Elektronik Sigara Likitleri ve Bağımlılık
Son zamanlarda ortaya çıkan en etkileyici olasılıklardan biri, nikotinin tek başına sigara kadar bağımlılık yapmayabileceği önerisi. Muhtemelen bununla ilgili daha fazla kanıta ihtiyacımız olduğunun farkında olsam da, nikotinin tek başına sigaradan daha az bağımlılık yapabileceğini düşünüyor musunuz?
JLH : E- sigara kullanıcılarının anketlerinden elde edilen bazı kanıtlara göre ( Farsalinos ve diğerleri , Dawkins ve diğerleri), kullanıcıların e-sigaraya karşı eskiden sigara içmeye kıyasla daha az bağımlı hissettikleri görülmektedir.
Zamanla, kullandıkları e-likitte daha düşük seviyelerde nikotin konsantrasyonu kullanma eğilimindedirler ve kendilerini bağımlılık ölçeklerinde daha az bağımlı olarak değerlendirirler. Bu, farelerde yapılan yakın tarihli bir çalışma ile desteklenebilir ve toplam tütün özütünün, özellikle kendi sarma tütününden (sigara tütününden daha fazla) ekstrakte edildiğinde, fareleri uygulamada saf nikotinden daha bağımlı hale getirdiği görülen çalışma olabilir.
Nikotinin bağımlılık yaratma kapasitesi klinik bir deneyde test edildi mi ve eğer öyleyse sonuçlar ne oldu?
JLH : Hayır, bu etik olmaz. Bunu sigara içmeyenlerde test edemezsiniz. Bazı tıbbi durumlarda nikotinin yararlı etkilerini test etmek dışında. Depresyon veya Parkinson hastalığında test edildi ve bu deneklerde nikotin için bir bağımlılık yaratmadığı görüldü. Ancak bu çalışmalar, dahil edilen denek sayısı bakımından oldukça küçüktü, bu yüzden buna kanıt demek yeterli değil.
Eğer öyleyse, sigaradaki başka hangi bileşenler / sigara içmenin özellikleri bağımlılığa katkıda bulunabilir?
JLH : Tütün dumanındaki diğer maddelerin (örn. Antidepresif etkileri olan MAOI) muhtemelen nikotin ile sinerji içinde hareket ettiğini ve onu daha bağımlı hale getirdiğini biliyoruz.
Nikotin Kullanımının Tehlikeleri
Geçmişte nikotinin daha önce inandığınız kadar tehlikeli olmadığını söylemiştiniz. Ölümcül nikotin dozlarını gerçek insanlar üzerinde test edemediğimiz için, yeni tahminlerden nasıl emin olabiliriz?
JLH : Çünkü bu hesaplamalar, yanlışlıkla veya gönüllü (intihar girişimleri) nikotin alımları veya uygulamalarından elde edilen klinik veriler kullanılarak yapıldı. En son vaka, ölümcül bir sorun olmaksızın 1500 mg nikotin yutulduğunu bildirdi. İhtiyatlı olmak gerekirse, Avusturyalı bir farmakolog olan Bernt Mayer'in bir inceleme yazısı, gerçek öldürücü dozun en az 500 ila 1000 mg olduğunu belirtmiştir.
Açıkçası, insanlar nikotinden ciddi yan etkiler yaşamak istemiyorlar. Toleranslı bir kullanıcının ciddi bir yan etki yaşamadan önce ne kadar nikotin (mg / ml) kullanması gerekir?
JLH : Sigara veya e-sigarayla nikotini soluduğunuzda aşırı doz endişesi yoktur. Sigara içenler ve kullanıcılar tam olarak ihtiyaç duydukları dozu bilirler ve alımlarını nefes esasına göre düzenleyebilirler. Doz aşımının ilk belirtisi mide bulantısıdır, tüm sigara içenler ve hatta sigara içmeyi veya elektronik sigara içmeyi deneyen ergenler, çok fazla nikotin alırlarsa kendilerini hasta hissederler ve bunu yapmayı bırakırlar!
Sigara içtikten sonra hastalananları duyduk. Bu, sigaradaki nikotinden mi yoksa diğer maddelerden mi kaynaklanıyor?
JLH : Evet, çoğunlukla nikotin yüzünden. Nikotin, sinir sistemindeki bulantı ve kusma merkezlerini tetikler.
Pek çok insan arasında nikotinin sigara hastalıklarının nedeni olduğuna dair bir algı var. Açıkçası, nikotin katranlı nikotin ve sigaranın neden olduğu kanserojen maddeler kadar kötü değil, ama uzun vadede ne gibi tehlikeler taşıyor ve sigara içmeye kıyasla ne kadar kötü?
JLH : Nikotinin kendisi zarar vermiyor, özellikle sigara içenler gibi buna alışmış kişilerde. Etkilerine hızla tolerans gösterirler. Geriye kalan tek soru, saf nikotini solumanın uzun vadeli etkilerinin ne olabileceğidir. Bazı kullanıcılar yıllardır kullanıyor olsalar bile, henüz insanlarda cevabımız yok. Bugüne kadar herhangi bir olumsuz etki görmedik. Ancak, farelerde 2 yıl boyunca saf nikotin inhalasyonuna maruz kaldıklarına dair bazı araştırmalar var (bir fare için insan yaşamına eşdeğer). Sonuçlar herhangi bir organ üzerinde olumsuz etki göstermedi (kanserojen etki yok, pulmoner etki yok, kardiyovasküler etki yok). Nikotine maruz kalan fareler ile kontrol fareleri arasında kaydedilen tek fark, nikotine maruz kalan farelerin kontrol farelerinden daha az zayıf olmalarıdır.
Sigara karşıtı kampanyacı Stanton Glatz, solunan buharın e-sigara kullanmayanlar için tehlikeli olduğunu savundu. E-sigaralardan nikotine maruz kalma tehlikesini kullanıcı olmayanlara ölçebilir miyiz?
JLH : Varsa, çok küçük olurdu. kullanıcılar tarafından havada salınan nikotin miktarı çok azdır. Ve hiç kimse, sigara içmeyenler bile nikotine maruz kalmaktan kaçınamaz. Aynı tütün ailesinden bazı sebzelerde bile nikotin var, domates, patates, patlıcan gibi ...Her durumda, bu bir halk sağlığı sorunu olmamalıdır.
Esigara likiti Saklama
E-likit için en güvenli saklama yöntemi nedir (ve onu dondurmak uygun mudur?)
JLH : Her şeyden önce onu mümkün olduğunca ışıktan ve havadan uzak tutun çünkü nikotinin oksitlenmesine, renginin değişmesine, ancak özelliklerini değiştirmemesine neden olur. Buzdolabında saklamak veya dondurmak sorun olmaz. Nikotin dondurulduğunda bile oldukça kararlıdır (örneğin bir kişinin kanında nikotin testi yapmak istendiğinde klinik çalışmalarda böyle yapılır).
E-sıvının bozulma oranı ne kadar hızlıdır, ve e-sıvıyı saklamak ne kadar güvenlidir?
JLH :E-sıvılar için aromalar konusunda daha çok endişelenirdim. Kesinlikle nikotinden daha hızlı bozulurlar. Mevcut e-likitlerde genellikle bir yıl kullanılabilecekleri belirtiliyor. Ancak donarsa, kesinlikle daha uzun süre saklanabilirler. Bu soruyu yanıtlamak için çalışmaların yakında yürütüleceğine veya yapılacağına inanıyorum.
Eski e-likit acı bir tada sahip olabilir. Hala kullanmak güvenli mi?
JLH : Bu muhtemelen tatların bozulmasından kaynaklanıyor. Acı tat, nikotinin kendisidir, e-likitte tatlar bozulursa, sadece nikotinin tadı kalır.
E-sıvının farklı gıda aromaları, ışık maruziyetleri vb. İle renk değiştirebileceğini biliyoruz - bazen kararıyor ve bazen sararıyor. Buna ne sebep oluyor ve bu olduğunda kullanıcıların endişelenmesine gerek var mı?
JLH : Bunun nedeni ışık ve havanın oksitlenmesidir, tadı değiştirebilir, ancak etkilerini değiştirmez. Bazı tatlar, özellikle tütün aromaları veya çikolata veya kahve de muhtemelen aynı nedenlerden dolayı zamanla koyulaşabilir. Bu bir endişeye sebep olmamalı, ancak onları serin bir yerde saklamanızı ve ışıktan uzak tutmanızı tavsiye ederim.
Elektronik Sigara ve Nikotin Kullanımının Faydaları
Varsa nikotinin ne gibi faydaları var?
JLH : Nikotin, kafein gibi bir uyarıcıdır ve tetikte olmaya yardımcı olur. Ancak nikotinin az çok iyi bildiğimiz başka özellikleri de vardır. Sindirim sistemi dahil vücudun her yerinde nikotin reseptörleri bulunur, ancak en önemlileri beyindedir ve birçok nörotransmiter sistemiyle (beynin kimyası) etkileşime girerler.
Nikotinin pek çok durumda (örn. Depresyon, Parkinson hastalığı, Şizofreni ...) yardımcı olabileceği gösterilmiştir, ancak bu tespitler kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Esas sorun, nikotinin patentlenememesi, doğal bir madde olmasıdır, bu nedenle istenen etkiyi elde etmek için nikotine yeterince yakın modifiye bir molekül kullanmak ve ardından etkisini göstermek için klinik çalışmalar yapmak gerekir. İlaç endüstrisi, araştırmacıların bazı teşviklerine rağmen bu alanda çok aktif olmamışlardır.
Nikotin Türleri
Farmasötik sınıf, farmasötik olmayan sınıf nikotin ve pestisit dereceli nikotin arasındaki fark nedir ve farmasötik düzeyde nikotin kullanmak ne kadar önemlidir?
JLH : Nikotin, hangi amaçla olursa olsun, her zaman tütünden elde edilir, çünkü onu elde etmenin en ucuz yolu budur. Nikotin bir alkaloid olduğundan (kafein, kokain, curare vb.) Ve tütünde başka birçok alkaloit bulunduğundan,% 100 saf nikotin elde etmek zordur. En iyi farmasötik sınıf nikotinde bile her zaman az miktarda safsızlık vardır.
Tütün bitkilerinden elde edilen nikotin ile diğer kaynaklardan türetilenler arasında herhangi bir fark var mı?
JLH : Hayır, nikotin nereden gelirse gelsin nikotindir, ancak tütün onu en büyük miktarlarda üreten bitkidir.
Esigara Aromaları
Aroma, nikotinin ph seviyesini değiştirirken, e-likit içindeki nikotin seviyelerini aromalarla test etmenin en etkili yolu nedir?
JLH : Aromalar e-likitlerde çok küçük miktarlarda kullanılıyor, bu bence pH'ı değiştirmemeli ama diğer uzmanların bu konuda farklı bir görüşü olabilir, ben kimyager değilim.
Nikotin Metabolitleri
Metabolize edildikten sonra vücutta hangi nikotin metabolitleri oluşur?
JLH : Farklı metabolitler var ama miktar olarak en önemlisi, en azından bağımlılık açısından hemen hemen hiçbir farmakolojik özelliği olmayan kotinin. Nikotin, yaklaşık% 70-80 oranında kotine dönüştürülür, metabolitlerin geri kalanı küçük miktarları temsil eder.
Esigara Politikaları ve AB E-sigara Yasağı
Pek çok bilim insanı, e-sigaraların sigara içmekten daha güvenli olduğunu beyan etmesine rağmen, İngiltere ve AB dahil çoğu ülke bunları yasaklamaya çalışıyor. Bu yasakların arkasında ne var?
JLH : En çok korktuğum şey, politikacıların ve aynı zamanda bazı sağlık uzmanlarının ve tütün kontrolü savunucularının nikotin hakkında bilgi eksikliği ve nikotini yanlış anlamaları. Bana göre burada söz konusu olan bu. Nikotin konusunda eğitime büyük ihtiyaç var. Açıkçası, kendi gündemleri nedeniyle e-sigaraları aktif olarak yanlış tanıtan lobiler de var.
Kaynak: J.D