Genel Sohbet BİLİM ŞUURSUZ OLUNCA!

Bir araştırmacının sigaranın zararları vs. ile ilgili birkaç dakikalık bir video sunumunu izledim. Sigaranın nasıl sağlığı ve hayatı yutan bir fil olduğunu anlatılıyordu.

Konu ile ilgili bilimsever bir matematikçi arkadaşımla konuşuyoruz.

-Konu ile ilgili neler düşündün?

Bilimsel matematikçimiz:

-Ben matematikçiyim. Konum rakamlar. Faraziyat ilgi alanım değil.

ve yine bir doktor arkadaşla konuşuyoruz.

-Konu ile ilgili neler düşündün?

Bilimsel doktorumuz:

-Ben Doktorum. Konum Tıp. Sigara gibi e-sigara içmen de sağlığın açısından zararlı. Bu bandı, şu ilaçları kullan.

Bu cevaplarda bir hakikat var. Ancak hesap makinesi veya hipokrat yemini ile insan arasında bir fark ta var.

Diyelim ki ortada insan hayatını ilgilendiren ve bununla dogrudan ilgili haksız bir kazanç var. Ne olduğu ve ne miktar olduğu hesapla ortaya çıkacak. Matematikçi işin sayısal kısmını halletti. Bu hesap makinesi ile eşit yönü. Doktor reçeteyi verdi. Bu da hipokrat yemini ile eşit yönü. Çözüm! çözüm de insani yönü olmalı idi. Bilim de, o bilimin iplerini ellerinde tutan irade de esasen bunun için olmalı.

Çölde rastladığı hastaya tıbbi müdahale den sonra işim bu deyip yoluna devan eden doktor ne yapmış oluyor?
Benim işim enstantane yakalamak deyip çaresiz yavruyu akbabanın pençesine terk eden fotoğrafçı ile farkı ne oluyor?
Sonra ressam işi fark etti ve intihar etti.

Bilim ve onun iplerini elinde tutan iradenin durumu bu, bunun dışı bilimsellik olmaz deyip insaniyeti katleden lobicilerin maşası matematikçi, doktor ve ne kadar sözum ona bilim adamı varsa iplerini elinde tutan irade intihara kalkmalı. Hayır öyle yapmasınlar. Tıpçılar, matematikçiler bilim adına ne varsa hepsini insanlık lehine kullansınlar.
Msl: Matematikçi iplerinden kurtulsun Sigaranın nasıl sağlığı ve hayatı yutan bir fil olduğu ve sermayenin bundan sağlanan maddi çıkarlarını rakamlarla resmetsin. İnsanlığı ürkütsün. Doktor da özgürce hastasına en doğru bilimsel verilerle bir tedavi uygulasın. İşte şuurlu bir bilim.

İlim şuur içindir. Şuur da gerçekleri görmek içindir.
Haksız kazançtan nemalanan tiplerin iplerini elinde bulunduran irade ve lobiciler için bu korkunç bir şeydir.

Şimdi dünyanın bircok yerinde binlerce doktor, matematikci, prof vs var. Ne yazık ki dev gibi bir sigara kullanım fili de var. Matematikçi problemi çözüyor, sonucu düşünmüyor. Sonuçta doktor tedavi etmek için uğraşıyor. Bilim adamları alternatif arayışından uzak. Bu iki zıt nasıl içtima ediyor hayret doğrusu.
İnsanla hesap makinesi farkını fark edelim
Hesap ta makine de insan içindir İnsan için...
De, en önemli niçindir. O zaman neden de anlam kazanır. İnsan kendini muvakkaten aldatsa da daimi aldatamaz.

‘Ey insan uyan’ ikazına günümüz yöneticileri ne kadar da muhtaç.

*Şeytanla kavgalı Günahkar Kul!..

Ben bugün bir Cerrahın elinde gus mod ve atomizer set gördüm :) kendisi yaklaşık 35-37 yaşlarındaydı.

Bu adam CERRAH CERRAAHHH!!

Aga hadi biz neyse de bu adam araştırmadı mı zararlı olup olmadığını ? :D

Ben bugün bir Cerrahın elinde gus mod ve atomizer set gördüm :) kendisi yaklaşık 35-37 yaşlarındaydı.

Ama bu bir örnek olmaz bir çok doktor da hastane önlerinde ateşli iciyor. Mesele doğruyu en azından objektif olarak kamuya haykırabiliyor mu mesele bu????

Ama bu bir örnek olmaz bir çok doktor da hastane önlerinde ateşli iciyor. Mesele doğruyu en azından objektif olarak kamuya haykırabiliyor mu mesele bu????
hocam ulu orta haykırma olayı olmaz :) ama eminim ki bu adam tek başına bi tüketici değil :) hatta arkadaşlarına eşine dostuna kitler atolar aldığını vs söylemişti.

Haykırmasa bile bu bile bişeydir aslında :)

Cerrahından diş hekimine kadar ateşli / alkol tüketen çok doktor var. Bazıları yeşillik olsun diye, bazıları stres atmak için. Araştırıp içenine de denk geldim tabi ama onların da insan olduğu; madde bağımlısı olma ihtimalleri bulunduğu da bir gerçek.

Bağımlılığın çözümü hiçbir zaman yerine bir şey koymak olamaz, olmamalıdır. Ayrıca çözüm dediğimiz de bağımlıya bağımlıdır.
Bunun yerine meselenin başlangıcına gitmeli... İnsanların bu bağımlılığa bağımlı olmaya başlamasını engellemek gereklidir. Bunu yaparken de medya kullanılmalı mesela... Twitch platformundaki yayınlarda sigara içilmesine yasak geliyor, insanlar hangi akıla hizmet ise buna karşı çıkıyor. Bu yanlış.
Ayrıca sigara alım yaşı alt sınırı her sene 1 arttırılabilir. Bu şekilde bir milat oluşturulur ve sigara uzun vadede ülkeden silinebilir. Filmlerimizde, dizilerimizde kahraman ilan edilebilecek karakterlerin elinden sigara alınıp, onun yerine tüm toplumun lanet okuyabileceği karakterlerin eline verilebilir.
Unutulmamalıdır ki insanlar izledikleri karakterler ile kendilerini özdeşleştirir, onun gibi olabilmek için o ne yapıyorsa aynısını yapmaya gayret gösterir. Hatta bu, uzun yıllardır kullanılagelen müthiş bir pazarlama stratejisidir. Bu strateji kullanılarak pekala genç nüfus sigaradan uzaklaştırılabilir. Bunun için uzmanlardan yardım alınabilir. Neticede toplumsal bir yaradır.
Bilim gerçek anlamda yerinde ve zamanında kullanılırsa güzeldir. İnternet gibi...
Gel gelelim insanların sigara kullanmasından bir çıkarınız varsa, bunları yapmazsınız. Çok tepki gördüğünüz durumda yerine başka bir bağımlılık yaratır ve çıkarınıza devam edersiniz. Bu sebeple bizim "daha az zararlı" diye düşünerek yerine koyduğumuz ürün, çoğu insan tarafından hükumetin vergi politikaları göz önünde bulundurularak yerine konulan çıkar aracı olarak görülüyor. Enteresandır; hükumetin kendisi de aynı görüşte. :D

Geri