• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Blog Esigaralar insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Koba
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kanıta odaklanmak için bir savunma
Jamie Hartman Boyce – Cochrane Tütün Bağımlılığı Grubu

Jamie, bilimsel incelemelerin altın standardı olarak kabul edilen, kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan Cochrane organizasyonunu tanıtıyor.

Vapingle ilgili ilk sinyaller oldukça tutarlı kaldı. İlk incelemeler, e-sigaraların bırakma konusunda yararına dair bazı kanıtlar verdi, ancak kesinliği düşük. Bu şimdi orta kesinliğe taşındı. Sadece orta düzeyde kesinliğin nedeni, çalışma sayısının düşük olmasıdır.

En uzun çalışma süresinin 2 yıl olduğu ve az sayıda çalışma olduğu uyarıları olsa da, e-sigaranın zararına dair net bir kanıt yoktur. Jamie bu konuda daha fazla veri istemesine rağmen, ciddi advers olaylar çok nadirdir.

E-sigaraların sigara içenlerin bırakmasına yardımcı olup olmadığını test etmenin 2 farklı yolu vardır:
  • NRT ile karşılaştırıldığında e-sigara
  • nikotinli e-sigaraların nikotinsiz e-sigaralara kıyasla
Her ikisi de sigarayı bırakanların sayısında gerçekten açık bir artış gösteriyor.

Neden fark eder?

Her yıl e-sigaradan kaynaklanan zarar algısı artıyor. Ancak kanıtlar tam tersi yönde ilerledi - e-sigaraların sigara içmekten daha az zararlı olduğuna ve insanların bırakmasına yardımcı olabileceğine dair artan kanıtlar var.

Bu gerçek bir problem – bir şeylerin ters gittiği anlamına geliyor. Kamu tarafından finanse edilen araştırmaların sonuçları, bunun için para ödeyen halka ulaşmıyor.

Niye ya? Özellikle medyada çok sayıda çelişkili bilgi var. Ama odadaki fil sigaranın zararıdır. Sigara, Covid'den daha fazla insanı öldürür, ancak hala satılmaktadır. Sigaranın zararı yeni değil ve bu nedenle heyecan verici değil, oysa e-sigaradan elde edilen kanıtlar yeni ve bu nedenle heyecan verici. Bu nedenle, e-sigaralar hakkında her konuştuğumuzda ve özellikle yeni kanıtlar hakkında konuştuğumuzda, sigara içmenin zararları hakkında konuşmamız gerekiyor.

E-sigara araştırmalarında rekabet eden çıkar ilkelerinin uygulanmasında tarafsızlık ihtiyacı
Profesör Fahri Robert West, University College London

Kendi rakip çıkarlarının ana hatlarını çizerek başlar. Robert, bu çıkarların onu bu konu hakkında konuşmaktan diskalifiye edip etmemesinin sizin için bir mesele olduğunu savundu. Ancak bu çıkarlar, Robert için geçerli olan ve bir önyargı ile sonuçlanabilecek veya sonuçlanmayabilecek, nesnel olarak tanımlanabilir özelliklerdir.


Neden tütün araştırması yapıyoruz? Hastalığı ve erken ölümü azaltmak için. Sigarayı bırakamıyorsak, sigaranın verdiği zararı azaltmak isteriz. Önyargıya izin verirsek, işimizi düzgün yapmıyoruz demektir. Bu yüzden önyargıdan kaynaklanan zararı azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Tüm potansiyel olarak rekabet eden çıkarlar listelenmelidir. Bizi etkileyip etkilemediklerini yargılamak bize düşmez – bu başkaları içindir.

Ancak, potansiyel rekabet eden çıkarların, rekabet eden çıkarlar olarak ele alınmaması gerçekten önemlidir. Eğer öyleyseler, önyargılara yol açabilir veya açmayabilirler. Gerçekten de, bazı araştırmacılar, kişisel olarak kınanamayacaklarına inandıkları için, kendi çıkarlarını beyan etmeseler de, diğer araştırmacılarda potansiyel olarak rekabet eden çıkarları önyargı olarak tanımlarlar.

Maliyeti nedir?
  • Kanıt tabanının ciddi şekilde bozulması.
  • Araştırmacılar 'çizgiye ayak uydurmak' zorunda.
  • Dürüst araştırmacılara sıkıntı ve itibar kaybı.
  • İyi araştırmacıları bir alanda çalışmaktan caydırmak.
Bunların hepsi e-sigara araştırmalarında bulundu. Gerçekten de, potansiyel olarak rekabet eden çıkarları olmayan araştırmacılar bile önyargılı olmakla suçlanırken, gerçek rekabet eden çıkarlar göz ardı edilmiştir.

Çözüm :
  • Potansiyel olarak rekabet eden çıkarlar, rekabet eden çıkarlar ve önyargı arasında net ayrımlar yapın.
  • Potansiyel olarak rekabet eden çıkarları belirlemeye ve sınıflandırmaya yönelik daha yapılandırılmış bir yaklaşım.
  • Potansiyel olarak rekabet eden çıkarların belirli türleriyle ne yapılacağına ilişkin daha net kurallar.
  • Aşağıdaki alanlarda ethos'ta bir değişiklik:
    • aynı fikirde olmadığımız insanlara meslektaş dayanışması ve saygı
    • kendini yansıtma
    • daha dolu ve daha anlamlı bir açıklama.
Kaynak: A.B
 
Geri
Üst