştiğini söyler.
TC modları yaygın olarak kullanılan TC coil tipleri (nikel, titanyum, paslanmaz çelik 316) ile çalışan önceden programlanmış TCR değerlerine sahiptir. Bazılarında da bu değerleri doğrudan kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Bazı TC modları joule birimi ile çalışır. Bir elektronik sigara kullanıcısının perspektifinden watt ile aynı mantığa sahiptir.
Sıcaklık kontrolü (kısaca TC) hakkındaki temel bilgilerin anlaşılması aslında oldukça basittir. Sıradan bir değişken voltaj / değişken watt (VV / VW) modunda ayar olarak dilediğiniz voltajı veya wattı seçip kullanırsınız. Seçtiğiniz ayar coile ne kadar akım göndereceğinizi belirler. Kullanıcı perspektifinden bakıldığında voltaj ve watt arasındaki tek gerçek fark wattın coil rezistansını da hesaba katmasıdır.
Ancak, voltaj ve watt ayarlarının farklarından bağımsız olarak aynı yolla çalıştıkları söylenebilir. Her iki ayar da ateşleme tuşuna bastığınız sürece belli miktarda bir elektriği coile yollar. Bu akım coili ısıtır ve e-likidinizi buharlaştırır. Eğer ateşleme tuşuna basmaya devam ederseniz sıcaklık da artmaya devam edecektir, çünkü hala aynı miktarda elektriği coile göndermeye devam etmiş olacaksınız. Sonuç olarak, eğer coil ve pamuktaki e-likit miktarı azalırsa bu sizi “dry puff” olarak adlandırılan duruma götürecek ve muhtemelen pamuğunuz yanacak. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda alacağınız tat gerçekten kötüdür, bu yüzden bunun olmasını istemezsiniz.
TC kullanımı ise cihazın hangi voltaj veya watt değerinde çalıştığından ziyade daha çok coil sıcaklığına yoğunlaşır. Yani modunuza “ateşleme tuşuna bastığım sürece coile 40W gönder” yerine “coilin 430°F değerinden daha sıcak olmasına izin verme” demiş olursunuz. TC cihazları da belirli bir watt değerinde çalışır, ancak özelliğin temel hedefi sıcaklığın ayarladığınız limitin üzerine çıkmamasıdır. Limit olarak belirlenen sıcaklığa ulaştığınızda ise mod otomatik olarak güc çıkışını azaltır veya coil soğuyana kadar durdurur.
Bu durumu örnekleyecek olursak voltajı veya wattı arabanızın gaz pedalı ve sıcaklığı da ulaşacağınız hız olarak düşünelim. Sıradan bir kullanımda gaz pedalına bastığınızda hızınız da gittikçe artar, ancak herhangi bir hız göstergeniz olmadığı için ne kadar hızlı gittiğinizi göremezsiniz. Ve eğer çok hızlı giderseniz de hız limitini aştığınız için bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Elektronik sigara tanımları ile, bu sorun tam olarak “dry puff” alanını temsil ediyor. TC kullanımı maksimum hızınızı ayarlamanıza imkan verir ve o hıza ulaşana kadar normal olarak hızlanmanızda sakınca yoktur. O noktaya gelindiğinde de araba otomatik olarak gaz keser ve yavaşlar. Bu sayede dry puff veya başka bir sorunla karşılaşmazsınız.
Peki Neden Sıcaklık Kontrolü Kullanmalısınız?
Sıcaklık kontrol kullanımının kullanıcılara sağladığı fayda açık olmalıdır. Eğer korkunç bir tada sahip dry puff deneyimi istemiyorsanız (buna ek olarak dry puff ile birlikte gelen formaldehit de dahil), sıcaklık kontrolü mükemmel bir çözümdür. Sıcaklık kontrolü sayesinde coilinizde yeteri kadar e-likit olmadığında veya ayarlarınız sonucu aşırı ısındığında coilinizin sıcaklığı belirlediğiniz limitte kalacak ve sizi dry puff’tan kurtaracak.
Bu durumda elektronik sigara kullanımınızda birkaç sonuç alacaksınız. İlk olarak, e-likit seviyeniz düşükken herhangi bir dry puff riski olmadan cihazınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Artık bunun hakkında endişelenmenize gerek yok. Ayrıca bunun yanında eğer arka arkaya sık çekişler gerçekleştiriyorsanız -bu kullanım şekli de dry puff riskini artırmaktadır- TC özelliği sayesinde bu riski de yaşamayacaksınız.
(“Dry puff” atomizerde kullanılan emici maddenin yanması anlamına gelir, TC cihazları ile bunun önüne geçebilirsiniz.)
Ayrıca bu da demek oluyor ki TC özelliği ile birlikte coillerinizin kullanım ömrü de uzar. Çünkü belirlenen maksimum sıcaklık emici maddenin yanmasının önüne geçer. Emici maddenin yanması iç atomizerlerin kullanım ömrünün sona ermesinin en büyük nedenlerinden biridir. Sıcaklık ayarınız 410 °F altında olduğu sürece hiçbir yanma sorunu ile karşılaşmazsınız ve sonuç olarak coillerinizi de daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Son olarak, sıcaklığı ayarlayabilmek TC özellikli bir cihazda çok daha istikrarlı bir performans alacağınız anlamına gelir. Örneğin her e-likidin bir “sweet spot” -aroma ve buhar açısından en iyi performansın alındığı nokta- ayarı vardır. Bu noktada aromalar çok açık bir şekilde hiçbir sorun olmadan kullanıcı tarafından hissedilir. Elektronik sigara kullanıcıları bu noktayı doğru watt ayarı üzerinden arama alışkanlığına sahipken, aslında olayı belirleyen gerçek ana etken sıcaklıktır.
Farklı aromalar farklı sıcaklıklarda buharlaşır. Her şeyin iyi çalıştığını düşündüğünüz bir watt ayarı bulsanız bile aslında gerçekte olan coili genellikle doğru sıcaklığa ulaştıracak olan ayarı bulduğunuzdur. Bu cümledeki “genellikle” anahtardır, çünkü sıcaklık değiştiğinde performans da değişir. Sıcaklık üzerine odaklanan TC cihazları istikrarlı ve diğer şekilde kolayca ulaşılamayacak bir performans sunar.
Sıcaklık Kontrolü Kullanımının Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Çoğu kullanıcının TC’yi sevmesine rağmen her konuda olduğu gibi TC konusunda da kafasında soru işareti bulunan kullanıcılar olabilir. Performans açısından mükemmel bir istikrara sahiptir ve elektronik sigara kullanımının potansiyel risklerini azaltır. Diğer bir taraftan, Wake and Vape sitesinde yer alan bir yazıya göre TC cihazlarında buhar üretimi diğer cihazlara kıyasla biraz daha düşük. Eğer çok fazla buhar üretmek istiyorsanız bunu Clapton gibi coiller kullanarak elde edebilirsiniz. TC kullanıldığı zaman buhar üretimi diğer seçeneklere göre daha alt seviyededir.
Yaygın olarak belirtilen diğer bir eksi yön ise yeniden kurulum yapmayı seven kullanıcılar tarafından dile getiriliyor. Tabii ki TC ile uyumlu bazı teller alıp coillerinizi kendiniz yapmanız mümkün. Ancak özellikle nikelin TC ile uyumlu çalışmasını sağlamak çok zor. Çoğu mod ile uygun bir rezistans aralığında çalışabilecek coil kurulumu yapabilmek için çok ince bir tel kullanmanız gerekir. Nikel tel kanthaldan da yumuşaktır. Yani sonuç olarak TC ile uyumlu bir yeniden kurulum yapabilmek oldukça meşakkatli bir iştir. Telinizi kurulum alanındaki direklere vidalarken bile tel kırılabilir. Bunların da ötesinde, ek olarak sarımları düzgün yapabilmek ve aralarında eşit boşluklar bırakabilmek de oldukça zordur. Tabii ki herkes için zorlayıcı bir işlem değildir, ancak kullanıcıların bu detayı akıllarında tutması gerekir.
Son olarak, emici maddenizi yerleştirmek de biraz daha zordur. İyi bir sonuç almak için kanthal için kullandığınız pamuk miktarından ciddi oranda daha az kullanmalısınız.
Sıcaklık Kontrolü Nasıl Çalışır?
Peki TC özelliği nasıl çalışır? Ve neden sıcaklık limiti yerine ayarlanmış bir sıcaklık değildir?
TC kullanımını gerçekleştirmenin en mantıklı yolu doğrudan sıcaklığı ölçmektir. Ancak bu mümkün değildir. Buradaki temel sorun sıcaklığı incelemek için herhangi bir 510 bağlantısı için yer olmamasıdır. Yalnızca pozitif ve negatif uçlar vardır. Eğer bir tanesini eklemek isterseniz, bağlantıyı kökten yeniden tasarlamanız gerekir. Bu da modunuzun çoğu atomizer ile çalışamayacağı anlamına gelir.
Çözüm ise oldukça akıllıca. Materyaller ısındığında rezistansları da artar. Aradaki fark oldukça küçüktür ancak eğer rezistansı yeterince ince bir şekilde ölçebilirseniz coil sıcaklığındaki değişimi de anlayabilirsiniz.
Spienful sitesinde yayınlanan makale bu konuda matematiksel detaylara yer veriyor, ancak biz size kısaca anlatalım. Herhangi bir materyal için, artan bir derece sıcaklık rezistansı da bir miktar artırır. Rezistanstaki artış ölçülebilecek kadar büyük olduğu takdirde TC modları bunu coil sıcaklığı için kullanabilir.
TCR Nedir?
TC kullanımı hakkında bir şeyler okurken olayın bir noktasında “temperature coefficient of resistance” (rezistansın sıcaklık katsayısı) veya kısaca “TCR” terimi ile karşılaşacaksınız. Bu değer size her materyal için sıcaklıktaki belli bir artışta rezistansınızın ne kadar değişeceğini söyler. Yani bu TCR değerleri ve sıcaklık ile rezistans arasındaki ilişki size coilinizin ne kadar ısındığını gösterir. Bu formül size sadece sıcaklıktaki değişimi söyler. Bunun için atomizeri ilk bağladığınızda modlar oda sıcaklığını temel alır. Çoğu cihaz size modunuzun rezistansını oda sıcaklığında sabitleme imkanı verir ve bu sayede istikrarlı bir performans elde edersiniz.
TC için Hangi Coiller Kullanılabilir?
Bu noktada “Harika, şimdi normal kanthal coillerimi kullanmak için TC özelliğine sahip bir mod alacağım” diyebilirsiniz. Ancak bu o kadar da basit değil. Buradaki problem TCR değerlerinin her materyal için farklılık göstermesidir ve kanthal bu noktada çok da iyi çalışmaz. Temel sorun değişen rezistansın çok düşük olmasıdır. Bu coilin ısınması için gerçekten iyidir. Coilinizi belli bir rezistans değerinde istikrarlı şekilde tutmak için de harikadır ancak TC modları için daha uygun olan telleri kullanmanız çok daha iyi olacaktır.
TC için kullanılan temel coil materyalleri Ni200 (nikel), titanyum ve paslanmaz çeliktir. Bunlar da düşük TCR değerlerine sahiptir, bu yüzden cihazı kullanırken rezistansınız çok değişmez. Ancak önemli nokta şu ki modların kolaylıkla değişimi algılayabilmesi için yeteri kadar yüksektir. Bu da demek oluyor ki TC özelliğini denemek için bu tip coilleri destekleyen bir tankınız olmalıdır. Ayrıca bu materyallerden birini kullanarak kendi RDA coilinizi de yapabilirsiniz. Farklı materyaller için TCR değerleri Steam Engine sitesinin “wire wizard” kısmında bulunabilir. Aşağıdaki tabloda farklı değerleri bulabilirsiniz.
Çoğu cihaz size TCR ayarını manuel olarak ayarlama imkânı sunar. Bu, modun rezistans değişikliklerini nasıl yorumladığını ayarlayabileceğiniz ve böylece TC'niz üzerinde daha fazla kontrole sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Bu sayede farklı tel tipleri ile TC ayarlamanızı yapabilirsiniz. Alternatif olarak, desteklenen tel tipleri ile TC’nin nasıl çalışacağını belirleyebilirsiniz. Bu özellikle birçok farklı TCR değeri kullanabileceğiniz paslanmaz çelik için oldukça uygundur. TCR ayarları, cihazın coilinin mükemmel bir şekilde kurulduğundan emin olmanızı sağlar.
Şunu da belirtelim ki, modern Joyetech cihazlarında TCR değeri gerçeğinin 100.000 ile çarpılmış halidir. Yani yukarıda verdiğimiz tablodaki değerleri kullanmak için noktayı 5 basamak sağa kaydırmalısınız. Örneğin Ni200 için tablodaki değer 0.00620 ise ayar yaparken bu değeri 620 olarak girmeniz gerekir.
Joule Nedir? Watt ile İlgisi Nedir?
TCR değerleri sıcaklık kontrolünü zaten yeterince karışık bir hale getirmemiş gibi başa çıkılması gereken başka bir terim daha vardır. Birçok cihaz TC modunda enerji birimi olarak “joule” kullanır. Bu yüzden doğal olarak aklınıza şu sorular gelebilir: joule nedir ve doğru ayarı nasıl seçebilirim?
Joule bir enerji birimidir, ancak elektronik sigara kullanıcıları için neyse ki durum daha basittir. Watt saniyedeki joule miktarıdır. Yani modunuzda watt ayarı yaparken cihaza “ateşleme tuşuna bastığım sürece coile saniyede X joule gönder” demiş olursunuz. Diğer bir deyişle hem joule hem de watt tamamen aynı amaca hizmet eder. Yalnızca watt cinsinden istediğiniz ayarı joule olarak ayarlamalısınız.
Sonuç - TC (Sıcaklık Kontrolü) Oldukça Basit Bir İşlemdir
TC hakkında bilgi sahibi olmak ve nasıl çalıştığını anlamak için işin biraz detayına girdik. Ancak bir elektronik sigara kullanıcısının perspektifinden bakıldığında anahtar noktalar oldukça basittir. TC modunu destekleyen bir cihaz ve coil sahibi olarak coilinizin ulaşacağı maksimum sıcaklığı ayarlayabilir ve cihazı normal bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer biraz daha işin tekniğiyle ilgilenmek istiyorsanız cihazınıza göre TCR ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bu işlem çok gerekli değildir, kullanıcılar için hali hazırda var olan tablolardaki ayarları kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak sıcaklık kontrolünün artıları ve eksileri matematiksel açıdan biraz ağır olabilir, ancak gerçekte bu işlemlerle siz uğraşmak zorunda değilsiniz: size kalan iş yalnızca bazı basit ayarlamaları yapmak ve elektronik sigaranızın keyfini çıkarmak.

Alıntıdır

Umarım Faydalı Olacaktır
 

Ekli dosyalar

  • 28782930_854769898062888_7730142885468604136_n.jpg
    28782930_854769898062888_7730142885468604136_n.jpg
    38.9 KB · Görüntüleme: 32
Ben de “kıl”lığıma kaldığım yerden devam edeyim...:)

Joule, bir enerji birimi; Watt ise güç birimidir. Joule-Watt arasındaki ilişkiyi doğru açıklamış ve basitçe tariflemiş bu yazı için naçizane tebriklerimi sunmak isterim.

Bu arada sıcaklık kontrollü olarak buharlamanın bir diğer (ve en azından benim için daha önemli) sebebinin de belirli sıcaklıkların üzerinde buharda oluşmaya başlayan formaldehit, diacetyl, acrolein gibi zararlı olduğunu düşündüğümüz maddelerin oluşmasını önlemek suretiyle buharlamak olduğunu eklemek isterim...;)
 
Ben de “kıl”lığıma kaldığım yerden devam edeyim...:)

Joule, bir enerji birimi; Watt ise güç birimidir. Joule-Watt arasındaki ilişkiyi doğru açıklamış ve basitçe tariflemiş bu yazı için naçizane tebriklerimi sunmak isterim.

Bu arada sıcaklık kontrollü olarak buharlamanın bir diğer (ve en azından benim için daha önemli) sebebinin de belirli sıcaklıkların üzerinde buharda oluşmaya başlayan formaldehit, diacetyl, acrolein gibi zararlı olduğunu düşündüğümüz maddelerin oluşmasını önlemek suretiyle buharlamak olduğunu eklemek isterim...;)

nickine yakıştı abi :D
 
Hocam burada müsadenizle resimdeki görsele birşey eklemek istiyorum...

NiFe30 TCR değeri Dicodes in kendi NiFe30 teli için 320 ,Zivipf NiFe 30 TCR değeri bildiğim kadarı ile 520 olmalı...

Ben de şunu ekleyeyim, TC modunda kullandığımız tellerin bir kısmı alaşımdır. Dolayısıyla içerdikleri metallerin oranlarına göre özellikleri de değişir. Bu da TCR değerlerinin de değişmesi anlamına gelir. Örneğin tahmin ediyorum hepimizin bildiği gibi hem TEMCo’nun hem Zivipf’in SS316L teli mevcut olmakla birlikte TEMCo’nun TCR değeri 92 iken Zivipf’inki 100’dür. Bu değerleri genelde telin üreticileri ilan ediyorlar...;)

Yalnız Tungsten (veya Almanlar’ın deyimiyle Wolfram) saf vir malzeme, TCR değerinin 440 olması lazım diye biliyorum. Görsel’de 450 verilmiş olması dikkatimi çekti...?
 
Geri
Üst