Mosfet birden fazla transistörün belli bir işi yapmak için özel olarak dizilmiş bir kombinasyonunu içerisinde barındıran devre elemanıdır. Bir nevi en temel işlemci gibi düşünebiliriz. Bizim buralarda buton üzerinden geçen akımı azaltmak için kullanılıyor sanırım. (Tek transistör de aynı işi görür aslında, neden mosfet bilmiyorum.) Bir de geçenlerde çift pilli mekanik modlarda piller arasında gerilim farkı olursa diye önlem amaçlı kullanıyorlarmış. (Tam olarak nasıl bir düzenek kuruluyor ve neden buna ihtiyaç duyulmuş onu da bilmiyorum.)
Yazdiklarina bir iki ekleme yapmak istiyorum, iki pilli modlarda mosfet kullanimindan baslayalim.
Iki pil ayni sartlar altinda kullanilmadiysa farkli gerilimlerde olabilir, ornek olarak yeni bir pilin gerilimi ile iki ay boyunca kullanilmis bir pilin gerilimi ve kullanim omru ayni olmaz, bu iki pilin birlikte calismalari da sakincalidir, bu durumu dengelemek icin kullanililabilir.
Diger taraftan mosfet bir nevi koruma devresi gorevini de gorur ama bu durum butun mosfetlerde ayni degildir, kiminde kisa devre korumasi olur kiminde olmaz, kimi cok dusuk ohmlarda calismamak uzere yapilir kimi pilin verebildigi kadar volt cekmek icin calisir, dusuk voltaj korumali mosfetler var, pil 2.7 voltun altina indiginde akimi keser pilin kullanilmaz hale gelmemesini saglar, pili korur vs.
En kesin ve dogru bilgi kaynagi ureticinin kendisidir, her uretici yaptigi mosfetin ozelliklerini paylasir.
MOSFET Transistor IRLB3034PBF -15K Ohm birleşimi hocam kendisi..Hocam o transistör. Mosfet 4, 6, 8, 10... bacaklı tipleri de bulunan, görüntü itibariyle entegreye benzeyen bir malzeme.
Devrenizdeli transistörün tek amacı buton üzerinden düşük amper akmasını sağlamak. Piller arasındaki gerilim farkından doğabilecek riskleri engellemez.
MOSFET Transistor IRLB3034PBF -15K Ohm birleşimi hocam kendisi..
"N_kanal mosfet" ile kurulmuş yarı mekanik devredir.. Evet piller arası gerilim farkınından doğacak riski dengelemez, sadece buton üzerindeki baskıyı alır.
Dip not..
Mosfet = (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor)
ByMERZİFONLU on Tapatalk