Kınamayan Adam
Community
Giriş: Başlık, kendi yazmış olduğum yazıdan birebir alıntıdır, sadece 1-2 yerde güncelleme/ekleme yapılmıştır. Yazı yazıldığı sırada elimde mevcut olan DNA75 çipli HCigar VT75 Nano ile işlemleri yapmış ve o zamanki güncel EScribe yazılımını kullanmıştım. Gerek şu an güncel olan çipler, gerekse yazılımın güncel hali burada anlatılmış olanlardan farklılık gösterebilir ama temel aynı olduğundan sadece yazılımdaki fonksiyonların yerleri değişmiş olacaktır bir ihtimal. Mantık aynı olduktan sonra nasıl yapılacağı bulunur diye düşünüyorum, umut ediyorum...
Bildiğiniz üzere modların sıcaklık kontrollü olarak kullanımında modun iç direnci önem taşımakta. Özellikle düşük dirençli sarımlar kullanıyorsanız, ya da tungsten, Nife30 gibi düşük direnç veren teller kullanıyorsanız modun iç direnci daha da önemli hale gelmekte.
Peki nedir bu iç direnç dediğimiz şey? (@sepet'in (ESF) katkılarıyla)
- İç direnç/internal resistance nedir ?:
Board üzerindeki işlemci ile tank arasında kalan şeylerin tamamının (pcb + devre elemanları + board ile 510 arasındaki kablolar ve 510 pinin kendisi) oluşturduğu dirençtir. Buna istinaden aynı marka ve aynı model bile olsa iç direnç değeri her mod'un kendine özeldir. Elde hiç bir veri yoksa eşdeğer cihazdan alınan veri bir fikir verebilir ama bire bir aynı olmak durumun da değildir. Bu kavram her mod için geçerlidir ama ayarlama seçeneği sadece Evolv (DNA) üretimi board'lar için mevcut. Diğer üreticilerin kaale aldığı bir konu değil nedense (üçüncü parti yazılımları dikkate almıyorum).
İster Kanthal A1, ister SS teller kullanılıyor olsun, güç modunda kullanımda ya da yüksek dirençlere sahip sarımlarla kullanımda modun iç direnci, yukarıdaki durumlar kadar önemli olmamakta. Sebebi ise modun iç direncinin genel olarak virgülden sonraki 3. basamak seviyelerinde olması.
Son zamanlarda kullandığım tel malzemeleri arasına NiFe30'u da ilave ettiğimden, iç direnci belirlenmemiş bir mod ile sıcaklık kontrollü kullanımda sıkıntılar yaşadım. Genelde tutarsız ve keyifsiz buharlamalar ile karşılaştım. Sahip olduğum modun iç direncini bulabilmek için biraz uğraştım. Evolv forumları da dahil olmak üzere birçok yerden bilgi almaya çalıştım. Bu doğrultuda ulaştığım bilgilere dayanarak kendim bir çalışma yaptım.
Buradaki bilgileri kullanarak siz de kendi modunuzun/modlarınızın iç dirençlerini ölçebilir, bulduğunuz değerleri ilgili yazılımı kullanarak tanımlayabilir ve kaydedebilirsiniz. Sonuç olarak bu size daha doğru (ve muhtemelen keyifli) bir sıcaklık kontrollü kullanım sağlayacaktır.
Yukarıda da belirttiğim gibi eğer modunuzu sürekli güç modunda kullanıyorsanız, ya da SS teller ile yüksek dirençli sarımlarda sıcaklık kontrollü kullanıyorsanız buna gerek olmayabilir.
(Not: Burada, ulaştığım bilgiler ışığında sadece kendi yaptığım işlemleri paylaşıyorum. Dolayısıyla bu yöntemin %100 doğru olduğunu iddia etmiyorum. Ayrıca uygulama sırasında kullandığınız yapım yöntemleri de sonuçlar üzerinde farklılık gösterebilir. Bu işlemleri yapmak ve bunların sonucunda ortaya çıkanlar tamamen kendi sorumluluğunuzda olacaktır. İlaveten, gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutmayın lütfen. Bu uyarıyı da yapmadan geçmeyeyim...)
Aslında yöntem tamamen modun 510 pinini kısa devre yaptırmak temeline dayanıyor. "Kısa devre" deyince korkacak bir şey yok, bir çok regüle modda zaten kısa devre koruması var. "Atomizer Short" hatası almakla aynı durum temelde (ama yine de dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var). Bunu yapabilmek için birçok yöntem mevcut; Velocity deck'li bir atomizere olabildiğince kalın bakır bir tel bağlamak, eski bir cartomizer'ı ve yine bakır bir teli kullanarak lehimleme vasıtasıyla kısa devre yaptırmak, 510 pini yivlerine sahip (ki M7 x 0.5 oluyor) bakır bir vida ya da aparat kullanmak gibi. Bende bunların hiçbiri olmadığından ve de uygun ölçülerde bakır vida aramaya da üşendiğimden elimde eskiden kalma yedek parça olarak mevcut olan Evod coil deck'i kullandım.
Bu arada ben bu işlemi HCigar VT75 Nano modu üzerinde yaptığımdan ve bu modun DNA75 çipe sahip olmasından dolayı, bu işlem için yazılım olarak Escribe yazılımını kullandım.
Kullandığım malzemeler:
- Evod Coil
- 2.5'luk tek damar bakır tel
- Lehim düzeneği
- Ego - 510 bağlantı adaptörü
1) İlk iş olarak Evod coil'inin deck'ini bacasından ve pozitif pinden ayırdım, tüm plastik aksamı söktüm ve bakır teli, alt kısmından 2-3 mm sarkacak şekilde yerleştirerek lehimle sabitledim (bu kısım, modun üzerindeki 510 pinine değecek). Üst kısımdaki teli ise deck'e uygun şekilde kıvırarak gövde ile irtibatlandırdım, fazlalıkları kestim ve üstten deck'in içerisini lehimle doldurarak kısa devreyi yaratmış oldum (lehim işçiliği iğrenç oldu, farkındayım, paslanmışız, göz zevkinize ettiğim tecavüzü mazur görmenizi rica ederim).
2) Modu bilgisayara bağladım, Escribe'da "Mod" sekmesine girip modun iç direncini 0 olarak ayarladım. Burada eğer ayarlarınızı bir yere kaydetmiş durumdaysanız modu "Restore Defaults" butonu ile fabrika ayarlarına da döndürebilirsiniz. İşlem bittikten sonra kullandığınnız ayar dosyasını geri yüklemeniz her zaman mümkün. Ben fabrika ayarlarına döndürerek yaptım.
3) "Power" ayarına girdim, gücü 1 W'a ayarladım. Burada Power yerine sıcaklık kontrollü bir profil de kullanılabilir. Ancak bu durumda şu ayarların kullanılmasını tavsiye ederim:
Power: 1
Temperature: 0 oC
Preheat Power: 1 W
Preheat Punch: 1 (Soft)
Preheat Time limit: 0 s
Bu ayarların amacı, moda ilk takıldığında ilk direnci görebilmesi için ateşleme tuşuna basıldığında etkiyi minimuma indirmek.
4) "Upload Settings to Device" butonu ile ayarları moda kaydettim.
5) Modu 3. adımda ayarlarını yapmış olduğum moda getirdim.
6) Coil'i base'e, base'i de adaptöre vidalayıp bu ekibi modun üzerine vidaladım. Evod coilleri Ego bağlantı tipine sahip olduğu için bu noktada Ego-510 bağlantı adaptörü kullanılması gerekiyor. Eğer modunuz coil'i taktıktan sonra "Eski coil mi Yeni coil mi?" diye soracak olursa yeni coil seçeneğini seçin.
7) Atomizer Analyzer butonuna basarak atomizer analizi kısmını çalıştırdım.
8) Buradaki ekranda gördüğünüz değer, yani kalın puntolarla görünen Raw Ohms değeri, teorik olarak, modunuzun iç direncini gösterir; bu değeri bir yere not edin. Eğer bütün işlemleri doğru yaptıysanız ve kontak noktalarında herhangi bir bağlantı hatası yoksa, stabil bir değer görüyor olmanız gerekir. Yukarı veya aşağı doğru birkaç saniyelik aralarla 0.001'lik oynamaları dikkate almayın. Ama sürekli bir oynama oluyorsa bu iki değerin ortalama değerini alabilirsiniz.
Bu pencere ilk açıldığında soğuk direnç veya ilk direnç anlamındaki "Cold Ohms" değeri yerine bir soru işreti görüyor olmalısınız. Bunu gidermek için moda coili önce tanıtmanız gerekir. Bunu da coili yerine taktıktan sonra ateşleme tuşuna kısa bir süre basarak yapabilirsiniz. Her şey doğruysa buradan sonra pencerede görülen bütün direnç değerleri aynı olacaktır.
9) Son olarak 2. adımda 0 olarak girdiğiniz "modunuzun iç direnç değeri" kısmına, ölçümdeki ve aparattaki hataları en aza indirebilmek amacıyla, ölçtüğünüz değerin %80-90'ı arasındaki değeri hesaplayarak yazın. Eğer modu sıfırlamak suretiyle bu işlemi yaptıysanız ve önceki profil, tema vs. ayarlarınız kaydedilmiş ise bu ayarları geri yükledikten sonra modun iç direncini ilgili bölüme yazın. Ayarları "Upload Settings to Device" ile modunuza aktarın.
İşlem Tamam!!!
Bu işlemi DNA çipe sahip modumda yapmış olduğum için yazı ağırlıklı olarak DNA çipli modlar için gerekli olacak bilgileri içermekte. Ancak aynı şekilde tüm çipler için de kullanılabilir. Ayarlamaların nasıl yapılacağı ise çipin yazılımı ile ilgili olduğundan her tip mod için farklı olacaktır. Çipe ait yazılımı biraz kurcalayarak benzer işlemi yapabilirsiniz.
Şimdi diyeceksiniz ki "bu kadar uğraştım, yaptım, ne değişecek?". Hiçbir şey, belki de her şey. "Peki uğraştığıma değecek bir fark hissedecek miyim?", "Attığım taş, ürküttüğüm kurbağalara değecek mi?". Hayır, belki de evet. Bu soruların cevabı yazının ilk iki paragrafında var, o yüzden buraya tekrar yazmayacağım.
Bütün bunları yapacak durumda değilseniz ya da yapabilecek donanımınız yoksa, ama yine de halühazırda düşük dirençlerde sıcaklık kontrolü kullanmak istiyorsanız, modunuzun iç direncini bilmiyorsanız ve bu da performansını etkiliyorsa (ya da "ne uğraşıcam yaw" diyorsanız), iç direnç değeri olarak 0.005 değerini deneyin. Olmadı 0.004 deneyin. İstediğiniz performansı yakalayana kadar 0.002 - 0.009 arası değerleri deneyin. Verim aldığınızı düşündüğünüz noktada bırakın ve hayatınıza devam edin... Bu arada bu değerler, HCigar VT75 Nano için genel olarak rastlanan değerler. Farklı bir modunuz varsa, bu değerler işinizi görmeyebilir. Internet'te kısa (veya kullandığınız moda bağlı olarak uzun) bir araştırma yaparak sizinle aynı modu kullanan kişilerin verdiği değerleri denemeniz daha doğru olacaktır.
Kolay gelsin...
Bildiğiniz üzere modların sıcaklık kontrollü olarak kullanımında modun iç direnci önem taşımakta. Özellikle düşük dirençli sarımlar kullanıyorsanız, ya da tungsten, Nife30 gibi düşük direnç veren teller kullanıyorsanız modun iç direnci daha da önemli hale gelmekte.
Peki nedir bu iç direnç dediğimiz şey? (@sepet'in (ESF) katkılarıyla)
- İç direnç/internal resistance nedir ?:
Board üzerindeki işlemci ile tank arasında kalan şeylerin tamamının (pcb + devre elemanları + board ile 510 arasındaki kablolar ve 510 pinin kendisi) oluşturduğu dirençtir. Buna istinaden aynı marka ve aynı model bile olsa iç direnç değeri her mod'un kendine özeldir. Elde hiç bir veri yoksa eşdeğer cihazdan alınan veri bir fikir verebilir ama bire bir aynı olmak durumun da değildir. Bu kavram her mod için geçerlidir ama ayarlama seçeneği sadece Evolv (DNA) üretimi board'lar için mevcut. Diğer üreticilerin kaale aldığı bir konu değil nedense (üçüncü parti yazılımları dikkate almıyorum).
İster Kanthal A1, ister SS teller kullanılıyor olsun, güç modunda kullanımda ya da yüksek dirençlere sahip sarımlarla kullanımda modun iç direnci, yukarıdaki durumlar kadar önemli olmamakta. Sebebi ise modun iç direncinin genel olarak virgülden sonraki 3. basamak seviyelerinde olması.
Son zamanlarda kullandığım tel malzemeleri arasına NiFe30'u da ilave ettiğimden, iç direnci belirlenmemiş bir mod ile sıcaklık kontrollü kullanımda sıkıntılar yaşadım. Genelde tutarsız ve keyifsiz buharlamalar ile karşılaştım. Sahip olduğum modun iç direncini bulabilmek için biraz uğraştım. Evolv forumları da dahil olmak üzere birçok yerden bilgi almaya çalıştım. Bu doğrultuda ulaştığım bilgilere dayanarak kendim bir çalışma yaptım.
Buradaki bilgileri kullanarak siz de kendi modunuzun/modlarınızın iç dirençlerini ölçebilir, bulduğunuz değerleri ilgili yazılımı kullanarak tanımlayabilir ve kaydedebilirsiniz. Sonuç olarak bu size daha doğru (ve muhtemelen keyifli) bir sıcaklık kontrollü kullanım sağlayacaktır.
Yukarıda da belirttiğim gibi eğer modunuzu sürekli güç modunda kullanıyorsanız, ya da SS teller ile yüksek dirençli sarımlarda sıcaklık kontrollü kullanıyorsanız buna gerek olmayabilir.
(Not: Burada, ulaştığım bilgiler ışığında sadece kendi yaptığım işlemleri paylaşıyorum. Dolayısıyla bu yöntemin %100 doğru olduğunu iddia etmiyorum. Ayrıca uygulama sırasında kullandığınız yapım yöntemleri de sonuçlar üzerinde farklılık gösterebilir. Bu işlemleri yapmak ve bunların sonucunda ortaya çıkanlar tamamen kendi sorumluluğunuzda olacaktır. İlaveten, gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutmayın lütfen. Bu uyarıyı da yapmadan geçmeyeyim...)
Aslında yöntem tamamen modun 510 pinini kısa devre yaptırmak temeline dayanıyor. "Kısa devre" deyince korkacak bir şey yok, bir çok regüle modda zaten kısa devre koruması var. "Atomizer Short" hatası almakla aynı durum temelde (ama yine de dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var). Bunu yapabilmek için birçok yöntem mevcut; Velocity deck'li bir atomizere olabildiğince kalın bakır bir tel bağlamak, eski bir cartomizer'ı ve yine bakır bir teli kullanarak lehimleme vasıtasıyla kısa devre yaptırmak, 510 pini yivlerine sahip (ki M7 x 0.5 oluyor) bakır bir vida ya da aparat kullanmak gibi. Bende bunların hiçbiri olmadığından ve de uygun ölçülerde bakır vida aramaya da üşendiğimden elimde eskiden kalma yedek parça olarak mevcut olan Evod coil deck'i kullandım.
Bu arada ben bu işlemi HCigar VT75 Nano modu üzerinde yaptığımdan ve bu modun DNA75 çipe sahip olmasından dolayı, bu işlem için yazılım olarak Escribe yazılımını kullandım.
Kullandığım malzemeler:
- Evod Coil
- 2.5'luk tek damar bakır tel
- Lehim düzeneği
- Ego - 510 bağlantı adaptörü
1) İlk iş olarak Evod coil'inin deck'ini bacasından ve pozitif pinden ayırdım, tüm plastik aksamı söktüm ve bakır teli, alt kısmından 2-3 mm sarkacak şekilde yerleştirerek lehimle sabitledim (bu kısım, modun üzerindeki 510 pinine değecek). Üst kısımdaki teli ise deck'e uygun şekilde kıvırarak gövde ile irtibatlandırdım, fazlalıkları kestim ve üstten deck'in içerisini lehimle doldurarak kısa devreyi yaratmış oldum (lehim işçiliği iğrenç oldu, farkındayım, paslanmışız, göz zevkinize ettiğim tecavüzü mazur görmenizi rica ederim).
2) Modu bilgisayara bağladım, Escribe'da "Mod" sekmesine girip modun iç direncini 0 olarak ayarladım. Burada eğer ayarlarınızı bir yere kaydetmiş durumdaysanız modu "Restore Defaults" butonu ile fabrika ayarlarına da döndürebilirsiniz. İşlem bittikten sonra kullandığınnız ayar dosyasını geri yüklemeniz her zaman mümkün. Ben fabrika ayarlarına döndürerek yaptım.
3) "Power" ayarına girdim, gücü 1 W'a ayarladım. Burada Power yerine sıcaklık kontrollü bir profil de kullanılabilir. Ancak bu durumda şu ayarların kullanılmasını tavsiye ederim:
Power: 1
Temperature: 0 oC
Preheat Power: 1 W
Preheat Punch: 1 (Soft)
Preheat Time limit: 0 s
Bu ayarların amacı, moda ilk takıldığında ilk direnci görebilmesi için ateşleme tuşuna basıldığında etkiyi minimuma indirmek.
4) "Upload Settings to Device" butonu ile ayarları moda kaydettim.
5) Modu 3. adımda ayarlarını yapmış olduğum moda getirdim.
6) Coil'i base'e, base'i de adaptöre vidalayıp bu ekibi modun üzerine vidaladım. Evod coilleri Ego bağlantı tipine sahip olduğu için bu noktada Ego-510 bağlantı adaptörü kullanılması gerekiyor. Eğer modunuz coil'i taktıktan sonra "Eski coil mi Yeni coil mi?" diye soracak olursa yeni coil seçeneğini seçin.
7) Atomizer Analyzer butonuna basarak atomizer analizi kısmını çalıştırdım.
8) Buradaki ekranda gördüğünüz değer, yani kalın puntolarla görünen Raw Ohms değeri, teorik olarak, modunuzun iç direncini gösterir; bu değeri bir yere not edin. Eğer bütün işlemleri doğru yaptıysanız ve kontak noktalarında herhangi bir bağlantı hatası yoksa, stabil bir değer görüyor olmanız gerekir. Yukarı veya aşağı doğru birkaç saniyelik aralarla 0.001'lik oynamaları dikkate almayın. Ama sürekli bir oynama oluyorsa bu iki değerin ortalama değerini alabilirsiniz.
Bu pencere ilk açıldığında soğuk direnç veya ilk direnç anlamındaki "Cold Ohms" değeri yerine bir soru işreti görüyor olmalısınız. Bunu gidermek için moda coili önce tanıtmanız gerekir. Bunu da coili yerine taktıktan sonra ateşleme tuşuna kısa bir süre basarak yapabilirsiniz. Her şey doğruysa buradan sonra pencerede görülen bütün direnç değerleri aynı olacaktır.
9) Son olarak 2. adımda 0 olarak girdiğiniz "modunuzun iç direnç değeri" kısmına, ölçümdeki ve aparattaki hataları en aza indirebilmek amacıyla, ölçtüğünüz değerin %80-90'ı arasındaki değeri hesaplayarak yazın. Eğer modu sıfırlamak suretiyle bu işlemi yaptıysanız ve önceki profil, tema vs. ayarlarınız kaydedilmiş ise bu ayarları geri yükledikten sonra modun iç direncini ilgili bölüme yazın. Ayarları "Upload Settings to Device" ile modunuza aktarın.
İşlem Tamam!!!
Bu işlemi DNA çipe sahip modumda yapmış olduğum için yazı ağırlıklı olarak DNA çipli modlar için gerekli olacak bilgileri içermekte. Ancak aynı şekilde tüm çipler için de kullanılabilir. Ayarlamaların nasıl yapılacağı ise çipin yazılımı ile ilgili olduğundan her tip mod için farklı olacaktır. Çipe ait yazılımı biraz kurcalayarak benzer işlemi yapabilirsiniz.
Şimdi diyeceksiniz ki "bu kadar uğraştım, yaptım, ne değişecek?". Hiçbir şey, belki de her şey. "Peki uğraştığıma değecek bir fark hissedecek miyim?", "Attığım taş, ürküttüğüm kurbağalara değecek mi?". Hayır, belki de evet. Bu soruların cevabı yazının ilk iki paragrafında var, o yüzden buraya tekrar yazmayacağım.
Bütün bunları yapacak durumda değilseniz ya da yapabilecek donanımınız yoksa, ama yine de halühazırda düşük dirençlerde sıcaklık kontrolü kullanmak istiyorsanız, modunuzun iç direncini bilmiyorsanız ve bu da performansını etkiliyorsa (ya da "ne uğraşıcam yaw" diyorsanız), iç direnç değeri olarak 0.005 değerini deneyin. Olmadı 0.004 deneyin. İstediğiniz performansı yakalayana kadar 0.002 - 0.009 arası değerleri deneyin. Verim aldığınızı düşündüğünüz noktada bırakın ve hayatınıza devam edin... Bu arada bu değerler, HCigar VT75 Nano için genel olarak rastlanan değerler. Farklı bir modunuz varsa, bu değerler işinizi görmeyebilir. Internet'te kısa (veya kullandığınız moda bağlı olarak uzun) bir araştırma yaparak sizinle aynı modu kullanan kişilerin verdiği değerleri denemeniz daha doğru olacaktır.
Kolay gelsin...