Ekleyeyim: çözüm olarak -tepkimeyi yavaşlatmak adına- aroma ve nbase buzdolabında saklanmalıdır sonucuna varmıştım. Nikotinli base buzdolabında gerçekten de çok uzun süre saklanabiliyor (2-2,5 yıl). Aroma da aynı şekilde saklanabilir fakat her aroma soğuğa aynı tepkiyi vermiyor: mesela kendi deneyimimde acetyl pyrazine kristalleşti. Pinkman 2,5 senede acılaştı. Fa sicily lemon karakteristik ekşiliğini kaybetti. Muhakkak farklı aromalar farklı tepki verir. Bu sebeple likitler için buzdolabında uzun yıllar güvenle saklanabilir diyemeyiz.2 sene biraz daha güvenli tarafta kalmak için yazılıyor sanırım. Bunları zamanında çok araştırmıştım ama aklımda bile kalmamış. pg bozulmuyor. İçinde pg olan şişede bakteri de üremiyor. Nikotin bozunabiliyor ama bu sadece hava almasına bağlı bir şey değil. Sıcak ortamdan, güneşle temastan da bozunabiliyor. Aroma bozulabiliyor. Bozulma dediği tadının değişip acılaşması veya tamamen kaybolması. Bu durumda skt'yi aromaya göre baz alıp belirlenen süre geçtiğinde sağlığa zararlı hale geliyor değil de, keyfi kalmıyor diyebilir miyiz? Ne düşünüyorsunuz?
Merhabalar, öncelikle genel olarak ve özel olarak değerlendirmek gerekir. Burada saklanma koşulu olarak en önemli faktörlerden birisi nikotin. Malumunuz nikotin toksik bir madde. zaman içinde bozulmalara yol açabilmektedir. Eğer yüksek nikotinli bir likit muhafaza edecekseniz bunu buzdolabında muhafaza etmek en doğru yöntemdir. Eğer nikotinsiz bir vg, pg muhafaza edecekseniz farklı bakmak gerek. Vg pg gibi maddelerin moleküler yapısından dolayı nikotin gibi değerlendirmemek gerek. Örneğin; vg karanlık serin bir yerde saklanması yeterli olacaktır. Ortalama raf ömrü ise 2-3 yıl diyebiliriz. Ama dediğim gibi saklama koşuluna bağlı olarak süre uzar ya da kısalır.Likit üreticisi olarak @The Collection Vape sizinde bir fikriniz olabilirmi konu hakkında?
@Turk aslında doğru likitin son kullanmasını şöyle hesaplamak gerek, örneğin; ürün yapılmış ve satışa hazır maksimum bekletilme süreci bence 6 ay olmalıdır. Bazı arkadaşlarımız başkalarına ürün yaptırıp kendisi de rafa koyup satmaya başlıyor.Araştırmama göre en fazla vg 2, aroma 2 yıl muhafaza edilebilirmiş uygun şartlar altında. Diğerlerine bakmaya gerek bile kalmadı.
Şahsen benim oyum likit son kullanma tarihinin 18 ay olması üzerine.
Not: buna aroma ve vg son kullanma tarihi dahil. Yani likit hazırlandıktsn sonra değil, üreticinin kullandığı aroma ve vg üretildiktrn 18ay sonra.
Tamam adam likit yapıp satıyor da elindeki malzemenin skt durumu nedir?
Bazı yabancı markaların üstünde sadece Born Date yazıyor, SKT belirtilmemiş oluyor. Ben skt geçmiş yada gelmesine yakın çok likit içtim. Bazıları tazesinden daha güzeldi.