• SBTV Forum'da yer alan hiçbir bilgi kesinlik içermez. Esigara kullanımını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Blog Elektronik sigaraların Nik* dağıtım profili nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Koba
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Tanıtım

Elektronik sigaralar (esigaralar), kullanıcılara nikotin ulaştırmayı amaçlayan, hızla gelişen bir tütün ürünleri sınıfıdır. Mevcut birçok esigara türü vardır ve bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde en popüler tür, yüksek nikotin konsantrasyonlu esigara sıvıları kullanan “pod mod” tabanlı cihazlardır. Esigaraların nikotin verme yeteneklerini anlamak, onların bağımlılık potansiyelini ve güvenlik profilini anlamak, düzenlemeleri bilgilendirmek ve sigarayı bırakma yardımcıları olarak potansiyel kullanımlarını ortaya çıkarmak için zorunludur.

Kapsanan alanlar

Bu derlemede esigaraların nikotin içeriği, cihazlar tarafından nikotin aerosolizasyonunun etkinliği, nikotinin kullanıcılara ulaştırılması ve bunların her birini etkileyen kullanıcı ve cihaz özellikleri tartışılmaktadır.

Uzman görüşü

Modern esigaralar, bir tütün sigarasına kıyasla eşit veya daha fazla nikotin verme potansiyeline sahiptir. Gelecekteki araştırmalar, halk sağlığına fayda sağlaması muhtemel nikotin dağıtım profillerini ve bunları uygun şekilde düzenlemenin yollarını belirlemeli ve aynı zamanda zarar vermesi muhtemel olanları belirlemelidir. Esigaralar, sigara içenlerin yanıcı sigaraları tamamen bırakmasına yardımcı olursa, halk sağlığı yararı tahakkuk eder. Yetersiz nikotin dağıtımı varsa ve bu bırakma girişimlerini baltalıyorsa, esigaralar yanıcı sigara kullanımına devam etmeyi kolaylaştırıyorsa, uzun süreli esigara kullanımı önemli morbidite/mortalite ile ilişkilendiriliyorsa ve/veya esigaralar hiçbir zaman sigara içmeyenler arasında yanıcı sigara kullanımının başlamasını artırırsa zarar mümkündür.

Anahtar Kelimeler: esigara, elektronik sigara, nikotin, esigara bağımlılık, sigara bağımlılık, tütün kontrolü

1. Giriş

Elektronik sigaralar (esigaralar), kullanıcılarına aerosol haline getirilmiş nikotini ulaştırmayı amaçlayan pille çalışan cihazlardır. Esigaralar genellikle bir pil, bir ısıtma elemanı (genellikle "bobin" veya "atomizer" olarak adlandırılır) ve propilen glikol (PG) ve/veya bitkisel gliserin (VG) gibi çözücüler, tatlandırıcılar ve aroma vericiler ve genellikle farmakolojik olarak aktif ve bağımlılık yaratan ilaç nikotin içerir.

Esigaralar ilk olarak 2003 yılında Çin'de üretilmiş ve ilk olarak 2006 yılında ABD pazarına girmiştir. İlk cihazlar (birinci nesil) genellikle boyut ve şekil olarak bir sigaraya benzedikleri için “cig-a-likes” olarak anılırlar; sıvı doldurulamadığı ve pil şarj edilemediği için genellikle tek kullanımlıktırlar

İkinci nesil cihazlar kalemlere benzer ve bazen sıvı ile doldurulabilen kartuşlu daha güçlü ve şarj edilebilir piller kullanır

Üçüncü nesil cihazlar (genelde “modlar” olarak adlandırılır) daha büyüktür, kullanıcının birçok özelliği (örneğin cihaz gücü, sıcaklık kontrolü vb.) kontrol etmesine izin verir ve ayrıca yeniden doldurulabilir

En son esigara inavasyonu, kartuş tabanlı pod mod olarak tabir edilen cihazlardır. Diğer türlerden daha küçüktür ve genellikle nikotin ile daha yüksek oranda konsantre olan, ısıtma elemanını ve esigara sıvısını içeren tek kullanımlık veya yeniden doldurulabilir bir "kartuş" kullanır.

Bu pod cihazların ortak özelliği kullanılan esigara sıvısındaki nikotin formu olan salt nikotin'dir; salt nikotin düşük pH'lı bir çözeltidir ve zayıf bir bazla konjuge edilmiş nikotin içerir (nikotin tuzu olarak adlandırılır) Pod cihazları artık Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) esigara pazar payının çoğuna sahip ve JUUL tek başına Ekim 2018'deki e-sigara satışlarının %75'ini oluşturuyor (üretici satış raporlarına göre)

esigara türleri


ABD'de esigara kullanımı son yıllarda önemli ölçüde arttı; 2014 ve 2016 yılları arasında, daha önce e-sigara kullanmış olan yetişkinlerin yüzdesi %12.6'dan %15.3'e yükseldi . Gençler arasında popülerlikteki bu artış özellikle hızlıdır; 2011 ve 2018 arasında, lise öğrencileri arasında son 30 gün kullanımı %11,7'den %20,8'e yükseldi. Uzun süreli esigara kullanımının uzun vadeli sağlık etkileri bilinmemekle birlikte, bu ürünler, yanıcı sigaralardan esigaraya tam geçiş olarak, yanıcı sigaralar yerine esigara kullanan sigara içenler için yararlı bir zarar azaltma aracı olabilir. sigara içenlerin tütün dumanında bulunan birçok bilinen toksik maddeye ve kanserojene maruziyetini azaltır ve çeşitli organ sistemlerinde kısa vadeli olumsuz sağlık sonuçlarını azaltabilir

Bununla birlikte, sigara içenler esigara kullanırken (“ikili kullanım”) sigara kullanmaya devam ederse, toksik maddelere maruziyette ilişkili bir azalma olmaz Bu ikili kullanım modeli, 2015 ve 2016'da e-sigara kullanıcılarının yarısından fazlasının sigara içmesiyle giderek daha yaygın hale geliyor Ek olarak, daha önce nikotin kullanmamış ergenler ve genç yetişkinler arasında esigara kullanımı nikotin bağımlılığına neden olabilir ve yanıcı sigara kullanımına geçişle ilişkilidir .

Tütün bağımlılığının temel olarak nikotinin farmakolojik etkileri tarafından yönlendirildiği gerçeği iyi bilinmektedir . Diğer potansiyel ve bilinmeyen halk sağlığı riski, genç yaşta esigara kullanımına başlayan, bağımlı hale gelecek ve uzun süre esigara kullanmaya devam edecek, ancak hiçbir zaman esigara kullanmayan kullanıcı sayısındaki artış olabilir. Bu nedenle, esigaraların bir zarar azaltma aracı olarak ve uzun süreli kullanım veya yanıcı sigara kullanımına geçişi kolaylaştırıcı olarak potansiyellerini belirlemeye yardımcı olmak için nikotin verme kapasitesinin tam olarak anlaşılması gerekir.

Bu inceleme şunları kapsayacaktır: (i) nikotin farmakolojisi; (ii) esigaraların tasarım bileşenleri; (iii) esigara sıvılarının nikotin içeriği; (iv) esigara aerosollerindeki nikotin verimi; ve (v) esigara nikotin dağıtım profili, farmakokinetiği ve uzun süreli maruz kalma.

2. Nikotin farmakolojisi ve kimyası


Nikotin (3-(1-metil-pirolidinil)-piridin), en bol tütün alkaloidi olan ve sigara ve esigaraların ana bağımlılık yapan bileşeni olan uçucu bir kimyasaldır. Nikotin solunduktan sonra yanak yoluyla, üst solunum yollarında ve akciğerlerde emilebilir. Akciğerlerde emildiğinde hızla pulmoner venöz dolaşıma girer, kalpten geçer, arteriyel dolaşıma girer ve kan-beyin bariyerini geçer. Beyinde sonra, nikotin bağlandığı kolinerjik ligand kapılı iyon kanalı olan nikotinik asetilkolin reseptörleri (nAChR'ler), kolinerjik agonistik aktiviteye sahip bir kimyasal olan nikotin, bu reseptörlere bağlandığında kanalları açar ve katyonların içeri girmesine izin vererek bir sinyal iletim yolunu aktive eder.

Merkezi sinir sisteminde bu aktivasyon, çoklu nörotransmitterlerin (dopamin, norepinefrin, serotonin, GABA, glutamat ve endorfinler) salınmasına yol açar. Dopamin, salınan baskın nörotransmiterdir ve zevk ve iştah bastırma ile ilişkilidir . Bu nörotransmitterlerin salınımı, nikotinin pekiştirici ve bağımlılık yaratan etkilerinde kritik öneme sahiptir (nikotin farmakolojisinin kapsamlı bir incelemesi için:

Solunan aerosolün pH'ı, nikotin biyoyararlanımında büyük bir rol oynar ve yanıcı sigaralarda ve dumansız tütünde nikotin kimyası üzerine yapılan önceki araştırmalar, esigaralarla ilgilidir, çünkü esigara sıvılarının pH'ı değişebilir, bu nedenle potansiyel olarak kullanıcıların alacağı nikotin oranını etkileyebilir.

E-sigara likitlerinin pH'ının nikotin konsantrasyonu tarafından yönlendirildiği gösterilmiştir (nikotin konsantrasyonu arttıkça likitin pH'ı da artar) ve bir esigara likitinin pH'ı, protonlanmış miktarın belirlenmesinde önemlidir. Nikotin zayıf bir baz olduğundan (pKa=8.0), daha yüksek bir pH'ta, nikotinin daha büyük bir kısmı protonlanmamıştır (“serbest baz”) ve nikotin daha uçucudur [21].

Daha yüksek pH'ın bir sonucu olarak, solunan aerosolün gaz fazında önemli bir oranda nikotin bulunur. Bu, ağız boşluğunda ve üst solunum yollarında emilimin artmasına neden olur, ancak aynı zamanda daha fazla tahrişe ve hoş olmayan nikotin tadı hissine neden olur. Daha düşük pH ile, aerosolün sıvı fazında daha fazla nikotin bulunur, bu da üst solunum yollarında sınırlı absorpsiyona yol açar, aynı zamanda sertliği ve hoş olmayan tadı azaltır. Bu, kullanıcıların aerosolün akciğerde daha fazla birikmesine ve akciğerler yoluyla nikotinin daha iyi emilmesine neden olan hoş olmayan hisler yaşamadan derin nefes almalarına olanak tanır. Bir çalışma, pH'ı 5,16 olan bir sıvıda protonlanmamış/protonlanmış nikotin oranının %2,5/97,5 olduğunu ve pH'ı 9,66 olan bir sıvıda bu oranın tersine çevrilerek %97,7/2,3'e döndüğünü buldu

Emilimden sonra, nikotin vücutta geniş bir şekilde dağılır ve nikotinin hacimce ortalama kararlı durum dağılımı 2,2 ila 3,3 L/kg arasında değişir. Nikotinin dağılım yarı ömrü yaklaşık 8 dakikadır. Nikotin ağırlıklı olarak karaciğerde metabolize edilir ve nikotinin %70 ila %80'i kotinin ve trans-3-hidroksikotinine metabolize edilir [. Nikotin metabolitleri idrarla atılır ve başlıca metabolitler şunlardır: kotinin (%10-15), kotinin glukuronid (%12-17) ve trans -3'-hidroksikotinin (%33-40). İdrarda ölçülen nikotin metabolitleri, sistemik nikotin dozunun yaklaşık %90'ını oluşturur. Nikotin eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 120 dakika kadar.

3. E-Sigaraların Önemli Tasarım Bileşenleri

Esigaralar aşağıdaki mekanizma ile çalışır: cihazın pili, ısıtma elemanına veya bobine güç vererek etkinleştirilir, bobin böylece ısıtılır ve daha sonra ona bitişik sıvının bir kısmını buharlaştırır.

Kullanıcı nefes aldıkça, buhar bobinden çekilir ve bir aerosol sisi halinde yoğunlaşır. Bu nedenle, solunan esigara emisyonu, havada asılı (gaz fazı) sıvı partiküllerin (sıvı faz) bir aerosolüdür.

Bir fitil (ısıtma bobini içinde), önceden buharlaştırılmış sıvıyı değiştirmek için bobine taze sıvı getirir . Isıtma bobini üzerindeki esigara sıvısı kimyasal bileşenlerinin parçalanması, karboniller (sigara içenlerde akciğer hastalığı ile ilişkilendirilen) gibi potansiyel olarak zararlı yan ürünler üretebilir .

Belirtildiği gibi, esigara likitleri genellikle bir miktar PG/VG, aroma vericiler ve nikotin (bazı oranlarda protonlanmış/protonlanmamış) içerir. Farklı esigara pilleri 3 ila 6 V arasında değişir ve bazı cihazlar (yani 3. nesil) kullanıcıların cihazlarının voltajını değiştirmesine izin verir . Esigara ısıtma bobinlerinin direnci <1.0Ω ("sub-ohm cihazları" olarak adlandırılır) ile 6.5Ω [ 3 ] arasında değişir .

Bir cihazın gücü, hem pilin voltajının hem de bobinlerin direncinin bir fonksiyonudur. Genel olarak, birinci nesil cihazlar, boyut kısıtlamaları nedeniyle daha düşük voltajlı bir bataryaya ve/veya daha yüksek dirençli bir bobine sahiptir (“sigara benzeri” cihazlar, sigara boyutunda yapılır ve sonraki nesil cihazlardan daha küçüktür, ancak istisnadır) . Bu tasarım özelliklerinin her biri, solunan bir aerosolde esigara nikotin verimini ve kullanıcıya verilen dozu etkiler


4. Elektronik Sigara likitlerinin nikotin içeriği

Bazı esigara likitleri nikotin içermese de, kullanıcıların çoğunluğu nikotin içeren bir esigara likiti kullanır (2015'te satılan e-sigara ürünlerinin %99,0'ı nikotin içerir) . Bir sistematik inceleme, esigara kartuşlarındaki kimyasalları ve 2007 ile 2013 yılları arasında yayınlanan çalışmalarda yeniden doldurma solüsyonlarını inceledi. İncelenen çalışmalardan altısı kartuşların (birinci nesil cihazlarda kullanılan) nikotin içeriğine baktı. Bu çalışmalar, nikotin içeriğinin kartuşlarda 0 ile 21.8 mg arasında olduğunu bulmuştur. Altı çalışma, yeniden doldurma solüsyonlarındaki nikotin içeriğini inceledi ve nikotin içeriğinin 0 ile 87,2 mg/ml arasında değiştiğini buldu.

ABD'de ve başka yerlerde esigara likitlerinin etiketlenmiş ve ölçülen nikotin içeriğini test eden çeşitli başka çalışmalar yapılmıştır. Sonuçlar, etiketli konsantrasyonun 0 ila 60 mg/ml arasında değişebileceğini ve çoğu sıvının 0 ila 24 mg/ml aralığında olabileceğini ve esigaraların ölçülen nikotin içeriğinin değişebileceğini göstermektedir. Ancak iki numunede son derece yüksek ölçülen nikotin konsantrasyonları bulundu.

Bir esigara sıvısının (Güney Kore'de yürütülen bir araştırmada) 150,3 mg/ml nikotine sahip olduğu bulundu ve "saf nikotin" olarak etiketlendi. Diğer numunenin 134.7 mg/ml nikotine sahip olduğu bulundu ve üretici tarafından “PureNicotineLiquid” olarak adlandırıldı . Kullanıcılar, bu ürünün, kullanıcının sıvıyı PG ve VG gibi çözücülerle seyrelttiği ve arzu edildiği gibi aroma maddeleri eklediği "kendin yap (DIY)" kullanımı için tasarlandığını varsaydılar . E-sigara sıvı nikotin konsantrasyonunu değerlendiren çalışmalardan elde edilen sonuçlar, etiket değeri ve ölçülen nikotin içeriği arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir.

Ölçülen içerik genellikle etiketlenen içerikle eşleşmedi ve sapmalar -%41.7 ile +%52.0 arasında değişiyordu . Bir çalışmada, numunelerin %10 ila %28'i etiket içeriği ve ölçülen nikotin içeriği arasında %20'den fazla varyasyona sahipti . Diğer çalışmalar, numunelerin %10 ila %18'inin etiket içeriğinin nikotin içeriğinden %10'dan fazla sapmaya sahip olduğunu göstermiştir . Ek olarak, bir çalışma, 0mg/ml olarak etiketlenmiş bir esigara sıvısı örneğinde, %91.4'ünde 0 ila 23.9 mg/ml arasında değişen saptanabilir nikotine sahip olduğunu göstermiştir. Genel olarak, sonuçlar, farklı yeniden doldurulabilir likitler ve yeniden doldurulamayan esigara markaları içinde ve bunlar arasında likit nikotin içeriğinde önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir.

Klinik çalışmalar ayrıca, esigara kullanıcısının her zamanki sıvı markasının nikotin içeriğini bildirmiştir. 14 düzenli esigara kullanıcısı üzerinde yapılan bir çalışmada, ortalama etiketli nikotin içeriğinin 7.9 mg/ml ve ortalama ölçülen nikotin konsantrasyonunun ise 7.4 mg/ml olduğunu göstermiştir [. 13 düzenli esigara kullanıcısı üzerinde yapılan bir başka çalışmada, etiketli bir esigara likiti konsantrasyonunun 6 ila 24 mg/ml arasında olduğunu ve 5.0 ila 15.3 mg/ml arasında ölçüldüğünü göstermiştir.

Pod tabanlı cihazlar, şimdiye kadar test edilen diğer esigara sıvılarının çoğundan daha yüksek nikotin konsantrasyonlarına sahip bir sıvı nikotin çözeltisi içerir.

Örneğin, JUUL 2015 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri ABD'de bulunan en popüler esigara haline geldi , ancak diğer kartuş tabanlı cihaz markaları da mevcuttur (örn. Sourin; Bo; Phix vb).

JUUL, bir flash belleğe benzer ve kullanıcıların protonlanmış formunda (nikotin “tuz” sıvısı-salt likit) yüksek konsantrasyonlarda nikotin içeren değiştirilebilir kartuşları satın alabildikleri “pod” olarak adlandırılan bir sistem kullanır .

Nikotin tuzlarının pH değeri daha düşüktür ve zayıf bir bazla (örn. benzoik asit, levulinik asit ) konjuge nikotin içerir . Nikotin tuzlarına asit eklenmesi, üreticilerin nikotin konsantrasyonunu büyük ölçüde artırmalarına olanak tanırken, görünüşe göre sertlik ve acılıktan da kaçınmaktadır. JUUL kapsülleri, %5 nikotin çözeltisine (kütle olarak) sahip olarak tanıtılır ve nikotin konsantrasyonunun 56,2 ile 69 mg/ml arasında değiştiği bulunmuştur.

Son zamanlardaki bir rapor, çevrimiçi bir aramanın, %5'ten fazla nikotin içeren 70'den fazla ABD esigara likiti markası gösterdiğini öne sürdüğünden, yüksek konsantrasyonlu nikotin-tuz (salt likit) çözeltilerinin mevcudiyeti artan bir pazar eğilimi gibi görünmektedir.

Yüksek nikotin konsantrasyonlarına sahip esigara likitlerine (yukarıda tartışılan "saf nikotin" gibi) deri yoluyla, yutma ve inhalasyon yoluyla maruz kalma ile nikotin zehirlenmesi potansiyeli olduğunu belirtmek önemlidir. Nikotin zehirlenmesinin en yaygın semptomları bulantı ve kusmayı içerir, ancak daha yüksek dozlarda taşikardi ve nöbetler oluşabilir. Ölümcül nikotin dozunun bir yetişkin için 30 ila 60 mg ve bir çocuk için 10 mg olduğu tahmin edilmektedir.

5. Elektronik Sigara likitleri aerosolünde nikotin verimi

Esigara aerosollerindeki nikotin verimi, ürün özellikleri (örneğin güç, nikotin konsantrasyonu, PG/VG oranı) ve kullanıcı davranışı (örneğin nefes almasüresi, nefes hızı) ile belirlenir. Bu konu, aerosol haline getirildikten sonra kullanıcının kanına verilen nikotin miktarından ayrıdır . Esigaralardan elde edilen verimi analiz etmek için bir yöntem, önceden belirlenmiş bir şişirme rejimine sahip bir sigara içme makinesini içerir. Bu makinelerden üretilen aerosoldeki nikotin verimi, aerosolü filtre pedleri veya gaz yıkama şişelerinde hapsederek ölçülebilir. Sıkışmış nikotin, uygun çözücüler (örneğin etil-asetat) ile pedlerden ekstrakte edilebilir ve bu ekstrakt daha sonra kromatografi yöntemleri ile analiz edilir .

Literatürün erken bir incelemesi (2014) 5 ilgili çalışmayı tanımladı ve esigara aerosollerinde nikotinin karakterizasyonu için değişen ölçüm birimlerine dikkat çekti ve aerosollerdeki nikotin miktarının ürünler arasında değiştiğine dair temel bulguyu vurguladı. Bu inceleme ayrıca esigara aerosollerindeki nikotin verimlerini ölçerken ve bildirirken standardizasyon eksikliğinin altını çizdi. Başka bir erken çalışma (2013) 16 cihazdan oluşan bir örnekte, 150 nefesten sonra aerosolde salınan nikotinin (esigara kullanıcılarından alınan verilere dayanan nefes alma rejimi) 0,3 ila 8,7 mg arasında değiştiğini ve cihazların bunun %31 ila 85'ini saldığını göstermiştir. Bu nedenle, bu çalışmada, nikotin aerosolizasyonunun tutarlılığı ve etkinliğinde önemli bir değişkenlik vardı.

Daha yakın zamanlarda, birçok çalışma esigaralardan kaynaklanan nikotin emisyonlarını değerlendirdi. Çalışmalar, cihazlardan çeşitli şekillerde nikotin verimleri bildirmiştir (puf başına, 15 nefeste, 20 nefeste).

Literatür, birinci nesil bir esigarada bir nefesten alınan nikotin veriminin 8 ila 33 μg arasında değişebileceğini (sigaranın 194 ila 232 μg/puf değerinden daha düşük) gösterebileceğini göstermiştir. İki ayrı çalışma, nikotin verimi açısından esigaralardan farklı performans bulmuştur; farklı cihazlardan 15 nefesten sonra nikotin veriminin 0.27 ila 2.91 mg arasında değiştiğini buldular Ayrıca raporlar, 2. ve 3. nesil cihazların 20 nefeste 1.01 ila 10.61 mg nikotin verebileceğini gösteriyor. Bu çalışmalar, esigaralardan elde edilen verimin, bir tütün sigarasından elde edilen nikotin verimiyle karşılaştırılabilir olabileceğini ve bazen bunu aşabileceğini göstermiştir (bir tütün sigarası başına 1.76 ila 2.20 mg). Bu çalışmalar ayrıca 2. nesil cihazlara kıyasla 3. nesil cihazların daha fazla aerosol ve daha tutarlı bir nikotin verimi ürettiğini bildirmiştir . Ek olarak, nikotin verimi ile cihaz üretimi, nikotin konsantrasyonu ve PG/VG oranı arasında bir korelasyon bildirilmiştir.

Değişen şişirme topografisi ve cihaz özelliklerinin nikotin verimi üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Aslında, bir esigaranın tasarım ve çalışma koşullarına dayalı olarak nikotin emisyonlarını tahmin edebilen matematiksel bir model rapor edilmiştir . Bu model, kararsız türler ve enerji korunumu denklemlerini kullanarak mevcut bireysel türlerin buharlaşma oranlarını hesaplar. Bu model, değişken şişirme topografisi, elektrik gücü ve sıvı bileşimini (yani nikotin konsantrasyonu, PG/VG, su içeriği) hesaba katan belirli bir cihazdan nikotin verimini tahmin etmek için kullanılabilir.

100 farklı koşulda yapılan bir analizde, nikotin verimi, 15 nefeste 0,01 ila 6,64 mg arasında değişen koşullar arasında büyük farklılıklar gösterdi ve nikotin verimi, cihaz gücü, nefes süresi ve nikotin konsantrasyonu ile pozitif olarak ilişkilendirildi. Nefes alma hızının ve su içeriğinin nikotin verimi üzerinde hiçbir etkisi yoktu ve artan VG içeriği ile verimde bir düşüş vardı. Matematiksel model, sıvı bileşiminin, cihaz gücünün ve nefes topografisinin nikotin verimi üzerindeki bireysel etkilerini tahmin edebildi.

Genel olarak, nikotin verimi (belirli bir konsantrasyon için) nihai olarak bir seans sırasında ne kadar nikotin içeren sıvının buharlaştırıldığına göre belirlenir, bu nedenle bu faktörü artıran her şey nikotin emisyonlarını artıracaktır. Bir cihazdan elde edilen nikotin verimi birçok faktöre (örneğin, cihaz güç çıkışı, sıvı nikotin konsantrasyonu, nefes süresi/hacim) bağlı olarak değişebilir ve bu çalışmalardan çıkarılan önemli bir sonuç, nefes alma koşullarına ve ürün özelliklerine bağlı olarak, nefes nefese 15 nefes çekimdir. Esigara, bir tütün sigarasından çok daha az veya çok daha fazla nikotin verimi üretebilir. Aerosol haline getirilen nikotin miktarının büyük ölçüde nikotin konsantrasyonuna bağlı olduğuna dikkat etmek de önemlidir. Örneğin, 0,5 mg/ml nikotinli bir sıvıdan büyük miktarda aerosol, 60 mg/ml nikotinli bir sıvıdan gelen az miktarda aerosolden önemli ölçüde daha az nikotine sahip olacaktır.

Çok sayıda çalışma, esigaralar tarafından üretilen parçacıkların dağılımını ve boyutunu inceledi. Çalışmalar, sigara dumanına kıyasla esigara aerosolünde daha fazla nanopartikül bulunduğunu , nikotinin boyutundan bağımsız olarak damlacıklarda eşit olarak dağıldığını ve esigara kullanımından sonraki partikül konsantrasyonunun esigara kullanımından 300 ila 3000 kat daha yüksek olduğunu bulmuştur.

Aromanın partikül emisyonu üzerinde hiçbir etkisi olmadığı bulundu. Başka bir çalışmada, esigaraların ikinci el maruziyetini (pasif içicilere etkisi) tahmin etmek için bir sigara makinesi kullanılarak değişen seviyelerde maruziyet (düşük maruziyet 7 nefes ve yüksek maruziyet 15 nefes olmuştur) kullanılmıştır. 3 Esigara markası arasında kullanım sonrası nikotin maruz 0.82, den 6.23 arasında değişmektedir ug / m 3. 2 sigara 30 dakikalık bir zaman dilimi içinde füme edildikten sonra insan deneklerden emisyon ile karşılaştırıldığında, iki adet 5 dakikalık sonra emisyon esigara oturumları çok daha azdır. (31.6 genel 3.23 ug / m edildi 3 ).

Ek olarak, karbonillere maruz kalma seviyeleri, emisyonların sigara dumanındaki karbonil emisyonlarından 9 ila 807 kat daha düşük olan 3.72 ila 48.85 μg/15 nefes arasında olduğunu bulan çalışmalarla değerlendirilmiştir. Emisyonlarda salınan karbonil miktarı, cihaz gücü ve PG içeriği ile pozitif olarak ilişkilidir.

JUUL
ve diğer kartuş tabanlı cihazlardan kaynaklanan emisyonlarla ilgili araştırmalar ortaya çıkmaya başlıyor. Pod cihazlarından elde edilen nikotin verimi çalışmaları, raporlamalarında farklılık gösterir (bazıları nefes, 10 nefes veya 15 nefes başına rapor verir), ancak çalışmalar arasında standardizasyon, 15 nefeslik nikotin veriminin 1,15 ila 2,83 mg arasında değiştiğini gösterir. Bu rakamlar, diğer esigaralarla ilgili önceki çalışmalardan elde edilen verimlerden daha yüksektir.

Bir çalışma, tüketilen sıvının gramı başına 63.72 ila 94.21 mg nikotin üretildiğini gösterdi. Ek olarak, bir JUUL kartuşundaki nikotinin %5,25'i serbest baz formundadır (diğer esigaralar %10 ile %95 arasında serbest baz nikotindir) . Genel olarak, pod bazlı cihazlar diğer esigaralardan daha fazla nikotin , sigaralardan daha az toksik madde (diğer esigaralara benzer seviyelerde) ve serbest baz formunda daha az nikotin salmaktadır.

6. Kana nikotin verilmesi (E-Sigara farmakokinetiği)

Nikotin içeriği ve aerosolizasyondaki değişkenliğe ek olarak, esigaralar arasında kullanıcıların kanına nikotin verme yeteneklerinde önemli farklılıklar vardır. Yukarıdaki nikotin verimi tartışmasına dayanarak beklenebileceği gibi, cihaz gücü, sıvı nikotin konsantrasyonu ve bileşimi ve kullanıcı şişirme davranışı dahil olmak üzere esigara nikotin dağıtımını etkileyebilecek birçok faktör vardır.

6.1. Çeşitli ENDS cihazlarından nikotin dağıtımı

Birinci nesil esigaraları kullanan çok sayıda çalışma, bu cihazlardan verimsiz veya ihmal edilebilir nikotin iletimi göstermiştir . Üç çalışma, çeşitli birinci nesil esigara markalarını değerlendirdi (Ruyan 16 mg kartuş, NPRO 18 mg kartuş, Hydro 16 mg kartuş ve NJOY 26 mg kartuş).

Bu çalışmalarda 5 dakikalık bir şişirme seansı kullanılmıştır; bir çalışmada, katılımcılar cihazı 5 dakika boyunca bir tütün sigarası gibi kullanmıştı ve diğer iki çalışmada, katılımcılar her nefes arasında 30 saniye arayla toplam 10 nefes çekmişti . Bu çalışmaların tümü, 5 dakikalık kullanımdan sonra test edilen cihazlardan minimum nikotin iletimi buldu (plazma nikotininde önemli bir artış yok veya 3.5 ng/ml'ye kadar ).

Beş farklı birinci nesil esigara kullanan ayrı bir çalışma, esigara kullanıcıları arasında, 5 dakikalık kullanımdan sonra (10 toplam nefes, 30 saniye aralık) nikotin dozlarının 16 mg'lık bir kartuş ve 24 mg'lık bir kartuş tarafından verilen nikotin dozlarını buldu. sonuçlar benzerdi ve bir tütün sigarasından önemli ölçüde daha azdı.

Bununla birlikte, benzer bir çalışma, 5 dakika boyunca kendi cihazlarını (9 ila 24 mg/ml nikotin) kullanan deneyimli esigara kullanıcılarındab oluşan bir örnek grup arasında yapıldığında (30 saniyelik nefes aralığı ile toplam 10 nefes), plazma nikotin konsantrasyonu önemli ölçüde arttı.

Bu çalışmaların sonuçları, bazılarının plazma nikotin konsantrasyonlarını önemli ölçüde artırmadığı ve bazılarının bir tütün sigarasınınkine yakın bir düzeyde nikotin sağladığını, farklı cihazlardan nikotin dağıtımında önemli bir değişkenlik olduğunu göstermektedir .

Deneyimli kullanıcılarla yürütülen bir çalışma, beş dakikalık kontrollü kullanımdan sonra (10 nefes, 30 saniye aralık), birinci ve üçüncü nesil bir cihazdan (her ikisi de 18 mg/ml nikotinli) nikotin dağıtımının önemli ölçüde farklılık göstermediğini buldu.

Bununla birlikte, farklı cihazları değerlendiren diğer iki çalışma, nikotin dağıtımında nesile göre farklılıklar buldu, ancak bu cihazların nikotini bir sigara kadar etkili bir şekilde vermediği sonucuna vardılar


İlk çalışma 11 “ikili kullanıcı” (düzenli olarak hem e-sigara hem de tütün sigarası kullanan) arasında gerçekleştirildi ve farklı cihaz türleri test edildi; 16 ila 48 mg/ml arasında değişen altı birinci nesil cihaz, 20 mg/ml nikotinli ikinci nesil cihaz ve 20 mg/ml nikotinli üçüncü nesil cihaz. Benzer nikotin gücüne sahip cihazlar karşılaştırıldığında, gelişmiş nesil cihazlar, birinci nesil cihazlardan daha fazla nikotin sağlar. Ancak tüm cihazlar bir tütün sigarasından daha az nikotin verdi.

6.2. Serbest baz ile protonlanmış nikotin (tuz) (SALT NİKOTİN) formülasyonunun ENDS farmakokinetiği üzerindeki etkisi

Nikotin tuzları içeren kartuş tabanlı cihazlardan nikotin iletimini değerlendiren çok sınırlı araştırma mevcuttur. Bilimsel bir konferansta sunulan bir çalışmada, 13 yanıcı sigara içicisi, JUUL'den (aralık = 3 ila 17 ng/ml) 10 nefes (30 saniyelik nefesler arası aralık) sonra yanıcı bir sigaraya göre önemli ölçüde daha düşük plazma nikotin konsantrasyonu elde etti. (7 ila 40 ng/ml) .

Bununla birlikte, JUUL üreticisi tarafından yürütülen ve 10, 3 saniyelik nefesler alan 24 yanıcı sigara içicisini içeren yayınlanmamış bir çalışmada, JUUL ve yanıcı bir sigara için plazma nikotin konsantrasyonunda hiçbir fark yoktu . Son olarak, kartuş tabanlı cihazları kullanan 206 genç yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, medyan idrar kotinin (nikotinin ana metaboliti) 244.8 ng/ml'dir (ergen sigara içicileri için bildirilenden daha yüksek).

Yetişkinler ve ergen kullanıcılar arasındaki nikotin dağıtım profillerini tam olarak anlamak için, kartuş tabanlı cihazlardan ve içerdikleri protonlanmış nikotin (salt nikorin) sıvılarından nikotin dağıtımını değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

6.3. Cihaz gücü ve nikotin dağıtımı

Nikotin konsantrasyonu, nikotin formu (salt baz, serbest baz) ve nefes alma süresi nikotin dağıtımını tahmin etmede kilit faktörler olsa da, cihazın güç çıkışı da önemlidir (nikotin veriminde olduğu gibi).

Bir cihazın gücü (pil gücünün ve bobin direncinin bir fonksiyonudur), kullanıcıya verilen nikotinin belirlenmesinde önemlidir; bu nokta, düşük güçlü/yüksek nikotinli bir cihaz ile yüksek güçlü/düşük nikotinli bir cihaz arasındaki nikotin dağıtımındaki farklılıklar tarafından vurgulanır.

İkinci (ortalama nikotin konsantrasyonu, 22,3 mg/ml; güç, 8,6 W) ve üçüncü nesil cihazlar (ortalama nikotin konsantrasyonu, 4,1 mg/ml; güç, 71.6W) deneyimli kullanıcılar arasında, daha güçlü üçüncü nesil cihazlar, daha düşük nikotin konsantrasyonuna sahip bir sıvı ile eşleştirildiğinde bile, ikinci nesil cihazlardan daha fazla nikotin sağladı.

En azından bazı durumlarda, her iki nesil de bir tütün sigarasıyla karşılaştırıldığında benzer miktarda nikotin vermiştir . Genellikle daha fazla nikotin daha yüksek güçlü cihazlar tarafından iletilmesine rağmen, verilen miktar yine de bir tütün sigarası seviyesine ulaşmayabilir , ancak bazı kullanıcılar nikotin alımını artırmak için bu düşük gücü telafi edebilir.

6.4. Kullanıcı deneyimine dayalı nikotin dağıtımı

Önemli olarak, kullanıcı davranışı bir rol oynayabilir, çünkü birkaç çalışma esigara deneyimi çok az olan veya hiç olmayan katılımcıları içeriyordu, daha fazla nikotin dağıtımı gösteren grup ise deneyimli esigara kullanıcılarını içeriyordu . Bu nedenle, çalışma katılımcıları arasında test edilmiş esigara cihazı ile önceki deneyimler, farmakokinetik çalışmaların sonuçlarını etkileyen kritik bir faktör gibi görünmektedir.

31 deneyimli ve 31 deneyimsiz e-sigara kullanıcısı üzerinde yapılan bir çalışmada ( aynı çalışmanın ön verilerinden alınmıştır ), katılımcılar farklı sıvı nikotin konsantrasyonu (0, 8, 18 ve 36 mg/ml) olan 2. nesil bir esigara kullanmışlardır . Bu çalışmada, diğer faktörler manipüle edilirken esigara gücü sabit tutuldu ve 5 dakikalık bir nefes çekme seansından sonra (10 nefes, 30 saniyede bir), plazma nikotin konsantrasyonunun doğrudan sıvı nikotin konsantrasyonu ve kullanıcı ile ilişkili olduğu ortaya çıktı.

36 mg/ml likit için veriler incelenirken, esigara deneyimi olmayan katılımcılarda ortalama plazma nikotin artışı 17.9 ng/ml iken, daha önce e-sigara kullanmamış katılımcılarda 6.9 ng/ml gözlendi. Bu fark, büyük olasılıkla, e-sigara deneyimi olan katılımcıların, deneyimsiz katılımcılara (ortalama=2,9 saniye) göre daha uzun nefes almalarından (ortalama=5.6 saniye) kaynaklanıyordu; nefes süresinin e-sigara nikotin verimini etkilediği bilinmektedir.

Diğer çalışmalar da benzer sonuçlar verdi: 24 deneyimli ve 23 deneyimsiz kullanıcı 5 dakika boyunca 18 mg/ml likit (10 toplam nefes) içeren 2. nesil bir esigara kullandığında, esigara deneyimi az olan sigara içenlerin ortalama plazma nikotin konsantrasyonu daha düşüktü deneyimli esigara kullanıcılarına göre ve sigara içenler deneyimli esigara kullanıcılarına göre daha kısa nefesler alıyordu . Daha kısa nefes çekmelerin daha az nikotin dağıtımına yol açması gerçeği, deneyimle acemi esigara kullanıcılarının daha uzun nefes süreleri göstermeye başladığı gözleminin altında yatan sebep olabilir.

6.5. E-Sigara likiti aroması ve nikotin dağıtımı

Aromalar bağımsız değişken olarak manipüle edildiğinde farklı nikotin dağıtımını değerlendirmek için sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Böyle bir çalışma, iki farklı aromalı esigara sıvısı kullanan deneyimli esigara kullanıcıları arasında nikotin dağıtımındaki farklılıkları inceledi. Test edilen sıvılar tütün aroması (18 mg/ml) ve çilek aroması (18 mg/ml) idi ve katılımcılar seans sırasında 15 nefes (30 saniye aralıklarla) aldılar. Tütüne kıyasla, çilek aromalı sıvı AUC 0-180 önemli ölçüde daha yüksekti ve C max%22 daha yüksekti.

Katılımcılar tarafından solunan nikotin miktarı istatistiksel olarak farklı olmasa da, her bir aromanın farklı sistemik tutulumu vardı. Bu farkın çilek aromasının düşük pH'ından kaynaklandığını varsaydılar . Bu sınırlı araştırma, farklı aromaların nikotin dağıtımında farklılıklar sergiletebileceği olduğunu öne sürülmektedir, bu nedenle aromaların popülaritesi , kullanıcılara sunulan aromaların çeşitliliği ve potansiyel nikotin dağıtımı üzerindeki aromaların etkilerini araştırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

7. Karar

Bu inceleme birçok konuyu tartıştı, ancak her bölümde ortak bir tema, esigara likit nikotin içeriğindeki heterojenlik, aerosol nikotin verimi ve kullanıcılara nikotin dağıtımıydı. Bazı cihazlar çok az nikotin içerir ve/veya verir ve/veya verir, diğerleri ise yanıcı sigaraların nikotin verimini/dağıtımını karşılama veya aşma kabiliyetine sahiptir. Esigara likitlerinde, diğer likit bileşenlerde (örneğin, PG/VG) cihaz özellikleri (güç), nikotinin konsantrasyonu ve formu (serbest baza karşı salt nikotin baz) dahil olmak üzere esigara nikotin verimini ve dağıtımını etkileyen bir dizi faktör vardır.

Genel olarak, muhtemelen az nikotin veren nispeten düşük güçlü sigaralar pazarlanmaya devam ediyor ve kullanıcı tarafından seçilen güç ayarına ve sıvı nikotin konsantrasyonuna bağlı olarak az veya çok miktarda nikotin verebilen üçüncü nesil cihazlar piyasadadır.

Bununla birlikte, cihazlar gelişmeye devam ettikçe ve kullanıcılar daha deneyimli hale geldikçe, artan sayıda çalışmada daha etkili nikotin dağıtımı gözlemlenmektedir. Gelecekteki araştırmaların kilit alanları şunlardır: kartuş tabanlı cihazlardan nikotin dağıtımı ve bunun gençlerin nikotin bağımlılığı üzerindeki etkisi, bırakma yardımcıları olarak kanıtlanmış nikotin dağıtım profillerine sahip esigaraların rolü ve etkinliği ve düzenleyici hedeflerin daha da geliştirilmesi bu, e-sigara heterojenliğini azaltacak ve halk sağlığına fayda sağlayacaktır.

8. Uzman görüşü

Esigaralar, 2000'li yılların başlarında piyasaya sürülmesinden bu yana hızla gelişti. Bu hızlı evrimin sonucu, heterojen ve sürekli değişen bir ürün sınıfının, esigaradaki nikotin ve diğer toksik maddelere maruz kalmaları konusunda muhtemelen yeterince bilgi sahibi olmayan büyük bir nüfusa pazarlandığı ABD ve diğer yerlerdeki mevcut durumdur.

Belirtildiği gibi, normal çalışma koşulları altında bazı ürünler, kullanıcıya nikotin iletemez ve erken klinik deneylerde gösterildiği gibi, bu ürünler sigara içenlerin çoğu için sigarayı bırakmanın sürdürülmesinde muhtemelen etkisizdir. Ayrıca birçok sigara tiryakisinin yanıcı sigara yerine esigara kullandığının sık sık gözlemlenmesinden de sorumlu olabilirler.

Ayrıca belirtildiği gibi, normal çalışma koşulları altında da diğer ürünler (pod mod, gelişmiş modlar), nikotin'i en az yanıcı sigaralar kadar etkili bir şekilde verme yeteneğine sahiptir. Mevcut yanıcı sigara tiryakilerinin elinde ve özellikle anlamlı davranışsal destek bağlamında bu ürünler sigarayı bırakmada faydalı olabilir.

Bu çalışmada, katılımcılara seçtikleri güç ve aromadaki diğer likitleri denemeleri önerisiyle bir başlangıç paketi esigara (18 mg/ml likit içeren ikinci nesil bir e-sigara) verildi. Bu çalışma ayrıca en az 4 hafta boyunca davranışsal destek içeriyordu. Yeni esigara kullanıcılarının anlamlı nikotin iletimi elde etmek için bir uyum dönemine ihtiyaçları olduğu gösterildiğinden, bu çalışmanın davranışsal destek yönünü not etmek önemlidir.

Sigarayı bırakmak için esigara kullanan sigara içenler için tavsiye ve davranışsal desteğin uygulanması, gelecekteki araştırmalar için önemli bir alandır. Etkili bırakma araçları olarak esigaralar için destek, çok az sayıda randomize kontrollü klinik çalışmadan oluşur ve bu nedenle, kanıtlanmış bir nikotin dağıtım profiline sahip esigaraların sigara içenlerin bırakmasına yardımcı olmada ne ölçüde rol oynayabileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Yukarıda tartışılan bir diğer konu, en azından ABD'de, daha önce nikotin kullanmamış gençler arasında esigara kullanımının, yanıcı sigara içmeye başlama olasılığının artmasıyla ilişkili olduğunu gösteren sağlam bir literatürün olmasıdır. Bir esigaranın nikotin dağıtım profilinin bu geçişle ne ölçüde ilişkili olduğu konusunda belirsizlik vardır, ancak son zamanlarda ABD'li ergenler ve genç yetişkinler arasında esigara kullanımındaki çarpıcı artış halk sağlığı için potansiyel olarak ciddi bir tehdittir.

Bu bağlamda, protonlanmış nikotin (yani salt nikotin sıvısı) içeren esigara likitlerinin mevcut popülaritesi, özellikle ergen esigara kullanıcılarının %34.1'inin ürünlerinin nikotin konsantrasyonunu bilmediği düşünüldüğünde özellikle endişe vericidir. 15 ila 24 yaşındaki JUUL kullanıcılarının %37'si ürünün nikotin içerip içermediğinden emin değiller.

Salt nikotin, yüksek nikotin konsantrasyonlu aerosollerin solunmasını kolaylaştırır ve böylece daha önce nikotin kullanmamış gençler arasında esigara kullanma olasılığını artırırsa, gelecek yıllarda nikotin bağımlılık oranlarında ve buharlaştırılmış nikotin kullanımının devam etmesinde çarpıcı bir artış görülmesi muhtemeldir. B

Ayrıca, esigara kullanımının sağlık riski taşıdığını öne süren büyüyen bir literatür var: birkaç çalışma, esigara aerosolüne maruz kaldıktan sonra hücre fonksiyonunun tehlikeye girdiğini ve esigara aerosollerine maruz kalan hayvanların açık kardiyovasküler hastalıkla ilgili modeller dahil olmak üzere bu maruziyetin olumsuz sonuçlarının ortaya çıktığı sonucuna ulaşmışlardır.

Bu nedenle, her yaştan insan için, esigara kullanımı, nikotin bağımlılığı ile ilişkili iyi bilinen zorunlu kullanım modeli bağlamında kaçınılması zor olacak istenmeyen sağlık riskleri taşıyabilir.

Burada açıklanan esigara nikotin dağıtımındaki heterojenlik, politika yapıcılar, araştırmacılar ve klinisyenler için bir zorluktur. ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yetkisi altındaki esigara düzenlemesi, pazardaki heterojenliği azaltma potansiyeline sahiptir, ancak halk sağlığı için yanıcı sigarayı bırakma vaadini halkla dengeleme ihtiyacıyla karşı karşıyadır. ergen nikotin bağımlılığının sağlık tehdidi, esigaradan yanıcı sigara içiciliğine geçiş potansiyeli ve uzun süreli esigara kullanımının bilinmeyen sağlık riskleri araştırılacak etmenlerdir.

Etkili düzenlemede potansiyel bir ilk adım, bir esigaradan nikotinin yayılma hızının düzenlenmesini içerebilir (yani, nikotin “akışı) Nikotin akışını düzenleyici bir hedef olarak kullanarak, onu etkileyen tüm faktörler (örneğin, cihaz gücü, sıvı nikotin konsantrasyonu, kullanıcı davranışı) açıklanabilir ve çok düşük bir akış oluşturan koşullar (yani etkisiz nikotin dağıtımı) oluşturulabilir. Nikotin akışının doğru düzenleyici hedef olup olmadığına bakılmaksızın, bilgisiz tüketicilerin nikotin ve çeşitli diğer toksik maddeleri veren veya vermeyen ürünleri kullandığı mevcut durum, halk sağlığına öncelik veren ampirik temelli bir düzenleyici yaklaşımla bağdaşmamaktadır. .

Araştırmacılar için bu heterojenlik, esigara kullanımının etkilerine ilişkin nüfus düzeyindeki araştırmaları - özellikle sigarayı bırakma yardımı olarak kullanımla ilgili olarak - yorumlamayı zorlaştırıyor. Bireysel esigara ürünlerinin nikotin dağıtım profilini hesaba katmayan geniş çaplı bir sigara içici anketi, esigara kullanımının bırakma üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösterebilir, çünkü çoğu katılımcı etkisiz esigara kullanıyor ve sigarayı bırakmıyor. Ancak, bir alt grup, etkin bir şekilde nikotin veren ve sigarayı bırakan esigaraları kullanıyor olabilir ve bu sonuçlar tespit edilemez. Bu tür nüfus düzeyindeki çalışmalarda esigara heterojenliğini hesaba katmak için güvenilir ve geçerli bir yöntem bulana kadar, bunlar hem belirsiz hem de açıklayıcı olabilir.

Sigarayı bırakmak için esigara kullanmakla ilgilenen bir sigara içicisi ile karşılaşan klinisyenler için, nikotin dağıtımındaki heterojenlik, rehberlik sağlamanın onu etkileyen faktörlerin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirdiği anlamına gelir. En azından cihaz gücü, sıvı nikotin konsantrasyonu ve kullanıcı davranışI iç içedir. Görev, bazı cihazların (örneğin, nikotin olmayan toksik maddelere maruz kalma olasılığını artıranlar) ve bazı sıvıların (örneğin, nikotin olmayan toksik maddeler içeren veya bu maddelere dönüşebilenler) sağlık risklerini artırabileceği gerçeğiyle daha da karmaşık hale gelmektedir. Ek olarak, yakın zamanda yapılan bir randomize kontrollü çalışma, esigara kullanımına ek olarak davranışsal desteğin değerini vurgulamaktadır: online mağaza ve marketlerde satılan esigaralara, bu değerli ve potansiyel olarak gerekli olan ekin eşlik etmesi olası değildir. Sigara içen bir kişiyle çalışan klinisyenler, herhangi bir esigara destekli sigara bırakma girişiminin gerekli bir unsuru olarak davranışsal desteği teşvik etmenin değerini güçlü bir şekilde düşünebilirler.

Makale vurguları

Esigaralar, kullanıcılara aerosol haline getirilmiş nikotin vermek için tasarlanmış pille çalışan cihazlardır.

Kullanıcılara sunulan cihazlarda ve esigara likitlerinde büyük miktarda çeşitlilik vardır ve teknoloji hızla gelişmeye devam etmektedir.

Cihaz, sıvı ve kullanıcı özelliklerine bağlı olarak esigaraların nikotin dağıtımında önemli farklılıklar vardır.

Esigaralar, bir tütün sigarasına kıyasla eşit veya daha fazla nikotin verme potansiyeline sahiptir.

Nikotin dağıtımı, esigaraların halk sağlığına fayda sağlama veya zarar verme potansiyelinin önemli bir yönüdür.


Kaynak: N.V-M.L.G-T.E


Elektronik Sigaraların Sigarayı Azaltma Potansiyelinde Nik* Bağımlılığının Rolü?>>>
 
Son düzenleme:
Geri
Üst