• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Blog Esigara Genel Rehberi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Koba
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,

Periyodik olarak ciğerlerimize hava harici çektiğimiz her bileşen zararlıdır diyerek başlamak istiyorum. Bu rehberde kendimce önemli görmüş olduğum çeşitli konulara değindim. Hata veya eksiklik görmeniz halinde lütfen bildiriniz, zaman buldukça düzeltme yaparız.

Ekipmanlar

- Atomizer: Sıvıyı buhara çeviren kısım.

- Mod:
Atomizere enerji veren elektronik kısım.

- Kit:
Atomizer + mod.

- Pil: Moduna göre dahili veya harici olabilir.

- Pod mod: Atomizer, mod, pil üçlüsünün gömülü olarak bulunduğu sistemlere verilen genel isimlendirme.

- Bobin: Coil. Geleneksel tel veya mesh plaka.

- Wick: Pamuk veya silika.

- Güverte: Deck. Bobinin monte edildiği kısım.

- Yanma odası: Chamber. Buharlaşmanın olduğu oda.

- Baca: Chimney. Buharın ağızlığa ulaşmasını sağlayan oda.

- Likit haznesi: Tank. Sıvının bulunduğu alan.

Atomizer

Hazır bobinli atomizerler

Kendinizin telleme ve pamuklama yapmasına gerek olmayan, hazır bir şekilde paketinden çıkartıp atomizere takıp kullanabildiğiniz sistemlerdir. Bu bobinler bütçe ve ömür olarak sizi muhtemelen zorlayacaktır.

omm1.JPG

RBA, sarılabilir atomizerler

RBA, “re-buildable atomizer” kısaltmasıdır, yeniden inşa edilebilecen atomizer. Bobin(coil), pamuk/silika(wick) ve güvertesi(deck) bulunmaktadır. Hazır bobinli olmayan, telleme ve pamuklama yapabildiğiniz sarılabilir atomizerlerdir, çeşitleri bulunmaktadır.

omm2.JPG

RDA

RDA, “re-buildable dripping atomizer” kısaltmasıdır, yeniden inşa edilebilen damlatmalı atomizer. Sarılabilir ancak herhangi bir sıvı haznesi bulunmadığı için kullandıkça manuel olarak likit eklemesi yapmanız gereken atomizerlerdir. Sıvı haznesi bulunmadığı için bacaları da yoktur, direkt bobinden buharlaşan buharı tadarsınız. Az bileşene sahip olmasından dolayı boyut olarak ufaktırlar. RDA ve RDTA atomizerler aromayı en iyi veren tiplerdir.

omm3.JPG

RSA

RSA, “re-buildable squonk atomizer” kısaltmasıdır, yeniden inşa edilebilen sıkmalı atomizer. Bu atomizerler de RDA’lar gibi manuel besleme gerektirir. Tankın altındaki 510 pininin ortasındaki bir delik vasıtası ile squank modun üzerindeki şişe el ile sıkılır ve tanka besleme yapılır. Bu atomizerlerle beraber genellikle squonk pininin yanında normal şekilde kullanabilmek amacıyla bilindik 510 pin parçası da gelmektedir.

ommm4.JPG

RTA

RTA, “re-buildable tank atomizer” kısaltmasıdır, yeniden inşa edilebilen tanklı atomizer. RDA tankların yanma odası(chamber), baca(chimney), likit haznesi(tank) içeren tipidir. Likit haznesi bulunduğu için RDA’lar gibi sık sık manuel likit eklemesi yapmanıza gerek yoktur.

omm5.JPG

RDTA

RDTA, “re-buildable dripping tank atomizer” kısaltmasıdır. RDA tanklardaki manuel beslemenin ortadan kalkmış, likit haznesi bulunan atomizerdir. Likit haznesi altta, güverte yukarıda bulunur. RDA ve RDTA atomizerler aromayı en iyi veren tiplerdir.

om6.JPG

Tank malzemeleri hakkında

Polyetherimide(PEI) üst isimdir, malzeme cinsi yani; Ultem ise Sabic firmasının marka adıdır. Polyoxymethylene(POM) veya Acetyl malzeme cinsi, Delrin de DuPont firmasının marka adı.

Farklı amaçlara hizmet eden çeşit çeşit PEI malzemeden üretilmiş tank mevcut. Likitinizin sürekli temas ettiği haznenize cam(pyrex glass) harici kimyasal dayanımı yüksek bir malzeme arıyorsanız PEI/Ultem malzeme tercih edebilirsiniz.

PC(polycarbonate)/plexiglass malzemeden uzak durmalı.

Modlar

Geleneksel modlar/kitler

Dahili veya harici pile sahip, 510 pini bulunan geleneksel tipteki modlardır. Standart bir pin girişi olduğu için istenildiği gibi atomizer değişimine imkân sunmaktadırlar. Bu kategorideki mod veya atomizerlerle hem freebase hem de salt likit rahatlıkla tüketebilirsiniz. Salt likitler için özel bir ekipman almanıza gerek yoktur, tek ihtiyacınız olan likit tipine göre coil/sarım tipinizi değiştirmektir.

Pod modlar/kitler

Genellikle dahili pile sahip, firmanın kendine özel tank çözümü bulunan modlardır. Pod modlar salt likit tüketme amacıyla icat edilmişlerdir ve hem fiziksel boyut olarak hem de pil kapasitesi olarak geleneksel cihazlara göre ufaktırlar. Bu cihazlarla illaki salt likit kullanmak şart değildir ama geleneksel freebase likitleri bu cihazlarla kullanmak pek akıl kârı değildir.

İçim Tarzları

MTLDL
Likit özelliğiYüksek nikotinDüşük nikotin, yüksek VG
Pil ve likit tüketimiDüşükYüksek
Boğaz vurumuVarYok
Sigara benzerliğiEvetHayır

MTL

MTL, “mouth to lung” kısaltmasıdır, ağızdan ciğere demektir; sigara içim olarak adlandırılır. Sigarada olduğu gibi önce ağıza toplar, sonra içinize çekersiniz. Pipet ile sıvı tüketmek gibi düşünebilirsiniz.

MTL içimde DL içime nazaran daha az buhar elde edersiniz. Bu içim tarzının amacı yüksek nikotin oranı ile daha az tüketim yapmaktır.

Aynı sigarada olduğu gibi boğaz vurumu vardır, daha az pil ve likit tüketir, dışarıdan bakıldığında DL içime nazaran çirkin bir görüntüsü yoktur.

DL

DL, “direct lung” kısaltmasıdır, direkt ciğere demektir; nargile içim olarak adlandırılır. Nefes alır gibi direkt olarak içinize çekersiniz.

DL içimde yüksek buhar elde edersiniz. Likit içeriğindeki VG oranı MTL içime nazaran daha yüksektir.

Boğaz vurumu yoktur, yüksek pil ve likit tüketir, dışarıdan bakıldığında çirkin bir görüntüsü vardır. Bu tarz içim yapan arkadaşlar lütfen buharınızı aşağıya doğru üfleyiniz.

Kısıtlı/Restricted DL

Daha sıkı bir çekişe sahip tanklardır. Genellikle tek bobinli RBA tanklarda karşınıza çıkar. Bunun sebebi tek bir bobin olduğu için bobine vuran hava miktarını azaltmak ve bu sayede daha fazla aroma aktarabilmektir.

Sıvılar(likit, nbase, demleme)

- VG: vegetable glycerin, bitkisel gliserin. Daha fazla buhar.

- PG: propylene glycol, propilen glikol. Akışkanlık, aroma ve zor içim.

- base: VG/PG karışımı içeren sıvı.

- nbase:
base+nikotin içeren sıvı.

- aroma: tat katan sıvı. Bizi ilgilendirenler PG bazlı ve suda çözünen suni aromalar.

- likit: nbase+aroma içeren sıvı.

Ciğerlerimize hava harici çektiğimiz her bileşen zararlıdır. Dolayısıyla genel anlamda yüksek aromadan/efektörlerden çekinmemiz gerekir. Esigara tamamen zararsız değildir, dolayısıyla en sağlıklısı hiç esigara kullanmamaktır, kullanılacaksa da en sağlıklı yöntemi nbase tüketmektir.

Piyasada premium olarak satın aldığınız likitlerin bir çoğunun içerisinde yüksek miktarda aroma/efektör bulunmaktadır, şahsi önerim likitlerinizi kendiniz demlemeniz olacaktır, buna imkânınız yoksa da güvendiğiniz bir hazır likit üreticisinden satın almanız bir tık daha iyi olacaktır diye düşünüyorum, ama orada da imlathanenin durumunu bilmeniz pek mümkün olmuyor açıkçası. Hali hazırda piyasadaki premium likitlerin de sahteleri mevcut, bunların büyük bir kısmını da sizler ayırt edemeyeceksiniz.

Nbase Seçimi

VG/PG oranı

Eğer hazır bobin kullanıyorsanız VG/PG oranını üreticinin önerdiği aralıklarda tutunuz aksi halde kuru puf elde etme şansınız yükselecektir.

Bunun haricinde RBA kullanıcısı iseniz MTL için herhangi bir sınırınız bulunmamaktadır ancak genel olarak düşük PG likitler daha rahat bir içim sağlayacaktır. VG/PG 80/20 seveni de var 50/50 seveni de. MTL için 70/30 veya 80/20 tercih ediyorum şansi olarak. DL kullanıcısı iseniz de zaten yüksek VG bir likit kullanmak isteyeceksiniz çünkü VG daha çok buhar elde etmenizi sağlar.

Nikotin oranı

Bobin yapısı(tel cinsi, direnç/yüzey alanı, ısı kapasitesi. . .) gibi etkenler nikotin alımını etkilemekte. VG/PG oranı, aroma ve kullanılan bileşenlerin markaları da hissiyatı etkilemektedir.

Düşük dirençlere inilmedikçe 20-30 tek normal ateşli tiryakisi birini MTL(sigara içim) kullanımda freebase olarak 12mg-15mg aşağısı tatmin etmeyecektir. Bu daha önce de dediğim gibi bobin yapısına yüksek derecede bağlıdır, o yüzden kesin bir değer vermek mümkün değildir.

Kanthal a1 kalın bir tel ile ~0.5 vb. civarı dirençlerde buharlayan birine 18mg önermek nasıl doğru değil ise aynı cins ince tel ile ~2ohm ile buharlayan birine de 9mg önermek o kadar doğru değildir. Direnç/yüzey alanı/tel kalınlığı(hepsi bağlantılı) ile nikotin arasında doğru bir oran mevcut.

To do:

temizlik, ohmajd, emleme



nbase bileşenleri


TC/ısı modu hakkında detaylı bilgiler


pil tipleri ve çıkılabilecek azami watt değerleri 18350, 18650, 20650, 20700, 21700, 26650


Sözlüğün devamı:


- Kuru puf:
Dry hit. Fark etmemeniz mümkün değil, yanık pamuk tadı. Çekerken değilse bile nefesi verirken çok zorlanacak, yüksek ihtimalle öksüreceksiniz. Buhar değil de duman çeker gibi. Besleme yetersizliğinden kaynaklanır.

- Fazla besleme: Buhar miktarı düşük olacaktır. Vurum değil de genellikle yanma şeklinde etki bırakacaktır nefes verişte.


Bilgi paylaşımı ve haberler için: https: /www.tr.sihirlibuhartv.net/

Bu rehber zaman zaman güncellenmektedir.

Hazırlanma tarihi 08.2017 - Son güncelleme 01.2022

@omeringen
 
Geri
Üst