• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Nedir? | Nasıl Yapılır? | E-Sigara Modları Folyo ile Kaplama

Kınamayan Adam

Community
Herkese merhaba,

Malumunuz, modlarımız türlü sebeplerle kullandıkça yıpranıyor, çiziliyor, boyası kalkıyor vs. Görüntüden rahatsız olmaya başladığımızda bunu çözecek çareler arıyoruz. Ya da tek sebep olarak canımız sıkılıyor, modumuz farklı görünsün istiyoruz. Bunu yapmanın bir yolu da modları folyo ile kaplama. Bu yazıda bunun nasıl yapılabileceğimden bahsetmek istiyorum. Çok zor bir işlem değil, ben de hasbelkader birkaç tüyo vermek istedim. Daha da kolaylaştıracak ipuçları/tüyolar her zaman kabulümdür, paylaşmaktan çekinmeyin.

Ama önce uyarılarımızı yapıp kendimizi sağlama alalım.

- Bu yöntem, eli yatkın olan, nispeten tecrübeli kullanıcılar için önerilir; çocukluğunda teyp (yanlış okumadınız, eskiden "teyp, radyoteyp" diye şeyler vardı) tamir etmemiş, eline tornavida, pense, falçata gibi el aletleri almamış kullanıcılara şimdilik bu tarz işlemlerden uzak durmalarını öneririm.

- Bu yöntemle kaplama yapabilmeniz için modunuzu tamamen söküp gövdeyi ayırmanız ve sadece gövde üzerinde çalışmanız gerekir. O yüzden garantisi henüz bitmemiş (garantiden bahsetmek komik ama yine de bahsetmekte fayda var), bir gün satmayı düşündüğünüz bir mod ise elinizdeki, modunuz kurcalanmış olduğu hemen anlaşılacaktır, bilginiz olsun (benim gibi ihtiyaçtan değil de can sıkıntısından kaplamayı düşünenler için söylüyorum).

- Her modun iç yapısı farklıdır. Bazı modları sökmesi kolay olmayabilir. Ya da sökerken dikkat etmeniz gereken noktalar olabilir. Sökerken ekran, kablo vb. iç yapılara dikkat etmek zorunda olabilirsiniz. Ya da sökerken ekrana kablolara zarar verme ihtimaliniz olabilir. O yüzden elinizdeki modu hasarsız olarak geri toplayabileceğinize güvenmiyorsanız hiç bulaşmayın.

- İşlemleriniz sırasında gözlük, eldiven, baret, 5 noktalı emniyet kemeri, çelik burunlu iş ayakkabısı, reflektörlü neon yelek, ses engelleyici kulaklık vb. bilumum güvenlik ekipmanlarınızı mutlaka kullanın. Ben sadece fotoğrafları çekerken ve sadece eldivenlerimi çıkardım, o da fotoğraflar komik çıkmasın diye. Siz yapmayın.

- Bu mesajda anlatılanları yapmaya kalkmanız ve olası sonuçları tamamen kendi sorumluluğunuzdadır, asla sorumluluk kabul etmem. Sonra "vay efendim ben duymadım, ben görmedim, bana kimse bişicikler demedi" durumu olmasın.

İlave etmek istediğim bir diğer nokta da kaplama işleminin çeşitli ortamlarda bulabileceğiniz şablonları yapışkanlı kağıt üzerine bastırmak suretiyle de yapılabileceği. O da kolay bir yöntem, ancak ben özellikle tamamı düz bir yüzeye sahip olmayan modlarda istediğim verimi alamadım. Herhangi bir girinti-çıkıntı, eğik yüzey içermeyen dümdüz modlarda eğer şablonda delikler, ekranın denk geldiği boşluk vs. de doğru olarak yerleşmişse herhangi bir problem olmuyor, rahatlıkla kullanılabilir. Ona da başka bir yazıda değinelim, bu yazının konusu değil.

Öncelikle ihtiyacımız olan malzemeleri görelim ve üzerlerine birkaç cümle yazalım.

384

- Mod: Haliyle kaplamak istediğimiz modun gövdesine ihtiyacımız var. Yukarıda değinmiştim, ama burada tekrar altını çizmek istiyorum. Modunuzu sökerken azami dikkat gösterin. Ekrana, ekran-PCB bağlantısınna, kablolara, 510 pinine vs. zarar verme riskiniz her daim mevcut. En ufak bir tereddütte modunuzu tekrar geri toplayın, o da kullanmaya devam edebilmek için başka bir sebepten değil. Zaten bu aşamaya geldiyseniz geçmiş olsun, modunuz çoktan (varsa bile) garanti dışı!!!

- Folyo: Temin etmesi çok zor değil. Araç kaplamada kullanılan folyolar, kendinden yapışkanlı kağıtlar, duvar-mobilya kaplamada kullanılan folyolar vb. bir sürü seçenek var. Her bir türün de envai çeşit desenleri var; renk renk ahşap, taş, mermer, karbon fiber, Pokemon, Miki Maus, seçenekler neredeyse sınırsız. Benim önerim araç kaplama folyoları. Hem sıkıldığınızda çıkartması kolay çünkü arkasında fazla iz bırakmıyor, hem de ısıyla kolay şekil alıyorlar. Özellikle detaylı yüzeylere sahip bir modunuzu kaplayacaksanız önceliğiniz araç kaplamada kullanılan folyolar olmalı. Online satış yapan sitelerde bulunabiliyor rahatlıkla, ancak haliyle 1 m genişliğinde rulolardan en az 1 metre boyunda keserek gönderiyorlar. Sülaleniz e-sigara bağımlısı değilse ve hepsinin modlarını kaplamak gibi bir niyetiniz yoksa fazla gelir. En yakınınızdaki araç modifiye dükkanlarından birine gidin "aracım folyo kaplı, ama bir yeri yırtıldı, yama yapacağım" gibi beyaz bir yalan söyleyerek çöpe atmak için ayırdıkları firelerden bir miktar isteyin. Muhtemelen para bile istemeden vereceklerdir. Bunun tek dezavantajı, seçenekleriniz sınırlı. Kimse aracını Örümcek Adam desenli bir folyoyla kaplatmıyor neticede (Karbon Fiber istiyorsanız bolca bulursunuz, aklınızda olsun).

- Alet-Edevat: Kesici olarak makas, ince detaylarda çalışmak için küçük boy falçata (veya bistüri) kullanacaksınız. Başka bir el aletine muhtemelen ihtiyacınız olmayacak. Kesicilerin çok keskin olduğundan emin olun, özellikle ince detaylarda çalışırken buna çok ihtiyacınız olacak. Ufak bir hata tüm işlemi baştan yapmak zorunda kalmanıza sebebiyet verebilir. Güvenlik önlemleri konusunda tekrar uyaralım; tüm tedbirlerinizi alın ve sakince ve sabırla çalışın. Özellikle falçata kesiği kolay kapanmıyor (ve acıyor ya).

388

- Saç Kurutma Makinesi: Şaka değil, ciddiyim. Belki de pürüzsüz bir işlem için en önemli ihtiyacınız olacak. Folyoyu şekillendirmek için ısıtacaksınız, bunun için lazım. Çok güçlü bir şey olmasına gerek yok, seyahat tipi olanlar bile yeterli. En düşük ayarda bile saniyeler içerisinde folyoyu hamur kıvamına getirebiliyorsunuz. Alternatif olarak Isı Tabancası da kullanılabilir.

İşlemin yapılmasına geçelim (sonunda):

- Modun yüzeyini güzelce temizliyoruz, herhangi bir yabancı madde kalmasın. Siz görüp de boşverseniz bile yapıştırma esnasında folyo anında ortaya çıkarıyor, hiç şüpheniz olmasın...

389

- Uygun ölçülerde önceden kestiğiniz folyoyu modun üzerine yapıştırın. Simetrik motiflere sahip bir desen kullanacaksanız ve simetri hastalığınız varsa resimde gördüğünüz gibi önce zor olacağını düşündüğünüz kıvrımlı yüzeylerden başlayıp dışa doğru devam etmeniz daha mantıklı olur. Düz yüzeylerde hataları düzeltmek daha kolay oluyor. Ben genelde böyle yapıyorum. Düz renk folyo kullanıyorsanız kafanıza göre takılın başlarken.

390

(Fotoğraf sınırı mesaj başına 5 adetmiş :(. Burada kesip 2. mesaja geçiyorum... Yönetici arkadaşlardan bir tanesini sevabına iki mesajı birleştiriverse ne güzel olur...)
 
(...devamı)

- Kıvrımlı yüzeydeki folyonun üzerine saç kurutma makinesini düşük ayarda tutmaya başlayın. Folyo önce yumuşayacak, sonra şanslıysanız ve yüzey buna uygunsa kendiliğinden kıvrımlı yüzeye boşluksuz olarak yapışacaktır. Şanslı değilseniz folyo hamur kıvamına gelmiş olacağından istediğiniz gibi eğip-bükebilir, çekip-uzatabilir, hoşça vakitler geçirerek yüzeye hatasız olarak yapıştırabilirsiniz. Soldaki foto ilk yapıştırma sonrası, ortadaki ısıl işlem uygulaması (saç kurutma makinesi ile yapılan işleme hava katmak için böyle yazdım), sağdaki foto ise ısıl işlem uygulaması sonrası folyonun durumu; fark açıkça görülüyor.

392393394

- En önemli kısım folyoyu yapıştırma kısmı. Folyoyu bölgesel olarak kaldırıp tekrar yapıştırmaktan çekinmeyin, araç kaplama folyosu kullanıyorsanız kaldırırken arkasında iz bırakmayacaktır. Yapıştırırken ise ister kıvrımlı bölgelerde ister düz yüzeylerde olsun, içten dışa yapıştıra yapıştıra gidin. Kıvrımlı yüzeylerde bunu parmaklarınızla bastırarak ve parmaklarınızı ilerleterek yapmalısınız. Düz yüzeylerde ise banka kartı gibi düz ve sert bir cisim ile folyoyu yapıştırarak gidin. Bu şekilde yapmanın amacı hava kabarcığı bırakmamak. İstediğiniz kadar gerdirerek yapıştırmaya çalışın, içten dışa (ya da yapışandan yapışmayana) doğru gitmediğiniz sürece arada hava kabarcıkları kalması kaçınılmaz. Düzeltmesi zor değil, ancak uğraştırır. Aşağıda yapıştırma sonrası fotoğrafları görebilirsiniz.

395397


(2 mesaj da yetmedi :(. 3.ye geçiyorum...)
 
(...devamı)

- Yapıştırma sonrası artık son aşama olan kesme-biçme kısmına geliyoruz. Ben genel olarak önce makasla kaba kesim yapıyorum, sonra falçata veya bistüri ile detay kısımları kesmeye geçiyorum. Daha pratik oluyor. Burada çok fazla anlatacak bir şey yok aslında, biraz el alışkanlığı. Dış sınırları keserken meyve bıçağıyla meyve soyar gibi bir teknik bayağı faydalı oluyor. Kesiğin mod yüzeyine denk gelen kısmına kaçmaması için falçatayı modun gövdesine yatay olarak yaslayarak kesim yapmanız önerilir. İlave önerilerim, kullanacağınız kesicinin çok keskin olmasına dikkat edin ve falçata kullanıyorsanız özellikle detay kesimlerde kesici bıçağı çok az dışarı çıkarın. Hakim olması çok daha kolay oluyor. Bistüri kullanıyorsanız zaten boyunu ayarlama gibi bir ihtiyacınız yok ve eğer atalarınız cerrah değildiyse ve onların aletlerini kullanmıyorsanız elinizdeki bistüri yeterince keskin olacaktır. Uygulama sırasında (eldivenlerimi çıkarmak suretiyle) çektiğim birkaç foto aşağıda.

398

399
400

- Bu kadar, modu toplayabilirsiniz. Sökerken izlediğiniz sıranın tam olarak tersini izleyerek işlemi yapın. Her ne kadar toplarkenki risk daha az olsa da ekran, kablo vs. kısımlara hasar verebilme riskiniz her zaman her zaman mevcut, lütfen unutmayın. Benim gibi "kıl"lar muhtemelen söktükleri vidaları çıktıkları vida deliklerine tekrar takmak isteyecektir. Bunu ilk başta düşünmeden hareket ettiyseniz geçmiş olsun, artık hangisi nereye denk gelirse. Hazır mod dağınıkken temizlik ihtiyacı varsa onları da giderebilirsiniz.

401

402

Kolay gelsin.

Selametle..;)

(3 mesajda ancak bitirebildik. Sabırla okuyabilen olduysa ne mutlu. Modu kaplamam, bu yazıyı yazmamdan daha kısa sürdü yahu...:))
 
Sedef kaplama da alternatif olabilir. Renk skalası baya geniş
f0521d89918224fbde87a933b34a088d.jpg


ASUS_Z01KD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Eline sağlık @Kınamayan Adam kullandığınız folyoların satış linkleri de mevcut ise paylaşabilirseniz çok iyi olur saygılar

Ben “ha gitti ha gidecek” ten almıştım. Araç kaplama için olanlar söküldükten sonra fazla iz bırakmıyorlar, temziliği kolay oluyor. Mobilya-duvar folyoları ile şeffaf folyolar biraz daha fazla iz bırakıyorlar, söktükten sonra temizlemesi zaman olabiliyor. Özellikle tam şeffaf olanı beni bayağı uğraştırmıştı...;)
 
Arkadaşlar, yapışkanlı folyolarda deri görünümlü olanlar var. Aşağıya görselini koydum. Bunlar kalın gelir mi mod için hiç deneyen oldu mu?

010d36b046581db23fc5b678c47fcc8a.jpg

Rahat çalışabilecek olduktan sonra sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Ancak zannederim daha kalındır onlar, falçata ile zorlanabilirsiniz. Bistüri gibi daha keskin bir aletle daha kolay çalışabilirsiniz diye düşünüyorum. En kötü falçatanın ucunu bir kademe kırın eğer başka bir alternatifiniz yoksa, özellikle uç kısmının keskinliğine ihtiyacınız olacak. Hele ki girinti çıkıntı çok ise.

Bir de bu tip folyolar ısıtılınca şekil alabiliyorlar mı bilmiyorum, denemek lazım. Aslında benim de niyetim vardı, başka işlerle uğraşmaktan unutmuşum. İlk fırsatra deneyeyim...??
 
Ben “ha gitti ha gidecek” ten almıştım. Araç kaplama için olanlar söküldükten sonra fazla iz bırakmıyorlar, temziliği kolay oluyor. Mobilya-duvar folyoları ile şeffaf folyolar biraz daha fazla iz bırakıyorlar, söktükten sonra temizlemesi zaman olabiliyor. Özellikle tam şeffaf olanı beni bayağı uğraştırmıştı...;)

Çalışmasını yaptığın folyo düz benim bulduklarım hep desenli sana zahmet müsait bir vaktinde link paylaşma şansın var mıdır? yada özel mesaj atabilir misin ?
 
Herkese merhaba,

Malumunuz, modlarımız türlü sebeplerle kullandıkça yıpranıyor, çiziliyor, boyası kalkıyor vs. Görüntüden rahatsız olmaya başladığımızda bunu çözecek çareler arıyoruz. Ya da tek sebep olarak canımız sıkılıyor, modumuz farklı görünsün istiyoruz. Bunu yapmanın bir yolu da modları folyo ile kaplama. Bu yazıda bunun nasıl yapılabileceğimden bahsetmek istiyorum. Çok zor bir işlem değil, ben de hasbelkader birkaç tüyo vermek istedim. Daha da kolaylaştıracak ipuçları/tüyolar her zaman kabulümdür, paylaşmaktan çekinmeyin.

Ama önce uyarılarımızı yapıp kendimizi sağlama alalım.

- Bu yöntem, eli yatkın olan, nispeten tecrübeli kullanıcılar için önerilir; çocukluğunda teyp (yanlış okumadınız, eskiden "teyp, radyoteyp" diye şeyler vardı) tamir etmemiş, eline tornavida, pense, falçata gibi el aletleri almamış kullanıcılara şimdilik bu tarz işlemlerden uzak durmalarını öneririm.

- Bu yöntemle kaplama yapabilmeniz için modunuzu tamamen söküp gövdeyi ayırmanız ve sadece gövde üzerinde çalışmanız gerekir. O yüzden garantisi henüz bitmemiş (garantiden bahsetmek komik ama yine de bahsetmekte fayda var), bir gün satmayı düşündüğünüz bir mod ise elinizdeki, modunuz kurcalanmış olduğu hemen anlaşılacaktır, bilginiz olsun (benim gibi ihtiyaçtan değil de can sıkıntısından kaplamayı düşünenler için söylüyorum).

- Her modun iç yapısı farklıdır. Bazı modları sökmesi kolay olmayabilir. Ya da sökerken dikkat etmeniz gereken noktalar olabilir. Sökerken ekran, kablo vb. iç yapılara dikkat etmek zorunda olabilirsiniz. Ya da sökerken ekrana kablolara zarar verme ihtimaliniz olabilir. O yüzden elinizdeki modu hasarsız olarak geri toplayabileceğinize güvenmiyorsanız hiç bulaşmayın.

- İşlemleriniz sırasında gözlük, eldiven, baret, 5 noktalı emniyet kemeri, çelik burunlu iş ayakkabısı, reflektörlü neon yelek, ses engelleyici kulaklık vb. bilumum güvenlik ekipmanlarınızı mutlaka kullanın. Ben sadece fotoğrafları çekerken ve sadece eldivenlerimi çıkardım, o da fotoğraflar komik çıkmasın diye. Siz yapmayın.

- Bu mesajda anlatılanları yapmaya kalkmanız ve olası sonuçları tamamen kendi sorumluluğunuzdadır, asla sorumluluk kabul etmem. Sonra "vay efendim ben duymadım, ben görmedim, bana kimse bişicikler demedi" durumu olmasın.

İlave etmek istediğim bir diğer nokta da kaplama işleminin çeşitli ortamlarda bulabileceğiniz şablonları yapışkanlı kağıt üzerine bastırmak suretiyle de yapılabileceği. O da kolay bir yöntem, ancak ben özellikle tamamı düz bir yüzeye sahip olmayan modlarda istediğim verimi alamadım. Herhangi bir girinti-çıkıntı, eğik yüzey içermeyen dümdüz modlarda eğer şablonda delikler, ekranın denk geldiği boşluk vs. de doğru olarak yerleşmişse herhangi bir problem olmuyor, rahatlıkla kullanılabilir. Ona da başka bir yazıda değinelim, bu yazının konusu değil.

Öncelikle ihtiyacımız olan malzemeleri görelim ve üzerlerine birkaç cümle yazalım.

Ekli dosyayı görüntüle 384

- Mod: Haliyle kaplamak istediğimiz modun gövdesine ihtiyacımız var. Yukarıda değinmiştim, ama burada tekrar altını çizmek istiyorum. Modunuzu sökerken azami dikkat gösterin. Ekrana, ekran-PCB bağlantısınna, kablolara, 510 pinine vs. zarar verme riskiniz her daim mevcut. En ufak bir tereddütte modunuzu tekrar geri toplayın, o da kullanmaya devam edebilmek için başka bir sebepten değil. Zaten bu aşamaya geldiyseniz geçmiş olsun, modunuz çoktan (varsa bile) garanti dışı!!!

- Folyo: Temin etmesi çok zor değil. Araç kaplamada kullanılan folyolar, kendinden yapışkanlı kağıtlar, duvar-mobilya kaplamada kullanılan folyolar vb. bir sürü seçenek var. Her bir türün de envai çeşit desenleri var; renk renk ahşap, taş, mermer, karbon fiber, Pokemon, Miki Maus, seçenekler neredeyse sınırsız. Benim önerim araç kaplama folyoları. Hem sıkıldığınızda çıkartması kolay çünkü arkasında fazla iz bırakmıyor, hem de ısıyla kolay şekil alıyorlar. Özellikle detaylı yüzeylere sahip bir modunuzu kaplayacaksanız önceliğiniz araç kaplamada kullanılan folyolar olmalı. Online satış yapan sitelerde bulunabiliyor rahatlıkla, ancak haliyle 1 m genişliğinde rulolardan en az 1 metre boyunda keserek gönderiyorlar. Sülaleniz e-sigara bağımlısı değilse ve hepsinin modlarını kaplamak gibi bir niyetiniz yoksa fazla gelir. En yakınınızdaki araç modifiye dükkanlarından birine gidin "aracım folyo kaplı, ama bir yeri yırtıldı, yama yapacağım" gibi beyaz bir yalan söyleyerek çöpe atmak için ayırdıkları firelerden bir miktar isteyin. Muhtemelen para bile istemeden vereceklerdir. Bunun tek dezavantajı, seçenekleriniz sınırlı. Kimse aracını Örümcek Adam desenli bir folyoyla kaplatmıyor neticede (Karbon Fiber istiyorsanız bolca bulursunuz, aklınızda olsun).

- Alet-Edevat: Kesici olarak makas, ince detaylarda çalışmak için küçük boy falçata (veya bistüri) kullanacaksınız. Başka bir el aletine muhtemelen ihtiyacınız olmayacak. Kesicilerin çok keskin olduğundan emin olun, özellikle ince detaylarda çalışırken buna çok ihtiyacınız olacak. Ufak bir hata tüm işlemi baştan yapmak zorunda kalmanıza sebebiyet verebilir. Güvenlik önlemleri konusunda tekrar uyaralım; tüm tedbirlerinizi alın ve sakince ve sabırla çalışın. Özellikle falçata kesiği kolay kapanmıyor (ve acıyor ya).

Ekli dosyayı görüntüle 388

- Saç Kurutma Makinesi: Şaka değil, ciddiyim. Belki de pürüzsüz bir işlem için en önemli ihtiyacınız olacak. Folyoyu şekillendirmek için ısıtacaksınız, bunun için lazım. Çok güçlü bir şey olmasına gerek yok, seyahat tipi olanlar bile yeterli. En düşük ayarda bile saniyeler içerisinde folyoyu hamur kıvamına getirebiliyorsunuz. Alternatif olarak Isı Tabancası da kullanılabilir.

İşlemin yapılmasına geçelim (sonunda):

- Modun yüzeyini güzelce temizliyoruz, herhangi bir yabancı madde kalmasın. Siz görüp de boşverseniz bile yapıştırma esnasında folyo anında ortaya çıkarıyor, hiç şüpheniz olmasın...

Ekli dosyayı görüntüle 389

- Uygun ölçülerde önceden kestiğiniz folyoyu modun üzerine yapıştırın. Simetrik motiflere sahip bir desen kullanacaksanız ve simetri hastalığınız varsa resimde gördüğünüz gibi önce zor olacağını düşündüğünüz kıvrımlı yüzeylerden başlayıp dışa doğru devam etmeniz daha mantıklı olur. Düz yüzeylerde hataları düzeltmek daha kolay oluyor. Ben genelde böyle yapıyorum. Düz renk folyo kullanıyorsanız kafanıza göre takılın başlarken.

Ekli dosyayı görüntüle 390

(Fotoğraf sınırı mesaj başına 5 adetmiş :(. Burada kesip 2. mesaja geçiyorum... Yönetici arkadaşlardan bir tanesini sevabına iki mesajı birleştiriverse ne güzel olur...)
Abicim eline emeğine sağlık. Biraz zor meşakatli bir işlemdir yapmış olduğunuz. Ama o kadar güzel anlatmışsınız ve tarif etmişsiniz ki muhteşem bir açıklama olmuş.
Saygılarımla... ?
 
Geri
Üst