• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Yardım | E-Likit Farma Kalite ve Sentez Kalite Nedir?

Pharma grade (farma kalite) ilaç sektöründe kullanılması uygun görülmüş teknik standartlara uygun ürün demek hocam. Sentez kaliteyi ilk kez duyuyorum. Genelde aşina olduğumuz bir de food grade vardır. O da gıda sektöründe kullanılması uygun görülmüş teknik standarlara uyumlu olduğunu söyler. Örnekle: Nutella’ya koyacağınız vg food grade olabilirken, öksürük şurubuna koyacağınız vg pharma grade olmalıdır. Nutella’ya da pharma grade koyabilirsiniz ama maliyeti yüksek olur.

Güzel açıklama hocam teşekkürler. Bunu bir satıcı söylemişti. İki satıcı arasında aynı marka ve miktarlar arasında epey fark vardı. Neden böyle pahalı sizinki dedim. Bizimkiler farma kalite diğerleri sentez kalitedir dedi. Acaba bizim sektöre uygun "vape grade" bir sınıf var mı :) Şaka bir yana o zaman bu işin üst noktası farma grade galiba.
Burdan bir soru daha çıkıyor: Acaba diğer sınıflar buharlamak için ne kadar uygun?

Güzel açıklama hocam teşekkürler. Bunu bir satıcı söylemişti. İki satıcı arasında aynı marka ve miktarlar arasında epey fark vardı. Neden böyle pahalı sizinki dedim. Bizimkiler farma kalite diğerleri sentez kalitedir dedi. Acaba bizim sektöre uygun "vape grade" bir sınıf var mı :) Şaka bir yana o zaman bu işin üst noktası farma grade galiba.
Burdan bir soru daha çıkıyor: Acaba diğer sınıflar buharlamak için ne kadar uygun?

İşin aslı hiçbiri buharlamak için uygun değildir. Yani tam uyumlu değildir ve bunun için üretilmezler. Biz forum, facebook grupları gibi topluluklarda gerek meslekleri gereği, gerekse kişisel ilgileri bu yönde olan arkadaşlarımızdan, yaptıkları araştırmalar neticesinde ortaya koydukları çıkarımları okuyup anlayarak kendimize en uygununu bulmaya çalışıyoruz.
Siz tadını beğendiğiniz bir gliserini içeriğinde aseton olduğunu bile bile ya da bilmeden içerken, başkası “Ppm seviyesinde bile olsa olmasın, tadı problem değil.” diye düşünüp kullanmaz. Gel gelelim ikisi de pharma grade etiketlidir.

Kimyacı değilim ama sertifikasyon ile ilgili olduğunu ve genel sınıflandırma bu şekilde diye biliyorum. Amerika ve Avrupa arasında yada firmalara göre farklı alt kategorilerde de olabiliyor.

3140b893ef83a945e1f7d22589e56030.jpg

U.S.P. ibaresindeki "P" anladığım kadarıyla zaten pharma'yı temsil ediyor. Bildiğim-gördüğüm kadarıyla zaten tüm markaların sertifikalarında U.S.P. ibaresi mevcut. Satıcı belki de kelime oyunu yapıyordu. Belki de önemsiz bir ayrıntıya takıldım...

U.S.P. ibaresindeki "P" anladığım kadarıyla zaten pharma'yı temsil ediyor. Bildiğim-gördüğüm kadarıyla zaten tüm markaların sertifikalarında U.S.P. ibaresi mevcut. Satıcı belki de kelime oyunu yapıyordu. Belki de önemsiz bir ayrıntıya takıldım...

U.S.P.’nin açılımı United States Pharmacopeia zaten hocam. Avrupa kıtasında European Pharmacopoeia (Ph.Eur.) olarak başka bir standart var eşdeğer kabul ediliyor.

Yanlışım yok ise; farma kaliteyi zaten adından da anlaşılıyor. Chem ürünleri de farma kalitedir ama laboratuarda sentezlenmezler. Sentez kaliteye gelince, bir kaç Merck ürünlerinin TDS'lerinde (technical data sheet) bla bla synthesis ibaresi görmüştüm. Ve bildiğim kadarıyla mecrk ürünlerini lab ortamında sentezliyor. Son olarak, labda sentezlenen ürün farma kaliteyi zaten sağlıyordur.

Geri