• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Yardım | Esigara Mtl Sohbeti!!!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan MoNoT10
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MoNoT10

Council
Hepinize Merhaba Arkadaşlar!
Öncelikle çok kısa dönem Dl içicisi sonrasında bugune dek Mtl kullanan bir buharcıyım.Size bu konuda anlatmaya çalışacağım şey ise daha çok Mtl özelinde kalmakla birlikte birtakım püf noktaları olacak...
Sarım,tel,afc,nikotin ilişkisi
Konuyu biraz sohbet havasında ele almaya çalışacağım

İşin teknik kısımlarına fazla girmeden hangi teli seçmeliyiz,hangi hava akışı,hangi nikotin değeri gibi konular uzerinden gidelim
Çoğu zaman şunu yaparız,diyelim ki 26 ga bir tel ile içim yapmayı seviyoruz ve başka tel kullanmak istemiyoruz.
ve 12mg lık bir likitle içim yapmaya çalışıyoruz.Ama baktık ki bir yandan da 1.5 afc istediğimiz içim sıkılığını veremiyor,afc yi kısmayı denedik bu sefer de içim keyfimiz iyice bozuldu birşeyler yanlış gidiyor!Evet birşeyler yanlış gidiyor...İstediğim içim sıkılığı bu değil,likitim de çok acı geldi,tahriş edici bi halde,aromam iyi ama çok sıcak oldu driptip agzıma yapışacak neredeyse,diye dusunceler beliriverdi kafamda...
Aromasını beğendiğim 26 ga tel ile 12 mg lık likitimi cok sıkı içimde tüketemem ve birşeyi değiştirmem gerekiyor.Afc yi degistirdim yine sanki terslik var,bunların hepsi birbirleriyle ilişkili değişkenler.Yani biz 12 mg likiti içemiyorsak tek başına afc yi kısıp açmak ta işleri iyiye götürmeyecek
Beğendiğimiz bir değişkene göre optimumu sağlayacak diğer değişkenlerinde ilişkili şekilde değişmesi gerek
Bu Optimumu bulmak için kabaca yapmamız geken şey 26 ga tel ile iyi bir aroma ile birlikte kullanabilmemiz icin afc mizi 1mm değil 1.5 mm kullanmak 12 mg yerine 6 mg lık likit kullanmak daha keyifli olacaktır gibi...
Peki yine elimde 26 ga tel var 1.5 mm afc 1.6 afc ile hava çekiyor hissi yaşıyorum birşey anlamıyorum,bu kez belirlememiz gereken afc sıkılığına göre diğer değişkenler olacak.
Diyelim ki
Ben 1.2 afc yi kendime uygun buldum bu kez de çok sıcak olacak telimi değiştirmem lazım;nispeten soguk buhar verecek 27-28 ga tele geçmeli eğer istediğim vurum kayboluyorsa nic oranımı 6mg dan 9mg a çıkarmalıyım
Diyelim ki
Sıkı bir tiryakiyim vurum benim için önemli 12-15 mg bir likit ile bu ihtiyacı baskılamak istiyorum nispeten buhardan gelecek zararı da minimum da tutmak istiyorum bu kez de 1.2-1.3 ohm uzerinde sarımlar yapmam gerek bunu 26 ga ile yakalamaya çalışmak yerine 29-30 ga teller seçmeliyim

Şöyle küçük bir örnekle maceramızı canlandırmaya çalışayım
elimde 9mg likitim var ve ben 1mm afc sıkılığını seviyorum bundan daha genişi hoşuma gitmiyor elimde de 26 ga bir tel var,bu telle 2.5mm 6 tur sardım çok sıcak geldi ve acı tahriş edici,söküp turu 7 yaptım yine aynı,söktüm 8 yapsam turu;decke sığmayacak.27 ga denemeliyim,yine aynı senaryo bu kez 28ga denemeliyim.İstediğim ılıklık kayboldu aroma da istediğimden uzaklaştı,bu kez 26ga ya dönmek yerine 27ga ile nikotini bir miktar (7mg -6mg )gibi çekerek ayrica belki afc yi de bir tık acarak hem aroma hem sıkılık hem doyum yönünden işte optimumu yakalamış oldum

Az tüketim yapmak sıcak buhar yerine nispeten ılık soğuk tüketim yapmak iyidir,düşük ohmlarda(0.7-0.9) yüksek nic (12-15mg)kullanımı zarar verici olabilir
Sevdiğimiz bir değişkende sabit fikirli kalarak diğer değişkenlerde misal afc yi gereğinden fazla kısık/açık kullanmak içim keyfini doğrudan etkiler
Yüksek aroma için kalın tel kullanmayı seviyorsak nispeten uzun tanklar tercih etmek te bir fayda saglayacaktır
Yada sıcak buhar sevmiyorum ince tel kullanicisiyim ama uzun tankla iyice boş hava cekiyor hissi aliyorsam nispeten kisa atolara yonelmeliyim

Şimdi konunun başında bahsettiğim işin teknik kısmı ile alakalı bir dipnot ekliyorum
Kalın telle örneğin 26ga 1ohm ile/ 28ga ile sarılan 1ohm aynı sıcaklığı vermez
Yani şöyle bir düşünceye kapılmayın 26 ga telim var 6 tur sardım 0.7 ohm çok sıcak geldi şuna bir iki tur daha atayım biraz soğusun,bu tel özelinde işe yarasada ikisi aynı şey değildir.
Bir değişkenin değişmesi güzel keyifli bir içim için diğerlerinden en az birinin değişmesi demek
Bütün bu anlattiklarimi kendi optimumunuzu bulduğunuzda
Elinize gecen herhangi bir ato ile neyi nasil yapmaniz gerektiğini yahut bu atonun neleri kaldırabileceğini de az cok kestirmiş olursunuz

Tabii ki istisnai durumlarda vardır bu da tamamen kişisel olacaktır.Örneğin ben 0.8 ohm larda 12 mg içemezken bir başkasının zorlanmadan içmesi ve ancak doyum alması gibi.

Hazır konu açmışken çok kısa bir bilgi ekleyeyim

yihi çiplerle alakalı
soft -powerfull - powerfull plus
Olarak kullandigimiz preheat ozellikleri
likitlerimizde kullanılan soguk sıcak ve pik noktalara sahip aroma geçişlerini hissetmek için
örnek verecek olursam soğuk karakteri öne çıkarmak istediğimizde soft modu tütün likitleri misal
yada meyveyi daha iyi almak istediğimizde powerfull modunu gibi gibi kullanarak likitin tonlarini daha iyi almamizi saglayan secenekler
bu sıcak soguk katman ile ilgili @Kanthal hocam belki konu altına detay verebilir (aroma kategorisiyle alakalı mı desem ne desem bilemedim)

okuyan herkese teşekkürler umarım faydalı olur,kendi fikirlerinizi de konu altında paylaşabilirsiniz konu özelinde en çok dikkatinizi çeken sorulan şeyler misalen,ben aklıma geldiği kadar birşeyler çizdim,yan çizmiş te olabilirim :LOL::LOL::LOL:

edit: Duzenleme

Son düzenleme:
Böyle muhabbet konularını seviyorum.Teşekkürler başlık için @MoNoT10 .:) Aklımda olan birkaç şeyi, üzerine biraz daha düşünüp, aktarabilirim belki.????‍♂️
Üstat diğer başlıkta daha cok halihazirda kisilerin kendi kullandiklari atolar uzerinden muhabbetler dönüyor
Su an iki üç kisi bir yerde oturuyor olsaydim dusuncesi ve daha ziyade genel manada merak edilen hususlarla ilgili yardim isteyenler icin kullanalım istedim

Üstat diğer başlıkta daha cok halihazirda kisilerin kendi kullandiklari atolar uzerinden muhabbetler dönüyor
Su an iki üç kisi bir yerde oturuyor olsaydim dusuncesi ve daha ziyade genel manada merak edilen hususlarla ilgili yardim isteyenler icin kullanalım istedim
Şimdi daha iyi anladım. İyi oldu bu, çünkü kafam bi’ an farklı bir konuya gitmişti. ???? Bu arada @roadless ’ı da etiketleyeyim aklıma gelmişken.

Valla yazıya ekleyeceğim bir şey yok, ama anakonu olarak elimizdeki atomizerlerin tel-pamuk-likit üçgeninde verdiği performans bile kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini göz önüne alırsak esigarada belirli noktalar haricinde genelleme yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum, 24ga ile mtl içim yapıp YouTube videosunda bunu anlatan Saygın Bey'den tutun, 1 ohm altında mtl içim yapılamaz diyen arkadaşlara kadar bir çok görüş varken kişilerin optimum kullanımı atomizer dahil deneme yanılma şeklinde bulmalarından başka yol aklıma gelmiyor ????‍♂️

:oops: Aklıma gelmez olaydı bu isim. Sadece ben hoşlanmıyordum galiba sunduğu videolardan.????????‍♂️
Çok düşük ohm kullanırdı
Onuda özledik
Eskiden video çeken çöktü.
Kahveni çayını hazırlayıp izlemek zevki oluyordu.
Esigarada bile bir çok şey hatıralarda kaldı.
Hayat ne çabuk değişiyor.

Ama bu 24 ga 0,50 ohm civarı kullanım banada pek mantıklı gelmiyor.

Hocam kendime göre tespitlerimi söyleyeyim. Her ato, her sarımı beğenmez. Biraz alışkanlık, biraz tecrübe işi... Sıcak buhardan bahsetmişsiniz kısa chimney bacası olan her ato nispeten sıcak buhar verecektir. Ilık/soğuk buhar için kesinlikle 28 ga 26 değil ne kadar küçük çapta sararsan buharin soğuması kolaylaşır. Küçük chimneyli atolarda küçük çapta sarım yapın. Ben genelde 28 ga meşhur atolarla birlikte verilen mavi tornavidalarla 8 tur aralıklı sarıyorum. Deneyin isterseniz. Baca yüksekliği boğaz vurumunu da arttırır. Yüksek pg de boğaz vurumunu artırır. Yihi chipset iyidir. Hele ml class varsa favorilerimdendir.

Değişkenlere sarım çapınıda eklesek olabilirdi gibi :)
Eline sağlık hocam güzel çalışma olmuş.
Teşekkür ederim ????
Üstat ben daha ziyade isin temel mantigi uzerine durdum,haklisiniz tel capi da bir unsur konuyu belirli noktalarında tekrardan ele almam gerekecek,o halde musait vakitte eklemeyi yapayım
Valla yazıya ekleyeceğim bir şey yok, ama anakonu olarak elimizdeki atomizerlerin tel-pamuk-likit üçgeninde verdiği performans bile kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini göz önüne alırsak esigarada belirli noktalar haricinde genelleme yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum, 24ga ile mtl içim yapıp YouTube videosunda bunu anlatan Saygın Bey'den tutun, 1 ohm altında mtl içim yapılamaz diyen arkadaşlara kadar bir çok görüş varken kişilerin optimum kullanımı atomizer dahil deneme yanılma şeklinde bulmalarından başka yol aklıma gelmiyor ????‍♂️
Üstat oncelikle cok haklisin ????
Senin de soyledigin gibi uc noktalarda icim yapmak elimizdeki atolarda mümkün
Esasen ben bunlari yadırgamıyorum çünkü bizim kullandigimiz sarimli atolarda X guc araliginda X sertlikte likit ile tuketilir diye bir uyari bulunmuyor
Bu bakimdan ucu acik bir konu
Tam aksi dusunceyle o vakit aspire firmasinin ürettiği 0.7 ohm coil mtl kullanimina uygun değildir diyemeyecegimiz gibi
Benim esas maksadim az once @KeaSH07 ustadima yazdigim gibi temel mateyallerimizdeki düz iliskiyi kavrama hususu
Yani “ben mtl macerasinda yeni giriş yapan biri olsam” kafası ????
Bu bilgilerle iyi kötü bir temele oturtabilme çabası gibi ????
Yoksa sizin verdiginiz örnekleri denemeye kalkan ve bu yaziyi okuyan biri ikisi arasinda hangi noktaya doğru yol alacagini baska türlü göremeyecektir
Yine sizin dediginiz gibi bu temel uzerine kullanici kendi sevdigi icim şeklini 0.6 ohm ile mtl(bize göre rdl) bulduysa kisaca afc,nik,tel seçimi uygunsa bize keyifli buharlar demekten baska bisey düşmez elbet ????

Son düzenleme:
Çok güzel bilgiler olmuş @MoNoT10 hocam, ellerinize sağlık. @KeaSH07 hocama da katılıyorum coil çapı da çok mühim. Havayı kısıp açmak mümkün olmadığı durumlarda çap ile sıkılık değişimi elde edilebilmekte. Kalın tel kullanımında tur sayısı fazlalaştırıp soğumasını beklemek çok sağlıklı gelmiyor bana, çekim bittikten sonra telin soğuması da inceye göre daha yavaş oluyor çünkü. Tur sayısı fazlalaştırıp soğutmaya çalışmak pamuğa zarar gibi bence, likit israfına ve içeride gereksiz nem birikmesine de sebep oluyor benim gözlemlediğime göre.

Yakın zamanda çılgın bir deneme yaparak normalde 27-28ga ka1 tel kullanmama rağmen 32ga'ya zıpladım. Kayfun lite 2019 ile 2.5mm'ye deck genişliğince aralıklı 4 tur atıp 1.91ohm'a 6.5-7watt verip 6-12mg içmeye başladım. Minnacık boyu ile soğuğa yakın buhar + bana göre yeterli bir boğaz vurumu + çılgınlar gibi de aroma almaktayım. İnşa fotoğrafımı görenler "buhar çıkıyor mu ondan?" diye soruyorlar, ama evlere şenlik öyle diyeyim ???? Eskiden 1ohm civarı takılırdım, 32ga'ya geçince yıllardır aradığımı buldum gerçekten. İlk denememde 3mm'de 2.5ohm'a yaklaştım, o da keyifliydi ama sweet spot'ı 4 tur 2.5mm'de buldum dediğim gibi. Elinde 32ga teli olan herkes coil çapıyla ve tur sayısıyla oynayarak daha uzun pil ömrü + daha soğuk buhar elde edebilir, tabuları yıkıp 2ohm üzere inşaları ve 6'dan düşük tur sayılarını denemekten çekinmemelerini tavsiye ederim ????(y)

Bu arada 3mm 32ga 2.5ohm inşamda sek nbase ile günlerce kullanmama rağmen pamuğu hiçbir şekilde karartamamıştım @KeaSH07 hocam, 100vg olmasına rağmen hem de ???? Şu an cuttwood tobacco trail 12mg ile 1 tank ardından karanlık oluyor inşa ???? Elimdeki son 2 şişeyi bitirdikten sonra mtl'i sek'e çevirmeyi planlıyorum ben de..

Çok güzel bilgiler olmuş @MoNoT10 hocam, ellerinize sağlık. @KeaSH07 hocama da katılıyorum coil çapı da çok mühim. Havayı kısıp açmak mümkün olmadığı durumlarda çap ile sıkılık değişimi elde edilebilmekte. Kalın tel kullanımında tur sayısı fazlalaştırıp soğumasını beklemek çok sağlıklı gelmiyor bana, çekim bittikten sonra telin soğuması da inceye göre daha yavaş oluyor çünkü. Tur sayısı fazlalaştırıp soğutmaya çalışmak pamuğa zarar gibi bence, likit israfına ve içeride gereksiz nem birikmesine de sebep oluyor benim gözlemlediğime göre.

Yakın zamanda çılgın bir deneme yaparak normalde 27-28ga ka1 tel kullanmama rağmen 32ga'ya zıpladım. Kayfun lite 2019 ile 2.5mm'ye deck genişliğince aralıklı 4 tur atıp 1.91ohm'a 6.5-7watt verip 6-12mg içmeye başladım. Minnacık boyu ile soğuğa yakın buhar + bana göre yeterli bir boğaz vurumu + çılgınlar gibi de aroma almaktayım. İnşa fotoğrafımı görenler "buhar çıkıyor mu ondan?" diye soruyorlar, ama evlere şenlik öyle diyeyim ???? Eskiden 1ohm civarı takılırdım, 32ga'ya geçince yıllardır aradığımı buldum gerçekten. İlk denememde 3mm'de 2.5ohm'a yaklaştım, o da keyifliydi ama sweet spot'ı 4 tur 2.5mm'de buldum dediğim gibi. Elinde 32ga teli olan herkes coil çapıyla ve tur sayısıyla oynayarak daha uzun pil ömrü + daha soğuk buhar elde edebilir, tabuları yıkıp 2ohm üzere inşaları ve 6'dan düşük tur sayılarını denemekten çekinmemelerini tavsiye ederim ????(y)

Bu arada 3mm 32ga 2.5ohm inşamda sek nbase ile günlerce kullanmama rağmen pamuğu hiçbir şekilde karartamamıştım @KeaSH07 hocam, 100vg olmasına rağmen hem de ???? Şu an cuttwood tobacco trail 12mg ile 1 tank ardından karanlık oluyor inşa ???? Elimdeki son 2 şişeyi bitirdikten sonra mtl'i sek'e çevirmeyi planlıyorum ben de..
Teşekkür ederim hocam ????
Sizin verdiğiniz bilgilerde cok güzel????????????????????????
Basligin amaci da buydu????sohbet havasinda devam etsin ????
Gelen kisi merak ettiklerini temellendirip uygun gördüğünü denesin kullansin
Siz yazinca aklima geldi bir donem 15 mg ile yanlis hatirlamiyorsam 1.6 1.8 ohm buildlerle pek keyifli kullanim yapmistim ben ne ara düştüm 1 ohmlara ????????????
Edit: Düzenleme

Geri