• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Nedir? | Nasıl Yapılır? | E-Sigara Şarj Edilebilir Piller

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sinflesh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sinflesh

Community
Dünyamızın geleceği için lütfen şarjlı piller kullanalım.

Elektronik sigarada kullandığımız pilleri şarj etmek için kullandığımız şarj aletleri çoğu sadece Li-ion pilleri değil NiCd, NiMH gibi pilleri de şarj edebilme yeteneğine sahip.

"Tek kullanımlık pillerin yerine kullanacağınız piller lityum iyon değil, nikel kadmiyum (NiCd) veya nikel metal hidrit (NiMH) pillerdir.

Peki neden tüm piller şarjlı değil? Bunun nedeni maliyet. Tek kullanımlık pillerde kullanılan maddeler daha ucuzdur ve bu piller, çok az güçle çalışan cihazlar için çok uygundur. Lityum iyon piller daha pahalıya üretilir ve bol miktarda güç üretebilir. Nikel kadmiyum ve nikel metal hidrit pillerin maliyeti ortalarda yer alır.

Hangi Tür Pili Tercih Etmeli?

Bu, ihtiyacınıza ve bütçenize göre değişiyor. Tek kullanımlık pillerin peşin maliyeti çok daha azdır. Birkaç fener, dijital kamera, oyun kolu, radyo, yangın alarmı ve termostat için pil almanız gerektiğini düşünün. Hepsi için şarjlı pil alırsanız, başlangıçta ödeyeceğiniz para 5 ila 10 kat arasında artacaktır. Tabi bu, peşin olarak, ilk başta ödeyeceğiniz parayı temsil ediyor. Diğer taraftan pil bittiğinde yenisini almak zorunda kalmazsınız, şarj eder yolunuza devam edersiniz.

Buna karşın özellikle ucuz tek kullanımlık piller, diğer tek kullanımlık pillere kıyasla daha kısa dayanacaktır. Burada tabi ki kullandığınız cihazların ne kadar güç çektiğinin de önemi var.

Kamera, oyun kolu gibi daha hızlı güç tüketen cihazlarda şarjlı pilleri kullanmanız yerinde olacaktır. Böylece örneğin 20 TL'lik bir çift şarjlı pili defalarca şarj ederek kullanabilirsiniz. Çevreyi düşünüyorsanız, şarjlı pili tercih etmeniz gerekiyor. Bu sayede birkaç yılda yüzlerce pil kullanmak yerine, on pille idare edebilirsiniz."
Chip.com.tr'den alıntıdır.
IMG_20200619_122402.jpgIMG_20200619_122235.jpgimages - 2020-06-19T122009.930.jpegimages - 2020-06-19T121839.020.jpeg
 
Sıradan çinko karbon pil yerine şarjlı pil kullanmak çevre için daha az zararlıdır.
3000 miliamper kapasiteli bir li-ion pili 500 miliamper saat akım ile şarj etmek yaklaşık ve en iyi ihtimalle 8 saat sürer. Bu da 1 amper saat kayıp anlamına gelir. Bir de üstüne bu pili tam kapasite değil de, yaklaşık %10 kayıp ile kullandığımızı düşünürsek, eder bize 1300 mah kayıp.
Yeni bir teknoloji; kablosuz şarj. Yukarıdaki hesap normal, kablolu şarjdı. Kablosuzda bu kayıp %50 seviyelerinde geziyor. Yani 3000 miliamper kapasiteli bir pil için, bir o kadar daha enerji israf ediliyor.
Powerbank; hayat kurtarıyor. Ancak, önce onu şarj ederken kaybediyoruz, sonra o da cihazlarımızı şarj ederken kaybediyor. Toplam kayıp yaklaşık %30-40 seviyelerinde.
Bu israf öyle büyük bir boyutta ki; sadece telefon şarj etmek için her 5 santralden 1’ini boşuna çalıştırıyoruz desek yanılmayız sanırım.

Söylemek istediğim şey şudur;
İmkan varsa aletlerinizi direkt elektrikle çalıştırın. Şarj etmek zorundaysanız hızlı şarj teknolojilerini kullanın. İşiniz bitince şarjlı, pilli cihazlarınızı kapatmayı unutmayın. Şarjlı pil sizin tercihinize kalmışsa, verimliliği en yüksek pil olan lityum (li-ion) pilleri tercih etmeye çalışın. Pillerinizin türü, boyutu, şekli ne olursa olsun kesinlikle ama kesinlikle geri dönüşüme gönderin. Asla çöpe atmayın.

Elektrik dağıtım şirketleri bu kayıpların paralarını bizden her ay düzenli bir şekilde “kullanım bedeli” olarak tahsil ediyor. Emin olun çevre onların umrunda değil. Parasını aldığı sürece isterseniz evinizdeki fırını, lambaları, ütüyü, vs. 7-24 çalıştırabilirsiniz. Neticede bu kullanımdan kâr elde ediyorlar. Fakat siz umursayın, dikkatli ve bilinçli tüketin ki geleceğimiz kirlenmesin.
 
Geri
Üst